Хроничната умора е генетично предопределена

Развитието на синдрома на хронична умора най-вероятно е генетично предопределено, съобщи през април списание Pharmacogenomics. За първи път е било установено, че определени гени променят функционалната активност на мозъчните центрове, които са отговорни за реакцията на организма и адаптацията му към състояние на стрес, инфекции, травми.


Откритието на гените, свързани с хроничната умора, ще позволи ранно диагностициране на заболяването и по-ефективно лечение на състоянието на продължителна и тежка умора, която не се облекчава след почивка и което не е предизвикано от други заболявания.Основната изява на заболяването е умората, която е с продължителност от няколко часа до няколко дни, за период от шест месеца. Симптомите включват още температура (до 38С), мускулна слабост или мускулни болки (миалгия), чувство на отпадналост след ставане от сън сутрин, главоболие, ставни болки (артралгии), увеличени шийни лимфни възли, раздразнителност, затруднена концентрация.
Диагнозата се поставя след изключване на заболявания като инфекции, автоимунни нарушения, тумори, множествена склероза, хипофункция на щитовидната жлеза, депресивни състояния.Прогнозата е различна при отделните случаи и не може да се предскаже въз основа на началната изява на заболяването. Някои хора се възстановяват напълно за шест до 12 месеца. По-добри са шансовете на тези, които търсят активна помощ и участват в специализирани рехабилитационни програми.Лечението се назначава от лекар и може да включва антидепресанти, медикаменти за намаляване на напрежението и безпокойството, болкоуспокояващи, противотемпературни средства, антивирусни медикаменти. Препоръчват се леки физически упражнения (при възможност), както и да не се прекъсват социалните контакти и ангажименти.

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK