Досиета по български

Румен ПетковРумен Петков пред "Дарик радио" в събота:


...Държавата трябваше още преди години да каже ясно и категорично, че хора като Тошо Тошев, като Иван Гарелов, като Иво Инджев нямат нищо общо с политическата полиция на България... И ако днес нещо трябва да се направи, на тези хора трябва да им кажем - извинявайте... Когато някой казва, че Тошо Тошев е бил явочник, същият този някой обаче трябва да каже, че против нормативната уредба, вероятно против знанието и волята на самия Тошо Тошев е ползвано работното му помещение...


Водещ: А кой е вторият в явочната?
Р. Петков: Втора е г-жа Ангелина Петрова... регистрирана като съдържател с псевдоним Липа, е ползвала явочна квартира, предадена на Шесто управление на Държавна сигурност, докато при Тошо Тошев става дума за Софийско градско управление на милицията тогава. Тоест нещата са съвършено различни, докато Георги Коритаров е регистриран като агент на 27.06.1979 г., псевдоним... от Шесто управление на Държавна сигурност... Изключен от агентурния апарат декември 1989 г., личното дело на сътрудника е унищожено с протокол през 1990-а, а работното дело се съхранява...


Водещ: А кой е четвъртият?


Р. Петков: Кеворк Кеворкян, регистриран през 1973 г. от Шесто управление на Държавна сигурност. Дирекция "Архив" на МВР е уведомена, че материалите за сътрудника са унищожени.


Тошо Тошев, гл. редактор на в. "Труд", в писмо до Р. Петков в броя от събота:


...Можете ли да подкрепите с каквито и да било неопровержими факти (текстове, декларации и прочее СРС-та) заключенията си за моето сътрудничество с ДС, макар и само като "съдържател на явочна квартира"? ...Ако не притежавате нищо подобно, просто е нужно да се извините. Публично, кратко и ясно... Както се вика, благодаря за боя, от "приятелски" огън бе сиромашкият, но понеже много години съм бит, забелязал съм следното - хвърлените срещу мен камъни често са се превръщали в бумеранги. Наздраве, уважаеми господине.


Ангелина Петрова, в "Труд", също от събота:


Била съм Липа, сега го узнах.


Георги Коритаров от Чикаго, където се провежда среща на българските медии:


"Лошата новина е в манипулацията. Когато народните представители ме изслушат, ще имам легитимността да разкажа пред обществото какво всъщност представлява Държавна сигурност." Той обяви, че ще поиска да бъде изслушан пред парламентарната комисия по сигурността във връзка с изнесена за него информация от вътрешния министър. Според Коритаров смята с тези факти се цели обществен дебат, който да доведе до затваряне на страницата с досиетата. "Наше гражданско призвание е да не допуснем темата за досиетата да заглъхне, България трябва да стигне до архивите на всички видове спецслужби", заяви той.


Кеворк Кеворкян пред "Дневник" вчера:


Не се интересувам от този проблем, защото имам една голяма моя лична драма. (Водещият на "Всяка неделя" наскоро загуби съпругата си - бел. ред.)


Иво Инджев пред "Дневник" в неделя:


Благодаря на министъра, че лично ми се извинява. Много пъти съм казвал как стои този въпрос и ми е омръзнало да реагирам на подобни провокации, а и не искам да доставям удоволствие на садистите, които получават удовлетворение когато колят жертвата си. Това, което смятам за по-важно, е дали не трябва да се отворят другите досиета. Буквално преди дни в националния ефир Димитър Иванов заяви от позициите на неговата осведоменост, че в ръководството на ДПС, партията, с чийто мандат в момента управлява правителството, всички са офицери от ДС. Нима това не представлява интерес? И ако толкова търсят доносници, няма нужда да ходят далеч - нека видят списъка при президента Първанов за предложените от правителството за награди за 24 май.


Президентът Георги Първанов в неделя във Варна:


Българският политически елит пропусна възможността да даде верния, честния отговор по темата за досиетата - да обяви имената на политическите доносници, на онези, които са работили срещу свои приятели, роднини и т.н., и да благодари на всички онези разузнавачи, работили за България. Когато на дневен ред е борбата с корупцията и с организираната престъпност, не бива да вкарваме на дневен ред в България този въпрос. Трябва да има единен подход. Не може един човек да решава този въпрос, той ще се решава съобразно закона.

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КГБ
  *****

  Какви невинни сини очи!?Погледнете му само физиономията на другаря министър на Вътрешните работи .А Ангелина Петрова сама си го вкара.-Не си била "Липа" , а си била дърво.Лека нощ!

 2. 2 Профил на BASILE
  *****

  КОЙТО СЪЗДАДЕ ТАЗИ СИСТЕМА С ДОСИЕТАТА. КОМУНИСТИТЕ! ПРОКЛЯТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ. ВЪШКИТЕ НА ЧЕЛОТО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД , КАКТО ГИ Е НАРЕКЪЛ АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ. ПОГЛЕДНЕТЕ САМО КОЙ Е НА ПЪРВИТЕ СТРАНИЦИ НА ВЕСТНИЦИ И ТЕЛЕВИЗИИ , САМО ВЪШКИ. А НАРОДЪТ ГЛЕДА КАТО ЗАМАЯН. ДОКАТО БЪЛГАРИТЕ НЕ ЗАПОЧНАТ ДА МИСЛЯТ, ТЕЗИ ЧЕРВЕНИ ВЪШКИ ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ИМ СМУЧАТ КРЪВТА!

 3. 3 Профил на абв
  *****

  То кой е виновен за кашата се знае,но кога,с какъв подход и с какви средства ще се справим с тези малоумници/предварително се извинявам за израза/.А иначе начинът е един:-да се изчисти всичко старо/имам в предвид от Политическата сцена/,и не по начинът по който мисля че предполагате,съвсем законово но решително до безумие,защото по същият начин те са захапали кокала.На тяхно място да се поставят честни и работливи личности,но предварително да знаят че не отиват в Парламента за облаги,а да работят за Народа"а не Народът да работи за тях".И да се знае какво ще получават за свършената си работа,да се въведат критерии за продуктивност и според тях да им се плаща.Не работят ли:-Вън.Но и да има санкции за несвършена работа.Ми в крайна сметка то си едно предприятие,какъв е проблема?Не че тези които са там в момента нямат воля.Нямат желание и интереси.Затова Ние трябва да изразим волята си/нали сме свободни хора/,решително и твърдо.Няма решения без проблеми,но и няма проблеми без решения.

 4. 4 Профил на toto.1963/защо пък анонимен/
  *****

  Докога с тази анонимност бе хора?Нали в крайна сметка се опитваме да си решим Нашите си Проблеми.

 5. 5 Профил на анонимен
  *****
  Неутрално

  ми то от комониски кво може да се очаква?! Те са били едни селяни издигнали се по време на криза и успели да задържат власта си с насилие...

 6. 6 Профил на войвода
  *****
  Неутрално

  Много прост народ сме. А страхлив още повече. И си заслужаваме всичко което ни се стоварва на главите.

 7. 7 Профил на безпартиен
  *****
  Гневно

  Проклятието на България са така нареклите се комунисти.Те са раково образование с метастази , които са се разпрострели навсякъде.Единствения изход е пълното им унищожение.

 8. 8 Профил на новопазрския
  *****
  Гневно

  Приятелю да ти кажа само че не сме прост а потапкан народ и тва е заштото сме си алчни копелета а за управниците ни те ште са винаги такива штото и ас да управлявам се ще гледам парво себе си да уреда нема вече хора като ЛЕВСКИ от него ни остана само отбора.Това е чао хора и нека се обичаме

 9. 9 Профил на 007
  *****
  Гневно

  Това, което става с досиетата трябваше отдавна да стане. Жалкото е, че става чак сега и то под натиска на ЕУ. Иначе у нас воля за катарзис няма. Нямаше и да има, защото който до каквото се е домогнал е било с лизане, мазане и помия спрямо ближния си. А той, завалията, все го е страх да си каже и да се бори за живота си.
  Затова имаме президент, политици и изпълнителна власт доносници. Останалите мижитурки са им слуги. Дано поне някога се усетим за какво става дума и да се пречистим духовно и исторически.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK