САЩ критикуват България за трафика на хора

Българското правителство трябва да предприеме конкретни мерки, за да изгради механизъм за закрила на жертвите на трафик. Страната не покрива минималните стандарти за предотвратяване на това престъпление, се казва в Петия доклад на Държавния департамент на САЩ за трафика на хора.

България е поставена във втората категория държави, между които са Афганистан, Албания и Бангладеш, които полагат усилия, но още няма категоричен резултат. Страната се определя като транзитна територия за трафик от Централна Азия и бившите съветски републики към Западна и Централна Европа. В доклада се подчертава, че все пак правителството е приело стратегия и мерки за закрила на свидетели.

За миналата година са произнесени 900 присъди за деяния, свързани с нелегалния трафик на хора, и 100 присъди за съпътстваща корупция, пише в американския доклад. На представянето му държавният секретар на САЩ Кондълиза Райс каза, че жертвите на нелегалния трафик са "лишени от основните си човешки права и фактически са поробени".

Още от Дневник +

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK