Румен Ненков: Новото управление да възстанови всички конкурси

След питането на Пленума на Върховния касационен съд (ВКС) до Конституционния съд (КС) остана неизяснена идеята за превръщането на следователите в съдии по разследването. Румен Ненков, зам.-председател на ВКС, обясни, че не става дума следствието и прокуратурата да се изваждат от съдебната система, а да се преформулират техните функции. Според него, вместо на следователите да се възлагат несъществуващи дела, те могат да бъдат натоварени с  дейност като съдии по разследването, а самото разследване  да отиде изцяло към МВР, както препоръчват от Европейската комисия. Отговорът на КС се очаква в ранната есен. 

--------------------

В: Остана неясно какво означава съдии по разследването в питането на ВКС до Конституционния съд, появиха се тълкувания, че става дума за съдия-следователи?


- Искам да направя много ясно разграничение между класическия институт на съдия- следователите и съдиите по разследването. Съдиите по разследването са принципно различен институт - те са магистрати, които се произнасят по исканията на обвинителната власт (прокуратурата - бел. ред.) за задържане под стража, въобще за ограничаване на човешки права, а освен това би могло пред тях да се извършват и някои действия като разпит на обвиняемия и на свидетелите в досъдебната фаза.

В: Значи съдиите по разследването имат съдебни функции, щом могат да задържат и под стража?

- Да. Това, което съдилищата вършат в момента в досъдебната фаза, да се поеме от следователите - тази е идеята на питането на ВКС. И тогава няма да има дублиране на разследването, което изцяло ще се поеме от полицията.

В: Има ли някакви рискове такава идея?

- Рискът е този институт - на съдиите по разследването, да се превърне в източник на корупция. Защото закритото досъдебно производство предполага установяване на конкретни връзки със страните в процеса, ако едни и същи лица извършват трайно тази дейност. Но този риск може да се намали по законодателен път.

В Германия и Италия например периодично се извършва преливане между съдиите от редовните съдилища, които гледат делата като първа инстанция, и съдиите по разследването.

В: А дали идеята за съдии по разследването не променя из основи модела правна система, което обезсмисля изготвения проект за нов Наказателнопроцесуален кодекс (НПК)?

- Аз не съм политик, говоря само като експерт. Идеята за съдии по разследването означава промяна на конституцията, а дали ще е възможно, ще зависи от отговора на КС. Но съдебната реформа означава и други бързи мерки, за които не са необходими конституционни промени. И новото управление би могло да започне с пълното възстановяване на конкурсите в Закона за съдебната власт за достъп до професията, от които за съжаление се направи отстъпление. И установяване на контрол по движението на делата, особено в досъдебната фаза, от останалите власти.

В: Контрол от останалите власти?

- Ами да. Не трябва да се разчита на вътрешните правила, приети от самите съдебни органи, а да има правила, написани от законодателя. По отношение на съда не може да има контрол само върху вътрешното убеждение на съдията, когато решава делото, но няма пречка да се следи за сроковете и насрочванията.

А след решението на КС, което се очаква вероятно в ранната есен, ще се реши дали ще се правят конституционни промени, които биха очертали и модела на наказателния процес. И едва тогава би могло да се пристъпи към довършване на работата по новия НПК, който обаче трябва да бъде съпътстван и от промени в Наказателния кодекс.

В: Миналата седмица вие много остро реагирахте във Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод предоставянето на служебен автомобил на председател на съд - защо?

- След като ВСС е кадрови орган на съдебната система, не може да стои настрана от моралните въпроси. Да се получи скъп конфискуван автомобил въз основа на директни преговори с митниците, които са често срещана страна по делата, поставя сериозен етичен проблем, който не е дребнотемие, както някои медии го нарекоха. Съдът трябва да има достатъчно средства да си купи автомобил, а не да приема дар.

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK