Липсващото звено в човешката еволюция може би е открито

Фосилизираните останки на прачовеците най-често включват черепи, челюсти и зъби. На снимката - останките от Дманиси, Грузия

© архив

Фосилизираните останки на прачовеците най-често включват черепи, челюсти и зъби. На снимката - останките от Дманиси, ГрузияМеждународен екип от учени е открил в източната част на Етиопия фосили на 4.1 млн. години, които може да запълнят липсващото звено в човешката еволюция, предаде Ройтерс. Намерените зъби и части от челюсти принадлежат на примитивен вариант на австралопитека, известен като Australopitecus anamensis, маймуночовек, ходещ на два крака. Именно австралопитекът се смята за предшественик на модерния човек. Досега от този вид са идентифидирани седем отделни подвида, сред които Au. аnamensis е най-примитивен.


“Новото откритие запълва празното пространство между напълно развитите австралопитеци и по-ранните форми, които наричаме ардипитеци”, казва Тим Уайт, шеф на екипа от университета “Бъркли” в Калифорния. “Сега сме в състояние да кажем откъде са се появили австралопитеците преди около 4 млн. години.” Видът ардипитек, живял преди 5.7-4.4 млн. години, беше открит през 1992 г. от екип, воден отново от д-р Уайт, припомня в. “Ню Йорк таймс”.


Новите фосили са били открити в района на Среден Ауаш в пустинята Афар в Източна Етиопия и са били изследвани и анализирани от учени от САЩ, Япония, Франция и Етиопия. Зоната, разположена на около 200 км североизточно от столицата на Етиопия Адис Абеба, съхранява в най-пълен вид доказателства за човешката еволюция, посочват изследователите.
Останките на хоминид с малък мозък и големи зъби, който ходи на два крака, попадат точно в празнотата от около 1 млн. години между ранните ардипитеци и Australopitecus afarensis. Към последния вид спада прочутият скелет "Люси", живяла преди 3.6-3.3 млн. години и открита през 1974 г. “Няма да е невярно, ако кажем, че някои видове ардипитеци са дали началото на австралопитеците”, посочва Уайт, писал за откритието в специализираното списание “Нейчър”.


Фосилите са от около осем хоминида и включват освен зъби и челюсти и бедрена кост, длани и стъпала. Находките същевременно разширяват ареала, обитаван от Au. аnamensis. Досега останки от този примат бяха намирани главно в Кения, но вече се откриват и в Етиопия. Според Уайт големите зъби на примата са му давали възможност на по-разнообразна храна, докато по-малките на предшестващия го вид са ограничавали менюто му.


Едновременно с останките от хоминида учените са намерили и фосили от стотици прасета, птици, гризачи, маймуни, както и хиени и големи котки, което дава представа за обкръжението, в което са живеели прачовеците. “Тук, в една единствена долина в Етиопия, са налице седиментни отлагания с дебелина около 1.5 км, в които има 12 пласта с фосили на хоминиди. Тези открития потвърждават, че изучаванвето на този район в Среден Ауаш е най-добрият прозорец към човешката еволюция”, заключава Уайт.Дали наистина хората са се появили за пръв път в Африка? Двама археолози поставят под въпрос тази теория и развиват друга - че човечеството е възникнало в Азия. Робърт Динъл от университета в Шефилд, Англия, и Вил Рьобрукс от университета в Лайден, Холандия, обосновават идеите си върху откритията от последните десетина години и най-вече фосилите на 1.75 млн. години в Дманиси, Грузия, и тези на 18 000 години на индонезийския остров Флорес.


Учените твърдят, че няма археологически или фосилни доказателства за миграция на ранните хоминиди от Южна Африка към долината на р. Нил в ранния плейстоцен (преди 1.8 млн. - 11 500 години). Същевременно най-древният човек, открит в Азия е на 1.8 млн. години и останките му са намерени в днешна Индонезия. “Отритите останки в Кавказ, Китай и остров Ява на над 1.6 млн. години дават нова насока на човешката еволюция”, посочват Динъл и Рьобрукс. Тезите им обаче засега се приемат със скептицизъм от научната общност.


Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dame
  *****

  Защо има такава драматична разлика от около 1.5 млн. години м/у тези останки и тези на древен човек. Супер несериозно е да се продължава с жалките опити да обвързват произхода на човека с маймуните!

 2. 2 Профил на смил
  *****

  независимо че няма никакво реално доказателство на теорията на дарвин за произхода на човека, продължават да се наливат пари за доказване на недоказуемото. няма лошо в това и голям учен да се заблуди волно или неволно, обаче тази заблуда да продължава толкова време и да се мъчим да доказваме как сме произлезли от маймуните - това не е ли доказателство как се принизяваме сами?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK