Какво се случва в "Апис"

Конфликт между собственика Васил Христович и главния програмист на компанията също бави актуализацията на правно-справочната информация

© Дневник

Конфликт между собственика Васил Христович и главния програмист на компанията също бави актуализацията на правно-справочната информацияВече десетина дни компанията за доставка на правно-информационни услуги"Апис" не може да предоставя на клиентите си актуализираните версии напродуктите си - електронния вариант на Държавен вестник, промените взаконодателството и много други. Проблемът според собственика ВасилХристович е трудната смяна на старата им 16-битова софтуерна платформас новата 32-битова. Той обяви, че още от сряда компанията щеактуализира информацията си и по обед абонатите им ще могат да прочетатновия брой на Държавен вестник. Необходими са седмица-две, за да бъдатотстранени всички трудности по миграцията към новия софтуер, допълниХристович. 


Междувременно от началото на годината няколкодуши от софтуерния екип на "Апис", в това число и главният програмистГоран Горанов, напускат. "Горанов не успя да овладее натиска от данни всистемата и продуктите почнаха да гърмят. Освен това проектните мурешения бяха погрешни", коментира Христович. Според него именнопрограмистът създава напрежение, като атакува компанията в съда ивероятно се опитва да спечели пари от създалата се ситуация.


Горанове съсобственик в почти всички дружества в системата на "Апис" иоценката на неговите дялове възлиза на около 750 хил. лв., заяви ощеХристович. Справка в електронния регистър ДАКСИ показа, че вече бившиятпрограмист е съдружник в "Апис капитал" ООД (32 процента), "Аписрегистър" ООД (24 процента), "Апис процедури" ООД (32 процента), "Аписвреме" ООД (30 процента), "Апис Дигеста" ООД (22 процента) и притежаваизцяло компанията "Инфоман" ЕООД. 
От самия Горанов "Дневник"научи, че той не е напуснал самоволно работа, а е бил отстранен отдлъжността ръководител на софтуерния екип в края на януари със заповедна Христович. Оттогава досега на практика той няма достъп до компаниятаи е в пълна изолация. "Беше ми забранен достъп до документи и досградата на дружествата. По тази причина не знам дали отразеният вмедиите проблем наистина съществува и ако това е така - защо евъзникнал", обясни програмистът.


Той не е бил допуснат и на общитесъбрания на някои от дружествата, проведени на 27 януари. Пише писма доХристович, в които заявява, че компанията изостава концептуално, че несе вземат адекватни мерки за обслужване на потребителите, че са налицеорганизационно-управленски проблеми.


В края на ноември и началотона декември Христович все пак излиза от управлението на три отдружествата и в тях за назначени нови управители. Петър Кантарев поема"Апис капитал", Христо Константинов - "Апис  процедури", а СнежанаИванова - "Апис регистър". Христович остава управител на "АписДигеста", "Апис България", "Апис време", "Апис" ООД, "Васил Христович -Апис" ЕТ. 


Горанов ще търси защита на собствените интереситеси в съда. От обясненията му не стана ясно точно каква реабилитациятърси - дали се опитва да спечели парично обезщетение иливъзстановяване на работата, на която е посветил 15 години. На въпроскакъв е пазарният дял на "Апис" в момента той отговори, че лидерствотона компанията е в минало време, и напомни, че загубата на държавнатаадминистрация като клиент се дължи на управленски проблеми.


Предиедна година конкурентната "Сиела" спечели обслужването наадминистрацията. Васил Христович трудно преглътна загубата и оспорирешението на тръжната комисия във Върховния административен съд, нозагуби и там. Тогава всъщност "Апис" отстъпи от позицията си на почтимонополист на пазара, с над 75% присъствие в държавните ведомства подумите на самия Христович. 


Според участници на пазара направно-информационни системи вероятно е да се стигне до новопреразпределяне. Миналото лято "Апис" и "Сиела" дори са водилиразговори с холандската компания "Уолтър Скувър", която търсела да купибългарски фирми в същия сектор, научи "Дневник". До 2000 г. "УолтърСкувър" беше мажоритарен собственик на "Сиела" и, изглежда, отновоправи сондажи да се върне на българския пазар.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK