Застрашена ли е природата от човешката дейност

Рисковите зони са най-вече в районите с увеличаващо се население

Вече повече от десетилетие човечеството наблюдава зачестяващитеприродни аномалии, които сякаш сбъдват зловещите предсказания наеколозите, предупреждаващи за необратими промени на климата на Земята.Опустошителни урагани като миналогодишните в САЩ, обилни дъждовалежи,които втора година наводняват обширни площи от Европа, суха и всепо-горещи лета в Южното полукълбо и какво ли още не. В езика наобикновените хора и на политиците трайно влезе изразът "климатичнипромени", с който се обяснява едва ли не всяко последствие от човешкатадейност върху околната среда. Наред с въздействията върху климатачовешката ръка, все по-еманципирана и технологично оборудвана, нанасядраматични изменения и в животинския и растителния свят, чието видовомногообразие според мнозина изследователи вече е сериозно нарушено.


Когатоднес в Куритиба, Бразилия, се съберат министри на екологията,природозащитници и учени, на конференция под егидата на ООН, единвъпрос ще доминира в техните дискусии: "Как да спрем изчезването набиологични видове?" В навечерието на срещата научни организации отняколко държави оповестиха обезпокоителни данни за темповете наизмиране на видовете. "Изправени сме пред критично изчезване", заявипред Ройтерс Ан Ларигодери, която ръководи "Диверситас" (Diversitas),базирана в Париж група за изследване живота на планетата. По нейнипреценки скоростта, с която биологичното разнообразие се топи вмомента, е от 10 до 100 пъти по-бърза, отколкото сочат данните отвкаменелостите, макар и слабо проучвани и познати.


В началото намарт група учени публикува в бюлетина на Националната академия нанауките на САЩ карта на най-горещите точки, където човешката дейност
заплашва драматично популацията на животните


Картаталокализира 20 зони, от тундрата в Сибир до крайбрежието на Патагония,където бозайниците са застрашени от конкретни човешки посегателствакато лов и изсичане на горите. Учените маркират серия острови - отИндонезия до Бахамите, и широки части от Гренландия, а начело врисковия списък поставиха мускусния вол, сейшелската летяща лисица,кафявия лемур и северния елен в Северна Америка.


Все още има обширниобласти в света, които са относително незасегнати, видовотомногообразие се развива добре, но същевременно човешката дейност стававсе по-интензивна, обясни Марсел Кардийо, биолог в "Импириъл колиджЛондон". Искаме да определим тъкмо тези райони, тъй като те ще бъдатнай-чувствителни към човешкото въздействие, и за да можем именно там данасочим нашите проекти за съхраняване на биосферата, изтъкна ученият.


Червенатакнига е създадена чрез оценка на познатия риск от изчезване на различнивидове и степента им на устойчивост към човешката дейност, разкривабританският в. "Гардиън". По принцип големите животни, тези, които иматслаби нива на възпроизводство и географският им ареал е органичен, сазастрашени в най-висока степен. По-големите животни страдат инай-много, тъй като са обект на засилен интерес от ловците.


Изследователитеса проучили около 4000 бозайници, които после са съпоставили стенденциите за човешко развитие в областите на въпросните животни. Такабиолозите идентифицират бъдещите "бойни полета" във войната зазапазване на животинския свят. Кардийо посочва като силно притеснителнаситуацията в няколко острова, в които живеят по над хиляда видабозайници. Рисковите зони са Нова Гвинея, Меланезийските острови иархипелазите в Индийския океан, тъй като там се очаква значителенприраст на населението в следващите десетилетия.


Днес от измиране са заплашени


три пъти повече биологични видове


отколкотоса изчезнали през последните 500 години, алармираха през декември игрупа биолози от Световния фонд за защита на дивата природа (WWF).Екипът под ръководството на Тейлър Рикетс съобщи в декемврийския том набюлетина на Американската академия на науките, че в следващитедесетилетия завинаги могат да изчезнат 794 вида, сред които дребнитепапагали от вида Santa Marta или летящата лисица Rodrigues.


Над 95процента от световната популация на тези видове вече живее само на едномясто, предупреждават научните работници. Те са открили почти 600такива района ("епицентри на измирането"), които служат за последноубежище. Само една трета от тях обаче за защитени зони, напримернационални паркове, резервати и защитени територии. Останалите трябванезабавно да бъдат поставени под защитата на закона, за да се избегнеглобална криза с изчезването на видовете, настоя Рикетс, цитиран отРойтерс.


Рикетс и неговият екип, наричащи се "Алианс за нулевоизчезване" (Alliance for Zero Extinction), вадят и историческизаключения. Фактът, че биологични видове изчезват, е напълно естественпроцес. Но човекът ускори това развитие стократно, дори хилядократно.От 1500 г. насам е документирана смъртта на 245 вида, докато днес те саблизо 800, разкриват биолозите.


Колко и кои точно обаче сажертвите в последните десетилетия учените не се нагърбват да посочатнай-вече защото никой не знае колко видове живеят на Земята. "Някоиколеги, които изучават инсектите, твърдят, че има над 100 милионаживотински и растителни видове. Ако направите анкета сред биолозите,повечето от тях биха казали някъде около 15 милиона", обясни предРойтерс Джеф Макнийли, главен изследовател в "Уърлд консервейшън юниън"(Wolrd Conservation Union).


Това, което се знае, е, че науката еидентифицирала и назовала поименно около 1.7 милиона растителни иживотински видове. Но биолозите твърдят, че все още има голям бройпредставители на флората и фауната,


които тепърва трябва да се документират


"ВЮжна Африка има между 3000 и 4000 описани паяка. Убеден съм, че това епо-малко от 50 процента от действителния им брой", смята Джон Лерой,съавтор на книга за африканските акари. Изследователят разказва, че вЙоханесбург буквално в задния двор на къщата си човек може да откриеново растение или животно, стига само да знае какво търси.


Подобнитвърдения бяха подхранени наскоро, когато международна експедициясъобщи, че е открила огромна и неизследвана територия в планинскитеджунгли на Индонезия. "Изгубеният свят" се оказа дом на десеткинепознати птици, пеперуди, жаби и растения, при това без никаква следаот човешки крак. За повечето биолози обаче находката в Индонезия не беогромна изненада. "Всяка експедиция, която отива на неизследвано место,открива нови видове", подчерта пред Ройтерс Макнийли.


Въпросътвъзбужда и интереса на палеонтолозите, които се опитват да дадатотговор посредством запазената във вкаменелостите информация. "НаЗемята има милиони различни растения и животни, може би дори над 40милиона", пише в книгата си за отмирането на видовете палеонтологътДейвид Рауп. "Но някога, в една или друга епоха, те са били между 5 и50 милиарда. Това означава, че едва един от хиляда вида е оцелял.Забележете какъв рекорд - 99.9 процента провал", ехидно отбелязваученият.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK