КЗК глоби “ТВ План ТНС” заради мълчание

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи глоба от 2500 лв. на изпълнителния директор на "ТВ План ТНС" АД - София Милкана Николова. Тя е нарушила Закона за защита на конкуренцията (ЗЗК), като не е предоставила информация по преписка. Според ЗЗК на лицата, които не представят в срок поисканите доказателства или точна информация, или не се явят лично за даване на обяснения пред комисията, се налага глоба в размер от 500 до 2500 лв. "От вас научавам за тази санкция. Не мога да коментирам решение, с което не съм запозната. Ние предоставяхме поне пет пъти информация на комисията по тази преписка", заяви за "Дневник" Милкана Николова.

Предмет на проучването е спор между "Болкан нюз корпорейшън" ЕАД и "Нова телевизия - първи частен канал", за данни относно рейтингите и дяловете на "Нова телевизия" и предаването Big Brother, представени от пийпълметричната агенция "ТВ План ТНС".

КЗК е изпратила писмо до санкционираното дружество с искане да съдейства с информация. След изтичане на седемдневния срок за отговор са проведени напомнителни телефонни разговори с представители на "ТВ План ТНС", включително и с изпълнителния директор. В резултат е получен непълен и заблуждаващ отговор на писмото, в което се уведомява комисията, че не е възможно предоставяне на поисканата информация, тъй като за това е "необходим специализиран софтуер и обучен персонал". От писмата на агенцията до bTV и "Нова телевизия" става ясно, че предоставянето на поисканата от КЗК информация е напълно възможно и осъществимо.


В края на миналата седмица КЗК глоби и Е ЕООД, с. Беляковец, общ. Велико Търново, с 15 хил. лв. за увреждане доброто име на конкурентите. До това решение се стигна, след като петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) върна делото на комисията за ново произнасяне съобразно указанията, съдържащи се в мотивите му. Последната инстанция остави в сила решението на колегите си от тричленката в частта, с която е отменено решение от 12 юни 2003 г. на КЗК. Антимонополният орган беше оставил без уважение молбата на ЕТ "ЕМАС-Василка Ванчева" за налагане на глоба на конкурентното Е. От глобеното дружество не бяха открити за коментар. Данните в АПИС сочат, че във великотърновското Е има 100% украински капитали.

КЗК забранява приписването на несъществуващи качества или недостатъци на стоки или услуги при сравняване с тези на конкурентите.

Според заключението на КЗК Е ЕООД е нарушило закона, като е издавало и разпространявало на книжния пазар английско-български речници, в чиято анотация се съдържат недоказани твърдения за недостатъци на речника на конкурента ЕТ "ЕМАС-Василка Ванчева" от София. В речниците на Е дружеството не е било посочено като техен издател. Според комисията нарушението е извършено съзнателно и целенасочено с цел да се рекламира стоката на Е, като са приписвани и несъществуващи недостатъци на конкурентната стока, смятат от КЗК.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK