Виктор Лилов: Традиционната музика е конкурентна в чужбина

Виктор Лилов е продуцент на албума "Панаири" на Иво Папазов-Ибряма, който бе номиниран в две категории за Годишните музикални награди на Би Би Си. Виртуозният кларнетист е претендент за отличията "Европа", които ще бъдат обявени на 22 януари, и за наградата на публиката.Тя ще стане известна през март. Който иска да подкрепи Ибряма, да гласува до 31 януари на адресa на ВВС , казва Виктор Лилов.
Той се занимава с мениджмънт на музикални продукти от пет години. Продуцент и мениджър е и на оркестър "Карандила". Пише музикална критика.
-----------
В: Как станахте продуцент на Иво Папазов-Ибряма?
- Първо станах продуцент на циганската група "Карандила". Имаха покана за джаз фестивал и първото нещо, което трябваше да направя, беше да установя дали свирят музика според регламента на форума. Заминах с тях за Берлин, където имаха невероятен успех. Започнах да ги продуцирам. В самолета за Берлин беше и Иво Папазов. Така станах и негов мениджър и продуцент.
В: Трудно ли е да се упражнява професията у нас?
- Ако не става дума за България, да си музикален мениджър и продуцент означава да се конкурираш на много широк пазар.
За да бъде успешен и конкурентен продуктът, трябва да е уникален. Българската традиционна музика е такава. В България липсва пазар за продукти в развлекателния бизнес. Това е пречка и за професионалната продуцентска дейност.
Има неадекватни продукти, без нищо, което да ги направи конкурентни извън страната. До голяма степен те имитират някакви модели, внесени от чужбина. Това, че някоя наша група е свирила в Лондон, не означава, че е успешна. Обществена тайна е, че български музиканти изнасят концерти в чужбина предимно пред емигранти, които по носталгични причини отиват да ги слушат.
В: Какво е уникалното в албума "Панаири" на Иво Папазов, защо той беше забелязан и номиниран от Би Би Си?
- Когато станах мениджър и продуцент на Ибряма, първият ми въпрос към него беше: Кога ще издадем нов диск? Не го питах дали иска, дали може. Бях убеден, че трябва да направим нов продукт. Същия въпрос зададох и на партньорите ми от "Кукер мюзик" в Лайпциг, които издадоха диска "Панаири" в България и Германия. Тяхната продукция, която е на световно ниво, винаги е била ориентирана към външния пазар. Работата по албума беше трудна, Ибряма вече имаше два, продуцирани от Джо Бойд. Затова новата му продукция трябваше да бъде на по-високо ниво, и най-важното - да накараме българите да погледнат на Иво Папазов като на част от световната култура.
Искам дебело да подчертая, че той е много по-уважаван по света, отколкото в България. Албумът "Панаири" е перфектен технически, а изпълненията в него са много, много български и поради тази причина Ибряма получи номинации в две категории. Номиниран е в категория "Европа" заедно с три групи - испанските "Ампараноя" и "Охус де Брухо" и италианската "Енцо Авитабиле е Ботари". В музиката на Ибряма може да се проследи българската традиция, която доскоро беше непозната в Европа. Нашата музика отсъстваше от рафтовете на музикалните магазини по света. Напоследък се забелязва по-сериозен интерес към българските музикални продукти и тази номинация беше естествена.
Самата номинация за "Европа" е сериозен успех - за да се стигне до нея, е изслушана страшно много продукция от Европа. Другата номинация е за наградата на публиката и е с голяма тежест. В нея участват номинираните във всички категории за наградите на Би Би Си.
В: Какъв е шансът на Ибряма?
- Шансът Иво Папазов да спечели е голям. Достатъчно е човек да чуе "Сълзите на мама" от новия му албум и да разбере, че няма друг избор, освен да гласува за него.
В: Подобри ли се самочувствието на Иво Папазов след номинациите на Би Би Си? Преди време той беше много отчаян и обиден?
- Да, той наистина беше отчаян преди няколко години. Беше огорчен. И сега не вярва, че българите ще гласуват за него. По света Ибряма се радва на голяма популярност. Освен че прави много концерти в чужбина, има и майсторски класове във Франция, Скандинавските страни, Германия. Неговата кларнетна техника е феноменална и чужденците я оценяват. В България това не е интересно. Лично на мен ми е трудно обяснимо.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK