Собственици на имоти около магистрала "Тракия" ще получат 5 млн. лв.

Собствениците на частни имоти, които ще бъдат отчуждени заради строежа на на лот 3 и лот 4 от отсечката Оризово - Бургас от магистрала "Тракия", ще бъдат обезщетени с общо 5.16 млн. лв., реши правителството. Средствата за процедурата по отчуждаване ще бъдат за сметка на агенция "Пътища".

За лот 3 прогнозната сума е 2.4 млн. лв., а за лот 4 е 2.7 млн. лв. Лот 3 включва участъка Нова Загора - Ямбол, който обхваща земи на територията на Ямболска и Сливенска област. Имотите, които ще бъдат отчуждени по тази отсечка, са в землищата на 10 села в общините Нова Загора, Сливен и Тунджа. Участъкът Ямбол - Карнобат, който обхваща имоти от Ямболска и Бургаска област, е лот 4. По него отчуждените земи са в землищата на 15 села в общините Тунджа, Ямбол, Стралджа и Карнобат. Списъкът със селата може да бъде намерен на интернет страницата на правителството.

На миналото си заседание кабинетът реши да компенсира с над 2.212 млн. лв. собствениците на имоти, които ще бъдат отчуждени за изграждането на отсечката от Оризово до Бургас, която е част от лот 2 на автомагистрала "Тракия". Имотите ще бъдат отчуждени, за да се изгради участъкът Стара Загора - Нова Загора в Старозагорска и Сливенска област. Частните имоти, върху които ще се построи продължението на магистрала "Тракия", са в землищата на община Стара Загора и 12 села.

В края на юни и Върховният административен съд образува дело срещу концесията на магистрала "Тракия" по протест на зам.-главния прокурор Митьо Марков. Той твърдеше, че решението на Министерския съвет за 35-годишната концесия е нищожно. Според обвинителя то противоречи на текста от Закона за концесиите, който регламентира, че договорите се сключват. Магистратите ще заседават по казуса през октомври.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK