Dream city, или София 2014 г.

10 февруари 2006 г. Деца се пускат с шейни и найлони по хълмчето насред голото поле между Горубляне и жк "Дружба 2" в София. Задръстванията в центъра сякаш ще си останат там до края на света, а който стигне до центъра, показва умения от висшия пилотаж при паркиране между изоставена трошка и кофа за боклук. Хвърчат претъпкани маршрутки с белези от битката с трафика. Метрото тръгва някъде в покрайнините на "Обеля" и след осем станции спира в центъра. За чужденците става все по-трудно да намерят свободно легло в качествен хотел. По надупченото околовръстно шосе едва пълзи плътна колона коли. Кметът води хероична битка с правителство и президент за едни 100 млн. лева. Никой не може да накара хората поне да не си хвърлят боклука през прозорците. Петък е и към пистите на Банско са тръгнали най-големите мераклии да починат през уикенда, но току-що се е обърнала цистерна и пътят е затворен за 4 часа.


10 февруари 2014 г. В полето между Горубляне и "Дружба" 2 се издига олимпийското село. От него се стига само за 24 минути до олимпийския стадион "Васил Левски", над който до 26 февруари ще гори пламъкът на олимпиадата. Маршрутни "совалки" извозват комфортно и по стриктен график. Метрото се простира от най-западните краища до международното летище и олимпийското село. Лимузини чакат членовете на Международния олимпийски комитет пред "Шератон", "Хилтън" и "Кемпински" и за по-малко от час ги извозват до пистите на Боровец и Банско, ако не са решили да прелетят до новото летище край Банско. София е опасана от магистрали от всички страни, кметството е предоволно от стотиците милиони, които са се излели в града и неговата инфраструктура. Хиляди доброволци са отделили през последните три месеца часове от личното си време, за да репетират за церемониите по откриването и закриването на грандиозното събитие.


Изглежда невероятно, нали?
Така обаче е описан проектът за организиране на зимни олимпийски игри в България през 2014 г. в официалната брошура, на организационния комитет по кандидатурата. В нея са изброени подробно и суми с между 6 и 9 знака, от които засега сигурни изглеждат единствено половин милион долара за подаване на молба и 12.5 милиона долара за кандидатура, в случай че страната попадне в шортлистата на Международния олимпийски комитет.


Еуфорията от завършилата олимпиада в Торино, препратките към следващите зимни игри във Ванкувър през 2010 г. и прогнозните резултати за избора на домакин за снежната олимпиада през 2014 г. загряха дебата около проекта на София да кандидатства за игрите след само осем години.


Проектът "София 2014", който според прогнозите отстъпва засега поне на три от съперниците - австрийския град Залцбург, морския курорт Сочи в Русия и на Пьонгчанг в Корея, звучи интригуващо, но има предимно пожелателен характер и е разработка, повече от чиито елементи все още са на хартия. Заради проблемите с легловата база, инфраструктурата, маркетинговите проекти, транспорта, сигурността и неяснотите относно това дали България ще успее да ги реши в необходимите срокове кандидатурата на столицата получи много ниски оценки от специализираните издания "Геймсбидс" и "Араунд дъ рингс". От общо седем кандидатури на София бе отредено пето място в класацията на "Геймсбидс", която използва за оценка математическия модул "Бид индекс". В класацията на "Араунд дъ рингс" столицата беше класирана на предпоследната, шеста, позиция.


Според разчетите на одиторската къща КPMG, която бе наета от инициативния комитет да направи оценка на кандидатурата на София, близо 813 млн. долара ще бъдат похарчени за самата организация и още 509 млн. за строеж и обновяване на спортни съоръжения. Бюджетът за игрите ще бъде осигурен чрез 390 млн. долара от държавната и общинската власт и публичните фондове. Частният сектор ще осигури други 562 млн. От спонсори, продажба на билети, лицензни такси и лотария ще бъдат събрани още 443 млн. долара според досието, изпратено в Международния олимпийски комитет (МОК), с която България кандидатства за домакинството. В инфраструктурни проекти трябва да бъдат инвестирани допълнително 820 млн. долара. Според разчетите за системата за транспорт в София до 2014 г. държавата трябва да отпусне 460 млн., които са включени в плана за развитие на столицата. От публични фондове ще бъдат пренасочени 360 млн. за пътища и магистрали до Банско и Боровец, които по план трябва да бъдат съорганизатори на игрите.Ами ако няма игри?


По принцип изграждането на важните инфраструктурни проекти за София и страната не би трябвало да бъде обвързано с кандидатстването и евентуалното провеждане на олимпиада, но без съмнение един такъв проект би имал катализиращ ефект поне за решаването на такива проблеми, като се започне от запълването на дупките по пътищата например.


Впрочем една от таблиците в брошурата дава любопитна гледна точка към 2014 г. Според нея след осем години населението на България ще е намаляло с около половин милион, в Югозападния район, където би трябвало да е съсредоточена олимпиадата, живеят с 10 хиляди души по-малко. Никой не е изказвал експертно мнение дали това е предимство или недостатък.

Още от Дневник +

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на dobribozhilov
    *****

    Най-точната част от статията е първата дума в заглавието - Dream

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK