Майкъл Истън: Университетът не трябва да чака фирмите, а сам да отиде при тях

Майкъл Истън е новият президент на Американския университет в България (АУБ). Той беше избран преди няколко месеца, след като предшественикът му Рейнолд Блум напусна поста преждевременно. Преди това той временно е заемал длъжността президент на "Сити юнивърсити" в Сиатъл.

Бил е член на Регистъра на университетските президенти в САЩ. Това е организация, която предлага президенти за временно управление и стабилизиране на университетите в Америка. Истън е ръководил университетите "Грейт фолс" (University of Great Falls) и "Юнити колидж" в Мейн (Unity College).

Защо решихте да се кандидатирате за президент на Американския университет и да дойдете в България?


- Досега съм бил няколко пъти в България и познавам донякъде нещата тук. От друга страна, бях достигнал до такъв момент от професионалното си израстване, работил съм във всякакви институции - малки и големи, но само американски. Никога досега не съм имал международен опит и затова сметнах, че е добра идея да стана президент на Американския университет тук. Също така имам някои предпочитания към България и за мен не беше трудно да направя своя избор.

Какви бяха предимствата ви пред останалите петима кандидати, които стигнаха до финалния кръг?

- Аз не познавам останалите петима. Знам само имената им, но нищо за тяхното минало. Според мен бордът на директорите оцени, че моят опит до момента ще помогне за това да съм добър президент. Те най-вероятно са преценили, че ще съм в състояние да започна промените в университета още сега, вместо да изразходвам време тепърва да се уча как да бъда президент.

Какво е в момента финансовото състояние на университета?

- Проектобюджетът за следващата година е около 9 млн. долара. Със сигурност мога да кажа, че е стабилно. АУБ се финансира чрез студентски такси, частни дарения и финансовата подкрепа от института "Отворено общество" и Американската агенция за международно развитие (ААМР). Парите от агенцията представляват дългосрочен основен фонд за финансовите нужди на университета през идните години и от него в момента се използват само малки "порции", с които се покрива част от разходите. Бюджетът за тази финансова година е балансиран, което означава, че ще имаме достатъчно приходи, с които да покрием текущите си разходи.

Каква е вашата стратегия за промяна на финансовата политика?

- Според мен идеалният брой на студентите на АУБ ще е между 14 и 16 хил. Увеличаването на приходите ще дойде от увеличаване на приема и студентските такси паралелно. Като повечето американски висши училища ние трябва да увеличим частните ресурси, за да поддържаме университета и да субсидираме студентите, които нямат възможността да плащат пълните студентски такси. Обобщавайки, има два аспекта - да увеличим таксите, от една страна, и частните постъпления, от друга.

Какъв е размерът на таксите в момента и какво увеличение предвиждате?

- Таксата в момента е 6375 долара на година. Освен това студентите плащат допълнително за общежитието. Но таксата за всеки един студент е индивидуална и зависи от възможността му да плаща и от академичните му постижения. Студентите могат да получат финансова подкрепа, която да покрие част от разходите им. И пак повтарям, че всичко се определя на индивидуална база за всеки студент.

По-добрите студенти с по-малко финансови възможности ще получат повече пари. Колкото до увеличението на таксите - то ще стане през следващата година, а не от тази. Увеличението няма да е голямо, но ще е достатъчно, за да покрие увеличението на разходите. Не мога да посоча точно увеличение. В началото на октомври ще има среща на борда и тогава ще дискутираме този въпрос и цялото финансово състояние на университета.

Имате ли планове за промяна на образователния процес - нови специалности, преподаватели и др.?

- В дългосрочен план предвиждаме да направим някои промени, но засега няма да пускаме нови специалности. Тази година имаме нови преподаватели, които заместиха някои от старите. Ако продължим да се разрастваме обаче, ще трябва да увеличим броя на преподавателите. Тогава ще добавим и нови програми в образователното ни портфолио. От друга страна, не мисля да променяме стила на преподаване и обучение.

Казахте, че бордът на директорите се е впечатлил от вашия професионален опит. Кое по-точно ги спечели на ваша страна?

- Това ще да е 17-годишният ми опит като президент. Според мен през всичките тези години се научих да съм ефективен при управлението на университета и да съм лидер на кампуса. Опитът ми включва правенето на институциите по-ефективни. Имам опит също така във взаимодействието с частния сектор и това да увелича частните постъпления. Правил съм всичко това години наред и мога да различа кое е ефективно и кое не.

Познавате ли пазара на труда в България и знаете ли от какви специалисти има нужда на него?

- В България, както навсякъде по света, сред най-търсените са специалистите в сферата на бизнеса и икономиката. Това е и най-популярната специалност в АУБ. Но ние сме университет от типа "либерал артс" и вярваме, че с обучението си даваме широка подготовка на нашите студенти. След това те са способни да работят в най-различни сфери. Допълнително много от нашите студенти продължават след това да учат за магистърска степен.

С какво бизнес обучението в АУБ се отличава от другите университети в България?

- Нашите бизнес специалности са изработени в стила на американската бизнес и икономическа среда, която дава по-добри възможности в сравнение с другите бизнес среди. Това е причината нашите програми да са изградени върху традициите на свободната икономика и на конкурентния капиталов пазар. Не съм сигурен, че останалите бизнес програми в България могат да се похвалят с подобно предимство. Ние следваме модела на американската бизнес система.

Бихте ли посочили някои примери на взаимодействие между университетите и бизнеса?

- Ключово за университетите е да работят заедно с бизнеса и да са наясно от какви специалисти имат нужда. Трябва да знаем от какви точно хора имат нужда, за да работят успешно, и съответно да им ги предоставяме. След това ние трябва да се убедим, че обучаваме студентите си в това, от което фирмите се нуждаят.

Пример за взаимодействие е организирането на стажове, при които студентите трупат опит, работейки в едни от най-големите корпорации. В много от случаите след това компаниите наемат тези студенти след дипломирането им, защото вече ги познават и знаят как работят. От една страна, това е полезно за студентите, а, от друга, ние получаваме обратна връзка от самите фирми.

Имате ли изграден механизъм как фирмата да намери подходящите за себе си студенти?

- От една страна, такъв механизъм са стажовете. От друга обаче, нашата задача, задачата на ръководството на университета, е да отидем сами при фирмите и да ги убедим, че те имат полза от връзката с нас и от това да взимат стажанти. Университетът трябва сам да положи усилията да отиде при компаниите и сам да попита какви са възможностите за стажове.

Ние не може да чакаме фирмите сами да дойдат при нас, а трябва сами да им предложим студентите си и възможностите на университета. Също така от десет години организираме т.нар. дни на кариерата, където фирмите идват при нас и имат възможността да се срещнат със студентите.

Какъв е планът ви до края на годината?

- Имаме доста работа с борда на директорите, за да осъществим целите, които сме си поставили. Най-важното обаче е да съм сигурен, че ръководя институцията ефективно. Важно за мен също така е да осъществя добри връзки с частния сектор и да си взаимодействаме с корпорациите в България. Иска ми се съвместната ни работа да носи както помощ за университета, така и възможности за реализация на самите студенти.

Вашият предшественик също си беше поставил сериозни цели, в това число и ефективното ръководене на университета. Той обаче по една или друга причина не се справи. Вие страхувате ли се от неуспех?

- През целия си професионален опит не съм се провалял и вярвам, че това няма да се случи и при работата ми в АУБ.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK