Архитектите тръгнаха на поход за спасяване на паметниците

Съюзът на архитектите в България (САБ) започна национална кампания "Наследство в риск", като целта е да се спасят от разрушаване културните паметници. Инициативата цели да се повишат общественият интерес и съпротивата срещу унищожаването на архитектурното наследство за комерсиални цели, обясни зам.-председателят на САБ арх. Тодор Булев. Проектът предвижда да се инвентаризират всички обекти от културно-историческо значение, а застрашените ще бъдат включени в "Червена книга".

За да се спре комерсиализацията на градовете музеи като Несебър, Созопол и Мелник, проблемът трябва да се разглежда на национално ниво, допълни Булев. През ноември 2004 г. са докладвани 178 случая на незаконно строителство само в Стария Несебър, в който има общо 200 къщи. В Пловдив пък имаше апетити за построяването на подземен паркинг под Римския форум, но София е лидерът в унищожаването на културните паметници, каза Булев. Управителят на Централния дом на архитекта Явор Банков заяви, че корупция и бизнес интереси са в основата на тези разрушения.

Три са възловите райони с културно-историческа стойност в центъра на София - около Халите, край Докторския паметник и в района на ул. "Московска" и бул. "Цар Осободител". И в трите се бутат архитектурни паметници и на тяхно място се строят нови сгради, защото един кв. метър се продава за 2 хил. евро, допълни Банков. Единственото изискване на Националния институт за културните паметници (НИПК) за тези строежи е запазване на фасадата, обясни той.

Кампанията предвижда да започнат разговори с представители на бизнеса, особено в туристическия сектор, които могат да помогнат за опазване на паметниците. Архитектите искат прозрачност в дейността на държавните институции, особено затова кое и как се включва и изважда от списъка на културните паметници. Третата част от кампанията предвижда експертни срещи. Архитектите разпространиха некролози на разрушени къщи в София.

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK