Още един корупционен скандал - с шефа на агенцията по рибарство, води към ДПС

Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Ерман Занков се крие зад чантата си, с която по късно удари камерата, счупи светкавицата на фотографа на "Дневник" Георги Кожухаров
и си тръгна с нея

© Георги Кожухаров

Директорът на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Ерман Занков се крие зад чантата си, с която по късно удари камерата, счупи светкавицата на фотографа на "Дневник" Георги Кожухаров и си тръгна с неяСофийскиятградски съд (СГС) даде в понеделник ход на делото срещу директора на Изпълнителнатаагенция по рибарство и аквакултури Ерман Занков и още две лица за неправомерноизразходване на 450 хил. лв. от бившата Държавна инспекция по рибарство.Деянието е установено при ревизия на държавния финансов контрол, а парите сабили предназначени за зарибяване на реки и държавни водоеми през 1998-1999 г.Ревизията е направена още през 1999 г., като прокуратурата е внеслаобвинителния акт през 2000 г., но чак сега съдът се захваща със случая.


До 2001г. Ерман Занков е бил главен счетоводител в бившата държавна инспекция , а през2001 г. е назначен за шеф на новата агенция от квотата на ДПС. Другите обвинениса тогавашните председател и зам.-председател на инспекцията Николай Кисьов иПенко Петров.


И тримататвърдят пред съда, че са невинни. Николай Кисьов заяви, че не всичко околозарибяването е било добре документирано, за което носи отговорност главниятсчетоводител, т.е. Занков. Според бившияпредседател обаче отпуснатите парите са употребени по предназначение и с тях езакупен зарибителен материал. Земеделският министър по това време ВенциславВърбанов (от кабинета на Иван Костов) обаче отказва да подпише окончателнатаплан-сметка за изразходването им, заради което започва ревизията. Впредставената пред съда документация самата план-сметка липсва.
ЕрманЗанков твърди, че обвинението срещу него е само за 13 хил. лв. от общата сума.По думите му Кисьов трябва да отговаря за 250 хил. лв., а Пенко Пенков - за 190хил. лв. Занков обясни, че става въпрос за отпуснати целеви субсидии зазарибяване от бюджета на Министерството на земеделието и горите. "Вкачеството ми на главен счетоводител тогава от мен се търси отговорност защо несъм проконтролирал връщането на парите. Не мога да си обясня какви пари етрябвало да проконтролирам, след като са отпуснати безвъзмездни субсидии отдържавата", е компетентният коментар на сегашния шеф на агенцията порибарство.


Отинспектората на земеделското министерство обясниха, че при неотдавнашнапроверка Занков се е опитал да ги заблуди за съществуващо дело срещу него,докато е бил главен счетоводител. Той представил справка, че такова няма, използвайкиномера на следственото, а не номера на наказателното дело, който е 4611/2005 г.в 24-и състав на СГС. "Няма такова нещо, не се крия и не сестрахувам", обяви Занков. Източници от земеделското министерство съобщиха,че той ще бъде временно отстранен от длъжността, докато приключатразследванията срещу него. Според медийни публикации Занков се ползва сподкрепата на Нихат Кабил и на зам.-министъра на финансите Нихат Зия и е отпо-младото поколение активисти на Ахмед Доган.


Сигнализа законови нарушения на Ерман Занков има и в комисията за борба с корупцията впарламента, която преди две седмици препоръча на Нихат Кабил да му потърсидисциплинарна отговорност. Комисията изпрати материалите по случая наСофийската градска прокуратура. Бившият главен секретар на агенцията порибарство Любомир Трифонов е посочил пред комисията случаи със съмнителнисделки през 2004 г., свързани с обществени поръчки за зарибяване, покупка на техника, наем и ремонт наавтомобили и др., на обща стойност около 200 хил. лева. Той е сигнализиралСтоличната дирекция по финансов контрол, която е установила злоупотреби за 100 хил. лв. Освен товаТрифонов твърди, че е получил сигнал от Шесто районно управление, че Занковтърсел група за "остри поръчки". "Търси се група, която да окажефизическа разправа с мен", каза бившият шеф на агенцията.


Занковзаяви пред парламента, че за пръв път чува такива "скалъпени, измислениобвинения, без никакви доказателства". Същевременно той призна запреписката в Шесто РПУ. "Бях извикан от служителите да дам обяснения,вследствие на което преписката беше прекратена", посочи Занков. СпоредТрифонов обаче по нареждане на Върховната касационна прокуратура преписката евъзобновена и вече са намерени свидетели, както и наетият от Занков човек, койтотрябвало да "въздейства".


През 2004г. справка на "Дневник" в публичния регистър на обществените поръчкипоказа, че по националната програма за зарибяване с бюджет от 83 хил. лв.агенцията не е открила нито една процедура за доставка на зарибителен материал,а си е провеждала собствени конкурси. Сред редовните победители е фирмата накмета на Раднево Нончо Воденичаров, който се изявява и като фолкпевец. Той същосе яви вчера в съда в защита на Ерман Занков.

Ключови думи към статията:

Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lidl
  lidl
  Рейтинг:

  Още една екскурзия ще е полезна!!!

 2. 2 Профил на kamski
  kamski
  Рейтинг:

  Da prav si-o6te edna ekskurziq 6te e polezna,ama ne kym anadola,a kym Sibir!I to na4elo s Lilow i Pyrvanov i stani6ev i sie-cqlata im klika kym Sibir

 3. 3 Профил на iurista
  iurista
  Рейтинг:

  При това което сътворяват от ДПС корупционните скандали ми се виждат доста малко. Ако бяхме нормална държава щеше да има вече 10-20 осъдени. Но няма.

 4. 4 Профил на pashturnak
  pashturnak
  Рейтинг:

  Не можеш им хвана спатиите. Ще купува рибки, ще ги кара до нам кой си язовир, там ще зарибява, а ако някой не вярва да оди да брои рибките и да познае коя от рибарник, коя местна. Къде що има държавна структура останала, туй горски, хидро... са ги накацали и смучат. Като станаха наводненията лани, се оказа, че всички зам-шефове на хидронамквоси, дето за язовири, реки и т.н. са от ДПС. Тях ги познаваме по имената. Ами тия на БСП и НДСВ как да ги познаеш? Оставят по някое специалистче, колкото работата да върши, но да си трае и слушка, че... Затуй; тотална приватизация, включая армията и полицията. Тотална! Ако ще мутрите да ги купят, по-безхаберно не може да стане. Няма как просто.

 5. 5 Профил на iurista
  iurista
  Рейтинг:

  ...па дано се пръснат, като листни въшки. Но за едно си прав- хитро въртят далаверите, по мои наблюдения. Кога ли ще дойде Видовден не знам...

 6. 6 Профил на gabar
  gabar
  Рейтинг:

  Прощавайте, братя българи от властта, но от "царско време" и до сега сте предоставяли най-апетитните парчета от баницата на братята от ДПС ! Всичко от което може да се правят пари и далавери беше или е в техни ръце! Земеделие, гори, лов и риболов, туризъм, лека хранителна и вкусова промишленост, помощи при бедствия, ...остава на основание предложението на оня Пухльо от Мадрид да им се даде и министерството за разпределяне на фондовете от евроинтеграцията !! Е тука вече освен "евалла!" и "ашколсун" няма какво да се каже на нашите държавни ръководители! Та такова изсичане на гори и печалби от дървен материал не е имало и от 13 век до 1978 год.!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK