Видеоклипът превзема и обявите за работа

Глобалната мрежа провокира появата на все по-дръзки форми на комуникация

Френската група Ortec, която поддържа материалната база в предприятия в няколко индустрии, търси 300 специалисти с технически опит. Мениджърът по подбор Надеж Руане обяснява основната дейност на компанията, а директорът Ноел Кутие изброява качествата, които трябва да притежават кандидатите за работа. Клипът е публикуван на страницата на ANPE на webtv.anpe.net

Френската група Ortec, която поддържа материалната база в предприятия в няколко индустрии, търси 300 специалисти с технически опит. Мениджърът по подбор Надеж Руане обяснява основната дейност на компанията, а директорът Ноел Кутие изброява качествата, които трябва да притежават кандидатите за работа. Клипът е публикуван на страницата на ANPE на webtv.anpe.netВсички сме свикнали със стандартния текст на обява за работа, който задължително включва позицията и конкретните изисквания за кандидата. Например: "Хотел търси рецепционист с приятна външност и английски език." Подробности за работодателя, задълженията и отговорностите на търсения служител и условията, които предлага фирмата, зависят изцяло от това колко информация желае да сподели работодателят и къде публикува обявата. В редки случаи сме свидетели на нестандартни обяви с уникално графично изображение или особено послание. Обикновено към тях прибягват рекламните агенции, които търсят у кандидатите креативност и оригинална мисъл.


От няколко години в САЩ и Европа търсенето на обяви за работа се пренасочва към интернет, където обработването на информацията се извършва за секунди. Порталите за работа се усъвършенстват непрекъснато и предлагат все повече услуги и на работодателите, и на търсещите работа.


Сравнително нова обаче е идеята обявите да се представят под формата на видеоклип. Тя идва логично след сполучливия опит на много компании в кратък видео материал да разкажат за дейността и екипа си. За разлика от филмчетата, които са част от корпоративното представяне, обявите се "заснемат" при наличие на вакантни позиции и се публикуват в специализираните портали за работа.
Какво представлява видео обявата


Първообразът на видеообявата може да се види в онлайн изданието на ежедневника LJWorld в американския щат Канзас. Към него е създадена специална подстраница с видеообяви за работа в целия щат, които се обновяват всяка седмица. Озвучената обява е с продължение от 20 до 25 секунди. За това кратко време може да се съобщи най-важното от една стандартна обява за работа. Например "Компанията Resers Fine Foods разширява дейността си и търси квалифициран специалист за позицията мениджър контрол на качеството. Основното задължение включва координиране на ежедневните оперативни дейности, свързани с програмата за качество в една от най-големите компании за замразени продукти. За да кандидатствате, изпратете биографията си по имейл или факс".


В част от обявите се изброяват и социалните придобивки. Обявата на куриерската служба FedEx например гласи: "Във FedEx всеки служител има повече от 130 хил. колеги. Не, това не е шега. В момента търсим Service Agent, който да се присъедини към този екип."


Приятен женски или мъжки глас съобщава информацията на фона на кадри от бизнес среда - офис, в който мениджър или служители разговарят по телефона или участват в оживена дискусия по време на съвещание. Ако позицията е свързана с производството, кадрите показват ежедневието на производствения процес. За фон на своите обяви FedEx избират кадри от залата за обработване и складиране на пратките. Във всички случаи на екрана се изписват името на работодателя (освен ако обявата не е анонимна) и контактите за връзка.


Първите видеообяви не са образец на оригинално мислене и не предлагат повече информация, отколкото познатата обява за работа.


Френският поглед


Националната агенция по заетостта във Франция ANPE влага много повече ресурси и идеи във видеоклиповете на страницата си. Те са не само много по-интересни, но и далеч по-информативни. Продължителността вече е между 3 и 4 минути. За най-търсените позиции разказват хора, които ги заемат в момента. На самото работно място те отговарят на въпроси за образованието си, за това какви качества трябва да притежава работещият на тази позиция, защо харесват работата си и др. Камерата ги следва навсякъде и показва най-интересните детайли от ежедневието им. В един от клиповете например се проследява целият процес на поправка на мобилен телефон, а друг разказва за отговорностите на всеки от персонала в голям цветарски магазин. Особено оригинални са анимационните видеоклипове, изработени за позиции извън Франция.


Към клиповете, представящи най-търсените професии, е поставен код, който отвежда до вакантни позиции в тази сфера, публикувани в момента на страницата на агенцията. В самите видеообяви за работа са интервюирани и работодателите - те обясняват каква е дейността на фирмата и какви специалисти търсят в момента.


Защо видеообява


Отговор дават най-младите кандидати за работа, студентите, за които интернет е повече от ежедневие. Видеоанкета в Тексаския университет сондира мнението за мултимедийно допълнение към описанието на свободната позиция. Според студентите текстът не е достатъчен, за да създаде представа за компанията, защото липсва усещане и човешко присъствие. Думите не могат да ангажират кандидата по същия начин, по който ще го направи един клип, категорични са те. Видеообявата ще се открои сред текстовите обяви, които се повтарят страница след страница. Най-добре е клипът да показва вътрешната атмосфера и корпоративните ценности, т.е. онова, което е най-трудно уловимо отвън. Студентите са убедени, че подобно визуално представяне ще направи самия процес на подбор по-лесен, защото кандидатът ще научи много повече за работодателя предварително и интервюто ще премине по-гладко.

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK