Тридесет дни, които не разтърсиха избирателите

Без запомнящо се събитие в политическия маркетинг - така е на път да завърши президентската изборна кампания. Щабовете на основните претенденти не успяха да изненадат с въображение, не съумяха или не пожелаха да потърсят предизвикателството.

Тридесет дни, които не разтърсиха избирателите

© Юлия ЛазароваБез запомнящо се събитие в политическия маркетинг - така е на път да завърши президентската изборна кампания. Щабовете на основните претенденти не успяха да изненадат с въображение, не съумяха или не пожелаха да потърсят предизвикателството. Дори най-дълго обсъжданият плакат - онзи на действащия президент Георги Първанов, съставен от множество лица, се оказа заемка. При това от плакат на Джордж Буш, при това, направен от негови противници с лица на загиналите в Ирак. С малки изключения кандидатите оставиха усещането не за участие в състезание за поста държавен глава, а за изпълнение на не особено вдъхновяващи служебни ангажименти. А пък екипите им изглеждаха по-скоро като канцеларии, отколкото като щабове.


Соченият за фаворит на изборите в неделя и действащ държавен глава Георги Първанов обеща в самото начало на месеца за агитация "спокойна и делова кампания - без фалш, изхвърляния и агресия, модерна, цивилизована и разумна кампания от нов тип". От екипа на десния претендент Неделчо Беронов и подгласничката му Юлиана Николова предупредиха: "Не очаквайте да жънат или да берат грозде." Няма да разчитаме на продажните медии, реагираха близки на водача на "Атака" Волен Сидеров и заложиха, както и на парламентарните избори, на телевизия "Скат". Всички удържаха обещанията си. Резултатът е - и най-запалени привърженици на повечето кандидати с мъка си спомнят дори основните послания на избраниците си.
На финала медии, гравитиращи около претендентите, взеха инициативата. От първата страница на в. "Седем" например гледа голяма бяла овца и съобщава: "Аз пак ще гласувам за Първанов" и пита: "А ти?". Левият "Дума" пък излезе с притурка "Президентът". От нея може да се научи: "Волен Сидеров е напаст за България", "Волен е безотговорна личност", "Беронов не знае как работи президентството". Там, разбира се, Първанов е "Номер 1".
Като изключим подобни солови акции, кандидатите нямат много реклами в печатните медии за разлика от други години. Не са разточителни в разлепянето на плакати и наемането на билбордове, а наблягат основно на срещи с избиратели из страната. Повечето имат официални сайтове. Тъкмо с мрежата се свързва новото явление - контрасайтовете. Появиха се
www.gotze.net и www.kontraataka.com.


Въпреки вече традиционното използване на интернет претендентите не платиха по 250 лв. за участие в един от популярните сайтове, в който избирателите можеха да проверят кой от кандидатите споделя възгледите им - "Кой ми пасва".
Черният пиар не подмина и тези избори - първият явен случай дойде от лагера на президента Първанов, който обещаваше в началото на кампанията да не казва лоша дума за никого. Коалиционният партньор на БСП Политическо движение "Социалдемократи" пусна клип със заглавие "Играчка-плачка" срещу лидера на "Атака" Волен Сидеров". Из страната се разпространяваше и фашисткият вестник "Атака" от 1933 г. с "Поздрави от Волен Сидеров". От неговия екип смятат, че и това е дело на червения щаб. Тук-там беше разлепен плакат на Първанов с червен фес, препратка към атаките срещу Желю Желев, тогава фаворит на СДС, от началото на 90-те години на миналия век. Във в. "Монитор" на Петьо Блъсков се появи публикация, в която проф. Михаил Константинов от средите на сините твърди, че кандидатът Георги Марков, претендиращ и той за правото да представлява десните, е свързан с бившата Държавна сигурност.
"Достойно за България"
е посланието на десния Неделчо Беронов. Един плакат, два варианта на телевизионен клип, няколко платени публикации беше арсеналът на щаба. За медийната му стратегия е наета PR агенцията "Вивека" на Албена Ивайлова - директор на правителствената информационна служба в кабинета на Иван Костов.
Кампанията на Беронов е насочена предимно към средната класа, образованите, младите и хората на средна възраст, обясниха от щаба. Акцентът е върху срещите по места и лекции. Подгласничката му Николова пък беше ангажирана с разговори с различни професионални общности. Тя е авторът на един от новите моменти в агитацията през интернет - създаде блог.
Албена Ивайлова обяснява, че общата идея за кампанията е кандидатът да отговори на всички неудобни питания. Това е и замисълът на тв клипа в няколко варианта - журналисти задават неудобни въпроси. Търсили сме най-ясната и проста комуникационна форма, без метафори, добави тя. Другият клип, представящ кадри от митинг-концерт на площад "Ал. Невски", цели да събуди емоционалния вот и да привлече традиционно свързаните с десницата избиратели, както и тези, които са разколебани и вече не знаят кой кой е, каза тя.
Като сериозен проблем за представянето на Беронов Ивайлова определи късния старт на агитацията, както и неразбориите около партийната подкрепа на кандидата. По думите й преговорите на десните с кмета на София Бойко Борисов са забавили и затруднили щаба. Съкратените срокове облагодетелстват Георги Първанов, който посвети целия си мандат на тези избори и увеличи медийното си присъствие, каза тя. Това обаче доведе до сбъдването на един от най-големите кошмари на президента и другият кандидат, който разполага с медийно влияние и вече две години подготвя участието си - Волен Сидеров, "сега му диша във врата", коментира тя.
Едно от фрапантните недомислия в кампанията на Георги Първанов е масовото и умишлено използване на деца, като се организират партита и децата се обличат в червени дрехи, смята Албена Ивайлова. Тя определи като кич и включването в агитацията на млади момичета, сякаш извадени от моден конкурс. По думите й лицето на Първанов на практика отсъства и целта като че ли е той да бъде прикрит. Първанов се движи като холограма, а клипът му е по-скоро като документален филм, в който не се дават отговори за минали действия, програма, визия за бъдещи намерения.


Екипът на президента Георги Първанов избра за мото
"Президентът на всички българи"
и също заложи на традиционни агитационни материали - два клипа, отделни брошури за повечето общини в България, няколко плаката. Единият - с многото лица, по идея от плакат "анти-Буш". От щаба на държавния глава обаче отказаха да коментират този факт, както и изобщо посланията си и стратегията и тактиката на конкурентите.
Агитационните материали са дело най-вече на две компании "Пи Ар медия" и "Ноубъл графикс". Пиар съветник е специалистът в тази област Нидал Алгафари. Ключови моменти от мандата показа първият клип на Първанов - посещенията му в Ирак и Либия, създаването на тройната коалиция, подписването на договора за присъединяване към ЕС. Във втория клип президентът уверява, че "България може!" - да накара шотландците да пият ракия, българите да живеят добре в България и че ни е писнало от измислени герои. В плаката, издържан в същата стилистика, се чете, че България може да запази природата си, да бъде европейска държава... Социалистите издадоха и няколко книжки с постиженията и социалните ангажименти на Първанов, въпреки че той се опитва навсякъде да обяснява, че никога не е твърдял, че ще бъде социален президент. За почти всяка община в България пък има издадена отделна брошура, която припомня негови предишни посещения в региона.


В агитационните обиколки активно се включиха премиерът Сергей Станишев и левите министри. Почти навсякъде, където Първанов отива на посещение, открива нови или обновени обекти, предимно детски градини, отделения в болници, цехове, паметници. Той разчита най-вече на срещи по места, които започнаха месеци преди официалния старт на предизборната борба. Президентът набляга много на подкрепата на популярни лица от спорта, културата, кметове. Шеф на инициативния му комитет не случайно стана най-известното лице на БСП - министърът на културата, актьорът Стефан Данаилов.
"Атака" и този път показа последователност, като заложи и разви средствата, които успешно изпробва преди парламентарните избори. Докато Първанов и Беронов влязоха в комбинацията "медийно присъствие - срещи с хората", кандидат-президентът на националистите Волен Сидеров акцентира върху


общуване отблизо (в пряк и в тв смисъл)


"Разчитаме на директния контакт с хората, проведохме десетки срещи с хиляди хора в пълни зали и площади. Така заобиколихме медиите и показахме, че прекият контакт, който българските политици са забравили, е най-важното", обясни стратегията на "Атака" кандидатът за вицепрезидент Павел Шопов. Чрез телевизия СКАТ, срещи по градовете и минимум разходи за плакати и листовки веднъж вече формацията на Сидеров изненада старите партии и влезе в парламента. Сега лидерът, вече не изненадващо, се е устремил към балотаж.
Нямаме намерение да променяме типа и характера на кампанията, казва Шопов, внушавайки увереност, че агитацията ще продължи и в седмицата след неделя. Със средствата, с които разполагаме, тя е единствената възможна за нас, добавя той. Според него кампанията на "Атака" ще се окаже най-скромната, което пораждало въпроса: "Откъде са парите на другите претенденти, за да стоят лицата им по скъпите билбордове?" На симпатизантите се предлага да си изтеглят агитационни материали от сайта на партията и да ги разпространяват за своя сметка. Тече добре премислена "самодейност".

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на STUDENT V USA
  *****

  Skapi Priateli,

  Vreme e da se sabudim i da izmetem koministicheskia elit ot
  vlastta,
  taka kakto go napravihme prez 1997-ma. Neveroiatno e kak stapka po
  stapka
  agentite na Darjavna Sigurnost i naslednicite na bivshata
  komunistecheska
  varhushka vazstanoviha vsichkite si pozicii v darjavnata vlast i
  stignaha do
  tam da zaglushavat glasa na izvestni jurnalisti samo zashtoto sa gi
  pomolili
  da potvardiat ili otrekat sluhove za korupcia i materialni oblagi vav
  vlastta.
  Dostatachno e da se vgledame v tova koi se iaviava na tezi
  prezidentski
  izbori za da se uverim, che izborat tazi sedmica e vsashtnost mnogo
  ELEMENTAREN.
  IZBORAT E MEJDU KANDIDATA NA OBEDINENATA DESNICA – NEDELCHO BERONOV,
  DOSTOLEPEN CHOVEK S PRINCIPI, I CHENGETATA NA BIVSHATA DARJAVNA
  SIGURNOST.

  Neka samo si pripomnim koi sa ostanalite "geroi", koito se iaviavat
  na
  tezi izbori:


  Deistvashtiat Prezident – Georgi Parvanov – potvarden satrudnik na
  Darjavna Sigornost
  Petar Beron – bivsh predsedatel na SDS, postaveno lice na bivshite
  komunisti, svalen ot liderskia post zaradi vrazkite mu s Darjavna
  Sigurnost
  Georgi Markov – bivsh lider na SDS, postaveno lice s potvardena
  prinadlejnost kam bivshata Darjavna Sigurnost
  Volen Siderov – bivsh redactor na vestnik Demokracia i postaveno
  lice,
  chiato partia i politicheski kampanii sa sponsorirani ot strukturi I
  hora
  prinadlejiashti kam bivshata Darjavna Sigurnost. Celta na aktivnoto
  meropriatie e da se vzeme protestnia vot na horata sreshtu
  korumpiranata
  komunisticheska koalicia v “sigurni ratce”. Neka samo si pripomnim che
  sashtia tozi “bivsh redactor na v-k Demokracia” dnes se obiaviava
  SRESHTU
  EVROPEISKIA SAUZ I NATO i si urejda redovni sreshti s Ruski diplomati
  (otkadeto iavno idva druga osnovna finansova injekcia za kampaniata I
  partiata mu).
  Niama dori smisal da spomenavame General Luben Petrov…
  Neveroiatno e kak uspiaha za niakolko godini da ni ubediat, che
  upravlenieto na desnite v Balgaria e bilo palen proval dokato vsichki
  ikonomicheski krizi v darjavata biaha predizvikani ot tehni
  pravitelstva –
  kato tezi na Lukanov i Videnov.

  Neveroiatno e kak AGENT GOTCE uspia da pobedi Petar Stoianov na
  prezidentskite izbori predi pet godini s lajite si za “socialen
  president”,
  izlaga za agenturnoto si minalo dokato veche beshe nevazmojno da go
  krie, i
  sega se bori za vtori mandat. Sashtiat tozi “socialen president” se
  sreshtashe mesec sled mesec s edin drug agent – tozi na KGB – Vladimir
  Putin
  i razdavashe medali na drugi agenti na darjavna sigurnost v Balgaria
  kato
  Ahmed Dogan i orajeiniat magnat Mandjukov – edin ot nai-golemite
  sponsori na
  BSP.
  Vav vsiaka normalna darjava tova bi bilo nevazmojno.

  Neveroiatno e kak sme se primirili che nishto v tazi darjava ne moje
  da
  se promeni i mnogo ot nas otnovo niama da glasuvat. Istinata e che nie
  uspiahme da promenim Balgaria kam po-dobro sled polovin vek
  komunistichesko
  robstvo. Nie uspiahme da kandidatstvame i biahme prieti v NATO I
  Evropeiskia
  Sauz VAPREKI BIVSHITE KOMUNISTI..
  Nie uspiahme da saborim edno ot nai-arogantnite im pravitelstva –
  tova na
  Jan Videnov sled mesec na vsekidnevni protesti prez zimata na
  1996/1997. Nie
  mojem da razklatim vlastta im otnovo – vsichko zavisi ot nas i ot
  mobilizaciata na nashia vot na tezi izbori.

  Neveroiatno e che za vsichki tezi godini na demokracia ne mojahme da
  razberem kak se opitvat da ni manipulirat che “vsichki politici sa
  maskari”
  dokato armiite na tehnite zombirani pensioneri-izbirateli pecheliat
  izbori
  sled izbori I sled tova ni se nadsmivat.

  Neveroiatno e kak komunisticheskata arogantnost otnovo stigna dotam
  da
  uvolniava izvestni jurnalisti kato Ivo Indjev posredstvom zaplahi kam
  mediite I da darji ostanalite jurnalisti v strah.

  Skapi priateli, izprashtam vi niakolko Internet link-a. Az shte
  glasuvam
  tazi sedmica v Los Angeles. Nadiavam se da uspeem tozi pat da se
  mobilizirame I da im pokajem che vse oshte sme tuk I vse oshte glasa ni
  se
  chuva dori i ot razstoianie, I vse oshte ni interesuva kakvo stava sas
  stranata v koiato sme se rodili i koiato te razrushavat v prodaljenie
  na
  tolkova mnogo desetiletia…

  BOG DA PAZI BALGARIA I DA NI DAVA MADROST!

 2. 2 Профил на mgsh
  *****

  На електронния сайт Медиапул има обръщение с изложени АРГУМЕНТИ в подкрепа на Неделчо Беронов. Могат да помогнат на колебаещите се.

 3. 3 Профил на Боби Колев
  *****

  Тези, дето могат да четат и без това ще гласуват за него.

  За Гоце ще гласуват основно пенсионерите и поддържаниците на ДПС - първите по традиция, а вторите, защото така им е казано.

  И едните и другите, обаче, няма да знаят за Медиапул.

 4. 4 Профил на планта гениста
  *****

  Ясно е¸че сме притиснати до стената ( или до ръба на пропастта -което си изберете) и ни остава само да решим за кой точно злодей да си дадем изстраданиа вот. Забравяме ¸че има и друг сценарий¸ с който т.н. електорат може да запази достойнството си и това е - неявяване на изборите¸ просто да не гласуваме ( спомнете си Унгария преди няколко години).Това ще направи изборите невалидни ¸ ще ги отложи с два или три месеца. Не че с това ще излезнем от батака ¸в който сме¸ но поне ще покажем на тези самозабравили се самодоволни парвенюта¸че не са всесилни. Наивно би било да се очакват чудеса след два месеца¸ но ще сме запазили лице¸ а и всъщност нищо не се знае..... Пускането на невалидни бюлетини само ще увеличи избирателната активност и ще помогне на Първанов да бъде избран още на първия тур.

 5. 5 Профил на Българин
  *****

  АЗ:
  1. РАЗСЪЖДАВАМ ВЪЗ ОСНОВА НА ФАКТИТЕ, А НЕ ВЪЗ ОСНОВА НА ПЛАТЕНИ ВЕСТНИКАРСКИ ЛЪЖИ;
  2. ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ДА ВЛЕЗЕ В ЕС, НО ПРИ ЗАЧИТАНЕ НА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ;
  3. ИСКАМ АНТИКОНСТИТУЦИОННОТО ДПС ДА БЪДЕ ЗАБРАНЕНО, И ДА ДА СПРЕ ГРАБИ И КОРУМПИРА, ДА ГОНИ БЪЛГАРИТЕ ОТ РЕГИОНИТЕ КОИТО УПРАВЛЯВА, И ДА ПРЕДАВА БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ;
  4. УВАЖАВАМ ЦИГАНИТЕ КОИТО ЧЕСТНО РАБОТЯТ, И НЕ ИСКАМ ДРУГИТЕ ЦИГАНИ БЕЗНАКАЗАНО ДА ГРАБЯТ, БИЯТ, УБИВАТ И ИЗНАСИЛВАТ;
  5. НЕ ИСКАМ ДПС ДА ПРОТИВОПОСТАВЯ БЪЛГАРИТЕ ХРИСТИЯНИ СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ МЮСЮЛМАНИ И БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ. ВСИЧКИ СМЕ ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ;
  6. ИСКАМ БЪЛГАРСКИТЕ ОТНОШЕНИЯ С ЕС, САЩ, РУСИЯ, ТУРЦИЯ, БАЛКАНСКИТЕ СТРАНИ И АРАБСКИТЕ СТРАНИ ДА СЕ РЪКОВОДЯТ ОТ БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ И ИКОНОМИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ, А НЕ ОТ ЗАПОВЕДИТЕ НА НОВИЯ НИ ГОЛЯМ БРАТ;
  7. НЕ ИСКАМ ЧУЖДИ СИЛИ ДА КОМАНДВАТ БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА;
  8. НЕ ИСКАМ ЧУЖДИ СИЛИ ДА ЗАКРИВАТ ДОКАЗАНО БЕЗОПАСНИТЕ РЕАКТОРИ НА АЕЦ КОЗЛОДУЙ;
  9. НЕ ИСКАМ ЧУЖДИ СИЛИ ДА ЗАКРИВАТ БЪЛГАРСКИТЕ ОРЪЖЕЙНИ ЗАВОДИ;
  10. ИСКАМ ДА СЕ СПАЗВАТ ЧОВЕШКИТЕ ПРАВА НА БЪЛГАРСКИТЕ МАЛЦИНСТВА В СЕВЕРНА ДОБРУДЖА, ЗАПАДНИТЕ ПОКРАЙНИНИ, АЛБАНИЯ, МАКЕДОНИЯ, БЕЛОМОРСКА ТРАКИЯ И ОДРИНСКА ТРАКИЯ;
  11. ИСКАМ ТУРЦИЯ ДА СПРЕ АГРЕСИЯТА СИ КЪМ БЪЛГАРИЯ, И ДА НИ ВЪРНЕ 10 МИЛИАРДА ДОЛАРА КОИТО НИ ДЪЛЖИ ЗА ИМОТИТЕ НА ТРАКИЙСКИТЕ БЪЛГАРИ;
  12. ИСКАМ БЪЛГАРСКИТЕ УПРАВНИЦИ ДА НЕ СА ДУПЕДАВЦИ НА ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ, СЪЩО КАКТО НАВРЕМЕТО БЯХА ДУПЕДАВЦИ НА СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ;
  13. ИСКАМ БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ, А НЕ ДА МРЕ КАТО ПУШЕЧНО МЕСО В ЧУЖБИНА;
  14. ИСКАМ СВЕТАТА НИ ПРАВОСЛАВНА ЦЪРКВА ДА БЪДЕ ОТНОВО ДУХОВНИЯТ ВОДАЧ НА БЪЛГАРИЯ.
  ЗАТОВА ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ВОЛЕН СИДЕРОВ!

 6. 6 Профил на браво
  *****

  .... ЗАТОВА ЩЕ ГЛАСУВАМ ЗА ВОЛЕН СИДЕРОВ!
  15. Искам да съм тъп и малоумен и да ме управлява поредния лъжец с красивите призиви за промяна, спомнете си Жорж Ганчев, Богомил Бонев, и Симеон Сакскобурготски ...

 7. 7 Профил на БГ
  *****

  ЗАТОВА НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ВОЛЕН СИДЕРОВ!!!

  После 5 и 6 - да си ровят роднините след гражданската война. Омразата не е ПАТРИОТИЗЪМ!

  7. НЕ ИСКАМ ЧУЖДИ СИЛИ ДА КОМАНДВАТ БЪЛГАРСКАТА ИКОНОМИКА - ами има глобализация, мой човек. Като не искаш да я приемеш - отиди в Северна Корея при радиацията, да гладуваш с тях.
  И спри да купуваш РУСКИ газ, да получаваш кредити от МВФ, да те финансират ЕБВР и прочие.

  5. НЕ ИСКАМ ДПС ДА ПРОТИВОПОСТАВЯ БЪЛГАРИТЕ ХРИСТИЯНИ СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ МЮСЮЛМАНИ И БЪЛГАРСКИТЕ ТУРЦИ. ВСИЧКИ СМЕ ЧАСТ ОТ БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ - ами спри да говориш глупости!

 8. 8 Профил на НЯМА ДА ГЛАСУВАМ-БОЙКОТ
  *****


  Карат ви да гласувате за Беронов или за Първанов, за да легитимирате властта им с едни официални избори!

  НЕ! НЯМА ДА ОТИДА ДА ГЛАСУВАМ ЗА МИЗЕРНИТЕ ИМ ЖАЛКИ КАНДИДАТИ!

  НИТО ЕДИН НЕ ОТГОВАРЯ НА ЕТИКАТА И ИДЕАЛИТЕ МИ.

  ЩЕ БОЙКОТИРАМ ТЕЗИ ИЗБОРИ ИНДИВИДУАЛНО, КАТО НЕ ОТИДА ДА ГЛАСУВАМ.

  НА ВТОРИ ТУР ЩЕ ГЛАСУВАМ СРЕЩУ СИДЕРОВ, А НЕ ЗА ПЪРВАНОВ, ЗАЩОТО ОБИЧАМ БЪЛГАРИЯ.

  АГИТАЦИЯТА ЗА БЕРОНОВ Е ЖАЛКА И ОТЧАЙВАЩА. КОСТОВ НЕ ИСКА ДА ГО ИЗХВЪРЛЯТ ДОКРАЙ ОТ ПОЛИТИКАТА И СЕ БОРИ ЛЪВСКИ ЗА 3-ТОТО МЯСТО, ПРЕДИ МАРКОВ, НО НЯМА КАК ДА УСПЕЕ, ВЪПРЕКИ ОГРОМНИТЕ ПЛАКАТИ И КЛИПОВЕ НОН-СТОП ПО ТЕЛЕВИЗИЯ, РАДИО мЕДИА ПУЛ И ГЛУПОСТИ. МНОГО ПАРИ ЗА НИЩО...

  ИДЕ ГЕР, БАЙ КОСТОВ, НЕЩО НЕ СИ В ЧАС СТВОИТЕ ВЪЗРАСТОВИ НЕДОРАЗУМЕНИЯ ЗА КАНДИДАТ ПРЕЗИДЕНТИ! БАСТА!

 9. 9 Профил на ИМПЕРИАЛИСТ
  *****


  Питам аз, какво ще се промени към днешна дата? Правителството си е на топло за още 3 години! Парламента? Да не са щури да го разтурят- две трети ще станат безработни при нови избори....Двама главни секретари на БСП управляват страната. Станишев като първи министър, Прванката като президент. Пирински пък, шеф на Народното събрание. Главният прокурор и той тяхно момче...Нямало обвинен за рухналата сграда на Алабин, опааааа.....рухнала от старост! Позор! Браво господин Главен прокурор, сега вече съвсем се разбра , че освен че вие сте си от комунистическия корен Велчеви, че сте си близки и с кръговете на Костови...След тези избори пак ще е така. Само дето Костов ни оскърби безподобно, като се подигра с десния електорат....Ние пък ще си се отлеем при Борисов, той изглежда единствения мъж сред тия мижитурковци и мушмуроци! Само това е пътят- гражданско движение срещу мафията на партиите в България.

 10. 10 Профил на ??
  *****

  Otgovorat e lesen i prost, zashtoto ako ne go napravim sabata ni shte bade reshena ot:
  1. nadahanite pensioneri, koito si spomnqt s umilenie kak todor jivkov im prokaral radio
  2. turcite, koito mnogo uvajavam, kato se izkljuchi nai dolnqt i mazen chovek v balgaria - ahmed dogan
  3. ciganite, koito daje ne mgat da prochetat bjuletinata i samo znaqt nomercheto
  4. poludelite ili hronichno ludite, koito shte glasuat za volen siderov....

  taka che ot boikot nikoi nqma da specheli, osven moje bi volencho... ako vi se iska toida ni e prezident.................

 11. 11 Профил на General_Cobalt
  *****

  Огромно безобразие и огромен ПОЗОР е изпращането от страна на агент "Гоце" на един луд за посланик - с цел да бъде отдалечено потърсването на сметка за престъпленията му! Друго умопомрачително БЕЗОБРАЗИЕ сред страшно многото, извършени от “агент Гоце”, е амнистирането на един цигански престъпник - с цел БСП, наследниците на комунистическите убийци и варвари, да спечелят гласове от циганските орди.

  Дори сътрудничеството на ДС е относително "дребно" прегрешение на така наречения президент на тая "държава". Номиналният президент на тая “държава” (всъщност кочина), е не само агент “Гоце”! Той има далеч по-важни личностни и “професионални” характеристики от “агент Гоце”.
  Една такава характеристика е, например, че в битността си на “историк на БКП” (”доцент” в така наречения “Институт по история на БКП”) Първанов е “специалист по делото” на терориста Дядото и масовия убиец Гошо Тарабата.

  Нещо повече, Сирищника е голям фен на масовия убиец Гошо Тарабата - индивид, отговорен за изпращането на хиляди българи в ГУЛаг, а след 09.09.1944 за избиването без съд и присъда на десетки хиляди. Той държи в кабинета си негов портрет:

  http://uk.pg.photos.yahoo.com/ph/mailcobalt/my_photos.

  В държави като Германия за поставяне на обществено място на портрет на Хитлер СЕ ПОЛАГА ЗАТВОР! И за такова деяние може и да доживееш края на дните си в затвора.
  Разбира се, това тук не е Германия! Това тук е една “държава”, много по-точно определима като истинска кочина! И заради такива като агент “Гоце”!

  За пореден път призовавам: ВСИЧКИ СРЕЩУ АГЕНТ "ГОЦЕ"!!!

  Всички демократи - гласувайте за БЕРОНОВ! А ако Сидеров отиде на балотаж с/у Сирищника, гласувайте за Сидеров! Защото е по-малкото зло!

  И вина за това, че може би ще трябва (мнозина истински седесари) да гласуваме за едно зло, макар и по-малко, ще имат безпринципният индивид, писач в "Работническо дело" и рекетьорът-аварин, осъществили НАЙ-ПОЗОРНИЯ ПОЛИТИЧЕСКИ АКТ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 17 ГОДИНИ - ОТТЕГЛЯНЕ НА ИСКА СРЕЩУ МУТРАТА И БЕЗПРЕЦЕДЕНТЕН СПАД В ЕЛЕКТОРАЛНАТА ПОДКРЕПА ЗА "СИНЬОТО ПРОСТРАНСТВО".

  Отсега, при провал след седмица, трябва да се мисли за ДЕЙСТВИЯ ЗА ОСТАВКИ НА ТЕЗИ ДВАМА НАПЪЛНО ПРОВАЛЕНИ И НАПРАВО ОПОЗОРЕНИ ИНДВИДИ!

  И ЗА ОБЕДИНЕНИЕ НА СДС - С ИЗЦЯЛО НОВО РЪКОВОДСТВО И НОВ ЛИДЕР!

 12. 12 Профил на General_Cobalt
  *****

  Аз уважавам "Още инфо", обаче вижте ги:

  http://oshte.info/004/10/1810/02.htm

  "Помислете дали да дадете гласа си за, човек - "подпали-черга", болен от омраза към стотици хиляди български граждани, несчитащ ги за равни хора."

  Това не е вярно! Не е доказано! Аз не харесвам Волен, но какво казва той?

  Казва, че трябва РАВНОПРАВНО ТРЕТИРАНЕ НА ВСИЧКИ ГРАЖДАНИ!

  НЕ МОЖЕ ЦИГАНИТЕ УМИШЛЕНО ДА НЕ РАБОТЯТ, ДА НЕ ПРАЩАТ ДЕЦАТА СИ НА УЧИЛИЩЕ, ДА ПРОДАВАТ ДЕЦАТА СИ, ДА КРАДАТ И ПР., И ДА НЯМА КОЙ ДА ГИ САНКЦИОНИРА!

  АКО ВОЛЕН ИСКА ДА СЛОЖИ РЕД В ТОВА, ЗАЩО ДА МУ СЕ ПРЕЧИ, Г-ЖИ И Г-ДА МАЛОУМНИ* СЕДЕСАРИ?

  ____
  *Уточнение - за да не бъда разбран неправилно. Не считам, разбира се, седесарите изобщо за малоумни. Но през последните години се убедих, че наред с умните има и страшно много малоумни седесари. Какво друго, ако не КОЛОСАЛНО МАЛОУМИЕ е това, да сведеш електоралната си подкрепа от 60% на 6%?!?!? ПРИ ПРОВАЛ НА ТЕЗИ ИЗБОРИ, РЪКОВОДСТВАТА И ЛИДЕРИТЕ НА СДС И ДСБ НЕ ПРОСТО ТРЯБВА ДА СИ ОТИВАТ - ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗМЕТЕНИ!!!

 13. 13 Профил на kamski
  *****

  Na vyprosa kak si obqsnqvam zagubata na 50% ot elektoralnata s podkrepa na desnite sili -mi prosto-kato 4eta gorniq maloumnik i mi stava qsno!Toz gorniq glupak si misli,4e Bolen siderov iska da vkara ciganite v red-xa-xa-egati glupaka!Celta na bolen i kryga e o6te vednyj da OGRABI I IZLYJI BYLGARITE,A BYLGARIQ DA BYDE OTNOVO ZADNIQ DVOR NA EDNA MRAKOBESNA IMPERIQ NARE4ENA RUSIQ! A KAKVO E RUSIQ DNES E VIDNO I NA SLEPITE,SAMO NA BYLGARSKITE BOL6EVIKO-FA6ISTI NE E VIDNO!USA ZA 37 GODINI OT 200 MILIONA DU6I STANA 300 MILIONA,A RUSIQ ZA 100 GODINI OT 250 MILIONA RUSNACI SE STOPI NA 150!V RUSIQ AKO OJIVEE6 SLED OPERACIQ NA APENDIKS LEJI6/AKO IMA KYDE/10 DNI V BOLNICA,V USA TAI OPERCIQ OTNEMA MINUTI PO BEZKRYVEN PYT!BYLGARINO-TI IZBIRA6-OPOMNI SE!

 14. 14 Профил на General_Cobalt
  *****

  То бива, бива синьо МАЛОУМИЕ, ама чак толкова не бива!

  Ти му викаш, че СДС и ДСБ СА СЕ ИЗДЪНИЛИ МНОГО ПОВЕЧЕ ОТ ЯКО, то ти вика, че американците биели негрите, а Волен бил нам-си-къф.

  Камски, и виж там, пиши на кирилица, че никой не е длъжен да ти се пули в йероглифите!

 15. 15 Профил на ВИКТОР
  *****

  Първанов е президент на комунистическото ни минало,Неделчо Беронов ще бъде президентът на европейското ни бъдеще.Който гласува за Първанов,всъщност гласува за Путин и за руската КГБ-ОЛИГАРХИЯ,който гласува за Сидеров,гласува за българско Косово!!

 16. 16 Профил на ernesto
  *****

  ami az sym simpatizant na dps i za vashe nai golama iznenada sym zapoznat s mediapul, tejko e da se galsuva za cherven prezident, no ima li po priemliv variant. sds si pravi agitacia v tozi forum samo deto nyama da ima nikakyv efekt osraha se do ushi i veche sa istoria.
  volen be i hitler be i musolini be i miloshevich be i jirinovski, kade sa sega tezi kucheta, ostanaha hilyadi deca siraci hilyadi razrusheni domove i desetki hilyadi jertvi da ne govorim che spynaha razvitieto si . taka che vnimatelno gospoda entusiasti ako stane pataklama pyrvo vie shte napylnite gashtite i she iskate ubejishte.

 17. 17 Профил на General_Cobalt
  *****

  Викторчо, ами ти кво ще правиш на 22-ри, ако Беронов се провали, а?

  Няма ли да подаваш оставка?

 18. 18 Профил на kamski
  *****

  ALO DRUGARU GENERAL-RAVNIS,MIRNO I KRYGOM KYM SIBIR I SEVERNA KOREQ!S KAKVO SE IZDYNI PETYR STOQNOV-ZNAE6 LI?4E VMESTO DA LYJE HORATA,4E ZA 800 DNI 6TE IM NAPRAVI ZAPLATITE EVROPEISKI I 4E 6TE E SOCIALEN/RABIRAI BYLGARSKI SOCIALISTI4ESKI /PREZIDENT IM KAZVA6E PROSTI4KO:"DA DO4AKAME PROLETTA DA SE HVANEM ZA ZELENOTO"TI NA TOVA PROVAL LI KAZVA6?PROSTO HORATA NE SA SE NAU4ILI DA RAZLI4AVAT LYJATA OT ISTINATA!SY6TO KATO TEBE!!!!!1

 19. 19 Профил на General_Cobalt
  *****

  Бих искал тая тук да е страна като напр. Полша, която даде хиляди примери на съпротива срещу комунизма и поне две огромни имена - Папата и Валенса. А не един-единствен антикомунист, Илия Минев, впрочем непризнат.

  Бих искал тая тук да е страна като напр. Чехия, където пръв в държавата е не един индивид, давал съвети на комунистическите диваци как да не загубят доверието на народа в собствения им парцал, хвалил правешкия дебил и неотворил досиетата.

  А пък ти си стой в тая "държава", която е кочина и затова, защото и "сините", оказали се всъщност една шайка тарикати в мнозинството си, я оставиха да бъде такава.

 20. 20 Профил на равнодушен
  *****

  Кампнията по изборите за президент не само че не можа да въодушеви, не само че беше изпълнена и пропита от липса на въображение - тя беше просто отричаща себе си, тя беше една не-кампания, такава нямаше, по-добре би било, може би, да се говори за тотално отсъствие на истинска предизборна кампания, като изключим коментарите на средствата за масова комуникация. Настоящият президент преди няколко дни на страниците на вестник 24 часа, каза, че не бил изменил на себе си. Сигурно е така. Това обаче потвърждава, че неговата същност и морал са били и остават особено съмнителни, това е единствена възможност да не е изневерил на себе си. Всички знаем защо, да не предъвкваме повтаряни неща.

 21. 21 Профил на БЪЛГАРИН
  *****

  НАПРЕД С ВОЛЕН СИДЕРОВ ДО ПОБЕДА НАД ТАЗИ СВИСКА ЗГАН.

 22. 22 Профил на Баранов
  *****

  Пътят на страданията български , преминава и през Волен...Едва след него , иде Възкресение Българско...

 23. 23 Профил на mgsh
  *****

  Пише се "сган", с извинение.

  Патриотизмът задължително включва минимално познаване на родния език.

 24. 24 Профил на Hristo Topalov
  *****

  Na Anonimnja Bulgarin s 14-te 'Lozunga' ot komentar No.5, deto umre za taja svinja Siderov moga samo da kazha:
  Tezhko i na milata ni Rodina ako mnozinstvoto ot bulgarite sa kato teb. I vzemi da si opravish pravopisa: ne se pishe 'Zgan' a 'Sgan'.

 25. 25 Профил на xx
  *****


  Аз съм мъничко човече,
  стар съм нито пък левент
  ах защо мечтите са далечни
  аз да стана нявга президент

  Що ли става все по-трудно
  българите аз да лъжа
  може би говоря мудно
  как ли да не се натъжя

  бил съм възрастен и злобен
  казват бесепари мазни
  малко може би особен
  коментират от Атака разни

  нека да ви кажа аз обаче
  за дядо си Беронов тука
  целия народ ще плаче
  ако уцеля аз на слука


 26. 26 Профил на ZUZA
  *****

  Za kakvo sporite?Prez.institucia e pochti simvolichna v BG. .Taka che,
  i sled vota vlasta nema da se promeni/zapazva statukvoto si/.

 27. 27 Профил на Чичо Том
  *****

  Тежко й на България от такова спасяване.

 28. 28 Профил на Haha
  *****

  Беронов е на 70 и кусур, момци мислите ли че не е вкусил от комунистическата чорбичка? Живеете в дълбока заблуда, която се основава на липсата на каквато и да било публичност на Неделчо Беронов преди предизборната кампания, бихте пели друга песен след 5 години, че е натворил това и това, ще се окаже, че и той е имал досие в ДС и т.н.

  Ако трябва да съм честен повечето, от тези, които плюят ДС и комунизма би следвало да се въздържат от гласуване в следващите хммм 14 години. Правя предположението че хората родени най-рано 1980 година нямат досиета, а за да се кандидатираш за президент трябва да си на поне 40 години, ерго "антикомунягите" могат да отидат на избори и да пуснат бюлетина едва през 2020 година, ако тогава има кандидат за президент на 40.

  Успех вам,

  а на останалите граждани на Бг, отидете и пуснете един истински глас в неделя, защото това е най-ценното право, което дава демокрацията, това на избор. Може да е ограничено до известен брой кандидати, но все пак го имате и недейте го потъпква, като си останете вкъщи или гласувате с недействителен глас.

 29. 29 Профил на kamski
  *****

  Колко си прав голгота новобългарска-представа си нямаш колко си прав-след Сидеров наистина ще дойде /я дойде,я не/възкръстването от мъртвите на майка България,защото Сидеров може само да я убие

 30. 30 Профил на БЪЛГАРИН
  *****

  ГЯУРСКО ПЛЕМЕ СТЕ И ГЯУРИ ЩЕ СИ ОСТАНЕТЕ.НАВЕЖДАЙТЕ СЕ НА ДУГАН И ГЛАСУВАЙТЕ ЗА ДОНОСНИКА ГОЦЕ.СПАСЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ Е В РЪЦЕТЕ НА ВОЛЕН СИДЕРОВ.

 31. 31 Профил на ВИКТОР
  *****

  General_Cobalt,Вие човек ли сте или робот,който по всички форуми с месеци подред повтаря един и същ текст за някаква статия в работническо дело и оставките на Стоянов и Костов. С и без повод,като латерна повтаряте едно и също.Няма някой който участва във форумите да не е прочел искането Ви,и питам Ви защо продължавате да повтаряте тези глупости?Не Ви ли се струва,че вече сте омръзнали с безконечно повтаряният текст! Пишете за нещо друго!

 32. 32 Профил на ПСИХАРСКИ
  *****

  Ало, приятели, не се въодушевявайте от артистичните изяви на Болен Сайдеров !
  Един народ не го чака нищо добро, ако предпочете да го ръководят хора със свити юмрюци и с изкривено от омраза лице ! Това е просто един недостоен театър !
  Един народ се управлява добре не с емоции, а с разум и мъдрост, от добри и уравновесени хора !
  Именно затова Беронов е най-достойния кандидат в тази кампания !

 33. 33 Профил на yyy
  *****

  След като един нормален българин види гадната мутра на Доган застанала зад кандидатурата на агент Гоце предал на ДПС управлението на Бълдария и гласува за него то значи, че мрази родината си.

 34. 34 Профил на General_Cobalt
  *****

  Викторчо, докато аз повтарям нещо, което мнозина още не знаят, а именно за костовата вярна служба в полза на комунизма, ти непрекъснато пускаш общи текстове за комунизма, които всички ги знаем. Така че ти си последният, който може да ме критикува, че повтарям нещо.

 35. 36 Профил на hehe
  *****

  Vote invalid. This way they cannot get YOUR vote. Glasuvaite s nevalidna buletina. Ako vsichki grajdani glasuvat s nevalidna buletina dpc nikoga niama da mine 4% bariera,gotse nikoga niama da stane president. INVALID - NEVALIDNATA BULETINA MU E MAIKATA.

 36. 37 Профил на hehe
  *****

  Vote invalid. This way they cannot get YOUR vote. Glasuvaite s nevalidna buletina. Ako vsichki grajdani glasuvat s nevalidna buletina dpc nikoga niama da mine 4% bariera,gotse nikoga niama da stane president. INVALID - NEVALIDNATA BULETINA MU E MAIKATA.

 37. 38 Профил на hehe
  *****

  Na vtoria tur glasuvaite za siderov. smachkaite agenta gotse

 38. 39 Профил на hehe
  *****

  imate li kuraja da se izpravite v ogledaloto sled kato glasuvate za gotse

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK