Ток, дайте още ток!

Голям информационен център поглъща ток колкото един 30-40-хиляден град

В края на май именно в щата Орегон на река Кълъмбия, където се строи "сървър фермата" на "Гугъл", бе взривена охладителната система на ядрената централа "Троян". Това е първата голяма АЕЦ в САЩ, която ще бъде дезактивирана в момент, когато ИТ гиганти се насочват към Орегон в търсене на евтин ток

© Reuters

В края на май именно в щата Орегон на река Кълъмбия, където се строи "сървър фермата" на "Гугъл", бе взривена охладителната система на ядрената централа "Троян". Това е първата голяма АЕЦ в САЩ, която ще бъде дезактивирана в момент, когато ИТ гиганти се насочват към Орегон в търсене на евтин токТрите ИТ гиганта -"Гугъл", "Майкрософт" и "Яху" - избраха американския северозапад, за да строят невиждани досега центрове за обработка и съхраняване на информация, условно наречени от пресата "сървър ферми". Но защо точно тази точка на планетата, а не някоя друга?


Част от обяснението е изобилието на евтина енергия в района. Поскъпването на интернет услугите и на тока през последните години принуди големите технологични компании да търсят и изгодни енергоизточници. Това е жизнено важно за яростната битка, която се разгаря помежду им. Струпването на хиляди и хиляди компютри и сървъри за обслужване на потребителите на интернет изисква и големи разходи за захранването и охлаждането им. Само в мистериозния "Проект 02" на "Гугъл" край град Далес, щата Орегон, се строят две охладителни кули с височината на четириетажни сгради. Структурата на една глобална мрежа на корпорация от такъв мащаб изисква още 20-ина такива обекта.


Потребителите са все по-гладни не само за по-бърз традиционен интернет, но и за нови високоскоростни услуги от типа на видео- и музикални онлайн канали. А се смята, че един голям информационен център поглъща ток колкото един 30-40-хиляден град. Това пък означава, че дори един цент по-евтин ток за киловатчас може да спести на компанията за една година милиони долари разходи.
Според представители на бранша електричеството се превръща в разход, който се нуждае все повече от внимателно наблюдение и планиране не само за ефективността на компанията, но и изобщо за започването на нови проекти. Връзката между интернет и цените на петрола, природния газ и въглищата може и да не се прави от обикновения клиент, сърфиращ пред екрана на домашния си компютър, но шефовете на корпорациите нямат оправдание да не я правят.


Понеже ИТ индустрията е прочута с инвестирането в оригинални идеи, не е изненадващо, че се раждат проекти като разполагане на


информационни центрове в бивши военни бункери


Тези съоръжения вече са добре окабелени и защитени от сривове в захранването. Други варианти са разполагането в близост до електроцентрали, за да се пестят разходи за трансфер на тока. Така че не се изненадвайте, ако в бъдеще се окаже, че интернет компаниите станат защитници на ядрената енергия. Или пък, че "Гугъл" е започнала да купува или да строи централи. Перспективите на "Гугъл" или "Яху" зависят в огромна степен от подобни стратегически ресурси дори поради факта, че цялата им активност е виртуална.


Американският северозапад е от десетилетия любимо място на енергоемки производства като алуминиевата индустрия. "По същия начин енергията е ограничаващ фактор в развитието на интернет играчите", обяснява анализаторът Ричард Елис пред в. "Уолстрийт джърнъл". Той е един от хората, консултиращи тези компании при търсенето на подходящи места за "сървър фермите". В "Майкрософт" консумацията на енергия от информационните центрове се е удвоила през последните 4 години. Според Дебра Чрапати, вицепрезидент, отговарящ за направлението "Уиндоус лайв", през следващите 5 години това потребление ще се увеличи още поне три пъти. Компанията на Бил Гейтс планира до 2011 г. да сглоби световен суперкомпютър от общо над 800 хиляди сървъра. А "Майкрософт" най-добре познава енергийния сектор на щата Вашингтон, където е централата й. Цените на тока тук са сред най-ниските в САЩ най-вече защото са от водноелектрически централи. Проблемът е, че доставките от големи федерални обекти като язовира "Гранд Кули" са обвързани със сложни дългосрочни договори.


През следващите десетина години обаче предстои прелицензиране на няколко водни централи и така за пръв път от половин век насам ще се отвори прозорец за по-изгодни договорни условия. Районите, в които е разположена централа например, ще имат възможност да претендират за по-евтин ток от този, който изпращат към големите градове като Сиатъл във Вашингтон и Портланд в Орегон. Десетки по-малки посредници вече загряват да отмъкнат апетитни парчета от ръцете на старите доставчици гиганти. Те само потриват ръце при новините за идването на ИТ гигантите.


"Майкрософт" и "Яху" шокираха миниатюрното градче Куинси (само 5044 жители) със съобщението, че ще строят големи информационни центрове в района, недалеч от офиса на Бил Гейтс. Предполага се, че заедно те ще потребяват 90 мегавата ток. За общината с 81 хиляди жители това означава бум на потреблението с 32%. В момента най-големите консуматори на енергия са няколко фабрики за производство на замразени храни.


"Майкрософт" ще плаща първоначално по 1.8 цента за киловатчас от централата в Куинси. Това е около една трета по-евтино, отколкото енергията, която компанията купува за другите си сървърни центрове. Когато съоръжението бъде изградено, то ще потребява до 48 мегавата ток и тогава цените се очаква да скочат до 2.6-2.9 цента за киловатчас, твърдят представители на местната власт. Въпреки това се смята, че цените ще останат стабилни за дълго време.


А това вече се превежда като


спестяване на значителни разходи


В САЩ средната цена на ток за индустриални цели през 2004 г. е била 5.1 цента за киловатчас. Оттогава тя се е повишила заради поскъпването на енергоизточниците. Но въпреки това Чапати от "Майкрософт" твърди ,че компанията очаква да съкрати през следващите две години 30-40% от разходите си за ток в информационните центрове, най-вече заради цените на водноелектрическите централи в източната част на щата Вашингтон.


В същия щат, но в градчето Уеначи, където има огромни хладилни складове, "Яху" взе на 10-годишен лизинг един технологичен център, за да разположи в него своя "сървър ферма". В този район цената на тока за индустриални цели е 1.8 цента за киловатчас. Но тя може да падне още, след като през 2011 г. изтекат дългосрочните договори за доставка от водните централи. Макар да има условие да се потребява ток на тази цена до 5 мегавата, "Яху" търси начин да заобиколи ограничението.


Освен това "Яху" купи 50 акра терен край Куинси за строеж на друг информационен център и планира голямо преместване, след като изтекат договорите й за наем в други части на САЩ. Една от причините за това местене също е високата цена на тока.


Главният финансов директор на "Яху" Сюзън Декер потвърждава, че разходите за енергия се обсъждат все по-оживено в компанията най-вече заради експлозивното увеличаване на потреблението на услугите й. Днес сметките за ток поглъщат между 20 и 50% от разходите на един информационен център. "Следим този разход много внимателно", казва Декер. Тя обаче допълва, че като цяло енергията е малко перо от разходите на "Яху" и поглъща не повече от 20% от приходите.


Планирането може да се окаже погрешно


Според Ask.com, които също решиха тази година да изградят център за база данни в източната част на щата Вашингтон, евтиният ток ще привлече и други компании. "Много е трудно да се прогнозират потреблението и цените след 5 години да кажем. Все едно да прогнозирате времето с наслюнчен пръст, издигнат срещу вятъра", коментира Дейн Самсън, старши вицепрезидент по информационните технологии в Ask.com. И така ще е не само с тока. Веднага щом се появят "Гугъл" и "Майкрософт", цените на всичко в района веднага тръгват нагоре. Затова е съвсем обяснима и дълбоката секретност, в която развиват проектите си тук. "Гугъл" например отказва изобщо да обсъжда интересите си в американския североизток или къде и колко "сървър ферми" планира. Въпреки това в Далес, щата Орегон, електрическата компания вече си прави сметки и поставя условия. Ако изграждащият се там информационен център не потребява над 10 мегавата ток през първата година и след това успее да се удържи в тези рамки, цената ще се закрепи около 3.4 цента за киловатчас. Надхвърлянето на този праг ще означава поскъпване от 100%. От "Гугъл" вече признават, че ако не се подобри енергийната ефективност на компютърните и мрежовите съоръжения, след 5 до 10 години разходите за ток ще започнат да създават тревоги. В интерес на истината водещите производители на хардуер и полупроводникови материали се фокусират напоследък над материали и устройства, които не са толкова гладни за енергия.


Не само щатът Вашингтон привлича ИТ гигантите. Те оглеждат терени и в Тексас, където 200 мегавата, или около 8.5% от потреблението, идват от информационните центрове, а се водят преговори за нови обекти и увеличение на консумацията с още 120 мегавата.


И това не е краят - сред алтернативните места има и най-невероятни. "Майкрософт" оглежда изоставени мини на 3 км под земята.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK