Не лекувайте инфекциите при деца с алтернативна терапия

Всеизвестно е негативното отношение на лекарите към алтернативната медицина, както и вярата на много пациенти в магическата й сила. 


За пореден път анализ на резултати от многобройни клинични проучвания доказа, че прилагането на алтернативни средства за профилактика и лечение на инфекциите на горните дихателни пътища (ИГДП) при деца не дава резултати.ИГДП са чести при децата. Обикновено те са умерени по тежест, с вирусен произход и самоограничаващи се, но са свързани с повишаване на температурата, хрема, кашлица и правят децата раздразнителни. Най-често прилаганите медикаменти при ИГДП - срещу температура, кашлица и пр. - невинаги са особено ефективни за намаляване на симптоматиката и продължителността на заболяването. От друга страна, те са свързани с появата на нежелани реакции, най-вече поради неволното им предозиране, особено при пациенти под три години.

Алтернативната медицина, известна още като нетрадиционна, неконвенционална, холистична, включва всички методи и средства, които се прилагат или в допълнение към, или вместо традиционното медикаментозно и хирургично лечение. Към нея се отнасят фитотерапията, акупунктурата, хомеопатията, диетолечение, хипноза, техники за релаксация, мануална терапия.ЕхинацеяЕхинацеята (Echinacea purpura) е едно от най-често използваните растения при ИГДП. Счита се, че стимулира имунната система. В голямо клинично изследване, обхванало над 400 деца с ИГДП, не е бил установен значим ефект след прилагането на ехинацея по отношение на намаляване на продължителността на заболяването и тежестта на симптомите. В същото време е отчетена по-висока честота на алергичните кожни реакции.Ефектът на комбиниран билков препарат, съдържащ ехинацея, прополис и аскорбинова киселина (витамин С), е бил изследван върху пациенти с ИГДП на възраст между една и пет години. Счита се, че прополисът има антибактериални, антивирусни и противовъзпалителни свойства.Близо една четвърт от децата са напуснали предварително изследването най-вече поради неприятния вкус на препарата и оплаквания от гадене. Неговият прием е намалил продължителността на инфекцията, както и необходимостта от прилагането на антибиотици и противотемпературни медикаменти. Не се съобщава за обриви.Витамин С (аскорбинова киселина)Три големи проучвания с участието на деца в училищна възраст получавали аскорбинова киселина в дози между 500 и 2000 милиграма, не показаха значим ефект на витамин С за профилактика и намаляване на продължителността на ИГДП. Няма научни доказателства, които да подкрепят прилагането на високи дози витамин С за предпазване от ИГДП.ЦинкПредполага се, че цинковият дефицит води до по-лесна възприемчивост към инфекции. Проучване, обхванало деца на възраст между шест и 16 години, не откри значима разлика при намаляване на тежестта на клиничните симптоми между групата, лекувана с цинков глюконат (под формата на таблетки за смучене) и контролите. Авторите съобщават за по-голяма честота на страничните реакции (основно гастроинтестинални оплаквания) в терапевтичната група на цинков глюконат.ХомеопатияПроучване с участието на деца с рецидивиращи ИГДП не е показало предимството на хомеопатичните средства пред плацебо за намаляване на честотата на инфекциите, броя на антибиотичните курсове и извършените тонзилектомии (хирургично отстраняване на сливиците). Липсва информация за нежеланите реакции, свързани с приема на хомеопатичните медикаменти.

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comentator
  *****

  Каква е целта на тази статия - черен PR за алтернативната медицина, сериозно предупреждение за рисковете от различните "панацеи" или запълване на място? Защото ако това е сериозна статия очаквам да видя източника на информацията, авторите на изследванията, методологиите или въобще нещо, което да направи тези заключения по-достоверни. Сега цялото начинание изглежда отчаян опит за борба с конкурента на "традиционната медицина". Винаги съм имала високо мнение за професионализма на този вестник, не ме карайте да го променям.

 2. 2 Профил на perpetuelle
  *****

  Не можах да разбера смисъла на нахвърляни ей така данни, без източник за "резултати от многобройни клинични проучвания", да не говорим, че в статията има доста думи като: "Счита се", "Предполага се". И накрая завършва с: "Липсва информация...". На статията й липсва и автор. Това е вече втора подобна статия, явно изпратена от нескопосан ПР отдел на някоя българска фирма, и пльосната ей така във вестника. Според в подобни статии е редно да пише, че публикацията е платена.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK