Българинът консумира вредни храни, отчетоха експерти

През последните години българинът е увеличил консумацията на мазнини, на червени меса и месни продукти, на захар и сладкарски изделия, отчетоха експерти при обсъждането на "Национален план за действие - храни и хранене 2005-2010 г". Според тях традиционно ниска продължава да е консумацията на риба (4-10 грама средно дневно) и на сурови плодове и зеленчуци през зимата и пролетта, както и на пълнозърнести зърнени и бобови храни.

Средният дневен прием на много от витамините и минералите са под референтните стойности за хранителен прием, особено при деца, бременни жени и стари хора, алармираха експертите.

Проектът за "Национален план за действие - храни и хранене 2005-2010 г." е разработен в изпълнение на приетите от всички страни-членки на СЗО решения за нова политика в областта на храненето, чиято цел е подобряване на здравето. Проектът е съобразен със съвременните изисквания в областта на здравословното хранене и безопасността на храните, европейските директиви и препоръки и дългогодишния опит на България в тази област.

Още от Дневник +

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK