Нови методи променят датите на разселването на модерния човек

Нови изчисления чрез радиовъглеродния метод на датиране са на път да направят промени в старите теории за миграцията на модерния човек от Африка към Европа, както и за бързината на разселването му, писа в. “Ню Йорк таймс”. Става дума за критичния период преди 35 000 - 50 000 години, когато Нomo sapiens се заселва в Централна и Западна Европа, посочват учени. Според новите данни разселването му е било доста по-бързо, отколкото се смяташе досега, което пък означава, че той е съжителствал с неандерталеца по-кратко.


“Очевидно неандерталското население на Европа е намаляло твърде бързо, поставено под натиска на разселващия се биологично по модерен вид”, твърди Пол Мелърс, археолог от университета в Кембридж, в статия за сп. “Нейчър”. Макар че през последните години и други учени предлагат ревизия на досегашната хронология, изследването на Мелърс е първият цялостен и убедителен анализ по проблема, посочва “Ню Йорк таймс”.


В науката доскоро битуваше тезата, че модерният човек е дошъл от Африка в Западна Европа преди около 40 000 години и в продължение на около 12 000 е съжителствал с неандерталеца. Според Мелърс обаче съвместното съществуване на двата вида е било само около 6000 години в Централна и Северна Европа и едва 1000 - 2000 години в Западна. Теорията на археолога от Кембридж се приема от Катерина Харвати, палеонтолог от Института по еволюционна антропология “Макс Планк” в Лайпциг, според която “новите изчисления могат да доведат до сериозен пробив в разбирането ни за един критичен период от европейската праистория”.
За преизчисляването Мелърс си служи с по-добра филтрация на използваните проби, събрани от различни места във и извън Европа. Така се оказва, че образци на 40 000 години всъщност се оказват с 3000 години по-стари. Тези на 35 000 години пък стават на 40 500. Ако новата хронология е правилна, това ще означава, че археологическите артефакти от периода са доста по-стари от считаното досега. Това се отнася и за изчезването на неандерталците, което досега се смяташе, че се е случило преди около 30 000 години. Според новата хронология праисторическите фрески от пещерата Шове в Южна Франция, датирани от преди 31 000 - 32 000 години пък ще станат на около 36 000 години.


Радиовъглеродният метод на датиране са базира върху скоростта на разлагане на радиоактивния изотоп на въглерода C14 до стабилния С12, която е практически непроменяема. Статистическата грешка е няколкостотин години, което прави метода удобен за употреба в праисторията.

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK