Как гръмна Чернобил

КПСС знае още от края на 80-те години, че централата има дефекти

Експлозията в Чернобил разрушава четвърти блок, чийто покрив тежи 1000 тона. Нови разкрития обаче посочват, че конструкцията на централата има редица съществени дефекти, а строежът й е бил твърде нехаен

© ИТАР-ТАСС

Експлозията в Чернобил разрушава четвърти блок, чийто покрив тежи 1000 тона. Нови разкрития обаче посочват, че конструкцията на централата има редица съществени дефекти, а строежът й е бил твърде нехаенПреди 20 години една катастрофа преобръща представите за опасностите от човешката дейност и показва огромната сила, която се крие в ядрения разпад. Аварията в атомната електроцентрала в Чернобил в СССР (днес в Украйна) е най-големият инцидент в историята на ядрената енергетика. Стотици хиляди хора получават радиоактивно облъчване, което предизвиква смъртоносни заболявания, обширни територии ще продължат да бъдат заразени десетилетия напред, а браншът е сериозно компрометиран в очите на обществеността. "Дневник" ще се опита да представи различни аспекти на чернобилската авария и последствията и поуките от нея.


Експериментът


Както всеки голям инцидент, така и чернобилският роди многобройни хипотези и теории - нарочно предизвикан взрив, терористичен удар, дори и намеса от НЛО. В експертните среди и на Изток, и на Запад обаче се е наложила версията за престъпно нехаен спрямо нормите за сигурност експеримент, в резултат на който се стига до експлозия на IV реактор. Тук ще представим хронология на събитията на базата на последните доклади на Института за безопасно развитие на ядрената енергетика към Руската академия на науките (ИБРАЭ РАН), Програмата за Чернобил на ООН (UN and Chernobyl) и Чернобилският форум, обединяващ няколко организации като Международната агенция за атомна енергетика (МААЕ), Световната здравна организация (СЗО), Световната банка и др.
За 25 април 1986 г. е било планирано да се извърши профилактичен ремонт и изпитание с турбогенератора на IV блок на Чернобилската АЕЦ. Реакторът с номинална мощ от 3200 мегавата е трябвало да бъде изключен за около 20 секунди, а мощността му да бъде свалена до 700-1000 мегавата. Смисълът на опита е да се провери дали при аварийно изключване на електрозахранването турбогенераторът може на собствен ход до 45-50 секунди да произведе остатъчна енергия, достатъчна за запазване на охлаждането му, докато се включат резервните агрегати. Разбира се, изрично условие е изключителното внимание и строгото спазване на предписанията за безопасност.


Случва се обаче друго. В 01.06 часа на 25 април започва планираното намаляване на мощността на реактора. Дванадесет часа по-късно мощността е 1600 мегавата, или 50% от номинала. За чистотата на експеримента е изключена и системата за аварийно охлаждане на реактора, което абсолютно противоречи на предписанията за експлоатация. Реакторът продължава да работи наполовина от мощността си до 23 часа, когато започва повторно снижаване. Под 700 мегавата обаче турбината по принцип е твърде нестабилна и трудно контролируема. В 0.28 часа на 26 април е стигната мощност от 500 мегавата, реакторът е приведен в автоматичен режим на управление, но неочаквано пада до 30 мегавата.


При такова положение блокът незабавно трябва да бъде спрян, но това не е направено и тестът продължава. Операторът успява временно да стабилизира мощността на 200 мегавата, но заради засиленото охлаждане се получава огромно увеличение на парата в реактора, което води до рязко покачване на температурата вътре. Ядрената реакция излиза извън контрол, мощността за няколко секунди се вдига до 300 000 мегавата (100 пъти повече от номинала). В 1.24 ч. се взривява горната част на реактора, която тежи около 1000 тона. Самата авария представлява два взрива, които разрушават енергоблока.


По оценки на МААЕ сумарната сила на експлозията надвишава над 100 пъти тази на ядреното оръжие, използвано през Втората световна война. Разрушеният реактор изхвърля в атмосферата около 520 опасни радионуклеиди. СЗО посочва, че общата радиоактивност на изпуснатия материал е 200 пъти повече от този при взривяването на атомните бомби над Хирошима и Нагазаки. Според официални данни веднага след катастрофата загиват 31 души, а 600 000 души, участвали в потушаването на пожара и разчистването, получават високи дози радиация. С радиация са облъчени общо 8.4 млн. жители на днешните Беларус, Украйна и Русия. Около 155 000 кв. км са заразени с радиоактивни материали, от които почти 52 000 кв. км със силно радиоактивните елементи цезий-137 и стронций-90, с период на полуразпад съответно 30 и 28 години.


Реакцията на властите


В първите часове никой не разбира измеренията на катастрофата. Видимите признаци са само пожар на покрива на IV блок, който е загасен със силите на местните пожарникари към 6 часа сутринта на 26 април. Това, че реакторът е разрушен и гори вътре, става ясно едва през деня. Първите съобщения нагоре по йерархичната стълбица гласят, че ситуацията не предизвиква опасения, докато в медицинския пункт на централата вече постъпват десетки ранени. Ръководството на централата дълго не вярва на пристигащите информации и не предприема необходимите действия за защита на персонала и населението, посочва доклад на ИБРАЭ РАН от тази година.


Много се спори и досега какво са могли да направят властите за предпазване на жителите в околните области. Факт е, че почти 50-хилядният град Припят, разположен на 3 км от Чернобил, е евакуиран едва на 27 април следобед, т.е. ден и половина след аварията, когато са регистрирани най-високите дози на облъчване. Йодната профилактика на населението в 30-километровата зона около Чернобил започва на 28 април, а пълната евакуация на забранената зона - едва на 4-7 май.


Информационното затъмнение


Типично за съветските времена, първоначално Москва мълчи за инцидента, а първите официални съобщения евфемистично подценяват катастрофата. На 28 април официалната агенция ТАСС разпространява кратка новина, в която се казва, че в Чернобил е имало "нещастен случай", а "един от реакторите получил повреда". Мащабите на аварията стават ясни едва след отправеното от Швеция дипломатическо питане към СССР по повод отчетените на шведска територия високи нива на радиация. Шведското правителство съпоставя данните за повишена реакция в Европа с посоката на вятъра и обявява на целия свят, че някъде в Съветския съюз е имало ядрена авария. Дотогава Москва провежда извънредна операция за потушаване на пожара в реактора и разчистване на терена, но не предпочита да говори публично за това.


Показателно е, че първото обръщение по повод Чернобил на генералния секретар на ЦК на КПСС Михаил Горбачов е направено по телевизията чак на 14 май. Дотогава западните медии вече разтръбяват за катастрофата и публикуват сведения за повишен радиоактивен фон в редица държави. Като най-засегнати извън СССР се смятат Финландия и Швеция, а заради ветровете радиоактивният облак минава кръговидно и над Норвегия, Германия, Австрия и Румъния. В началото на май последните разсейки минават също и над Югославия и България, но и българското правителство от това време държи гражданите в информационно неведение.


Отговорността


Различни организации, в това число и от страните от бившия Съветски съюз, днес вече признават, макар и неохотно, че причините за катастрофата се крият в техническото несъвършенство в конструкцията на реактора в съчетание с погрешните действия на персонала на централата, който доста самоуверено и лековерно провежда опасния експеримент. За аварията допринася също така и разпространената по съветско време, особено в последните години, практика за пренебрегване на правилата и нормите, отчитат експертите от Руския институт за безопасно развитие на ядрената енергетика.


Нито една легитимна авторитетна организация не е успяла незабавно да вземе ситуацията под контрол и да информира населението за мерките за защита, изтъква и доклад на Програмата на ООН за преодоляване щетите от Чернобил.


Особено престъпно е поведението на съветските власти по отношение на Припят, за чиито 50-хиляди жители денят след аварията, 26 април, започва както всеки друг. Очевидци разказват например как любопитни припятци се струпват по високите етажи на жилищните блокове, за да наблюдават чудното синьо излъчване над експлодиралия реактор. На хората в засегната област не е казано нито дали трябва да пият вода, да консумират ли мляко и зеленчуци и т.н. Ако населението е било по-рано инструктирано за мерките за защита, то би било много вероятно да се избегне въздействието на някои радионуклеиди, най-вече на йод-131, който предизвиква рак на щитовидната жлеза. Ако евакуацията е била проведена по-рано, това би позволило да се спасят голям брой хора от влиянието на радиоактивния йод, който в първите 8-16 дни след аварията представлява най-голяма опасност, посочва анализът на ООН.


За Чернобил са осъдени общо шест души. Сред тях са директорът на централата, главният инженер и началникът на смяната, които получават различни срокове лишаване от свобода. На централно ниво в Москва обаче вината се замаскирва с рутинните и козметични уволнения, като например на председателя на Госатоменергонадзор, на заместник-министъра на енергетиката и на заместник-министъра на средното машиностроене и др. Реално обаче за некачествения строеж на реактора никой не поема отговорност, въпреки че в последно време се появяват все повече документи, доказващи, че висшето ръководство на СССР е знаело още в края на 70-те за сериозните дефекти в Чернобил.


Секретен меморандум на КГБ от февруари 1979 г., разкрит от американски и британски медии, например обяснява, че носещите колони на цялата конструкция са били с отклонение от 10 см, а хоризонталните връзки между колоните на места дори са липсвали. Документът носи подписа на тогавашния председател на КГБ Юрий Андропов и е адресиран до ЦК на КПСС (виж www.chernobyl.co.uk/chernmemo.html ).

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivo73
  *****

  Единственото нещо за което се сещам, е една космическа програма, вървяла успешно напред благодарение жертвите и саможетрвите на работниците и научният състав ( не бива да забравяме, че благодарение на пленените нацистки разработки и САЩ и СССР, започнаха с космическата ера! ).
  За ВСИЧКО друго техническата мисъл на СССР може да се характеризира със " сДЕЛАНО в СССР "

 2. 2 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 426

  Цитат - "но заради засиленото охлаждане се получава огромно увеличение на парата в реактора" Не разбирам как при засилено охлаждане парата се увеличава. Доколкото ми е известно ефекта е точно обратен. Как след такива нескопосани обяснения човек да повярва на цялата поредица по въпроса.

 3. 3 Профил на ади
  *****
  Неутрално

  ми може и по добре да се упише какво всъщност е станало!!!

 4. 4 Профил на ади
  *****
  Неутрално

  ми може и по добре да се упише какво всъщност е станало!!!

 5. 5 Профил на dilqna
  *****
  Неутрално

  ТРАГЕДИЯ която завинаги ще остане в сърцата ни и ще се разказва от поколение на поколение.

 6. 6 Профил на вмтдксгсщ7жо
  *****
  Неутрално
 7. 7 Профил на asen popov
  *****
  Гневно

  истината хора е 4е тъпите отговорници и ваоб6те работниците са си правили опити в нелабораторна среда тоест не в тестожо и за6титено място ами в неква си обикновена централа

 8. 8 Профил на вальо
  *****
  Неутрално

  Всъшност истината е че главния оправител не е поел правилните мерки за тестването на реактора!След като е бил изключен тои за да му повдигне мопноста е извадил всичките графитни прачки и налягането се покачва като започва да се васпламенява!А след като се извадат веднаж всички повече не ,ожев да се ударжи реактора!Управителя е направил точно това не са оспели да го ударжат и тои е избухнал!А един реактор си е цяла атомна бомба със закаснител!!!

 9. 9 Профил на пано
  *****
  Весело
 10. 10 Профил на dIDo
  *****
  Неутрално

  Просто това е много гаден инцидент незажисимокак го описват другите

 11. 11 Профил на Моника
  *****
  Неутрално

  аз също немога да си обясня тези хора изобщо мислили ли са когато са решили да предприемат тази профилактика, защото е било опасно и ако се случи нещо ще засегне почти целият свят и хората които са пострадали са останали без поколение.. не са преценили добре според мен и такива експерименти не трябва да се правят в централата според мен.. нямам думи!

 12. 12 Профил на ерик
  *****
  Разстроено

  руснаците никога не мислят за последиците

 13. 13 Профил на miro_dan1
  *****
  Гневно

  Това е една от наи големите трагедии на 4овека !

 14. 14 Профил на ani_
  *****
  Гневно

  най важна е безопасността
  а отностно русия-има голяма вина в това.не са заели мерките за сигурност,не са помогнали за барзата евакуациа на хората,а и са държали всички в неведение.вийте и този цитат:''Реално обаче за некачествения строеж на реактора никой не поема отговорност, въпреки че в последно време се появяват все повече документи, доказващи, че висшето ръководство на СССР е знаело още в края на 70-те за сериозните дефекти в Чернобил.

 15. 15 Профил на LG* | Evidem
  *****
  Разстроено

  Еми то тва е баси катастрофата.Дори аз самият съм засегнат
  ,,малко'' от чернобил.Обаче са съм си ОК.
  Послепис:Дано повече да не стават такива аварии.

 16. 16 Профил на ivuchi
  ivuchi
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#2] от "steppenwolf":

  Вкарва се повече вода за охлаждане - но при високата температура вътре тя се изпарява. Повече вода, повече пара.
  Проблема е и друг, рязко са вкарали прътите с графит за да забавят разпада. Но парата за момент ги екранира от активната маса, и така не се постига желаното забавяне .....

 17. 17 Профил на steppenwolf
  steppenwolf
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#16] от "ivuchi":

  Цялата им статия е една глупост. Някой е превеждал от чужд език без има идея какво точно превежда. Надявам се че си наясно какво говориш. Прочети пак какво са написали. Чернобилският реактор няма нужда от вода да работи. Тя е само топлообменна среда. Вярно е че когато има пара а няма вода реактора си повишава значително мощността, но това става и когато няма пара. Парата не може да бъде повече отколкото може. Всъщност проблема е че охлаждането няма как да се учвеличи, защото си има дебит на охладителната система.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK