3. Финансовият гръб на неокреационистите

Всяко амбициозно начинание със социална значимост се нуждае от сериозен финансов, а и политически гръб, за да се надява на успех. Неокреационизмът очевидно разполага и с двете. Когато президентът Джордж Буш влезе в дебата за изучаването на теорията за еволюцията с думите, че "и двете страни трябва да бъдат паралелно преподавани", той буквално повтори мотото на "Дискавъри институт", пръскано в научните среди и обществото с проповедническа настойчивост вече повече от десетилетие.

Докато ортодоксалните учени често дори отхвърлят всякакви идеи, че в еволюционизма съществуват пропуски и противоречия, Буш нееднозначно прегърна позицията на неокреационистите с настояването в уроците по биология да бъдат представени и алтернативни теории и критики на дарвинизма, за да могат "хората да разберат за какво всъщност се води дебатът".

"Дискавъри институт" и неговият "преден отряд" - Центърът за наука и култура (CSC), тънещ в неизвестност допреди броени години, а днес в центъра на събитията на социалния фронт са финансирани главно от същите християнски консервативни организации, които помогнаха на Буш да влезе в Белия дом и да остане там и за втори мандат, посочва в. "Ню Йорк таймс".


Залагайки на мотото "Преподавайте противоречията", CSC всъщност в голяма степен измести дебата и от битка между биологията и религията той все повече се превръща в проблем на академичната свобода. Осигурили си политическия гръб, неокреационистите започнаха фронталната си атака срещу еволюционизма, считан за гръбнак на модерната биология, извадиха академичните на пръв поглед сблъсъци на предните страници на американските, а често и на световните вестници, и принудиха защитниците на Дарвин да преминат в глуха защита.

Тактиката на "Дискавъри институт" прилича на добре разиграна и сигурно печеливша избирателна кампания. Институцията борави с добре изработени и лесни за разбиране от масите послания, добре поддържан и активен уебсайт, както и с милиони долари, получавани от фондациите на видни консерватори като Хауърд и Мелинда Ейхмансън, Филип Ф. Аншуц и Ричард Мелън Скейфи.

Фактът, че базираната в Сиатъл организация през миналата година откри офис в столицата Вашингтон и нае за свой РR компанията "Белтуей" (Beltway), спечелила известност с кампанията от 1994 г. Contact With America, говори, че неокреоционизмът се "готви за скок". Развитието на ситуацията от последните месеци потвърждава подобно предположение.

"Ние сме в началния стадий на научна революция, заяви настоящият директор на CSC Стивън Майър, 47-годишен историк и философ на науката. "Искаме да се сдобием с влияние върху доминиращите възгледи в нашата култура." Президентът на "Дискавъри" Брус Чапмън, 64-годишен либерален републиканец на младини, превърнал се в строг консерватор по времето на Рейгън, подчертава факта, че институцията е съумяла да привлече вниманието и милионите на богатите и религиозни филантропи като Ейхмансън, когато оцеляването й е било на косъм.

Той посочва, че е прегърнал с две ръце оспорването на еволюционизма и го е направил запазена марка на института именно защото да се оборва дарвинизмът е бил своеобразна тема табу в научните среди.

Чапмън попада на Майър в края на 1993 г., след като вижда негова статия във в. "Уолстрийт джърнъл". Тогава Майър преподава в християнски колеж в Спокейн, щата Уисконсин, а негов колега е наказан, защото си позволил да критикува Дарвин в час и да дискутира теорията на интелигентния дизайн, и инцидентът е описан във вестника.

Година по-късно Чапмън и неговият състудент от "Харвард" Джордж Гилдър намират допирни точки в позициите си срещу материализма в иначе нямащи нищо общо свои научни трудове по биология и икономика и у двамата назрява идеята за антидарвинистки мозъчен тръст.

През лятото на 1995 г. Чапмън и Майър, който вече работи в "Дискавъри", се срещат с представители на Ейхмансън в търсене на финансова подкрепа за него. Филантропът вече е давал малки суми на "Дискавъри", а Майър от своя страна е напътствал сина му в полето на науката. Така през 1996 г. с обещание от страна на Ейхмансън за отпускане на 750 000 долара в продължение на три години и с дарение от 450 000 долара от страна на фондация "Маклилън", базирана н Чатануга, щата Тенеси, и подкрепяща организации, "отдадени на разширяването на царството Христово на Земята", както твърди нейният уебсайт, се ражда Центърът за наука и култура.

Институтът по принцип не разкрива подробности за финансовите си благодетели с аргумента, че така те стават "обект на натиск". Проверка, извършена от в. "Ню Йорк таймс" в сайта www.guidestar.org, събиращ данни за различни фондации, показва, че даренията за CSC са скочили от 1.4 млн. долара през 1997 г. до 4.1 млн. долара през 2003 г. Според тази информация финансова подкрепа на организацията са оказали 22 фондации, като поне 2/3 от тях преследват ярко религиозни мисии. Сред тях личат имената на тръста на Хенри П. и Сюзън С. Кроуъл от Колорадо Спрингс, ангажирани с "разпространението и преподаването на доктрината на евангелското християнство фондация AMDG (Ad Maiorem Dei Gloriam - за по-голяма слава Богу, лат., девиз на Йезуитския орден) от Вирджиния, ръководена от Марк Райлънд, шеф в "Майкрософт", станал вицепрезидент на "Дискавъри" и фондацията "Стюърдшип", базирана в Такома, щата Уискънсин, чиято цел е "да допринесе за пропагандата на Христовото слово чрез евангелска и мисионерска работа".

Последната е дарила на CSC над 1 млн. долара за периода 1999 - 2003 г. Най-големият донор обаче и досега си остава Ейхмансън, който е отпуснал около 35 процента от набраните от CSC от основаването му досега общо 9.3 млн. долара, а е и гарант на поне четвърт от годишните финансови операции на центъра, възлизащи на около 1.3 млн. долара.

"Дискавъри", разбира се, привлича финансиране и от светски дарители като фондация "Вирайзън", отпускащи средства главно за другите програми на института. Фондацията "Бил и Мелинда Гейтс" например осигури на институцията 1 млн. долара през 2000 г., а през 2003 г. обеща още 9.25 милиона за следващите 10 години. Грег Шоу, представляващ фондацията в това дарение, твърди, че парите са предназначени изключително за проекта "Каскадия", който е в подкрепа на регионалните транспортни връзки.

Дали обаче институтът няма да ги ползва, както намери за добре, след като в договора за дарения изрично не е записано, че трябва да се ползват само с една цел, остава загадка. Фактът обаче, че 50 000 долара от годишната заплата на Чапмън, възлизаща на 141 000 долара, идват пряко от трезорите на фондацията "Гейтс", вече говори сам по себе си.

Евангелизаторската мисия на "Дискавъри" и CSC обаче е в състояние да отблъсне някои дарители. Фондацията "Бълит", базирана в Сиатъл, дарила 10 000 долара през 2001 г. отново за транспортния проект и фондация "Джон Темпълтън", базирана в Пенсилвания и посветила се на постигането на "ново разбирателство между теологията и науката", вече спряха финансовата си подкрепа за неокреационистите.

"Темпълтън" отпуснали 75 000 долара през 1999 г. за конференция, в която проводниците на интелигентния дизайн се изправили срещу своите противници. Вместо научен спор обаче се стигнало до политически сблъсък, което възпряло фондацията да подкрепя за в бъдеще института. Макар и "Дискавъри" да твърди, че е фокусирана върху науката, "станахме свидетели на политиканстване, убеждаване, образователен натиск и т.н.", посочват от "Темпълтън".

Временните отстъпления като в дадения случай обаче не пречат на института да е налял 3.6 млн. долара под формата на научни стипендии от по 5000 до 60 000 долара годишно на около 50 учени от 1996 г. досега. Благодарение на изобилното финансиране CSC е произвел 50 книги, посветени на интелигентния дизайн, повечето отпечатани от издателства с ярко религиозна насоченост, стотици статии с предимно популяризаторска и пропагандистка стойност и два документални филма, излъчени за кратко по обществена телевизия в САЩ.

Една от звездите на CSC - Уилям Дембски, защитил докторат по математика към университета в Чикаго и по философия към университета в Илинойс и магистратура по теология към Теологичната семинария на Принстън, цели три години след 1996 г. не е в състояние да си намери работа в университет, но въпреки това "Дискавъри" му отпуска по думите му "стандартна академична заплата" от 40 000 долара годишно.

От основаването му до днес CSC е изразходвал 39 процента от дарените му средства за научни изследвания, казва Майър. Става дума за финансиране на книги и научни статии и дори за заплащане на университети, за да бъдат освободени определени учени от задълженията им, за да се посветят на интелигентния дизайн за определен период. Общо 792 585 долара са отишли в подкрепа на лабораторни или теренни проучвания в сферата на биологията, палеонтологията или биофизиката, а 93 828 долара - за студентски изследвания по палеонтология, лингвистика, история и философия.

Стипендиантите на центъра са изключително пъстра група, а дипломите им - от "Станфорд", "Йейл", Колумбийския университет, университетите в Тексас и Калифорния, са впечатляващи, но на идеите им се гледа с насмешка в академичния свят. Сред тях определено има и "странни птици" като математика Дейвид Бърлински, математик, живеещ в Париж, чието верую е "да си прекарва добре", или като члена на Църквата на обединението, известна повече като сектата на Мун Джонатан Уелс, признал си в писмен вид, че "молитвите ми ме убедиха, че трябва да посветя живота си на разрушаването на дарвинизма".

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK