Българските медии по света учредяват своя асоциация

Делегатите на Първата световна среща на българските медии, организирана от БТА, подкрепиха идеята за създаване на Асоциация на българските медии по света. Генералният директор на информационната агенция Максим Минчев ще бъде председател на асоциацията, сред чиито учредители са Мирослав Боршош, Светлана Шаренкова, Евгени Станчев, Георги Коритаров. Това ще бъде сдружение с идеална цел, в което ще може да членува всяко от средствата за масово осведомяване. Обмяна на новини чрез създаването на български информационен пул, организиране на срещи, семинари, размяна на журналисти са част от целите на асоциацията. Представители на излизащия във Франция вестник "Будилникъ" предложиха асоциацията да бъде регистрирана и от ЮНЕСКО.

Във вторник завърши работната програма на Първата световна среща на българските медии, в която се включиха представители от 54 медии в 25 държави. Сред дискутираните теми бяха: "Образът на България в медиите", "Как българските медии информират за Европейския съюз", "Взаимоотношенията медии-институции и медии-медии" и "Как да сме българи в глобализиращия се свят и обединена Европа".

Сред идеите, предложени на срещата, беше създаването на общ уеб портал, обединяващ всички български медии извън България. Според Павел Калинов от интернет портала иде.ли?, Австралия, всяка българска медия ще може да получи платформа за публикуване, чрез която да създаде свой собствен сайт - със собствен дизайн и адрес - като в същото време участва и в общия портал.


Стана ясно и че от 1 октомври тази година се очаква да заработи проект, наречен "Българската телевизия за българите в чужбина", чрез който четири български телевизии (Би Ти Ви, "Нова телевизия", ТВ България и музикален канал) и четири радиостанции ("Дарик радио", "Ретро радио", радио "Гонг" и "Сигнал +" ) да бъдат достъпни за нашите сънародници по света. Това съобщи управляващият директор на DTH България Мартин Захариев.

На срещата, открита в понеделник от вицепремиера Пламен Панайотов, не липсваше и политическата тема за изборите. Според главния редактор на вестник "Обзор" в САЩ Евгени Веселинов в нито една програма на политическа партия не става въпрос за българите в чужбина. Техните гласове отсъстват и от проучванията на социологическите агенции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK