Високи сини планини

Основната дейност на Тодор Тодоров е да “измисля преживявания”. Прави го в работата си - във фирмата му за корпоративен тренинг измисля учебни ситуации, които симулират реалността. Извън офиса първо за себе си, а сега и за другите е открил страхотно приключение за духа и тялото - ски алпинизма. Този спорт не е новина и е стандартно занимание за жителите на планинските селища по света. У нас, след като през 70-те бил доста популярен, а след това замира, днес отново набира привърженици, не без усилията на Тодор. Той и адвокатът Николай Гугински са зад идеята за състезание по ски алпинизъм на Витоша - второто издание на “Маратон в парка” предстои на 18 февруари с генерален спонсор застрахователната компания QBE. В него участват непрофесионалисти, като то е част от състезанието “Свободни планини”. Организира се не толкова за постигане на високи спортни резултати, колкото за да стане повод хората да споделят преживяване, да се съберат, да изпият по чаша греяно вино и да си разказват истории, казва Тодор. Записването е лесно - в същия ден в центъра на Драгалевци. Маршрутът започва оттам и свършва на Черни връх. Позволени са всички средства за изкачване без използване на транспорт. Има награди за най-бързо изкачване и спускане, корпоративна щафета.

За тези, които не знаят, ски алпинизмът е съчетание на алпийски ски плюс ходене нагоре по склона. Става с помощта на специални автомати (на жаргон “панти”), които освобождават петата нагоре и я фиксират надолу, и специални колани, които се залепват на ските. От края на 80-те има европейска купа. Дисциплината кандидатства за участие в олимпийските игри през 2104.

Решението на Тодор да тръгне към планината идва по време на обучението му в Техническия университет. “Просто ми омръзна да стоя по цял ден пред монитора, да пуша и да бъда жълт”, казва той. Дори записва алпинизъм в НСА. Среща се с Петко Тотев, един от първите и най-добри ски алпинисти у нас, който го взима на състезание във Франция. Там Тодор имал “аха” преживяване - впечатлил се от това как цялата местна общност се включила в състезанието, което било по-скоро празник, отколкото спорт.


Кефът е голям, казва Тодор. Най-вече усещането, че можеш да стигнеш навсякъде. Тук разказва как се качвали преди вертолетите на Банско и правели “следи” преди любителите на девствени склонове, платили много за услугата хели-ски да стигнат до горе.

Всяко спускане е индивидуално, обяснява Тодор и добавя, че една обикновена писта може да задържи вниманието му за не повече от половин час.

Планината е ежедневие за хората, които живеят в нея, и лайфстайл за градския човек, смята той. Променя мисленето и цялостния начин на живот (Той например се е преместил в Драгалевци, за да е по-близо до Витоша). Ски алпинистите са откриватели и най-голямото им удоволствие е намирането на ново място. Те са като всички фенове - имат си форуми, в които си говорят (climbingguidebg.com, befsa.com), повечето се познават помежду си, събират се на групички и обикалят планините заедно, имат си жаргон и преживявания, които останалите трудно ще разберат. Любимите места за практикуване са Мальовица и Банско. Около 100 са тези, които с различна степен на постоянство участват в състезания (общо 7 у нас). Освен от София спортът има почитатели от Търново, Троян, Казанлък.

На въпрос защо все пак се е заел с организирането на състезанието, Тодор отговаря, че просто искал да покаже и на останалите колко е хубаво.

Още от Дневник +

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK