Трудовоправна консултация

Въпрос:


Задължително ли е спазването на наименованията на длъжностите, посочени в Националната класификация на професиите и длъжностите, тъй като много често не откривам там точно тези длъжности, които ние имаме във фирмата?Отговор:
Работодателят трябва да се съобрази с точните наименования на длъжностите и професиите, посочени в Националната класификация на професиите и длъжностите (НКПД 2005), която влезе в сила от 1 януари тази година със заповед на министъра на труда и социалната политика. Ако не откривате точно същото наименование, каквото има конкретната длъжност във вашата фирма, трябва да подберете най-близкото до него според характера на извършваната работа. Също трябва да прецените сложността на труда и отговорностите при изпълнение на задълженията. Длъжни сте да ползвате съответното наименование от класификацията при изготвяне на длъжностните (щатните) разписания, както и на документите, свързани със самото трудово правоотношение - трудов договор, уведомление до НАП, длъжностна характеристика. Едновременно с това не сте длъжни да ползвате точно това наименование при изготвяне на визитни картички на конкретния служител. Също така в трудовия договор бихте могли да посочите длъжността от класификацията, а в скоби - наименование, което ползвате за тази работа в компанията.


В Правилника за използване, поддържане и актуализиране на класификацията, който може да откриете на сайта на Министерството на труда и социалната политика (http://www.mlsp.government.bg), може да видите правилата, при които става актуализиране и допълване на НКПД - 2005 г.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK