За кафето и гените ни

За кафето и гените ни

© ДневникКонсумацията на голямо количество кафе може да намали вероятността за появата на рак на гърдата при жени с висок риск, показаха резултатите от многоцентрово проучване, публикувани в International Journal of Cancer.


В клиничното изследване са участвали 1690 жени - носителки на мутациите BRCA1 или BRCA2, които са били разделени на две групи - болни с диагностициран вече карцином и здрави контроли. Целта на проучването е била да установи по какъв начин консумацията на кафе повлиява риска за развитие на рак на гърдата.


Жените, които носят BRCA мутация и изпиват повече от шест чаши кафе на ден, имат по-малък риск да развият карцином на млечната жлеза. Вероятността за появата на злокачественото заболяване е 90% при тези, които пият от една до три чаши кафе дневно, 75% за консуматорите на четири-пет чаши кафе и само 30% за жените, които приемат над шест чаши кафе на ден, сравнени с участничките, които никога не са употребявали кафе.
Протективният ефект на кафето е бил статистически значим само при носителките на BRCA1 мутацията. При BRCA2 мутация е отчетена само тенденция към понижаване на риска. Авторите обаче подчертават, че броят на жените с BRCA2 мутация е сравнително малък.


Според изследователите наблюдаваният ефект може да е резултат от високата концентрация на фитоестрогени в кафето, които влияят върху метаболизма на естрогените в организма.


Връзката между приема на кафе и миокардния инфаркт най-вероятно се крие не в химичния състав на кофеина, а в гените на човека, показаха резултати от проучване, публикувано в списанието на Американската медицинска асоциация - JAMA.


Кофеинът, основна съставка на кафето, се разгражда в черния дроб от ензим, наречен цитохром P450 1А2, който има два заложени генетично варианта - за бърз и за бавен метаболизъм.


Учените от Университета в Торонто са си поставили за задача да открият има ли връзка между приема на кафе, генните вариации на цитохром P450 1A2 и миокардния инфаркт. Изследвани са повече от 4000 души в "рая на кафето" - Коста Рика, проследени за период от 10 години.


Резултатите показват, че хората с наличието на ген за бавен метаболизъм са имали с до 36% по-висок риск да развият миокарден инфаркт, като този риск се е увеличавал с броя консумирани чаши кафе на ден. Рискът за сърдечен удар не е бил повишен при хората, които са имали бърз метаболизъм на кофеина, дори и при прием на четири чаши кафе дневно.


При проведено генетично изследване е установено, че около половината от участниците са имали ген, определящ бърз метаболизъм на кофеина, а другата половина - бавен.


Наличието на забавен метаболизъм на кофеина не е било причина за по-ниска консумация на кафе, макар че би трябвало да се очаква ефектите на кафето да са по-продължителни в тази група.


Ензимът цитохром P450 1A2 има бавна (1F) и бърза (1А) версия, но хората няма как да разберат кой вид ген притежават, тъй като за разлика от ефектите върху нервната система ефектите на кофеина върху кръвоносните съдове не могат да се усетят.


За по-голяма сигурност не трябва да се приемат повече от четири чаши кафе дневно, съветват учените.За кафето:о Думата "кафе" произхожда от арабската qahwa, преминала в турския като kahve, а оттам в италианския като caffe. Според друга теория името идва от региона Kaffa в Етиопия, откъдето произхожда растението.


о Първото кафене в света е отворило врати в Истанбул през 1554 г.; по същото време в Мека и Кайро пиенето на кафе е било забранено за жените.


o Популярността на кафенетата през средните векове е нараствала успоредно с разпространението на тютюнопушенето.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK