Трийсетгодишните отказват да пораснат

На 30 години моят баща е имал образование и сериозна работа, бил е горд собственик на нов автомобил и ново жилище, бил е женен и е имал мен. Даже аз съм била на 6 години. Разбира се, времената са бил други. Социализмът не позволяваше кой знае какви експерименти с живота.

Сега всичките ми приятели, които са на по 30 години, излизат по заведения няколко пъти седмично, сменят си работата често, момчетата дори проточват висшето си образование, за да отложат казармата, малцина притежават собствено жилище. Не са женени и нямат деца. Според последното проучване на сп. "Жената днес" 28% от жените в България смятат, че най-добрата възраст за раждане на първо дете е 32 години. Според други 31 - 36 години, а близо една четвърт от жените смятат, че няма проблем да родят на 40.

Списание “Тайм” на свой ред твърди, че повечето американки преди 30 години се омъжваха на 21 и раждаха първото си дете на 22. Сега целият процес е изостанал с няколко години. Възрастта за брак се е вдигнала на 25, толкова е и за първото дете. Днешните младежи вече не бързат да завършат висшето си образование, да изберат кариера и да си купят жилище. Какво чакат? Що за хора са тези вечни тийнейджъри, тези питърпановци, клонящи към 30-те? И най-вече защо отказват да пораснат?


Във вакуума между пубертета и зрялата възраст

Всеки от нас познава няколко от тези нови за статистиката екземпляри: пораснали мъже и жени, които все още живеят с родителите си, обличат се, говорят и купонясват като в пубертетските си години, сменят работата и гаджетата си през ден, забавляват се, докато животът им продължава без посока.

Социолозите регистрират, че в миналото хората преминаваха от детството към пубертета и след това към зрялата си възраст, но днес този прогрес включва една междинна фаза, която трае по-дълго. Годините между 18 и 25 вече са отделен етап в живота на младите хора, странна преходна фаза между пубертета и зрялата възраст, която им позволява за няколко години да отложат задълженията на “възрастни”, пише “Тайм.”

Та откъде са се взели тези туикстъри (от англ. betwixt - между) и защо им трябва толкова време, за да продължат по пътя си към зрялата възраст?

Според психолозите отлагането на порастването може да има и положителен ефект. То ти дава възможност да откриеш себе си и да избереш най-правилния път за развитие в личен и професионален план. Но някои учени, разглеждащи феномена най-вече от историческа и икономическа гледна точка, се притесняват, че туикстърите отказват да пораснат не защото не могат, а защото не искат. Тези експерти са на мнение, че социалните механизми, които превръщаха децата във възрастни, вече не функционират, че обществото ни вече не предоставя на младите хора морални и финансови основи, върху които да изградят живота си след пубертета и да заемат полагащото им се място в света на възрастните.

Родителите могат да помогнат

“Тайм” предлага няколко съвета за родители, които искат да подготвят децата си за следващата стъпка в развитието им.

Можете да помогнете на децата си да разберат повече за себе си и за това какво очакват от живота. На възраст от 11-12 години започнете да обсъждате с тях какви са силните и слабите им страни. Открийте хобитата, към които децата се връщат периодически, защото те могат да подскажат коя е най-подходящата професионална кариера за тях. Вместо да се вманиачавате върху необходимостта те да бъдат приети в престижен университет, дискутирайте с децата си възможностите, които се крият след университетските години. Споделете с тях провалите и успехите в собствената ви кариера. Децата се нуждаят от реалистични примери за подражание, а не само рок идоли и спортни величия. Обсъждайте по време на вечеря познати на семейството и техния път към професионален успех. По-добре е децата ви да си променят мнението 200 пъти, отколкото да нямат ясна цел и когато ги попитат какви искат да станат, да отговарят “нямам представа”. Развивайте работните умения на децата. Училището създава само познавателните им умения. Ангажирайте ги с домашни задължения и ги стимулирайте да си намерят почасова работа. Децата трябва да свикнат, че не могат да получат всичко изведнъж.

Не глезете децата с екзотични ваканции и скъпи предмети и не ги затрупвайте с кръжоци след училище. Стремете се да не създавате суперсамочувствие, което ще се срути в ранния етап на професионалната им кариера.

В случай че имате пораснало дете, което се лута без посока в света на възрастните, най-важното е да не създавате у него впечатлението, че сте разочаровани от него. Уважавайте това, от което синът или дъщеря ви се вълнува в момента, колкото и наивно или суетно да ви се струва, и дискутирайте активно с тях какви са опциите им за бъдещето.

Parlez-vous туикстър?

Броят на млади хора, които отлагат скока в задълженията на зрялата възраст, нараства не само в САЩ. Феноменът е глобален, но в различните страни има различни имена.

Канада

Децата-бумеранги. Все по-голям брой млади канадци остават да живеят с родителите си и съзнателно забавят създаването на собствени семейства. Според експертите, явлението се дължи на лошото състояние на пазара на труда. Повечето жени се омъжват на 26, мъжете се женят на 28. Средната възраст за първо дете е 27.7 години.

Англия

Кипърс. Акроним от първите букви на английският израз “Деца в джобовете на родителите, които изяждат спестяванията им за пенсиониране (Kids in parents’ pockets eroding retirement savings). Младите британци на по 20-ина години предпочитат да делят един покрив с мама и татко, за да спестят режийни. Повечето жени се омъжват на 27.7, мъжете се женят на 29.7. Средната възраст за първо дете е 29.7 години.

Франция

Синдромът “Танги”. Името му идва от филм направен през 2001 за чаровен 28-годишен младеж, който отказва да напусне апартамента на родителите си въпреки комичните им опити да се отърват от него. Повечето жени се омъжват на 27.1, мъжете се женят на 29.2. Средната възраст за първо дете е 30.4 години.

Германия

Nesthocker - дума за някой, намърдал се в чуждо гнездо. Според един изследовател нежеланието на много млади германци да живеят самостоятелно се дължи на факта, че те считат родителите си за свои близки приятели. Повечето жени се омъжват на 27.1, мъжете се женят на 30.3. Средната възраст за първо дете е 29 години.

Италия

Mammone - епитет за онези, които не искат да се лишават от готварските умения на майките си. Броят на тези от тях, които още живеят с родителите си се е увеличил с 50 процента през последното десетилетие, един от най-високите проценти в Европа. Повечето жени се омъжват на 27.6, мъжете се женят на 30.5 Средната възраст за първо дете е 28.4 години.

Япония

Freeter - комбинация от английското free и немската дума за работник, arbeiter. Терминът се отнася за неженен млад човек, който често си сменя работата и живее с родителите си. Повечето жени се омъжват на 27, мъжете се женят на 28. Средната възраст за първо дете е 28.6 години.

-----------------------

Венета Райкова, 31 години, журналист:

Имам вътрешното убеждение, че не искам съвместен живот. Това мнение се затвърди у мен особено през последните 1-2 години. Преди отказвах предложенията за брак, защото мислех, че съм още малка. Сега пак отказвам, защото си мисля, че на тази възраст вече имам навици, които не бих променила. А освен това какво ми е, чe да се женя. Не се чувствам пораснала, все още приемам живота като шега, майтап. Не искам да се разделя с розовите очила, през които гледам света.

Елин Рахнев, 37-годишен, драматург:

Годините са показател само на календарната възраст. Не се чувствам зрял и мисля, че цял живот ще си остана в пубертета. Така се живее по-трудно, но и много по-интересно. По-трудно е и за околните, но, както знаем, идеални хора няма и всяко качество е за сметка на друго - те трябва да избират между удобното и вълнуващото. Мисля, че точно затова ме ценят, защото не съм влязъл в категорията на възрастните. Човек трябва да се ожени и да има дете тогава, когато намери човека, с когото иска да остарее - въпреки че звучи като шаблон, аз вярвам в това. Може да ти се случи на всяка възраст.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK