Д-р Пламен Димитров: Психологията е в ядрото на всички управленски дисциплини

Д-р Пламен Димитров е председател на управителния съвет на Дружеството на психолозите в България www.psychology-bg.org. Той е доктор на психологическите науки. Член е на Мрежата за организационно развитие и Института по организационно развитие, САЩ и член на управителния съвет на Българската асоциация по приложна психология и неин съосновател. Има множество специализации в престижни университети и организации в Холандия, Великобритания, САЩ, Чехия и Унгария. Професионален консултант по организационно развитие и подбор на висши управленски кадри.

В: В коя сфера най-много се търсят услугите на професионалните психолози през последните години?

- Нарастващ е интересът към професионалните услуги на психолози като цяло. В сферата на бизнеса се търсят хора за консултиране, както в областта на развитие и управление на човешки ресурси, така и при изграждане на екипи и формиране на организационни стратегии. Същественото е това, че психологията е в ядрото на всички управленски дисциплини. Това, което е видимо, е, че нараства обемът на поръчките за професионално консултиране. Самият аз съм организационен консултант и мога да кажа, че през последните няколко години областта, в която се бележи най-голям ръст и напредък, е именно организационното консултиране.


В: Промениха ли се някои нагласи?

- Да, просто стана ясно, че отмина времето, когато се вземаха решения интуитивно, на сляпо и се живееше със знание, получено на базата на пробата и грешката. Днес вече по-настойчиво се търсят професионални консултации, иска се подготовка на специалистите, които взимат решения. Всъщност във всички сектори и области на обществения живот присъствието на кадри с добра подготовка вече е от голямо значение. На някои места психолозите могат да бъдат назначавани и да бъдат постоянно в екипите, които взимат решения, на други места, както е световната практика, могат да осъществяват самостоятелна дейност и да бъдат независими консултанти.

В: Освен в сферата на бизнеса къде другаде се тъсят услугите на професионални психолози?

- У нас организационното консултиране навлезе заедно с международните програми, през неправителствения сектор. Всички сектори проявиха нарастващ интерес към ползването на поведенчески модели за решаване на проблеми.

В: Има приети стандарти за качество на професията? Какви точно са те?

- Според стандартите на Европейския съюз на 1300 души трябва да се пада поне един професионален психолог. Тази норма не е задължителна, а пожелателна и по нея се съди за качеството, с което се работи в отделна страна. Опитвайки се да бъдем адекватна част от Европейската мрежа на психолозите, ние сме ангажирани с датата 2010 г. Дори сега има страни от ЕС, които още не са покрили всички стандарти. Идеята като цяло е да се постигнат показатели, сравними със страни като САЩ или Канада, където нивото на психологическо обслужване във всички сектори е много по-високо. От гледна точка на календара бих казал, че 2010 г. е един добър момент, в който ще се измери на какво ниво българските психолози могат да партнират на европейската професионална общност.

В: Това звучи оптимистично за всички, които завършват тази специалност, за тяхната реализация.

- Между професията и квалификацията съществуват динамични отношения. За да станеш професионален психолог, не се изисква само диплома, трябва още признанието на колегията и на хората, които ползват услугите ти. Необходима е и задължителна специализация, защото в професията не може да се навлезе с обща култура. Определено ние имаме капацитет да запълним отделни ниши - както в сферата на бизнеса, така и в сферата на академичните изследвания. Проблем като цяло е възлагането на договори, отварянето на работни места за професионални психолози и насищането на много професии и позиции на специалисти с психологическа подготовка. В сферата на образованието има назначен огромен брой педагогически съветници, а преди години повечето от тях бяха училищни психолози със системна подготовка. Иначе на този етап сме се отдалечили от минали позиции, които сме имали преди години, и това трябва да се промени. Изискванията налагат тези педагогически съветници да са изключително подготвени.

В: От колко време съществува Дружеството на психолозите?

- Организацията има близо 36-годишна история. Съставът непрекъснато нараства, в момента сме над 380 души. Обединява както психолози, които работят в академична среда, така и практици, които са много близо до живота на своите пациенти, и психолози, които работят изцяло в сферата на бизнес поведението. Психологията е млада наука, но има много приложни области, в които можем да бъдем полезни.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK