Комичният компромат на Държавна сигурност срещу Рейгън

Президентът Рейгън е прострелян от психопата Джон Хинкли-младши, когато излиза от хотел "Хилтън" във Вашингтон на 30 август 1981 г.

© Архив

Президентът Рейгън е прострелян от психопата Джон Хинкли-младши, когато излиза от хотел "Хилтън" във Вашингтон на 30 август 1981 г.
Представяме ви първия текст от новата ни рубрика "Тема на читателите", която ще излиза всеки четвъртък вследствие на вашия избор. През последните дни имахте възможност да избирате от три предложения на електронната ни страница www.dnevnik.bg. Над 40% от гласувалите 346 души номинираха темата за планирания компромат на Държавна сигурност срещу Роналд Рейгън. Предложенията за следващата тема можете да прочетете днес в интернет, очакваме да гласувате до понеделник, 14 август.

30 август 1981 г. Президентът на САЩ Роналд Рейгън излиза от хотел "Хилтън" във Вашингтон, когато го застигат куршумите на психопата Джон Хинкли-младши. Освен президента атентаторът ранява прессекретаря му Джеймс Брейди и други двама души. Рейгън оцелява, понеже куршумът минава на около 3 сантиметра от сърцето му и засяда в белия дроб. Президентът е откаран в университетската болница "Джордж Вашингтон", където е подложен на спешна операция. Оттогава в публичното пространство са се запазили легендарните слова, които Рейгън казал на хирурзите: "Надявам се, че сте републиканци." На което един от лекарите отвърнал: "Днес всички сме републиканци, г-н президент." Покушението, запечатано от голям брой телевизионни и фотографски камери, става сюжет на няколко документални и игрални филма, последният от които - "Атентатът срещу Рейгън" (The Day Reagan Was Shot), е направен през 2001 г.


От атентата се заинтересува и българската Държавна сигурност (ДС). В колекцията архиви, публикувани от Международния проект за историята на Студената война към центъра "Удроу Уилсън" във Вашингтон (www.cwihp.org), се съхранява изключително интересна секретна докладна записка от генерал-лейтенант П. Стоянов, началник на Шесто управление в ДС, до заместник-министъра на вътрешните работи генерал-полковник Григор Шопов. В документа от 31 декември 1982 г. Шесто управление (отговарящо за борбата с идеологическата диверсия) напълно сериозно предлага да се изработи компрометиращ телевизионен филм, който да разобличи покушението срещу Рейгън като скалъпена от ЦРУ история.


Нека вметнем, че Рейгън присъства на много места в документацията на ДС и често е представян едва ли не като символ на злото. За американския президент се говори с експресивна лексика, а фигурата му е синоним на "агресивния империализъм".


В доклад от Второ главно управление от февруари 1982 г. например на Рейгън е приписано "бясното въоръжаване за изменение баланса на силите в полза на САЩ".


Същият език се използва и в плана за компромата. "Както е известно, империализмът използва за свой знаменосец президентът на САЩ Р. Рейгън. Пред вид на вероятността през настъпващата 1983 г. враждебната кампания срещу НРБ да се засили, предлагам да се използва активно възможността за компрометиране на ЦРУ и президента на САЩ Рейгън", се казва в началото на секретния доклад (запазваме автентичния правопис - б.а.).


"Както е известно, Рейгън проявява стремеж за реализирането си като актьор. Пресата съобщи, че той ще води ежеседмично едночасов разговор по телевизията с децата на САЩ. Също така ще играе главната роля в документалния филм "Атентатът срещу президента" (т.е. срещу самия него)", пишат българските контрадезинформатори.


По-нататък се посочва, че по мнение на специалисти в стрелковия спорт атентатът срещу него през 1981 г.има силни белези на актьорски етюд


Според ДС той бил извършен в момент, когато Рейгън губел популярност сред американците - за тази преценка българските агенти се позовават на "съобщения на институтите за изследване на общественото мнение".


ДС прави и забележителна за разстоянието от хиляди километри между София и Вашингтон балистична експертиза: "Атентаторът използва револвер (а не пистолет) с къса цев и спусък с двойно действие. Това означава, че при произвеждане на всеки изстрел (при натискане на спусъка) едновременно се превърта барабанът и се въвежда и освобождава ударникът. При това положение точното премерване е невъзможно", смятат българските експерти.


Анализът им твърди, че атентаторът изстрелял 6 патрона при горните условия за много малко време, но и "най-добрите световни състезатели не биха могли да поразят успешно такива цели и при такива условия". Шесто управление явно се е постарало да изучи световните шампиони, щом отбелязва, че за най-кратката бърза стрелба с пистолет те изстрелвали 5 изстрела за 4.7-4.8 секунди със специални малокалибрени пистолети (а не револвери).


Агентите на ДС се оказват много съсредоточени кинозрители: "Въпреки, че Рейгън е улучен в областта на гърдите, кинокадрите не показват никакви рефлекторни реакции на неговия организъм", "куршумът рекуширал от реброто", а отровата, с която е бил намазан, не подействала. "И така всички са живи и здрави", пишат филмовите специалисти на ДС, "а Рейгън два дни след покушението (и операцията) беше в състояние да ръководи държавата, като герой".


От гореизложеното ДС заключава, че има "твърде много странни обстоятелства в атентата". Следващото изречение от доклада е още по-фрапантно: "Аналогия може да се търси и при атентатът срещу папата." Явно


за българските служби и Йоан Павел Втори е бил актьор


И тук следва още една фамозна обосновка: "Всичко това дава възможност да се създаде срочно телевизионен филм, който да засили съмненията относно тези покушения (и особено срещу Рейгън), който да бъде излъчен и от телевизиите на ГДР, Полша, Чехословакия и Унгария, които се гледат в съседните западноевропейски страни (някой вярва ли, че на Запад вечер са тръпнели в очакване на телевизионните програми на Варшавския договор - б.а.). Той може да не съдържа категорично обвинение срещу президента и ЦРУ в измама, но самото му съдържание до доведе до размисъл зрителите."


Режисьорските разсъждения на офицерите не свършват: "За реализиране на филма, освен документалните кадри, могат да се използват архивни (каубойски) филми, в които героят, игран от Рейгън, е "ранен" или "убит". ДС предлага да се вземат интервюта от "известен състезател по стрелба, носител на международни награди", от "треньор по стрелба - относно необходимата квалификация за улучването на тримата", от "криминалист - по качествата на оръжието" и от "лекар, относно рикушета от реброто, отровата, състоянието на ранен при подобни обстоятелства, реакцията на Рейгън при улучването". Но не само това - кинаджиите в пагони замислят и демонстрация на стрелба от висококвалифициран състезател при имитиращи обстоятелства.


В края на записката се изтъква, че подобен филм можело да окажесериозно влияние върху общественото мнение


в Западна Европа, а и другаде по света. "За реализирането му биха могли да се използват възможностите на отдел "Пропаганда" - МВР ("Лъч") или по целесъобразност подобни звена на братските органи", завършва секретния си доклад ген. Стоянов.


В разсекретените досега архиви няма сведения дали и как Държавна сигурност е изпълнила замисленото компрометиращо мероприятие. Прави впечатление обаче резолюцията на зам.-министъра Шопов върху челната страница на докладната от Шесто: "Др. Стоянов, обсъдете идеята с Първо главно управление, а след това ще се посъветваме и на други места."


Изключително безсмислената филмова продукция е била предмет на още заседания и обсъждания в службите, които уж защитавали националната сигурност на комунистическа България. А техните наследници днес непрестанно тръбят какви доказани професионалисти били служителите на ДС.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blue_fish
  *****

  Гласувахме, но е достъпна при абонамент. Следващият път, направете така анкетата, че в нея да гласуват само абонати, щом само те ще си ги четат.

 2. 2 Профил на ---
  *****

  напълно правилно blue_fish... корекцията е направена

 3. 3 Профил на Конспиратор
  *****

  Хммм, доводите на ДС звучат съвсем правдоподобно. Вместо да ги осмива, авторът можеше да се постарае да ги обори с факти. Ако не му стигат познанията по темата, не трябва да си позволява такъв "виж ги тия будали" стил.
  Доводите за револвера с двойно действие са напълно основателни например. Хайде Драгомирчо, отиди в някое стрелбище и го провери. Нали така се прави "Журналистическо разследване".

  И още нещо... подобни филми, описващи "империята на злото", се правят и продължават да се правят в САЩ. Рамбо 1,2,3,4,5....например

 4. 4 Профил на Mokoto
  *****

  Браво на генерала. Има хора, които и до днес се съмняват и интересуват от темата; ))

 5. 5 Профил на Petar
  *****

  sekretna zapiska na generala se pazi v US arhivi? Bravo

 6. 6 Профил на k
  *****

  наистина е страно че подобни документи се пазят в чужди държави, а на мен ми направи впечетление че атентата е описан като инцениран и се прави аналогия с папата от нашите тайни служби и извода на автор е че "Явно за българските служби и Йоан Павел Втори е бил актьор", а според мен извода лкоито ес налага е че бг службите са нямали нищо общо с атенатат явно

 7. 7 Профил на к
  *****

  въпросната записка спокоино може да се ползва каот доказателство че ДС няма нищо общо с атенатата срещу папата

 8. 8 Профил на Андрей Л.
  *****

  Това, така наречено журналистическо разследване, е всъщност изключително слаб опит на господин Иванов да заинтригува малкото нелетуващи българи. Явно в отсъствието на титулярните дописници и журналисти редакцията се опитва да обиграе някой и друг дилетант. Явно в случая не става!
  П.П. Да анализираш сложни явления по един-единствен извор е проява на малоумие! Такива псевдо антикомунисти, със своята наивност, патос и остра форма на интелектуална недостатъчност, превръщат гражданската позиция на антикомуниста в повод за подигравки.

 9. 9 Профил на аполо
  *****
 10. 10 Профил на аполо
  *****
 11. 11 Профил на аз
  *****

  да смяташ, че хората от тогавашношното ДС са били с промити мозъци и са промивали мозъци, е абсолютно правилно (за болшинството).... но да смяташ, че са били идиоти, е проява на висша форма на идиотизъм

  освен това пропагандата, инсценировките, мозъкопромиването, манипулациите и прочие, дето ние ги имахме преди 15 години, в момента тресат САЩ в многократно по-голяма степен... лошото е, че сме на път и ние в България са сменим една пропаганда с друга

 12. 12 Профил на Митко
  *****

  Аз съм на 25 години.
  Бил съм едва на няколко дни когато е станал този атентат.Дори не бях чувал за него.
  Благодаря на автора на статията.
  Интересна тема е избрал.


  Благодаря и на "Дневник".

  Страхотен вестник сте!!!

 13. 13 Профил на Съвременник
  *****

  Леле как се обидиха на културтрегерска чест добричките ДС ченгета?Ма недейте толкоз рева-все някой безумен замисъл е видял бял свят барабар с изплатените за това хонорари.За клегите читатели остава въпросът за "добрите" в ДС.

 14. 14 Профил на Гого
  *****

  по глупава статия не бях чел,авторът й, или е олигофрен, или му плащат доста пари за да напише толкоз много глупости на едно място,без да получи сърдечен пръстъп .смех.незнам само дали хамериканкския посланик е успял да прочете тази глупост защото изглежда тя е писана само за него хахахахах

 15. 15 Профил на Асасини
  *****

  Още малце негодниците, вкупом с доносника Първанов ще кажат, че не са организирали стрелбата срещу Папата и убийството на Г. Марков.

 16. 16 Профил на галов
  *****

  не ви се е получило тук, дневник :) от лятото ли, от какво ... първо, текстът е слаб - фактите са интересни на прима виста, обаче авторът ги е замазал отгоре с прекалено много лични коментари. че това е недопустимо, се учи още при първите стъпки във вестникарството. ако пък редакторът реши да го остави така, молеееем - ама да го натъкми в някоя друга рубрика - "лични мнения" или подобно, а не в "тема".
  после - да ме прощава автора, но няма понятие от самата материя на пропагандата. ако такъв филм беше направен и ако беше направен добре, щеше да има успех. просто идеята е добра, пък и има резон във фактите, аз поне открих.. ами то така се прави и сега от всички - почни от WS Teleshop та чак до ЦРУ. а не като този журналист - "това е лошо, лошо е бе, казвам ви". очевидно този начин не работи - справка коментарите по-горе. и това няма ниииищо общо с идеологите, чиста реклама си е то.
  айде другия път по-сериозно :)

 17. 17 Профил на Pinko
  *****

  DS si beshe pulno s lumpeni guzoliszi. Sram me e da se naricham bulgarin kato zanam kolko mnogo bezrodnizi sa rabotili za taja bolna organizazija. Tva sa edni nakadurni bezrodnizi deto sigurno i maika si she prodadat da za da izlijat zadnika na shefa si.
  Chervei - bez kapka dostoinstvo. Kato bjah maluk ne razbirah zashto predi deveti sa gi gonili komunjagite i sa gi izbivali, ama sega zanam. Te sa kato chumata hvanesh li ja oturvane njama, za tva po dobre da se iztebva.

  Za sujalenie tija sushtite leketa sega se motajat iz parlamenta i se pravjat na veliki i "chestni" politizi.

  Za tva BG oshte mizerstva - pulna e s bezrodnizi obuchavni i slujili na DS.

 18. 18 Профил на steelfish
  *****

  добър речник са имали кадесарските убийци, спор няма.
  "Братските органи", боже господи!!!!!

 19. 19 Профил на Мурджо
  *****

  Драгомир е намерил интересна историйка, която потвърждава още веднъж факта, че в бившите тайни служби са работили доказани кретени като ген. П. Стоянов, идеологът на филма срещу Рейгън. Тва ми звучи като навремето един лозунг, от който Щатите очевидно трябваше да се разтреперят: "Не бой се, Виетнам, село Льоково е с теб..." Та подобна идея е съзряла в кратуната на въпросния генерал. Не тъврдя, че всички в службите са били такива тъпаци, има и по-рафинирани типове като Митьо Гестапото например, ама да правиш филм срещу Рейгън си е точно като напънът на село Льоково.

 20. 20 Профил на Бабангида
  *****


  Чудя се на онези мнения по-горе, в които пишат, че аргументите на ДС били правдоподобни. Толкова тъпи хора има ли? По-вероятно е драскачите на бившата ДС в интернет да дават отпор на компрометиращата ги публикация.

 21. 21 Профил на Angel
  *****

  Da jivee BSP!Da jivee Georgi Parvanov!

 22. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 23. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK