Започна карнавалът в Нотинг хил

Поне един милион души се очаква да се изсипят в понеделник в Лондон на най-големия уличен фестивал в Европа - карнавалът в Нотинг хил. От 1964 г. събитието се провежда всяка година в края на август.

Фестивалът е наричан лондонското Рио и това не е случайно - корените и на двата празника са свързани с края на робството в африканския и южноамериканския континент. Първите по-големи имигрантски вълни в Англия започват през 50-те и донасят традицията на този празник. През 80-те карнавалът става арена на сблъсъци между участници и полиция, но впоследствие благодарение на безпроблемното му провеждане е по-скоро една от поредните печеливши туристически атракции в британската столица.

Мерките за сигурност през тази година са необичайно затегнати заради атентатите в Лондон през юли. Темата на фестивала е "Общност и различия". Според Би Би Си кметът на Лондон Кен Ливингстън настоявал като предпазна мярка шествието да завърши в Хайд парк вместо в Нотинг хил. Идеята не била приета и тази вечер в Хайд парк ще се проведе друго събитие - Карибското шоу, за което се очакват над 5000 души.

Нотинг хил отдавна се е превърнал в символ на множеството етноси и култури, които съжителстват в Лондон.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK