Изпитите в ИДЕС създават предпоставки за корупция

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Коментари (54)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Наблюдател
  *****

  Нещо май не сте наясно с пазара на одиторските услуги. Ако са вярни цифрите, които цитирате от тях поне 70-80 % са на голямата четворка така, че средно аритметичното тук не важи.
  После не разбрах от кога ИДЕСе единствената, която е правила сертификационни изпити по МСФО ( ако изобщо е правила такива). Аз например разполагам със сертификат, че съм минал обучение точно от семинара на който вие бяхте лектор. А що се касае до управленското счетоводство не се притеснявайте - промяната на името на една учебна дисциплина не я прави нова.

 2. 2 Профил на дългогодишен читател
  *****

  Не прави чест на сериозен вестник като Дневник непрекъснато да ни занимава с неуспешните опити на един журналист да стане одитор. Все пак да се пълнят вестникарските рубрики с подмятания, злоба и клюки прилича на едни други вестници. Може би първо трябва да проверявате фактите преди да ги публикувате, други мнения също не биха били излишни. Единственото нещо, с което мога да се съглася е, че голяма част от одиторите след като станат такива не поддържат своята компетентност, поради което в много случаи на тях се гледа като на ненужни таксосъбирачи. Със сигурност състоянието на гилдията нямаше да е такова, ако през определен период чрез подходящи изпити от нея не отпадаха хора, които не приемат професията като призвание.

 3. 3 Профил на Наблюдател на ФИФА
  *****

  Егати корупцията, та даже изчислил тарифата!!!!!!!!!!!
  На времето Живков поне беше определил тарифите за подкуп в прословутите си писма. Тоя драскач пък тук.
  Само защо ли не споменава, че вече 3-4 пъти не може самият той да прескочи писмения изпит, а пък въпросните деца на споменатите по горе Професор Славков и Д-р. Иван Златков са скъсани на устния изпит. И то от колеги на същите тях. И това корупция ли е господин Райнов? Че и децата от детската градина знаят, че при устен изпит винаги влияе субективния фактор, докато при писмения изпит това е доста по трудно.
  Ами я по добре седни да поучиш, вместо да си губиш времето и да се мъчиш да пишеш глупости на страниците на Дневник. И освен това когато нямаш факти и доказателства по добре не хвърляй кал. Така петниш и името на Професор Динев, чийто асистент май си бил , а и май понастоящемвсе още си. Май ще се отзовеш скоро я в съдебната зала, я в комисията по професионална етика в печатните издания. Защо ли си мисля, че и Дневник е в кюпа.
  Дано някой отговорен фактор в този вестник чете читателските мнения и му светне под шапката за какво става дума. Пък да вземе да ти отнеме страницата.
  Амин

 4. 4 Профил на анонимен
  *****

  Чета драсканията на г-н Райнов и се чудя как автора на статията, който разбирам от форума е за поредна година неуспял да вземе писмения изпит по счетоводство за одитор, че и е асистент на председателя на УС на ИДЕС, че и се говори в пространството бил сътрудник по одиторски ангажименти на същия, продължава да пише откровени глупости и то във вестник като в/к "Дневник". Или издателите и главния редактор на вестника са пропуснали тази свързаност и "мотивираност" на своя служител, или я приемат ??? Какво излиза от статията - щом дъщерята на проф. Бисер Славков е взела писмения изпит, тогава и останалите 6 от 9 ли са използвали корупцията в ИДЕС, та са успели да се справят с изпита? Май по-скоро самия Бисер Райнов е твърде некадърен, та не може да се справи с този изпит? Съгласен съм с наблюдателя от ФИФА - по-добре Райнов да седне да се подготвя, а не да си губи времето с простотии. Май цялата работа е нещо като "активно мероприятие" или пък са лутаници на един много объркан човек?

 5. 5 Профил на Силвия Чуканска
  *****

  Аз пък не мога да разбера защо е необходимо коментарите да са толкова злобни и язвителни! И с квалификации, определящи автора като "твърде некадърен", "много объркан човек", "драскач" и човек, на който най - накрая да му се отнеме страницата в "Дневник". Като чета тези коментари и ми се струва, че хората, които са ги написали, са се стреснали от нещо в мнението на автора... и най - лесния начин за ответна реакция е - "дайде да го оплюем дружно тоя..." и то анонимно естествено...
  Всеки има право на собствено мнение и позиция. Но определено недостойни са позициите, изразени чрез нахвърляне на обидни квалификации лично към определен човек!

 6. 6 Профил на Безпристрастен
  *****

  "3.6 Няма да отразяваме събития или теми, в които имаме пряк личен интерес, или ще посочим личните си интереси, когато това има отношение към материала. "

  Горното е т. 3.6. от Етчният кодекс на медиите. Очевидно в. Дневник и авторът го спазват.... ако е вярно, че човечецът вече три - четири години не може да се справи с изпита... А и ако е вярно, че е асистент на проф. Динев, защо не премълчава този скромен факт?...

 7. 7 Профил на анонимен
  *****

  И ти ли подраскваш в "Сметка"? И сега наколенстваш пред Главния редуктор.

 8. 8 Профил на Иво Велев
  *****

  Бих отбелязал само, че човека се е подписал под името си, а останалите, с малки изключения са написали коментари като анонимни, но също така е вярно, че които са анонимни тук, са анонимни и в реалния живот, което е тъжно, а в Европа няма място за анонимни. Винаги ще има мнения и изказвания, които няма да се харесват, или ще имат повече привърженици, но факт е, че всеки, който защитава дадена позиция следва да застане зад нея, а не просто да направи подхвърляне.

 9. 9 Профил на welev
  *****

  pro6tavai ma kato si pi6e6 imeto ne oznachava vhe ne si anonimnik v jivota kakavto si predpolagam

 10. 10 Профил на Лилия Светославова
  *****

  хубаво е когато не сме съгласни с нещо да го изказваме не анонимно, а директно.

  Иначе бойците си личат в боя, а не по определенията на принципа на анонимната клюкарка от 5-тия етаж :-)

 11. 11 Профил на Кандидат одитор
  *****

  Има много верни неща, за съжаление! Организацията е капсулована за нови членове, което води до ограничаване на конкуренцията и принципите на пазарната икономика. Пише го в много доклади на СБ и ЕК. Старите одитори в голямата си част са изостанали в материята, а искат административно да си осигурят препитанието. Голяма част от тях не владеят английски и не могат да се информират своевременно за новостите. Но, не мисля че изпита е корумпиран, просто трябва много четене и голяма доза късмет. Курса е подигравка. За пример мога да дам част от казуса по темата Междинно отчитане от курса през 2005 г. Курсистите трябваше да открият грешката в условието на задачата, където за период 01.04.2005 - 30.06.2005, беше написано 01.03.2005 - 30.06.2005. Т.е. трябваше да научат, че второто тримесечие започва на 01 април, а не на 01 март! За какво говорим?

 12. 12 Профил на Нелислава Ронова
  *****

  От две години следя всички материали, свързани с МСС, МСФО, ИДЕС, условия за кандидатстване, принципи и правила и устави и напоследък стигам до извода, че всичко това е абсурдно. Познавам добре работата на Бисер Райнов и знам какво знае. Познавам добре работата и на 5 регистрирани одитори, с които работя пряко и също знам какво знаят. Определено разликата е огромна и то в полза на Бисер Райнов. Не знам дали изоставането на регистрираните одитори се дължи на факта, че "лежат на стари лаври" или просто на някаква физиологична граница или пък толкова могат. Чест прави на Бисер Райнов, че не се крие зад никого и не премълчава факти, както го съветват по-горе. Чета всички материали от провежданите курсове в ИДЕС, от които става ясно че 1 одитор не знае еднакво добре всички теми, които преподава - т.е нужна е специализация. Защо тогава се изисква от кандидат-одиторите да знаят повече от самите одитори???? Защо непрекъснато "оплювате" хората, които се опитват да променят нещо? Защо липсва качествено обучение? Защо трябва да чета всевъзможни статии, всевъзможни мнения, а няма точен и ясен "наръчник", в който да намеря това което е нужно в работата ми???

 13. 13 Профил на Регистриран одитор
  *****

  Според мен, който има възможност трябва да запознае Председателя на ИДЕС с коментара на Нелислава Ронова и се надявам, да проработи народната мъдрост - "казвам ти дъще, сещай се снахо".

 14. 14 Профил на Темата
  *****

  Все пак коректно е авторът да каже кандидаствал ли за одитор - да или не ? И ако да - дали е успял. Това е нужно за да разберем дали е лично засегнат ? Научихме за дъщерята на Славков и сина на Златков, но дали автора е бил кандидат не разбрахме.
  А друг е въпроса за това нужни ли са толкова изпити и т.н. Все пак има хора, които са издържали изпитите - това значи, че тези изпити не са някаква крепост, която не може да се превземе. И освен това - не всеки трябва да стане одитор. Едно е да желаеш, друго е да можеш.
  А че тези, които преди доста години са станали одитори без такиа изпити е друга тема.
  Все пак счетоводната наука не е за всяка глава. Това не е мениджмънт, където всеки всичко може да говори.

 15. 15 Профил на СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  СОРОСОИДЕН ИЛЮМИНАТ
  Рейтинг: 987

  Не знам авторът дали е кандидатствал за одитор, но написаното от него за квалификацията на голяма част от одиторите е вярно. И като говорим за курсове, нивото им е под всякаква критика. Миналата година бях на курс за счетоводните стандарти за МСП, воден от Иван Златков. Човекът цял ден ни обясняваше как се съставя оборотна ведомост, Баланс и ОПР, като непрекъснато споменаваше МСФО. Неприятно ми е да го кажа, но всеки може да прочете съдържанието на СС, аз и други колеги бяхме на този курс за да чуем нещо ново, нещо което не е уредено в тях. Въобще за пореден път се убедихме, че дадените пари за курсове са все едно хвърлени на вятъра. Затова отсега нататък съм решил парите за обучение да бъдат влагани по-скоро в литература, макар че и там е голяма боза.

  Свободните хора избират, пробват, грешат, успяват и вървят напред. Робите си кютат и чакат някой да ги оправи.
 16. 16 Профил на ХХ
  *****

  Доста неща са казани в статията, но дали щеше да я има, ако нейния автор си беше взел изпита ?

 17. 17 Профил на Виктор
  *****

  Според мен недостатък на материала е това, че са пропуснати неща, които отдавна се знаят и не правят чест на ИДЕС. Иначе ако някой непредубеден чете форума е достатъчно да види нивото на критикуващите автора и това на тези, които го подкрепят, за да разбере за какво става въпрос. Стига и това:
  Цитат от наблдатела на ФИФА: "а пък въпросните деца на споменатите по горе Професор Славков и Д-р. Иван Златков са скъсани на устния изпит. И то от колеги на същите тях". И това корупция ли е господин Райнов? (това не значи ли, че не са били особено подготвени - пък са си взели писмения изпит....)
  Цитат от наблдатела на ФИФА: Че и децата от детската градина знаят, че при устен изпит винаги влияе субективния фактор, докато при писмения изпит това е доста по трудно. (те и децата знаят също, че наличието на "субективен фактор" ражда корупция, както и, че устните изпити са един анахронизъм, какъвто е и ИДЕС)

 18. 18 Профил на Бисер Райнов
  *****

  Виждам, че много от хората, взели отношение във форума, искат да знаят какво ме е мотивирало да напиша статията. Ще им отговоря.
  Вярно е, че се явих на изпита и не го взех. Сгреших, като не отбелязах това в материала. Уверявам ви, обаче, че пропускът е чисто техническа грешка, която няма да се повтори в следващи публикации.
  Ако резултатът от изпита беше причина за статията тази публикация щеше да се появи преди година, когато също се явих на изпита и пак не го взех. Тогава обаче не написах нищо. Направих друго. Търпеливо изчаках (половин година) ИДЕС да публикува решенията на изпитните задачи. След това внесох в УС на организацията писмо, с което оспорих тези решения. Тезата ми беше, че три от трите задачи са сгрешени. В тази връзка беше сформирана комисия, която в продължение на шест месеца готви отговор на писмото ми. Този отговор така и до сега не съм получил, но съм го виждал. От него става ясно, че въпреки стремежа на комисията да каже на черното бяло, има грешки, които няма как да не бъдат признати. Внесох второ писмо до УС на ИДЕС, с което поисках да ми бъде отговорено на въпроса има ли кандидати, които са си взели изпита и са допуснали “верните грешки”. Т.е. направили са грешките признати от комисията и публикувани в решенията на ИДЕС. Попитах също и какъв брой точки съответстват на грешките, признати от комисията. Така щеше да стане ясно възможно ли е кандидат, решил задачите вярно, да е скъсан на изпита. УС на организацията отново не реагира.
  По всичко личи, че тази година сценарият се повтаря. Вече месец след изпита ИДЕС не публикува решенията на задачите. Според информацията, изтекла от организацията до сега, задачата с решаващо значение е предизвикала скандал. Тя имала две решения, но и двете били вземани предвид при оценяването на кандидатите. Склонен съм да се обзаложа, че задачата има и трето решение и ще го публикувам. Така, както преди година в два броя на сп. Сметка, публикувах решенията на задачите от 2005 г.
  Междувременно внесох друго писмо в УС на ИДЕС, с което поисках да кажат какви са критериите за оценка на задачата с решаващо значение. Попитах и други неща. УС на ИДЕС пак няма да реагира – убеден съм в това. Според мен причината за подобно поведение се крие в чувството за недосегаемост на членовете на института и най-вече на управителният му орган. Написах статията мотивиран от желанието да се види, че това чувство е измамно. Основната роля на медиите е да бъдат коректив, а не само огледало на това, което се случва. Съжалявам, че статията отразява само мойта позиция, но не виждам как бих могъл да отразя мълчанието на ИДЕС. Склонен съм да направя интервю, с който и да било от хората имащи пряко отношение към изпитния процес в института, но желаещ вероятно няма да се намери.
  Що се касае до проф. Динев, да асистент съм му и не се срамувам от това, напротив – гордея се. Ако с професорът и корупцията имаше проблем аз щях да съм си взел изпита. В случай, че имаше конфликт на интереси между това, което пиша и отношенията ми с председателят на УС на ИДЕС тази статия нямаше да се появи, защото нещата написани в нея му нанасят пряка вреда.
  И накрая – дали щеше да я има статията ако си бях взел изпита - незнам. Ако се окаже обаче, че това което се говори е истина и си бях взел изпита, по-скоро щеше да има какво да крия, а не какво да пиша. Дали слуховете са истина ще стане ясно тогава, когато ИДЕС публикува решенията на изпитните задачи. В духа на традицията е това да стане след пет месеца.

 19. 19 Профил на От София
  *****

  Господине, горе вляво има снимка и текст под нея. Там пише, че четирима от 60 явили се на изпита са го издържали. Не става ясно защо Вие не сте сред тях ? Освен това Вие се явявате на изпит и същевременно трябва да бъдете обективен като журналист. Но в случая е налице конфликт на интереси. От една страна вестника ще спечели от Вашата обективна позиция, но от друга как тя да е такава като Вие сте засегнат ?

 20. 20 Профил на Софиянец
  *****

  Бисере, в София се говори, че заради теб се опитали да променят някакви неща в изпита, за да минеш?! Обаче не могли да ги променят и станал скандал... Все пак, да те питаме като горния, тия четиримата дето са успели, те какви са? Корумпирани ли са и те, като децата на Славков и Златков? Като казваш, че има корупция, кажи какъв е механизмът за нея. Не може само защото някой, който е дете на някой и си е взел изпита да доказва корупция. Ако знаеш напиши как става механизма, това е ценно и вземи да кажеш на прокуратурата. В коментара си пак лъжеш, че не си виждал доклада на комисията. А как така той се появи на страниците на сп. Сметка?! И защо ти си въобразяваш, че си по - компетентен от всички в ИДЕС, писал писма, пък те не му отговорили... Май не заслужаваш изобщо да ти обръщат внимание, защото първо трябва да докажеш, че си компетентен, а после да имаш големи претенции. Човек като чете писанията ти, си мисли, че те в ИДЕС са все връзкари... Да ти кажа, това е доста прекалено, не мислиш ли?!

 21. 21 Профил на ЛОЗАН ДОЙЧЕВ
  *****

  Изнесеното в статията е истина. В зората на съществуването на този институт в качеството ми на длажностно лице следваше да съставя акт на един от първите експерт-счетоводители - служителка на МФ. След ова се явих само веднъж на изпит писмен по счетоводство, в който след раздаването на задачата се обяви, че три от условията и се променят. За кого ли беше тази промяна не зная! Тогава се говореше за миза от 60 000 лв.. Интересно е как и бившия шеф на ТДД Захаринова стана експерт-счетоводтел. Няма наказан одтор до този момент, като започнем от измитата от дъждовете захар 10 000 тона и стигнем до днешната топлофикация. Въпиюща некомпетентност и корупция.

 22. 22 Профил на От София
  *****

  Това, което сте написал не дава отговор на въпроса защо Райнов не е издържал изпита.

 23. 23 Профил на ПРОСВЕТЕН
  *****

  ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ХОРАТА ПРЕПОДАВАТВЛИ В КАТЕДРАТА НА ПРОФЕСОР ДИНЕВ СА ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ И ТЕОРЕТИЦИ БЕЗ КАКВАТО И ДА БИЛО РЕАЛИЗАЦИЯ ТОВА СА ХОРА НЕДОВОЛНИ ОТ ПРОМЕНЯЩАТА СЕ СРЕДА НА ИКОНОМИ

 24. 24 Профил на ОДИТОР
  *****

  БИЦО АЗ КАК МОЖАХ БЕ БАТКА ДА СЕ ЯВЯВАМ 3 ПЪТИ НА ТОЗИ ИЗПИТ ПРЕДИ ДА ГО ВЗЕМА А??? АЗ КАК НЕ ИЗЛИЗАХ ОТ НАС ПО ЦЯЛА ЗИМА И ПРОЛЕТ ЗА ДА ЧЕТА И СЪЩО СИ МИСЛЕХ ЧЕ ТЕЗИ ИЗПИТНИ МАТЕРИАЛИ СА НЕНАУЧАЕМИ? НИЩО НОВО НЕ СТЕ ОТКРИЛИ С КОЛЕЖКАТА ТА ТИ ДЕТО ТЕ СМЯТА ЗА КОРИФЕЙ ПО ГОРЕ НИЩО НОВО БРАТЛЕ ИЗПИТА Е УЖАСНО ТЕЖАК И УСПЯВАТ САМО НАЙ-НАЙ-НАЙ ДОБРИТЕ КАЗВАМ ТИ ГО ОТ ОПИТ ТОВА ЧЕ СИ АСИСТЕНТ ПРИ ПРОФЕСОРА НИЩО НЕ МИ ГОВОРИ ЗА ЗНАНИЯТА ТИ И ВЪЗМОЖНОСТИТЕ ТИ ПО-СКОРО ТЕ Е НАДЪХАЛО С ПОЗНАТОТО САМОЧУВСТВИЕ НО НИЩО ПОВЕЧЕ НЕ СЛУЧАЙНО ЕТИЧНИТЕ ПРАВИЛА ПРЕПОРЪЧВАТ НА ОДИТОРИТЕ ДА НЕ ИНИЦИАЛИЗИРАТ МНЕНИЯТА СИ ПО ДРУГ НАЧИН И СЪС СЛУЖЕБНИ ТИТЛИ ОТ СОРТА НА ПРОФЕСОР ИЛИ ГЛ.АСИСТЕНТ И Т.НТ ЗАЩОТО ОДИТОР Е НЕЩО ПО-РАЗЛИЧНО ОТ ТОВА ДА ВОДИШ УПРАЖНЕНИЯТА НА ПРОФЕСОРА И ДА ПИШЕШ СТАТИИ НАЛИ РАЗБИРАШ И ХИЧ НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЧЕ СИ АСИСТЕНТ В УНСС.

 25. 25 Профил на toti99
  *****

  Автора е напълно прав. Прав беше преди време Гати ал Джабури - той ги заплаши с закриване , и по мое мнение те се активираха и го махнаха. Аз също мисля , че ИДЕС трябва да се закрие , да се ликвидира. Нужно е напълно ново структуриране на счетоводителите в България.
  Срещал съм такива ДЕС , че човек да се чуди как този човек е взел диплома за ДЕС.

 26. 26 Профил на Edin
  *****

  Rainoff e Nikoi - nito ima nauchna stepen, nito nauchno zvanie, nito e d.e.s. Toi e honoruvan asistent na Dinev. Ako se yavi na konkurs za redoven asistent i tam shte se provali. Chudno e kak moze tozi Nikoi da zavezda rubrikata Chetovodstvo i danasi ? Nima Dnevnik ne razbira izlagasiyata na tozi Nikoi ? Za smetka na tova obache tova momche se vre navsyakade. Rainoff - parvo se nauchi pone izpitite ze d.e.s. da si vzemash.......

 27. 27 Профил на toti99
  *****

  Райнов е никои. Тои поне има име ,имеил ,вестник където да го намериш. Не съм адвокат на Раинов. Ти/Вие/ обаче един , ти си никои. Защо пишеш като анонимен , че даже и на българо-латиница. Него е ясно къде може да го намери човек . А тебе един те няма. Криеш се зад интернет.

 28. 28 Профил на Edin
  *****

  Ochevidno nai-golyamoto dostoinstvo na Rainoff e negoviya mail. Pone za tova ne se darzi izpit.

 29. 29 Профил на toti99
  *****

  Криеш се един , криеш се. Имаше една приказка - абе те хората разбраха аз какво става въпрос.
  Извън интернета ти си един страхливец и пълна нула. Не на българо-латиница , нямаш никакво оправдание. Над 50 % от сегашните ДЕС са пълна скръб. От 7 години ми заверяват ГФО -ти , и ги познавам много добре. Формално обаче са барикадирани и затова днес да станеш ДЕС си е на практика невъзможно с знания.

 30. 30 Профил на Edin
  *****

  4 choveka sa izdarzali izpita ! No Rainoff ne e sred tyah. I tova, koeto si pisal ne razkriva zashto Rainoff e tolkova velik v tvoite ochi. Kak moze tozi Nikoi Ranoff da pishe v Dnevnik ? Nyama li d.e.s. ili profesori ili docenti ili pone s doctorska stepen, ta vestnika e opryal do Rainoff ? Ili honorarite sa malki ili Rainoff ima nyakakvi vrazki.
  I ne teb ne te li smushtava,che lipsva drugata gledna tocha ? Na tezi koito sa v rakovodstvoto na IDES ili na izpitvashtiya ekip ?

 31. 31 Профил на toti99
  *****

  Удобно , неудобно , но ще го кажа. Моля всеки които пише на българо - латиница да бъде изтрит текста му. Да се сложат само няколко точки. Да не ви споменавам за Паисий .......
  Нека бъде като правило , и които не го спазва да си носи последствията.....

 32. 32 Профил на harizanova.il
  *****

  Имам две висши образования и за двете/ заедно/ не съм чела толкова колкото за тези изпити.

  До toti99
  И не съм комунистка.

 33. 33 Профил на toti99
  *****

  Госпожо за двете висши поздравления. Аз имам само едно , но е точно по счетоводство. Защитил дипломна работа с 6/шест/, преди това сам съм я написал.
  Няколко години ми заверяват ГФО одитори от пълвите 20 . Впечатленията ми са , че са гола вода , казано по народному. Иначе , каквото съм им предоставил като документация , вкл. и пълен ГФО изготвен от мен само това е. След 10 дена ми връчват заверения ГФО без никакви забележки . За това взимат толкова колкото аз за една година. Проучвал съм процедурите за ставане на ДЕС и затова съм напълно съгласен с автора.

 34. 34 Профил на висшист
  *****

  Тоти като говориш така...знаеш ли,че точно първите 20 дипломирани одитори ги изпитваха чужденци..смесена френско-Холандска комисия ги лицензира и едва след това по правилата на IFAC се създаде възможност за провеждане на изпити от българска институция.Знаеш ли го това скъпо ми счетоводителче дето освен от дебит и кредит на банката друго едва ли разбираш??Направил бил ГФО и му гу заверили.Понеже не чете и незнаете за какво изобщо е одитора..счетоводителчета като теб мескарят наред и стават Райновци.Одитора не енеобходимо непременно да знае всичко по счетоводство сега и веднагаОдитора трябва винаги да може да го намери да го научи ако трябва и да може да го приложи за да даде МНЕНИЕ РАБРАХТЕ ЛИ..МНЕНИЕ САМО МНЕНИЕ И НИЩО ДРУГО.ТОВА СА ПУБЛИЧНИ ПРИЗНАТИ ФИГУРИ ЗА ДА ДАВАТ САМО МНЕИЕ ДАЛИ ТАКИВА СЧЕТОВОДИТЕЛЧЕТА КАТО ТОТИ ДЕТО ЧЕТАТ ПО ЦЯЛ ДЕН СПИСАНИЯ ЗА ДАНЪЦИ И ВЕСТНИЧЕТА..ДЕТО НАПРЕКЪСНАТО СЕ МИСЛЯТ ЗА ВЕЛИКИ СЪСТАВИТЕЛИ НА ВЕРНИ ОТЧЕТИ ДА ЗНАЯТ ЧЕ ИМА НЯКОЙ ПО-НАДЕЖДЕН ЗА ПРЕД ОБЩЕСТВОТО КОЙТО ДА ДАДЕ МНЕНИЕТО СИ И ДА СЕ ПОДПИШЕ С ПОДПИСА СИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!1111 СЕГА ЯСНО ЛИ ВИЕ КОЙ КОЙ И ЗА КАКВО СТАВА ВЪПРОС СЧЕТОВОДИТЕЛЧЕТА ТАКИВА.а ИЗПИТА Е САМО КРИТЕРИЙ ЗА ТОВА КОЙ МОЖЕ И КОЙ НЕМОЖЕ ДА БЪДЕ ТАКАВА ПУБЛИЧНА ЛИЧНОСТ!! САМО ТОВА. А ЕДИН РЕГИСТРИРАН ОДИТОР ИМА КЛАСАТА И УМЕНИЯТА ДА ЧЕТЕ ПРАВИЛНО СТАНДАРТИТЕ ДА ПОЗНАВА ПРАВИЛАТА КОИТО РЕГУЛИРАТ ПРОФЕСИЯТА И НАЙ-ПРАВИЛНО ДА СЕ ОРЕНТИРАТ В ЗАПЛЕТЕНИ СИТУАЦИИ.Е ДА ВИНАГИ ЧОВЕК МОЖЕ ДА СБЪРКА НО СЪВЪРШЕННИ НЯМ!!! ЗАТОВА ОДИТОРИТЕ СЕ ПУБЛИКУВАТ В ДЪРЖАВЕН ВЕСТНИКЕ ЗАТОВА ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ГИ ЗНАЯТ И ЗАТОВА ИМАТ ПЕЧАТИ ЗАЩОТО ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА ЗНАЯТ КОЙ Е ДАЛ МНЕИЕТО СИ И ТОВА СА ТЕЗИ ХОРА!! ВАЖНОТО Е ДА ИМА ТАКИВА ХОРА И ОРГАНИЗАЦИЯ КОЯТО ДА ОТГОВАРЯ НА ИЗИСКВАНИЯТА НА КЛИЕНТИ И ПОТРЕБИТЕЛИ ОТ ОТГОВОРНИ ХОРА КОИТО ДА ДАВАТ МНЕИЕ..ТОВА Е ИЗИСКВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЗАТОВА ИМА ДИРЕКТИВИ ХОРАТА СА РАЗБРАЛИ,ЧЕ ТРЯБВАТ ТАКИВА ЛИЧНОСТИ И СА ОСТАВАЛИ ПОДБОРА ИМ В РЪЦЕТЕ НА МЕСТНИТЕ РЕГУЛАТОРНИ ОРГАНИ НА МЕСТНИТЕ ЗАКОНИ. ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО И ТО Е ТАКОВА КАКВОТО Е. СИСТЕМАТА РАБОТИ ТЯ Е ОЦЕНЕНА ОТ ЕВРОЕКСПЕРТИТЕ В ПРОЦЕСА НА ПРИСЪЕДИНЯВАНЕТО И БИСЕР ЛАЙНОВ ТРЯБВА ДОБРЕ ДА ВНИМАВА КАКВО ГОВОРИ ПРЕД АУДИТОРИЯТА ОТ КОЛЕГИ ЗАЩОТО ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО В ЕВРОПА И СВЕТА.ПРОСТО ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕБОРИШ ГОПОДИН РАЙНОВ С ИЗПИТИТЕ И ДА ДОКАЖЕШ В УСЛОВИЯТА НА ЕДНО РАБОТЕЩО СТАТУКВО КАКТО Е НАВСЯКЪДЕ В ЕВРОПА ЧЕ СИ ДОСТОЕН ЗА ЧЛЕН НА ИДЕС.ЗАЩОТО ИДЕС Е ИНСТИТУЦИЯ С ЕВРОПЕЙСКО ПРИЗНАНИЕ КАКТО МЕЖДУВПРОЧЕМ СТАВА ЯСНО ОТ НАПИСАНОТО ДО ГОСПОДИН РАЙНОВ ПИСМО ОТ УС НА ИДЕС И ТОЙ МНОГО ДОБРЕ ЗНАЕ ЗА ТОВА ПРАВО НА ОТГОВОР!!!

 35. 35 Профил на неуспял кандидат
  *****

  Аз се явявах също няколко поредни години на този изпит и признавам,че това е много тежък изпит необходими са не само знания и но и умения за концентрация,за оценяване на дребни детайли,опит и манталитет.След това редовно търся решенията на казусите и досега признавам,че установявам недостатъчна подготовока за себе си. Дългогодишен гл.счетоводител съм,постоянно посещавам семинарите на Идес пък претендирам,че доста чета,имам опит в няколко отрасъла, включително и финансовата сфера,която е доста сложна както знаета. Съвсем малко не ми достигна последните 2 пъти съвсем малко .....няма дори да кажа колко не ми достигна за прескоча бариерата и да зема изпита.Но не се оплаквам като въпросният господин защото смятам,че изпита неможе да бъде корумпиран!!!! Процеса на съставяне на казусите е сложен и не зависи само от един човек...........свалям шапка на успелите и ще опитам пак. Пък ако се дипломирам един ден тогава ще говоря.човек трябва първо да покаже нещо обективно и тогава да говори.Така наистина съм все още никой просто един неуспял кандидат.Ами успелите колеги??? Нищо немога да кажа за тях.Просто явно критериите се повишиха,което е нормално с оглед трусовете на световните пазари отпреди няколко години,появиха се нове регулации и изсквания от ЕО и това неможе да не рефлектира в сложността на казусите, пък и въпросите непрекъснато се увеличават!! Така,че както имаме несъвършен парламент но приемаме законите за свое задължение така трябва да се съобразяваме с институциите в Р.България и да ги уважаваме още повече,че сме пожелали да станем нейни членове нали така??? Бих посъветвал Райнов ако има някакви претенции към ИДЕС по-скоро да не става негов член отколкото да отправя клевети които не са достатъчно проверении. Той има алтернативни възможности ако желае да стане одитор да го направи в чужбина и да ратифицира дипломата си тук по съответният закон.така наистина ще докаже на всички,че е достоен за одитор!!!

 36. 36 Профил на toti99
  *****

  Уважаеми анонимен висшист , намери ми адвокат които първоначално няма да вземе пари за две дела . Делата са много прости. Ето за какво става въпрос. Аз съм миноритарен акционер в две публични дружества . Одиторите са заверили ГФО със следните пороци. Това е мнение на световната банка.
  -------------------
  Като средство за разпределяне на печалбата се използва по-скоро трансферното ценообразуване, а не разпределянето на дивиденти, е записано в доклада.
  ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------При публичните дружества по-този начин се ощетяват интересите на миноритарните акционери. "Въпреки че тези сделки трябва да бъдат по-добре представяни по стандарта, третиращ сделките между свързани лица, за определени одиторски фирми се говори, че си затварят очите пред неоповестяването им", се казва в доклада.
  ---------------------------------------------------------
  Има такива сделки одиторите са си затворили очите. Гл. счетоводители в случая намат никаква вина . Вина има само одитора. Намери адвокат и ще заведа веднага дела срещу одиторите. Нали знаеш , че ако в ГФО има неспазване само на един стандарт , се счита , че ГФО не е по МСС/МСФО/ .
  Имах такъв случаи . Поисках от една госпожа ДЕС - писмен отговор от нея по един въпрос . Получих го . След няколко месеца се отрече от него . Когато и показах подписа се започна една , да не ви губя времето.
  Такива ми ти работи господин анонимен висшист. Ама в постинга ти има много пяна , гледаи да не опръскаш някои наоколо......

 37. 37 Профил на анинимен вишист
  *****

  Тоти не се хващай на глупости от сорта НЯКОЙ НЯКЪДЕ СИ ЗАТВОРИЛ ОЧИТЕ. Мнението на световната банка си е мнение на банката.Одиторското мнение си е мнение на одитора.Това го пише и в новия одиторски доклад по старндарта.Там пише Приемлива но не абсолютна сигурност. Пак повтаря никой никъде не е искал одиторите да са абсолютно и 100 процентово точни.Такава е и директивата такава е и философията. Въпросът е да не надценяваме себес в опитите си да маскарим останалите като си мислим,че сме просто по добри защото това е нашето мнение или пък на нашият кръг от хора.Важното е да има работещ механизъм за одитиране и аз мисля че в БГ той си работи добре.Останалото е просто гледане в канчето на другия!! Като има някой претенции първо трябва да се пребори със правилата на системата такива каквито са в момнта и после да докаже че може да я променя. Иначе за какво говорим??Ами то така всеки може да извади някакви доводи,че е по-добър от одиторите.И какво ще стане приказвалня и говорилня.За това са правилата тези неща както казват от ИДЕС ги има навсякъде във всички професии. И ти много добре го знаеш колко тъпи колеги и колежки си имаме дето на две магарета слама немогат да разделят но са счетоводители със заплати от по 2000 евра нали??? Или пък имат счетоводни къщи и държат счетоводители ама самите те нищо не разбират от счетоводство и да не ти разправям какви отчети се съставят накрая.Това ще го отречеш ли?Ето това ми е приказката порсот си трябват едни личности коите може и да имат дефекти ама все пак са каймак и дори да сбъркат някъде ще поне достойно за сериозен спор а не абсолютна тъпотия.Така че на господин Райнов му пожелавам и го съветвам първо да се понапъне малко да си изкара писмения и после да реорганизира ИДЕС и другите си идеи.Така става навсякъде в цивилизования свят..тогава и аз ще го разбера ама така просто да ми говори с големи заглавия за корупция и некадърност не ме устройва защото се засягам и аз като кандидат пък и доста други. Що се отнася до казуса за който говориш ти много добре знаеш че това си е проблем нали?? Това че някой се е затворил очите или не означава че не познава проблема и не означава,че това не еистинското му мнение.Що се отнася до адвокатите мисля,че те не разбират нищо от проблема и това са безперспективни дела слушай мен.

 38. 38 Профил на одитор
  *****

  Вижте, какво се иска от одитора? От него обществото очаква просто едно нещо: Да има на разположение стандартите ,да може да ги чете правилно и да може да отвори книгата и сравни честно и безпристрастно дали написаното там съответствува на представеното му в отчета!Това е друго няма. За такива хора е необходим един първоначален тестов нека да е изпитен подбор и от там нататък те просто трябва да са отговорни и сериозни при изпълнението на непрекъснато увеличаващите им се професионални изисквания.Вие какво искате?Един одитор всяка година да го изпитват на тестове и казуси за да проверяват дали знае на изуст стандартите?Това ли?Е кому е необходимо това какво доказва това?Това е ученическа студентска манталитетология.Това го няма никъде по света.Един съществен подбор е напълно достатъчен за да отдели хората с възможности да упражняват тази професия и те да бъдат обучени по нататък по системата на нпродължаващото обучение. Затова има работеща институция ИДЕС, има закон и други нормативни регулатори в България и Европа.Има права и отговорности като навсякъде другаде. Това е силно интегрирана професия интернационална и непрекъснато се унифицира. Хората се събират по симпозиуми и световни срещи ИДЕС членува в някой много авторитетни такива.Има система за контрол и търсене на отговорност има дисциплинарна комисия.Всичко си е работещо и наред.Ама на някой нещо не му харесвало?? Е какво не му харесва....неможе да си вземе един изпит.какво да говорим повече?Не позволявайте да Ви манипулирет! Сблъскваме се именно с неистовото желание на някой си да стане непременно одитор.Ами аз пък искам непременно да стана пилот от формула !.мисля,че съм много добър непрекъснато гледам състезанията,чета знам много и карам добре. Защо не ме взимат защо няма подходящи конкурси в тази организация?? Значи ние карачите на коли се нуждаем от нова организация!

 39. 39 Профил на toti99
  *****

  Г-н анонимен одитор , обществото иска от одитора , фин. резултат да е верен и честен. Тои обаче не е такъв именно защото одиторите си затварят очите пред нарушенията на наи-общо казано на бордовете. Затова българските акционери ще видят приличен дивидент на куково лято. Сега си отговорете кои узаконява този грабеж от бордовете. Това са одиторите. Гл. счетоводители не могат да направят нищо , те нямат никаква власт в това отношение. Проверяващите като видят заверка без резерви приемат оценката на одитора за вярно и честно но и вие и аз знаем , че тази оценка не е вярна.

 40. 40 Профил на стоянова
  *****

  Чета си аз и ми стават ясни две неща: 1.Очевидно кандидат-одиторите и тази година няма да вземат изпитите си, след като по цял ден се дърлят по форумите, а не си четат. 2.Изпитите трябва да са още по-сложни и още по- трудни, защото званието ДЕС е върхът в професионалната кариера и не може всеки, съставил два ГФО на ЕТ "Бай Генчо" да си мисли, че става. Нищо, че се изтърват големите пари.

 41. 41 Профил на стоянова
  *****

  Чета си аз и ми стават ясни две неща: 1.Очевидно кандидат-одиторите и тази година няма да вземат изпитите си, след като по цял ден се дърлят по форумите, а не си четат. 2.Изпитите трябва да са още по-сложни и още по- трудни, защото званието ДЕС е върхът в професионалната кариера и не може всеки, съставил два ГФО на ЕТ "Бай Генчо" да си мисли, че става. Нищо, че се изтърват големите пари.

 42. 42 Профил на toti99
  *****

  Стоянова още няколко пъти да го напишеш няма да стане вярно. Лично аз досега не съм бил кандидат одитор - за сведение. Само им сърбам попарата . Госпожо бихте ли ме спонсорирали за две дела срещу одитори . Виж по-горе . И още какво става в душата ви като чуете името на Гати ал Джабури.

 43. 43 Профил на toti99
  *****

  стоянова "оглушя" ли .Кажи ще спонсорираш ли или не. Стахуваш се ти и останалите като теб. Единия ще е от първите 20 одитори.Ето още малко от доклада на световната банка. По горе идин пише че това е само едно мнение на световната банка. Не е само на тях . Ето то е и мое мнение Чакам спонсор.

  Ш Комисията по ценните книжа разполага с ограничени ресурси за проверка на финансовите отчети на емитентите и разчита почти единствено на одиторите да проверяват спазването на счетоводните стандарти. Двамата й служители, отговарящи за тази важна функция, не са дипломирани експерт-счетоводители и нямат достатъчна подготовка по НСС/МСС", смятат от СБ.
  Ш Според банката Държавната комисия по ценните книжа е наредила изготвянето на пет коригирани отчета през 2000 г. (и нито един коригиран отчет през 2001 г.) и е наложила няколко глоби за неспазване срока на подаване на отчета.
  Макар че санкциите, предвидени в Закона за публичното предлагане на ценни книжа от 2002 г., включват поемане на гражданска отговорност от страна на съставителите, директорите и одиторите, до този момент няма заведено съдебно дело.

 44. 44 Профил на анонимния одитор
  *****

  Абе Тоти ти сега къде играеш бе човек??В Милан ли си или в Интер я кажи нещо за футбол то се е видяло,че от одит нищо не разбираш:)))))

 45. 45 Профил на анонимния одитор
  *****

  Тоти вместо Стоянова искам да ти отговоря за бат Гати Ал Джабуууууууууури хахахахахахахах......ейййййй неможа да ни препита тоя човек голяма миза щяхме да цакаме при него така да знаеш ама е на той пък нещо се издъни с една друга миза и го махнаха...страх страх голям страх беше от тоя човек честно хахахахахахахах!!

 46. 46 Профил на анонимния одитор
  *****

  Тоти кой ще съдиш бе я кажи да се посмеем малко айде изплюй камъчето вече кажи кой ще съдиш от първите 20!!!

 47. 47 Профил на Стоянова
  *****

  Тоти, бачкай повече, по-малко форумствай. За пръв път пиша из тия форуми, защото за пръв път от 10г. съм в отпуск. Ако искаш да постигнеш нещо, зарежи форумите и бачкай. Ако си някъде минотарен акционер имаш поне поглед върху структурата на акционерите. Много ясно, че мажоритарните акционерни ще изземат печалбата чрез трансферно ценообразуване. Защо да делят с теб? Продай си акциите и си вложи парите някъде другаде.

 48. 48 Профил на toti99
  *****

  Стоянова благодаря за съветите , но няма да се възползвам. Анонимния одитор ти сигурно имаш доста пари от фалшиви заверки. даи малко пари за спонсорство. кажи ми коя компания си одитирал , за да си взема акции и да проверя как си заверил ГФО. Не се стискаи. ако спонсорираш няма да те съдя теб, обещавам . За Гати , по-силни излязохте от него . Когато някои настъпи едно животно ......да не казвам кое то става много опасно. Вие постъпихте с Гати така.

 49. 49 Профил на toti99
  *****

  "Дневник" ще бъде посредник и гарант , че парите които ще дарищ ще отидат точно само за делото. Ако останат ще отидат за благотворителност. Хайде не се стискай и не се опитвай да изпростяваш нещата. Когато се заведе делото ще разбереш кои е одитора от първите 20.
  Стоянова и Вие имате интерес това да стане защото ще Ви намалее конкуренцията. При толкова учене от Ваша страна предполагам , че сте много добра одиторка.

 50. 50 Профил на Стоянова
  *****

  Не съм одиторка и не искам да бъда. Моето кредо е всяка жаба да си знае гьола. Работя като счетоводител - в едно голямо предприятие и в две по-малки. Имам одитор, от когото съм много доволна, защото действително проверява всяко мое действие. Проверката започва от октомври и продължава до 31.03. след съставяне на отчета и декларацията. Проверяват се дори и първични документи за реквизити.
  Знам, че има одитори, които мижат и подписват, знам и за колеги, които се правят на велики и изобретяват всякакви глупости, колкото да си оправдаят големите пари, но слава Богу, не ме е сполетявало такова чудо. Затова казвам, че куцо, кьораво и сакато не трябва да става одитор. Колкото по трудно се сдобиеш с това звание, толкова по-ценно ще е то и ще се замислиш дали да прахосаш доверието, което имат към теб. Защото BG е малка страна и рано или късно всичко лъсва. Интересно кой ли е одитора на Топлофикация?

 51. 51 Профил на стоянова
  *****

  Тоти, тоти, ти си бил истинско чудо. Някои хора мрат да създават организации, че те да са начело и да веят байряка. Какво ще ти донесе това, освен красива визитка "член на не знам си кам си асоциация". Гледай си работата, момче, ако имаш такава.

 52. 52 Профил на Полина
  *****

  Аз също се явявам поредни няколко години и то все неуспешно, но постоянството и упоритостта ми не ми позволяват да се откажа от тази "Загубена кауза". Не смятам, че не полагам усилиа, както и няма курс по МСС преди и вече по МСФО, който да не съм посещавала, вкл. и организираните от ИДЕС, но това очевидно не е достатъчно. Колкото до критериите за вземането на изпита - категорично съм съгласна , че са неясни и има множество пороци в изпита и начина на провеждането и оценяването му, но по интересно е другото.... Старите одитори, които отдавна фигурират в списъка - те по какъв начин са били подготвени и респективно обучени по МСФО. Мнозина от тях в моменти на откровение си признават, че просто им е бил проведен един КУРС и дори проформа не се е състоял изпит. ВЪПРОСЪТ е колко от тях - настоящите одитори биха издържали подобен изпит ????

 53. 53 Профил на МИЛЕНА
  *****
  Неутрално

  зНАЕТЕ ЛИ КОЕ Е НАЙ - ОБИДНОТО, ЧЕ ТЕЗИ ПЕНСИИ КОИТО СА СИ ГУШНАЛИ ДИПЛОМИТЕ И ТЕХНИТЕ ПРОТЕЖЕТА СА ПОРЕДНИЯТ АБСУРД ТИПИЧЕН ЗА БЪЛГАРИЯ. сИГУРНА СЪМ, ЧЕ ВСЕКИ ЕДИН КАНДИДАТ ОДИТОР, НЕЗАВИСИМО ДАЛИ Е ВЗЕЛ ИЗПИТА ПО СЧЕТОВОДСТВО ИЛИ НЕ Е МНОГО ПО - ПОДГОТВЕН ОТ НАСТОЯЩИТЕ ОДИТОРИ, ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ КОИТО ПОЗНАВАМ ЛИЧНО И ВИ УВЕРЯВАМ, ЧЕ НЕ СА ПОГЛЕЖДАЛИ СТАНДАРТИТЕ ОТ МОМЕНТА В КОЙТО СА СИ ВЗЕЛИ ИЗПИТА. ВИЖТЕ КАКЪВ ЖАЛЪК ЦИРК СА ТЕЗИ ХОРИЦА, АКО СЕГА ГИ ИЗПИТАТ НА ТЕЗИ 100 ВЪПРОСА ДЕТО УЖ ТЕ ГИ ИЗМИСЛЯТ ГАРАНЦИЯ, ЧЕ НЯМА ДА ИМАТ И ПО 20 ТОЧКИ. хУБАВОТО Е ЧЕ ГРОЗНАТА ОЧИЛАТА БАШЕВА Я ИЗХВЪРЛИХА ОТ ИЗПИТНАТА КОМИСИЯ, ЗАЩОТОТО ТОВА ТЪПО И ГРОЗНО ПОДОБИЕ НА ЖЕНА БЕШЕ НАЙ- НЕГРАМОТНОТО СЪЩЕСТВО С КОЕТО СЪМ КОМУНИКИРАЛА. рЕЗИЛ.......

 54. 54 Профил на ЛИЛИ
  *****
  Неутрално

  Милена, права си за Снежана Башева. Тя е много некадърна и се държи само защото е протеже на Стоян Стоянов. Помниш ли делата по повод Балканбанк. Тези двамката бяха синдици там и са вързани с Емилия Миланова. В момента източват УНСС подвизавт се там. Спокойно тази смотанячка ще я издухат скоро. Много е злеи горката.

 55. 55 Профил на bloody_sword
  bloody_sword
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Наскоро се заинтересувах за това как се става одитор и това което научих се припокрива със статията на автора.За тези които го плюят- колко сте нагли да казвате на черното бяло! Гадни корупции , заради такива цялата ни държава затъва.За да станеш одитор - се дават пари на точните хора.Не даваш пари - 0% шанс да станеш одитор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK