Мистериозният "Проект 02" в Орегон

Мистериозният "Проект 02" в Орегон

© Надежда Чипева"И нима не си по-голям анализатор от Гугълплекс Звездният Мислител в Седмата галактика на светлината и остроумието, който може да изчисли траекторията на всяка прашинка по време не петседмичната пясъчна буря на Данграбад Бета?"


Дъглас Адамс, "Пътеводител на галактическия стопаджия"


Гугълплекс се изписва 10/10/100 или като 10гугол
Гугол е число, по-голямо от броя на всички елементарни частици във Вселената.


Подобно на приказната Шоколадова фабрика на Уили Уонка един от най-мистериозните ИТ проекти в света бързо се изгражда на брега на река Кълъмбия в северозападния американски щат Орегон. Върху площ с размера на две игрища за футбол се оформя нещо, което ще се охлажда от две кули с височината на четириетажна сграда. За живеещите в близкото градче Далес "фабриката" е известна само с кодовото наименование "Проект 02". В строежа й са наети стотици работници, а заради многото пристигнали специалисти цените и наемите на жилищата скочиха с 40%. Проектът е пред приключване, но никой не е поканен на официалната церемония по откриването му. Всъщност рязане на ленти пред обективите на медиите изобщо не се предвижда. Изглежда някой има интерес "Проект 02" да не попада в новините. Отчасти това е оправдано от гледна точка на сигурността - представете си какъв удар по световната мрежа може да нанесе един терористичен атентат срещу обекта.


Така в американската преса започваха репортажите този месец за секретния проект на корпорацията "Гугъл" да построи може би


най-големия суперкомпютър в светаВероятно по-точно е да се каже, че на около 130 км от Портланд се сглобява част от бъдещ суперсървър - едно ново оръжие в борбата за доминиране на световната информационна мрежа.


Мълчанието около строежа е толкова упорито, че се наложи журналистите да си измислят прякори и атрактивни имена за него. Суперсървърът вече е наричан Гугълплекс по името на централата на "Гугъл" и на ултрамощния компютър от "Пътеводител на галактическия стопаджия" на Дъглас Адамс. Смята се, че инсталацията в щата Орегон е само едно от звената и ще се свързва с други подобни секретни съоръжения чрез глобална оптична мрежа, по която информацията се движи в пъти по-бързо от тази по стандартния интернет. Малкото, което е проникнало през тази стена от секретност, показва, че в Далес се сглобяват в едно десетки хиляди процесори и харддискове, които при работа ще произвеждат толкова много топлина, че ще се нуждаят от огромни охладителни инсталации. Най-амбицираните привърженици на проекта дори се оплакват, че скоростта на светлината само им създава изкуствени пречки да постигнат темпото, с което работи човешкият мозък.


Макар новината, че "Гугъл" стои зад "Проект 02", да бе разпространена от местната преса и след това подета от световни издания като "Ню Йорк таймс" и Лос Анджелис таймс", малцина са готови да говорят за него. Много служители в общината в Далес отказват изобщо да обсъждат какво се случва на бреговете на река Кълъмбия отчасти поради факта, че миналата година са подписали с "Гугъл" декларации за конфиденциалност. "Тук никой не произнася думата с "Г". Получава се нещо като в "Хари Потър" - сякаш говорим за Онзи-чието-име-не-бива-да-се-произнася", споделя Даян Шерууд, изпълнителен директор на Порт Кликитат, разположен на другия бряг на реката, където вече е щатът Вашингтон.


Жителите на Далес са едновременно ентусиазирани и озадачени от загадъчния си нов съсед. През последните месеци той нае стотици хора от 12-хилядното градче за строежа и се предполага, че когато заработи по-късно тази година, "Проект 02" ще отвори между 60 и 200 постоянни работни места. "Опитахме се да подготвим наши представители за официалната церемония, но те се опитват да ни държат настрани. Разбиранията ни за бизнес култура не съвпадат много", споделя Сюзън Хънтингтън, изпълнителен директор на местната търговска камара.


Този сблъсък на бизнес култури може би е неизбежна последица от секретността, в която се води


световната война на търсачките


Още преди да влезе в действие центърът в Орегон, "Гугъл" положи основите на своя суперкомпютър "Гугълплекс". "Гугъл" почти е изградила най-големия компютър в света и това е нейното тайно оръжие", твърди пред "Ню Йорк таймс" Дани Хилс, един от пионерите в тази област и основател на консултантската фирма "Аплайд майндс" (Applied Minds). Наистина дизайнът и дори целта на строежа край Далес са една от най-ревниво пазените тайни на корпорацията. "Това не е изненадващо. Компаниите по принцип са много чувствителни при разкриването на това къде е разположена тяхната операционна структура", обяснява Урс Холцл, вицепрезидентът на "Гугъл" по оперативните въпроси.


Но защо бе избран точно Орегон? Този отдалечен и слабо населен американски щат с прекрасна девствена природа изглежда най-невероятното полесражение за най-новата надпревара във въоръжаването. Това обаче е заключение на неизкушените в това глобално надбягване, в което "Гугъл", "Майкрософт" и "Яху" изливат милиарди долари. Логиката диктува друго - тук, на границата с щата Вашингтон и съвсем близко до Канада, се намира идеалната комбинация от евтин ток (заради производството му във водноелектрически централи) и вече изградена информационна инфраструктура. От времената на дотком бума в края на 90-те години е останал неизползван капацитет на оптични мрежи. На 200 километра на север от "фабриката" на "Гугъл" - в Уеначи и Куинси, щата Вашингтон, "Майкрософт" и "Яху" издигат свои информационни центрове. Но те по-скоро се опитват да догонят "Гугъл".


"Майкрософт" изненада анализаторите през миналото тримесечие, когато обяви, че догодина ще вложи 2 милиарда долара в сървъри и изобщо в програма за наваксване на изоставането от "Гугъл". От "Гугъл" пък съобщават, че техните инвестиции ще са в рамките на 1.5 млрд. долара. Центърът им в Далес, чиято стойност никой не смее да разкрие, само показва каква сила могат да са парите в тази битка.


Впечатляващо е темпото, с което се строиновата мрежа на "Гугъл". През март 2001 г., когато компанията е обслужвала около 70 милиона уебстраници дневно, тя е притежавала към 8 хиляди компютъра. През 2003 г. броят им експлодира до 100 хиляди. Днес може би само малцина от висшето ръководство на "Гугъл" знаят колко са сървърите им, но се смята, че относително реалистични са данните за над 450 хиляди сървъра, разположени в 25 места по целия свят. (Според анализатори тези данни не говорят много добре за ефективността на "Гугъл", тъй като се оказва, че при около 900 милиона потребители на интернет в света мрежата на компанията обслужва твърде малко клиенти на сървър.) Сред тях се открояват Ирландия и неотдавна откритият център край Атланта, щата Джорджия, върху който впрочем няма никакви отличителни знаци. Тези точки се свързват с оптична мрежа с голям капацитет. При положение че всеки ден се обработват милиарди търсения, "Гугъл" е стигнала до извода, че всяка милисекунда забавяне разочарова потребителите и затова трябва да се гони техническият предел на скоростта на светлината за движение и обработка на информацията. "Майкрософт" притежават вероятно около 200 хиляди сървъра и според най-агресивните й планове след само 5 години броят им трябва да нарасне до 800 хиляди. Компютърните специалисти обаче предупреждават да не се бърза с директни сравнения между подхода на двата гиганта.


Ползвателите на интернет познават "Гугъл" най-вече като търсачка, но малко са чували за амбициозния строеж на мрежа от суперкомпютри и купуването на най-авангардните академични разработки за още по-бързо и по-евтино обработване на данни. "Гугъл" се опитва да издигне препятствия пред конкурентите си, като направи базовите услуги изключително скъпи за тях", твърди Брайън Рийд, бивш служител на компанията, който в момента ръководи инженерния сектор на "Интернет системс консорциум" в Редууд сити, Калифорния. Освен това мнозина анализатори интерпретират растящия брой услуги, предоставяни от "Гугъл", като навлизане в територии, за които се смяташе, че са запазени за конкурентите му - операционни системи за персонални и корпоративни компютри, интернет телефония (през Google Talk), онлайн пазаруване (чрез Froogle), електронна поща (чрез Gmail), музикални и видеотехнологии (чрез Google Video). Голямата сървър ферма, както наричат още "Проект 02", е брънка от плановете на корпорацията да доминира начина, по който ще се подрежда, съхранява и разпространява информацията в света. В основата лежи философията, че програмите трябва да са базирани на сървъри в интернет и всеки да си избира и плаща това, което иска и за какъвто период си избере. В бъдеще това води и към съхраняване на цялата информация в сървъри, което би превърнало днешните персонални компютри в ненужни кутии. Достатъчно е да имате връзка с мрежата, екран, мишка и клавиатура, за да си свършите работа от която и да било точка на света. Край с десктоп програмите, от които "Майкрософт" печели милиарди всяка година.


Това обаче е съпроводено с едно важно притеснение - че "Гугъл" се опитва да изгради собствена алтернатива на световната публично достъпна мрежа, която може и да е в пъти по-бърза, но пък е притежание на частна корпорация.

Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Добри Божилов
  *****

  Спекулации на хора, които нищо не разбират от технологии.

 2. 2 Профил на dot.
  *****

  А г-н Божилов разбира от какво ли не...

 3. 4 Профил на enterfornone
  enterfornone
  Рейтинг: 782

  Ами то затова пише "Дневник". Аз като видя така подписана (по-скоро "надписана") статия, знам че става дума обикновено за нагло преписване

 4. 5 Профил на ne me pitaite koi sum
  *****

  "Достатъчно е да имате връзка с мрежата, екран, мишка и клавиатура, за да си свършите работа от която и да било точка на света. Край с десктоп програмите, от които "Майкрософт" печели милиарди всяка година"

  Stranno, a igrite koito dosta hora obojavat da ne bi i tqhnata grafika da po4ne da se rendva ot serverite na Google ?! Drugoto koeto, e 4e trqbva da iz4akash dosta (kaji-re4i 1 jivot) za da imash burzi kato misulta web-prilojeniq, zamestvashti segashnite...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK