Бомбата с боклука в София започна обратно броене

На 30 юни изтича поредната отсрочка, дадена от жителите на Суходол на общината, за да закрие депото за отпадъци в квартала им, след която заплашват отново да препречат пътя на камионите с боклука към сметището. Общинският проблем е на път да се превърне в национален с избухналите протести и в 14-те столични квартала, които са в близост до планираните нови площадки във Връбница, Локорско и Кремиковци.

В разгорещена дискусия в сряда инициативните граждански комитети заявиха пред зам.-кмета Милор Михайлов и двама съветници твърдото си намерение да не допуснат боклука до къщите си и да използват всички законни средства да защитят интересите си. В тези комитети участват представители на кварталите Враждебна, Горни Богров, Долни Богров, Желява, Бухово, Кремиковци, Ботунец, Чепинци, Челопеч, Локорско, Негован и Световрачене. Срещу решението на общината за новите сметища се обявиха и жителите на "Връбница", "Надежда" и "Обеля".

Гражданите предупредиха с въпроса да се заемат министерството на екологията и правителството, защото, ако не се разберат с общината, неизвозеният боклук в горещите летни месеци ще се превърне в заплаха за милионната столица. "Досега общината беше прекалено търпелива с хората. Нашата задача беше да намерим екологично чист вариант за пакетиране и ние го направихме. Ако хората продължат да пречат, положението ще стане бедствено, затова ще потърсим съдействие от държавните институции, включително от комисията по бедствия и аварии", каза в сряда шефката на общинската комисия по околна среда Нели Манова. Според зам.-кмета Михайлов няма други алтернативи освен определените вече три нови площадки.


В разговор с представители на Суходол кметът Стефан Софиянски в сряда отново поискал отсрочка. "Предложихме още 10-15 дни да допускат намален брой камиони, докато заработят пакетиращите машини. Техният капацитет е малък, не могат да поемат веднага цялата смет и това са нашите мотиви", обясни Софиянски. До късно снощи жителите на квартала обсъждаха искането. "Не знам какво ще решат хората. Кварталът е от 4 хил. души. Аз се изненадвам от реакцията от Кремиковци и Локорско и се питам защо живеем във взаимно неразбирателство", коментира Лилия Белчева от Суходол.

Проблемът с боклука ескалира през януари, когато суходолци отказаха да пускат камионите на концесионерите, позовавайки се на решение на кмета, че сметището ще се затвори в края на 2004 г. След инфарктни преговори с протестиращите Столичният общински съвет обяви, че на 30 юни спира да извозва сметта там. Жителите склониха на пореден компромис, за да се намерят алтернативни решения.

В продължение на пет месеца обаче общината доста мудно търсеше подходящи терени. Накрая през май след конкурс за обществена поръчка, но без обществено обсъждане бяха избрани три фирми-изпълнителки - "Чистота Гара Искър", "Микс" и "Екоел 6". По тяхно предложение бяха избрани и трите площадки на територията на кварталите Локорско, Връбница и между Сеславци и Кремиковци. В тях трябва да се разположат машините за балиране и да бъдат складирани палетите с отпадъците.

Алтернативните сметища се намират в силно замърсени райони, затова местните хора отказват да допуснат още отрови. Те не вярват, че пакетирането на боклука ще бъде безопасно за тях и се притесняват, че заради високия процент биоотпадъци - 70 на сто, балите ще се разкъсват.

Преди две седмици след протести в Локорско полицията забрани на хората да затворят пътя към една от площадките. "Срещу нас от години се извършва геноцид, искаме децата ни да спят спокойно и на чисто", обясни кметът Христо Христов. Представителят на Сдружението за екологична защита на район Кремиковци Цветан Цветанов пък изнесе данни, които доказват, че предлаганите от фирмите технологии не отговарят на условията за събиране на отпадъците в София. "Сметта в европейските държави не съдържа голям процент биологично разградими отпадъци, каквито са битовите боклуци на София. Ако те се пакетират по предложения от инвеститорите начин, има опасност метановите изпарения да издуят палетите и те да започнат да гърмят като бомби", обясни представителка от Кремиковци. Нели Манова обаче оспори това твърдение с аргумента, че подобни технологии се използват в Дания, Италия и Германия, където съотношението между биологични и друг вид отпадъци е същото като тези в България. "От 7 години обработвам сметта на София. Категоричен съм, че биологичните отпадъци съставляват едва 20, а не 70 на сто от това, което общо се изхвърля", посочи управителят на "Чистота Искър" Павел Граматиков.

Поне месец ще е необходим, за да се подготвят площадките и да се монтират машините, стана ясно по време на дискусията. Технологията е безопасна и няма да предизвика взрив, заяви управителят на "Екоел 6" Красимир Арсов. Той уточни,че сметта се пресова и пакетира с фолио, което изолира дори от слънчевите лъчи. По искане на регионалната инспекция за околна среда вместо един пласт фолио боклукът ще бъде опакован с тройно по-дебел пласт. Вместо на открито балите ще се складират в затворени помещения. "В Европа тези бали се поставят на открито, но поради опасенията на хората от опасност от миризми ние ще ги поставим на закрито", обясни Арсов. Колегата му от "Микс" Йордан Захариев допълни, че отпадните води, които изтичат при превозването на отпадъците, ще се отцеждат в резервоари и впоследствие ще се извозват. Фирмата вече подготвя терена в бившия завод за строителни конструкции на комбината "Кремиковци", където сега се помещава кремиковският затвор.

Успоредно с временното решение на проблема общината вече е готова с две предложения и за изграждане на нов завод, който трайно да реши проблема, каза Нели Манова. Тя увери гражданите, че общинският съвет на Сливница е дал мандат на кмета да търси инвеститори за изграждане на такъв завод в града. Тепърва обаче ще се търси финансиране, възможно е общината да участва като съакционер, уточни Милор Михайлов, според когото проектът може да отнеме най-малко 2 години.

Жителите на Чепинци попитаха защо боклуците още сега не се транспортират до Сливница. Беше им обяснено, че ще са нужни поне още пет месеца в екологични процедури. Досега министерството на околната среда е дало само положителна екооценка. От ведомството обещаха днес да кажат дали ще е необходимо да има и оценка за въздействие върху околната среда. Едва след това ще се даде разрешението за новите площадки.

Площадките за балиране и съхранение на боклука

* Върху старите табани, където "Кремиковци" е изсипвал шлаката си - отстои на километър и половина от Локорско и Кремиковци

* Между Сеславци и Кремиковци - в стария ЗСК "Кремиковци"

* Между "Връбница" и "Обеля"

Още от Дневник +

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK