Университетите привличат с предварителни изпити и по-малко с нови специалности

Университет за национално и световно стопанство

УНСС реши да не въвежда предварителни изпити, но за сметка на това направи много промени около новата кандидатстудентска кампания. Тази година в най-големия икономически университет в страната няма да се приемат задочници и студенти в колежа към УНСС. Също така новите студенти ще учат по изцяло променени учебни планове. Другата новост са двете специалности - икономическа социология и икономическа психология, за които ще има прием за първа година. В тях ще се влиза само с един от изпитите география, математика, литература, икономика или история. Датите за полагане на някои от по-важните изпити са 9 юли - литература, 12 юли -английски език, 13 юли - икономика, 14 юли - руски език, 15 юли - математика, 16 юли - география, 17 юли - история, 21 юли - френски език, 22 юли - немски език и др. Датите за подаване на документи са от 20 юни до 28 юни за кандидати, които са завършили преди миналата година и между 29 юни и 6 юли за абитуриентите от тази година.

Софийски университет "Св. Климент Охридски"


Новата специалност Регионално развитие и политика ще се изучава само в редовна форма. За нея ще се кандидатства с изпит по география и с чужд език. При балообразуването ще се взимат оценките от дипломата по география и български език и литература. В страницата на университета изрично се посочва, че програмата още е в процес на одобрение от НАОА.

Тази година за първи път СУ въведе предварителни кандидатстудентски изпити по някои от предметите. Кандидатите ще имат втори шанс за влизане с изпит по история, география и математика. По време на редовната сесия пък датите за някои от по-важните изпити са съответно български език и литература 15 юли, математика - 20 и 26 юли, история - 19 юли, география на България - 25 юли, английски език - 18 юли, немски език - 14 юли, и френски език - 22 юли. Документите се подават от 23 юни до 8 юли.

Нов български университет

Тази година НБУ пуска нова специалност, която ще се изучава на чужд език. Това е новата програма по мениджмънт и маркетинг на хотелиерството на френски език, Тя е разработена заедно с Висшето хотелиерско училище в Ница и се изучава три години. След това студентите ще получат диплома за специалист. Кандидатстването става с тест за общообразователна подготовка и с изпит по френски език. Това е третата чуждоезикова специалност след мрежови технологии на английски и политически науки на френски език, която НБУ пуска. Това са бакалавърски програми, за които се кандидатства след средно образование. Иначе университетът предлага и някои чужди магистърски специалности.

В почти всички програми на НБУ се влиза с полагането на общообразователен тест. Той ще се проведе на 5 юни, 23 юли, 24 юли и 11 септември. Датите за подаване на документите са съответно до 31 май, 19 юли и от 18 август до 5 септември.

Пловдивски университет

За първи път ПУ ще обяви прием в новата специалност Биоинформатика. За нея ще се кандидатства с изпит по биология или математика, а обучението е само в редовна форма. ПУ тази година също обяви предварителни дати за изпити. Кандидатите могат да се явяват за изпита по: български език - 5 юни и 11 юли; математика - 6 юни и 12 юли; английски език - 7 юни и 19 юли; история на България - 8 юни и 14 юли; литература - 9 юни и 13 юли; информатика - 9 юни и 20 юли; география на България - 18 юли; немски език - 15 юли. Както повечето университети тази година, и ПУ търси възможността да улесни подаването на документи на кандидатите. Университетът има изнесени представителства в повече от 20 града в страната. Другата новост е, че документите могат да се подават по интернет, а таксата за изпитите се плаща по банков път.

[www.priem.tu-sofia.bg[Технически университет в София]

Новата специалност в ТУ е Мехатроника и в нея ще бъдат приети. Профилите по нея са за роботизираща техника и фина и микромеханична техника. Обучението е само в редовна форма, а влизането в нея става с изпит по математика или физика. Предварителният изпит по математика е на 30 април, а другият - на 11 юли. Изпитът по английски и немски език е на 14 юли. Срокът за подаване на документите за предварителния изпит е до 29 април, а за редовната сесия - от 20 юни до 8 юли.

Университет за архитектура, строителство и геодезия

Броят на кандидатите в този университет расте всяка година и причината е, че все повече се търсят строителни инженери и архитекти на пазара на труда. Тази година УАСГ няма да предложи нови специалности, както и предварителни изпити. Университетът обаче организира пробни изпити по математика, които случат само за тренировка. Те ще се проведат на 12 юни и 3 юли. Редовният изпит е на 13 юли, а документите се приемат от 22 юни до 8 юли.

Стопанска академия в Свищов

Университетът не предлага нова специалност през тази година, но ще проведе предварителен изпит по икономика. Той ще се проведе на 15 май, а срокът за подаване на документите е до 30 април. Останалите изпити ще са на 10 юли по история, 12 юли по икономическа география на България, 17 юли по математика, 20 юли по български език и литература, 23 юли - вторият изпит по икономика, а на 25 юли са чуждите езици. Документите се подават от 20 юни до 8 юли.

Шуменски университет

Университетът в Шумен е сред висшите училища, които предлага най-много предварителни изпити. Голяма част от тях ще се проведат на 15 май и 5 юни и това са изпитите по български език и литература (тема или тест), английски, немски, руски и френски език, математика, икономика и др. На 29 май или 12 юни са изпитите по история, география, информатика, биология, химия, физика и др. Тази година ШУ е внесъл проект в НАОА за някои нови специалности. Това са национална сигурност за бакалавър и туризъм, аграрна икономика, публична администрация и връзки с обществеността за специалисти. Датите за редовните изпити в университета са съответно по математика - на 20 и 30 юли, български език и литература - 14 и 25 юли, история - 23 и 29 юли, икономика - 13 и 26 юли, география - 22 юли, английски език - 18 и 22 юли, немски език - 18 и 28 юли, и т. н.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK