Рига и Талин - изненада за туристите

Ако някой ви каже, че тръгва на пътешествие към Рига и Талин, със сигурност ще решите, че е сбъркал посоката, особено през зимата. Но не е. Столиците на балтийските републики Литва, Латвия и Естония, които през май 2004 година станаха членки на ЕС, са определени за туристически дестинации на 2004 г. Много малко в тези страни напомня за близкото социалистическо минало, с изненада установяват туристи от стара Европа. Допреди няколко години мрачните и скучни, днес трите прибалтийски републики привличат туристи от цял свят.

Кафе културата на Талин

Можете да ги откриете навсякъде - любителите на хубаво кафе и дългите часове, прекарани в сладки приказки с приятели в някое кафене в центъра на Талин. Шикозните, уютни кафетерии в столицата на Естония се появяват преди пет години. Тогава талинчани откриват еспресото и му стават заклети фенове. Днес в естонската столица не само, че ще откриете известните световни вериги кафенета, но и такива, които са посрещали гости от ХІХ век. Задължително влезте в първото кафене в Талин, което се казва Maiasmokk и било отворено през 1864 г. като магазинче за сладкиши от Георг Студе. Кафе "Инглез" е едно от първите модерни в града. Появило се, когато всички изглеждали като социалистическа закусвалня и привличало много клиенти. Наскоро в Талин отворило врати и заведение за истинските ценители на кафето. Там то се доставя от различни краища по света и се приготвя по различни рецепти. И понеже истинските туристи не стоят по кафенетата по цял ден, добре е да посетите и


Кадриорг

Въпреки че е съвсем близо до центъра на града, паркът Кадриорг е отделен свят. Гора, насечена от алеи, в която са се приютили елегантни вили от ХІХ-ХХ век. Перлата в парка е царският дворец "Кадриорг" - барокова сграда с прекрасни градини и фонтани. Той е построен от цар Петър I като семейна лятна вила в началото на ХVІІІ век. Всъщност Петър I лично следял строежа на двореца. За това поканил и италианския архитект Николо Мичети. Желанието на царя било архитектът да направи лятна вила в италиански стил. Резултатът е истински изящна барокова сграда, по чието подобие се строяли такива в Санкт Петербург. Строежът започва веднага след като руските войски завладяват Естония от Швеция през 1710 г. През 1714 г. Петър I решава да направи огромен парк покрайнините на Талин, малко по-късно се стига и до строежа на двореца. Наречен е Катерининтал в чест на съпругата на руския император. На естонски Кадриорг означава "Долината на Катерина". Императорът не е имал желание дворецът да е нещо повече от лятна вила и е знаел, че семейството му рядко ще го посещава и затова е разрешил паркът да е достъпен за гражданите. След като Петър I умира семейството губи интерес към ваканциите в покрайнините на Талин, но мястото остава със славата на кралски разкош и център на изкуството. Тогава много от богатите фамилии започват да строят домовете си близо до двореца и това продължава до ХХ век. По-късно тук е построен и президентският дворец през 1938 г. Дори и днес притежаването на земя в района се смята за престижен имот. Както в миналото, така и в наши дни Кадриорг е място за изкуство. Самият дворец е приютил голяма сбирка на Музея за чуждестранно изкуство на Естония.

"Свещеникът и Маргарита"

Повече като рекламен трик, отколкото истина са разказите за духове, витаещи из къщите, които са превърнати в заведения в центъра на естонската столица. Най-известното подобно заведение се нарича "Свещеникът и Маргарита". Една от хилядите истории за духове, свързани с къщата, датира от 1930 г., когато собствениците й се оплакват, че чуват шумове от невидими движещи се хора. Според вярванията в къщата витае духът на свещеник. Той се казвал Джонатан фон Хилтен и се славел с радикалните си възгледи. През ХV век Хилтен бил на гости на естонския търговец Херман Грийв. По времето, когато се случват драматичните събития в дома на Грийв в Талин върлувала чума, но за това хората отдавна не помнят, но и до днес разказват историята на семейството на търговеца. А те, историите, са любими на любопитните туристи, решили да похапнат след дълга разходка. Та според разказа свещеникът тайно венчал доведената дъщеря на Херман Маргарита за търговец от Бремен въпреки съпротивата на семейството. Междувременно самият свещеник се влюбва в красивата млада жена и започва да й пише страстни любовни писма със собствената си кръв. Маргарита отхвърлила любовта на духовника. За да си отмъсти, той убеждава баща й да й отнеме зестрата и бракът се разтрогва. Някои талинчани смятат, че духът в къщата е на Маргарита, тъй като свещеникът години след случката е хвърлен в затвор в Германия. Ако попитате обаче собственика на заведението, той не вярва в тези неща. Истории като тази има много из Талин и за това в един от пътеводителите може да намерите статия посветена на "талинските духове".

Рига - родното място на елхата

За това как се е появила първата елха има много и различни истории. Една от тях ще ви разкажат в Рига, столицата на Латвия. И така... първата украсена елха се свързва с Мартин Лутер, който се предполага, че бил запленен от начина, по който лунната светлина проблясвала между елхите, докато се разхождал в горите в околностите на Рига. Той отсякъл едно от дърветата, занесъл го вкъщи и го украсил със свещи. Историята е по-скоро красива легенда, отколкото да почива на исторически факти. Все пак в Рига са открити документи от средновековието, в които се описва как един занаятчия поставил украсена елха за Коледа на градския площад и оттогава започнала традиционната украса. Малко известен е фактът, че прочутата коледна песен на композитора Ричард Вагнер Oh, Tannenbaum ("О, Коледно дърво") е написана, докато е живял в Рига през 1838 г.

Старият град

Църквата "Свети Петър" е знакът на Рига. Това е една от основните архитектурни забележителности на стария град. Ако се качите на най-високата част на църквата, ще може да видите Рига от високо и да направите невероятни снимки за спомен. Самата църква е била възстановявана много пъти, защото е била разрушавана или от природни бедствия или от окупационни войски. Друга интересна църква е построената от британски търговци наречена "Св. Спасител". Британците изградили храма на площ от около 30 фута, която покрили с британска земя. За целта използвали баласта от корабите с които пренасяли стоки. По време на социализма църквата е била превърната в дискотека.

Освен архитектурни забележителности градът предлага и спокойни разходки с лодка. Според една от легендите Рига е "отгледана" от пясък и вода. Кулите на града се оглеждат във водите на р. Даугава. Водите на Рига отразяват настроенията на града, казват латвийците. Пристанището на града сякаш те кани за дълго пътешествие към нови светове, реката дава спокойствието на разходката с лодка, а НОА - плаващата галерия събира почитателите на съвременното изкуство. Корабът е закотвен в средата на реката и там се събират традиционно художници, музиканти и писатели. Наблизо е и Балтийския залив с примамливи плажове и природни резервати.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK