В Ню Йорк почина журналистът, писател и общественик Стефан Груев

Стефан Груев

© Валентина Петрова

Стефан ГруевСлед кратко боледуване, на 83-годишна възраст, вчера в Ню Йорк почина журналистът, писател и общественик Стефан Груев. Това съобщиха за БТА от семейството.


Стефан Груев е роден на 26 май 1922г. в София. Баща му Павел Груев е бил началник на кабинета на цар Борис III, осъден от Народния съд и екзекутиран през 1945 г.


Стефан Груев е политически емигрант още от студентските си години. Следва в Швейцария, след завършване на образованието си живее в Париж. 46 години от своя живот прекарва в изгнание.
Връща се в България за първи път през 1990г. Натурализиран гражданин на САЩ от 1963 г. Работил е като журналист в радио Свободна Европа и българската секция на Би Би Си. Репортер на "Пари мач" в Париж. По-късно, в продължение на 20 години е шеф на бюрото на френското списание "Пари Мач" в Ню Йорк /1957-1977/. Той е първият българин, посетил Антарктида.


Съосновател и активен участник в дейността на българските емигрантски организации "Свободните българи", "Българско огнище" и на Свободен български център- организация на видни български емигранти с демократични политически възгледи, сред които са Димитър Паница, Панайот Панайотов. Участва в издаването на списанията на организациите "Възраждане" и "Български преглед".


Автор е на осем книги на френски и английски език, три от които - "Проектът Манхатън", "Корона от тръни" и "Моята одисея" са преведени и на български. Мемоарната му книга "Моята одисея" излиза от печат през 2002 г. първо на български език и по-късно на английски. Стефан Груев я посвещава на брат си Симеон, който, както сам Груев споделя, "избра по-трудния път от мен, живя в България и в нея свърши земния си път".


За себе си Стефан Груев казва: "Аз съм човек, чиято съдба е да има извънредно разнообразен живот, с много удовлетворения - професионални, лични и семейни. Не че липсват и тъжните страници, но като цяло моята одисея е щастлива". "Имаше години, в които бях бежанец, без поданство, но винаги съм оставал българин", споделя през 2002г. пред български вестник.


През 2002г. Стефан Груев получава орден "Мадарски конник" I-ва степен - за забележителен принос в популяризирането на българската култура и история в България и по света и по случай неговия 80-годишен юбилей.


Съосновател на Американския университет в България. Носител е на почетната степен "Доктор хонорис кауза на Американския университет в България" /12 май 2002 г./.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK