Игрите с режима на тока

Игрите с режима на тока


Прогнозите за опасност от липса на електроенергия през тази зима са силно преувеличени, целта им е да се докаже нуждата от проекта "Белене". Това обяви в четвъртък бившият председател на Агенцията за ядрено регулиране Георги Касчиев. Ден след като министър Румен Овчаров предупреди с писмо до ЕС за задаващ се остър недостиг на ток в региона заради предстоящото спиране на 3 и 4 блок в АЕЦ "Козлодуй", енергийни експерти го обориха с числа. В момента българската енергийна система разполага с действащи 10 500 мегавата, от които след 1 януари ще отпаднат 800-те мегавата на двата ядрени реактора. Досега максималното потребление през зимата е достигало до 7000 мегавата и дори с прогнозираното 1 или 2% увеличение ще останат около 2500 мегавата свободни мощности.


АЕЦ "Козлодуй" няма да намали производството си


Само преди месец изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов обяви, че и след спирането на 3 и 4 блок централата ще задържи производството си от 13 млрд. кВтч годишно, като натовари максимално 1000-мегаватовите 5 и 6.
Пред bTV бившият шеф на ядрения регулатор Георги Касчиев обяви, че тази година България ще изнесе над 9 млрд.киловатчаса електроенергия, а чистотопроизводство на двата малки блока в "Козлодуй"е малко над 5 милиарда. "Остават четири милиарда излишъци през следващата година и не може да се говори за никаква криза", категоричен бе Касчиев.


И в момента българската енергийна система работи нормално, въпреки че 1000-мегаватовият 6 блок в "Козлодуй" е в планов ремонт, съобщиха от НЕК. Оттам също не прогнозират опасност от режим на тока през зимата.


Проблемите не са в техниката, а в управлението й


"Няма да има режим на тока. Проблемите, които се създават в момента, са свързани с управлението на системата", коментира и бившият енергиен министър Милко Ковачев. Преди ден министерството съобщи пред парламентарната енергийна комисия, че недостиг на въглища за ТЕЦ "Варна", "Русе" и "Бобов дол" и проблеми с централите в комплекс "Марица-изток" изправят на ръба нормалното електроснабдяване в страната за зимата.


Варненската и русенската централа работят с вносни въглища, основно с украинско и руско гориво. В момента проблемът им е липсата на осигурен резерв от суровина за зимата заради проблеми с доставките от Украйна още от септември. Експертите са единодушни, че е трябвало да се търсят алтернативни източници. Допреди месец ТЕЦ "Варна" беше държавна и едва след смяната на собствеността оттам обявиха за проблема и стана ясно, че се договаря внос от Виетнам. Принципал на "Русе" все още е енергийното министерство, което би трябвало да носи отговорността за настоящата ситуация заедно с ръководствата на двете дружества.


В момента "Варна" има запас от гориво за 20 дни. Вместо със 120 хил. тона резерв централата разполага с 90 хил. тона и затова работи само с два блока вместо с 4.


Пред "Дневник" зам. енергийният министър Йордан Димов също призна, че мениджърите на ТЕЦ "Варна" е трябвало да започнат да се запасяват още през лятото. Той съобщи, че доставките от Украйна са възобновени частично, но на по-висока цена. Изпълнителен директор на централата е състудентът на министър Румен Овчаров Иван Бъчваров.


Казусът с вагоните е ясен отдавна


Обявеният проблем за нормалната работа на ТЕЦ "Бобов дол", която ползва български въглища, пък е липсата на вагони на БДЖ, с които суровината да се доставя до централата. Ще търсим съдействието на министъра на транспорта Петър Мутафчиев, заяви пред енергийната комисия в сряда Йордан Димов. От думите му обаче не стана ясно защо министерството чак сега се сеща да търси връзка с транспортното ведомство, за да реши проблема, който според експерти съществува от години заради лошото състояние на железниците.


Единственият казус извън компетенциите на енергийното министерство са честите аварии в ТЕЦ "Марица-изток" 3, която е частна. Проблемите на държавната ТЕЦ "Марица-изток" 2 обаче също би трябвало да се разрешават от подопечните на Румен Овчаров. От централата отдавна се оплакват, че японският изпълнител на ремонта "Мицуи" представя неодобрени проекти и некачествено оборудване без сертификати. Затова и обновяването се забавя.


------------


Касчиев: Още предишният кабинет
предреши руския реактор за "Белене"


Победата на "Атомстройекспорт" за АЕЦ "Белене" беше предрешена още от предишното правителство на НДСВ и ДПС, което реши да се проведе търг само за руски реактори, коментира в четвъртък бившият председател на ядрения регулатор Георги Касчиев. "Още тогава стана ясно, че до конкурса за АЕЦ "Белене" няма да бъдат допуснати съвременните реактори на Западна Европа, на Америка и на Япония. Ако бяха допуснати, резултатът може би щеше да бъде друг, както във Финландия например, където същият руски проект като за "Белене" не успя да спечели търга", каза Касчиев.
Освен руската "Атомстойекспорт" и чешката "Шкода" интерес към проекта "Белене" след размразяването му от правителството "Сакскобургготски" прояви и канадската компания AECL, която предложи да построи два 1000-мегаватови канадски реактора "Канду". През септември 2004 г. Агенцията за ядрено регулиране отказа да лицензира канадските реактори и в надпреварата останаха само другите две фирми с руски тип реактори.
В четвъртък пред bTV Петър Клисаров, който представляваше интересите на канадската компания, напомни, че тя е предлагала да осигури изцяло финансирането за АЕЦ "Белене" чрез експортните кредитни агенции на Япония, Канада, Италия и САЩ. "Това са държавни институции, които могат да дават огромни заеми с много ниски лихви за дълъг период от време, защото става дума за пазар на технологии", каза Клисаров. Българската държава е щяла да има ангажимента само да обслужва лихвите по кредита по време на строителството. При оферираната цена преди три години от 2 млрд. долара за изграждането на двата реактора лихвите се равнявали на около 300 млн. В избраната от сегашното правителство схема за "Белене" българската страна трябва да осигури 51% от необходимото финансиране, което за двата блока е в размер на 3.9 млрд.евро. Засега единственият сигурен източник, потвърден от изпълнителя "Атомстройекспорт", е руската "Газпромбанк". "В единия случай България щеше да има заем от Канада, Америка, Япония и Италия, в другия случай взима заем от фирма и се връзва с една фирма", коментира Клисаров.

Още от Дневник +

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Козлодуй
  *****

  ...предишното правителство на НДСВ и ДПС, реши да се проведе търг само за руски реактори...
  "Още тогава стана ясно, че до конкурса за АЕЦ "Белене" няма да бъдат допуснати съвременните реактори на Западна Европа, на Америка... "
  За какъв "търг" става дума?!

 2. 2 Профил на Диспечер
  *****

  ...Досега максималното потребление през зимата е достигало до 7000 мегавата и дори с прогнозираното 1 или 2% увеличение ще останат около 2500 мегавата свободни мощности...
  За стабилност на енергийната система се изисква 25 % резервна мощност.
  Това е 7500 + 25% = 9375 МВт при годни за работа 10500 МВт.

 3. 3 Профил на Е
  *****

  Eдва ли има нужда от дискусия по въпроса! САЩ вече дадоха тон и показаха накъде ще вървят нещата .Очевадно е че на този етап без атомна енергетика няма прогрес. Факт е , че санкциите срещу ТЕЦ и другите генериращи производства , които замърсяват атмосферата, ще стават все по непоносими и драстични.Завчера Т.Блеар го каза в открит текст!Жалко че политици , които си бяха изградили някакъв авторитет в обществото, изпуснаха нервите си, но подобни изхвърляния в политиката не се разрешават.Те /Костов и компания/си забиха автогол, от който няма излизане!

 4. 4 Профил на Major Major
  *****

  Електроразпределителните предприятия вече са собственост на EVN, E.On и CEZ... С некадърното си управление ни водят точно към режим на тока. Варненци вече правят сухи тренировки... скоро и в други градове. Що не се изтъпанят Милко Ковачев и Милен Велчев по bTV-то.. да помъдруват и те на тема енергетика. Ама те вече гушнаха комисионната от продажбата на ЕРП-та. Загубите, вместо да намаляват се увеличават драстично. Ами, що да ги намаляват - гарантирана им е 16% на година печалба... от приватизационния договор на въпросните "юпита". Много станаха упражненията на тема енергетика.

 5. 5 Профил на незабравящ
  *****

  Нека да се сетим кой е министърът по ресора на енергетиката. Като по-млад министър едно време май ни усукваше вратовете с нови цени на всеки 15 дни. В същото време правеше злобни забележки за настроенията на хората. Този му навик не се е загубил. Очевидно е мазохист. Освен това сигурно се гласи екстремен износ на ток и няма да да му мигне окото да остави местното население на студено и тъмно. Нали така беше и през хубавите времена с милия др. Т.Ж. Защо да не започнем неистово и масово да се радваме на тъмното настояще и на още по-тъмното бъдеще.

 6. 6 Профил на ddd
  *****
 7. 7 Профил на хепи
  *****

  Що се хабите, като е ясно, че всички тия дискусии, обсъждания и дрънканици са, за да обосноват драстичното повишаване на цените, което ни очаква.

 8. 8 Профил на Домата
  *****

  Не съм експерт но като гледам каква клоака е региона - Марица Изток, се питам за цената...

 9. 9 Профил на Лютият
  *****

  На "Параграф " , " Светло Пиво " "EBACHEV " и други подобни, напълно жалки дрънкалки трябва да бъде напомнено , че УВРЕДЕНИЯ ГЕНЕТИЧЕН КОД НА БЪЛГАРИНА просто НЕ МОЖЕ и НЯМА ДА РОДИ нормални управници!...
  Седемнадесет години "преход " доказаха , че българският гражданин НЕ Е способен да разбере дори елементарния факт - коя партия защитава неговите ОБЩИ ИНТЕРЕСИ , неговото ПРАВО НА СЪЩЕСТВУВАНЕ , неговите права и свободи , а винаги се " набутва " да гласува за НАЙ - НЕУСПЕШНИТЕ , като Гоце , Доган , Сакскобургготски и Сидеров !
  Хора , които НЯМАТ нищо общо с демокрацията , самовлюбени лидери - диктатори , персони с патологични изменения в разсъдъка си , без морал , почтеност и интерес да подпомогнат народа си ! Патологични властолюбци и крадци - егоисти ...
  Докато българският избирател , " електорат-донор " , не разбере, че ТРЯБВА ДА ИЗПРАТИ НА ПОЛИТИЧЕСКОТО БУНИЩЕ всички и всяка една партия , която е имала макар и един представител в " народното " събрание до момента НИЩО ДОБРО НЯМА ДА МУ СЕ СЛУЧИ !
  Всички останали дрънканици са просто ГЛУПОСТИ !

 10. 10 Профил на Успял
  *****

  НАЙ-СЕТНЕ НЯКОЙ да си го каже точно.
  ЖАЛКО само, че УВРЕДЕНИЯ ГЕНЕТИЧЕН КОД НА БЪЛГАРИНА просто НЕ МОЖЕ и НЯМА ДА РОДИ нормални управници, за които може да се гласува.

 11. 11 Профил на българин с увреден гентичен код
  *****

  Да ви имам генетичния код, фрустрати такива

 12. 12 Профил на Чернобил
  *****

  до каквото се е докоснала... Трагедията не е само в БГ.

 13. 13 Профил на Кода
  *****
 14. 14 Профил на boby1945
  *****

  Игрите останаха в миналото. Поне на ниво България. Сега когато българските централи работят в паралел с Европата, ток колкото искаш /при върхов товар от ~7000 мВт~ за няколко часа по Коледа резевът въобще не е проблем/. Само трябва да плащаш. Ето това е проблемът. Поради много акъл АЕЦ "свали" мощността с 1760 МВт за 10 години. Което ще рече, че или трябва да си го произведем от другите централи, или да си построим заместващи мощности или да си го купим "отвън". Само че този "ток" ще струва 2-3 пъти повече от този произвеждан досега от АЕЦ. От тук нататък каквото и да прави НЕК ЕАД и българското правителство, ще трябва да се плаща /ние гражданите/. Има малко по-евтини стратегии, има и по-скъпи, има и много скъпи, но всичките са яко по скъпи от "покойната" мощност в АЕЦ. Мир на праха й! Мир и за тези дето доведоха работата дотам, не стреляйте по тях, толкова можеха!

 15. 15 Профил на тв зрител
  *****

  По кротко с квалификациите за българина. Я по добре вижте как добре го обработват гоцетата по всички медии. Едното гоце напише някоя измислица за неудобен политик, друго гоце го представя за истина от първа инстанция и така манипулации до дупка. Верно че за просветените тези манипулации са ясни, но бай Иван на село казва - по телевизията казаха че.... и го приема за истина. И ще си гласува бай Иван за всяко магаре което му лансират медиите. И така до края на България, но на кой ли му пука за нея. А за тока работата е ясна - тези Овчари така задраво ще ни вържат към Русия, че ще обезсмислят влизането ни в НАТО и ЕС, защото шалтера на държавата ни ще бъде в Москва.

 16. 16 Профил на Eu
  *****

  Като в роман на Маркес родните ни политици бленуват, но техният е блян по "социалистически".
  В него няма щастливи хора, топли жилища, работещи заводи, а доволни руски физиономии, безкрайни ръкостискания и бравурни възгласи. Разбира се, има и потупвания по рамото, мощно пионерско "Ура", обещания за по добър живот. Има го и лозунга:"Електрофикация + съветска власт...", но под сурдинка; има я и тъгата и славянската носталгия; има я и слабостта да се почувстваш значим, и още , и още...
  Иде ми да запея: Комунизмът се завръща – стойте на светло, деца, поне през деня.

 17. 17 Профил на Аз
  *****

  Като цяло ние не сме пост-комунистическа а комунистическа държава.
  С една дума нищо не се е променило дори в манталитета ни.
  Промяната ще дойде от благоденствието на българите.Но 90% от тях не го познават.
  Тогава ще защитават благосъстоянието си,а сега бедни ,потънали в мизетия и бездушие пеживяват ,като роби в очакване на последното желание на господарите си.

  А и още нещо.
  В България няма реални работнически синдикати.
  Демонстрациите в нормалните държави се подкрепят законово и финансово от тях.
  Синдикатите са лицето на стачкуващите.И работата им е да защитават техните права.
  У нас всичко е толкова бутафорно,че на човек му се струва,че живее на друга планета.

 18. 18 Профил на Кръчмаря
  *****

  Абе - егати идиотите сме.
  За сведение една американска компания още от преди 5 години подготвя образец на напълно автоматичен безавариен капсулован ядрен реактор за продажба на страни от третия свят и на отделни градове. Реактора ще се самоконсервира след изтичане на срока му на употреба от около 20-35г, а ще трябва да бъде изплащан в продулжение на 10-15г. А ние се чудим как да ги затворим.
  Още повече че замърсяващите околната среда производства ще бъдат масово ограничени.
  Браво на нашите печени "експерти".
  А колко АЕЦ е построила Русия? А колко АЕЦ са построили другите кандидати? Много благодаря, но по-добре 1 дето е патил, отколкото 100 дето казват че няма да патят!
  Още повече че така раздухваната авария в АЕЦ "Чернобил" е плод на човешка грешка при изпитания на реактора на екстремални условия (може да си попрочетете по въпроса), а не на конструктивен недостатък. Защо не проверите какви аварии са имали другите видове централи? Например френските ;-)
  Нали те са главните противници на руските централи в Европа!? Защо? Ами много просто, те финанасираха строежа на реактора в Румъния. Ако ние спрем да изнасяме ток , ще започне малко по-малко румъния с френската централа. От това печели и Румъния и Франция, но най вече печели френската компания занимаваща се с производство на адрени реактори и централи - това че някой е изместил руската технология ще бъде бум на корп. пазар на енергетика.
  За ваше сведение руските реактори са едни от най-сигурните като се отнесе броя на реакторите към количеството на авариите.

 19. 19 Профил на boby1945
  *****

  Малко помисли па тогава приказвай бай Касчиев. Реактора тип "Канду" за разлика от избрания тип ВВЕР, е "годен" да произвежда и плутоний за едни по-други цели! Освен това радиоактивните отпадъци дето трябва да се депонират, не в Суходол всеки случай, са бая повече като обем. Затова и не е намерил широко приложение па света. /Използването му в АЕЦ Черна вода Румъния е "плод" на румъно, френско, канадска далавера от времето на Кондукатора- наследен така да се каже от тъмното комунистическо минало, който сега възпитаните хора от ЕС премълчават/. А и финансиране "чрез експортните кредитни агенции на Япония, Канада, Италия и САЩ и тра ла ла нататък" иска бая държавни гаранции, които добрите момчета от ЕС не смятат за пазарен подход. А както е казал император Веспасиан преди 1930 години "парите не миришат". Парите на Газпромбанк с нищо не са по-миризливи от тези на Ексим банк например /помирешете ги ако не вярвате/.

 20. 20 Профил на Гоце бей ефенди
  *****

  Кръчмарят №18 е прав, зер накрая Той прави сметката. Не стига, че се навеждаме без подканяне, но и сами си го вкарваме... Това ни е манталитета, завещан от 500-те години "членство" в Отоманската империя. Впрочем Отоманската империя е еквивалент на EU, СЭВ, САЩ и т.н. за времето си. Гяурска работа....

 21. 21 Профил на Кръчмаря
  *****

  Цитат: "Игрите останаха в миналото. Поне на ниво България. Сега когато българските централи работят в паралел с Европата, ток колкото искаш /при върхов товар от ~7000 мВт~ за няколко часа по Коледа резевът въобще не е проблем/. Само трябва да плащаш. Ето това е проблемът. Поради много акъл АЕЦ "свали" мощността с 1760 МВт за 10 години. Което ще рече, че или трябва да си го произведем от другите централи, или да си построим заместващи мощности или да си го купим "отвън". Само че този "ток" ще струва 2-3 пъти повече от този произвеждан досега от АЕЦ. "
  Ето бе - някой все пак мисли. Мислете и вие бе - другите или да кажем останалите!
  При условие че в региона ние бяхме един от основните износители на ел. енергия, ако по някаква причина спрат 2-3 ТЕЦ-а (което като чета тука е доста вероятно в обозримо бъдеще), кой ще ни достави ток? Ами който има мощности! А такива имат само най-развитите в ЕС страни - Франция и Германия. Забравих ли да спомена защо са най развити? Ах, ами защото енергийната компонента в тяхното производство е с ниска цена. А поради това те ще бъдат и едни от най големите кредитори в ЕС.
  Значи дават ни пари за затваряне на АЕЦ а после с години ни продават ток ... скъпо и прескъпо...а и за трансфера в енергийните мрежи на другите страни трябва да се плаща, и загубите по трасетата ... дааааааааа егати сметката а. Е ето за това си ИСКАМ РЕАКТОРИТЕ!!!
  А ако ги дадете за строеж на компании които са по заинтересовани от описаната по-горе схема - жална ни майка плакала. Ще ги видим построени на куково лято...
  Да не казвам че и парите за това ще "усвоят".... по чисто нашенски маниер ('ми и те са хора, макар и с по-фини обноски, но и с по-дълбоки джобове). Айде сега си говорете и си мислете....
  P.S.:Има и други фактори - глобалното затопляне и замърсяването, бъдещето на електромобилите, призива за рязко намаляване на добивите от земните недра с цел да не се влошава тектоничната стабилност и така нататък... моля гледайте малко по-далече от утре.
  P.P.S.: И вземете да се заинтересувате какво означава енергиен и технологичен нео-колониализъм.

 22. 22 Профил на boby1945
  *****

  Малко светлина "в тунела" да внеса, пардон. За последните 28 години САЩ не са построили нито един реактор, по разбираеми за тях причини. Най-много ADVANCE реактори са построили японците в последните 15 години и то с мощност по 1350 МВт. При които при голяма авария "може да не се панираш и да мислиш какво да правиш" поне 72 часа. Освен това при грешка се "самопогасяват" а не правят бум-бум. Да ама японците не проявиха интерес. Така че остава Русия, няма как международно разделение на труда.

 23. 23 Профил на ххх
  *****

  От статията е съвсем ясно, че ако има режим на тока, то ще е само защото някои държавни чиновници (милите!) пак са изненадани от зимата!
  Иначе и аз съм "ЗА" реакторите. И защо не?
  Французите най-много пискат, а имат най-големият процент "ядрено" електричество В СВЕТА! А колко реактора са продали в чужбина?
  Колкото до тъпите "аргументи" на опозицията, че реактори като предвижданите за "Белене" били продадени само в страни от "третият свят", по-точно Китай и Индия: момчета и момичета, дами и господа, другарки и другари, вземете се в ръце, че от такива глупости сте на тоя хал! Китай има най-големите валутни резерви в света, най-големият положителен външнотърговски баланс в света, БВП му е мааааалко по-голям от този на Франция, и може да си купи какъвто реактор сметне за най-добър, не най-евтиният. Индия също е в челната двадесетица по БВП. Ама то да обясняваш на някой, който иска да научи нещо.........

 24. 24 Профил на Гайтански
  *****

  Тъпите подлоги, които си губят времето да защитават СССР и некадърните им технологии във форума на Дневник по-добре да ходят да си еб*т майката за това, че ги е родила такива продажни мижитурки. Не се напъвайте да не се насерете, тука никой няма да ви се върже на глупостите. Елементарни сте! Всичко изписано от вашите ръце за ЕС е просто СМЕШНО. Личи си от километри кой ви пълни гушите (с пари от данъци, чифути такива). Ако бяхте кадърни поне малко щяхте да имате някакъв бизнес, а не да ви плащат да се набутвате сред хората и да се правите на нормални. Вие сте ненормални и трябва да потърсите помощ. Знаете ли какво означава търг? Знаете ли какво означава достойнство? А чест? А, товарищи, знаете ли?

  Не е виновен народа, виновни са единствено комунистите с всичките им наследници-агенти, прокурори, генерали, другари, журналя, бизнесмени, банкери, родолюбци, крадци, батета, каки, политически палячовци и т.н. ВСИЧКИ СТЕ ДОЛНИ ОФЧАРИ И МОГА САМО ДА ВИ ПОЖЕЛАЯ @#*%@#*^#@%#@^&$#&$& #$

  Червени прасета, по-добре не споменавайте въобще ЧЕРНОБИЛ. Да го духате промити мозъци!

 25. 25 Профил на Митко Бомбата
  *****

  Така, че: "Ние сме на всеки километър" и затова внимавайте.
  А тоя, дето си иска реакторите, каква вода и мляко е пил и каква салата е ял по времето на Чернобил? Сигурно е бил от привилегированите.

 26. 26 Профил на Кръчмаря
  *****

  Дааааааа...
  Като нямат аргументи някои тука се опитват да ми прикачат епитети които са им познати само защото на тях им ги слагат постоянно.
  Браво на boby1945! Вярна информация ама и повечето руски са такива (е с по-калпава автоматика , вярно но също толкова безотказна). За Чернобил както си знаете тя е била принудително изключена и се е провеждал тест на реактора. И на джапанските да я изключите и те правят бум....
  Колкото до Митко Бомбата нека му кажа нещо - тогава брато бях в родната казарма и ядох и пих каквото и всички. Но за разлика от "пичове" като него може би (а може и да не би) там се намериха разни кадърни хора дето заповядаха всяка сутрин да се мери фона и отрязаха от храната доста неща дето искахме да ядем... ама пък след месец излязохме навън и ... пак с всички.
  И въпреки всичко си ИСКАМ РЕАКТОРИТЕ!
  Те са една от основните причини и да не бъдем въвлечени в последните конфликти на Балканите (ако искате вярвайте, но е факт!).
  И като сте толкова умни я ми обяснете защо един куп държави - Иран, Северна Корея и други (не се сещам сега и не ми се търси) драпат като бесни да се докопат до ядрени технологии не само за военни цели. А, да и Китай! Но това е друга тема в която мога да ви кажа как Китай стана независим от Запада и Изтока за последните 10 години....
  Ама и те имат реактори!
  В ЕС тази година стартира нова (поредната) програма за търсене на нови чисти и евтини източници на енергия. Там отново е залегнало и направлението ядрена енергетика!
  Така че пак ще кажа: ИСКАМ СИ РЕАКТОРИТЕ 2!!!

  П.С.: Когато фактите говорят и боговете мълчат!

 27. 27 Профил на Кръчмаря
  *****

  Брато как те пропуснах бе!
  Как не те почерпих , как не ти сипак в купичката! :-)
  Ти така се включи по чисто "балкански" (от такива като теб сега в американския фразеологичен речник има израз "българска работа")!!!
  Чак ми домиля като ти прочетах поста...
  И да ти кажа и бизнес си имах един, малко се смени и сега пак имам. И щото съм "прозд и некадарин" е в хай-тека (това не е сексуално нещо да знаеш). И в чужбина поработвам... а и европейщината не ние чужда байно!!!
  А именно защото знам що е търг и как го правят такива "отявлени демократи" и "радетели за истината" като тебе бачкам другаде. И много добре знам какво е чест и достойнство! За справка - за мен не са само думи и пак за това сега не съм в BG.

  П.С.: И какво значи товарищ знам - щото съм учил а не съм спал.

 28. 28 Профил на Гайтански
  *****

  хахаха, абе глупаков, ти много лично се засегна, пак излезе сам крачка пред нормалните хора.

  Няма други управници по света, които да не обявят на народа си, когато има ядрена КАТАСТРОФА, освен твоите господари. Оставиха 8 милиона невинни хора да лапат радиоактивни храни в името на какво? Не ме интересува как се е стигнало до тази катастрофа - трябвало е още тогава да забранят на СССР да се занимава с ядрена енергетика ЗАВИНАГИ. Колко хора са измрели, не се сещаш защото си жив. Да беше и здрав нямаше да даваш за пример Иран и Северна Корея. Учил бил...

  И много добре знаел какво е чест и достойнство! ------ Тогава се скрий някъде.

 29. 29 Профил на ÖÖÖÖ
  *****

  Вие нещо не сте наясно с времената в българския език.Предищното правителство беше на Симеончо.Тгава бяха решени въпросите с АЕЦ.
  Разпределители на тока EON и други не произвеждат ток.Те го разпределят по мрежата.А мре-
  жата е в плачевно състояние като всичко останало наследено от комунизма.Бобов дол има трудности поради лошата ж.п. мрежа и липса на вагони.То е ясно с трици маймуни не се ловят.
  Например разпределитяла на тока във Варна има трудности с бюрокрацията на чиновниците или по скоро с желанието им да получат под масата,а EVN не дава.

 30. 30 Профил на Кръчмаря
  *****

  Е това е драги ми Смехурко!
  Няма добър тон за вас господине Гайтански! Пропуснали сте първите 7...
  И понеже нямам намерение да се заяждам а просто да покажа истината ще разясня специално за тебе! Въпреки цялата антипатия и жлъч която използваш срешу мен и вероятно всеки който не е на твоето мнение.
  ЧЕСТНО - ПИСНАЛО МИ Е ОТ ХОРА КАТО ТЕБ! И НЕ СМЯТАМ ЧЕ Е ДОБРА АЛТЕРНАТИВА ДА СЕ ОСТАВЯ ГЛУПОСТА И ПОСРЕДСТВЕНОСТА ДА ВИЛНЕЕ БЕЗНАКАЗАНО! ЗАТОВА И ОТ ТАКИВА ХОРА ДЪРЖАВАТА НИЕ В ТАКОВА ПОЛОЖЕНИЕ! И ИМЕННО ТАКИВА БЯХА И ТЕЗИ КОИТО СИ МЪЛЧАХА В ЦК ИЛИ ПРАВИТЕЛСВОТО ИЛИ НЕ ЗНАМ КЪДЕ СЛЕД ЧЕРНОБИЛ! НЕКОМПЕТЕНТНИ, С ГОЛЯМА УСТА И МНОГО РАЗПАЛЕНИ!!!!
  И за твое съжаление разбирам малко повече от теб, ще ти кажа че си дребнав и повърхностен.
  8 милиона, ами в другите държави - Полша, Чехия, Румъния, Германия, Франция - те там не са хора, те не са лапали. Браво бе , космополит ....
  И колко хора са измрели - ми малко повече статистики прочети преди да говориш. аха... предполагаемата бройка от западните експерти бе 5-6 пъти по-голяма от достигнатата до сега.
  Не че това радва някого.
  И това е защото разчетите са правени на базата на техните реактори , които както bobi1945 каза са тип "Канду" и имат друг изотопен състав.
  Дадох за пример Иран и Северна Корея, защото са най-популярни с техните проблеми около използването на ядрената енергия в момента и всеки ще се сети за тях. И защото явно не съм с болен и закърнял мозък а го ползвам и мисля.
  Иначе в която и по-малка държава да идеш и да им предложиш технология за ядрена централа - ще я вземат. И то не защото са прости или са малка държава - това дава много по-голяма степен на енергийна и политическа независимост. Трудно ще го осмислиш. За това ти давам пример: Ако една държава е лесно да бъде нападната докато няма ядрен източник, след като се сдобие с такъв вече влиза в други сфери на отговорности и влияние.
  От една страна този реактор трябва да се подържа (не е лесно ако нямаш договорености и технологии);
  -да се загаси е сложно и нерентабилно - не водиш битки за да плащаш повече след това;
  -набъркваш се в пазари за ядрено гориво и технологии където шамарите не са леки и не се бавят с години;
  -не можеш да превземеш само част от държавата или да се моташ с години - трябва ти (както и на тях) над 50% от инфраструктурата на енергетиката за да гарантираш сигурноста на АЕЦ;
  -трябва голям ресурс за охрана ако не си запознат подробно със технологията, процеса на експлоатация (всеки е частен случай), характерните проблеми, водоизточници за охлаждане, и куп други неща, а не на последно място е много интересно дали няма и някоя изненада след като си се сдобил с "нов АЕЦ".
  Ако има изненада на тоя агресор му се пише много лошо (който и да е той) защото ще сиима проблеми не само с ООН и МАГАТЕ ами и с Г8 и почти цялата международна общност, със електората на собствената си страна и с 99% от международните организации.
  Ето така драги ми Смехурко. Защото съм учил и знам ти казвам. А не просто да си правя вятър на езика с популистки лафове.
  И именно защото някои понятия са ми ясни не се крия. А обяснявам на теб и останалите които не знаят. Без злоба. И ти не се крий.
  И никой не иска да има ядрени аварии, както и никой не иска и химически, бактериологични, или война. А не знаеш че радиоактивния фон в близост до въглищни мини е по-висок от този в района на АЕЦ....
  П.С.: Те и за първите автомобили са казвали че са "ужасни, опасни, шумни и безсмислени и едва ли някой разумен човек би искал да се вози на тази адска машина" , както и че "Скорост по-голяма от 15 мили в час е безумство".... а сега всички карат коли с далеч по висока скорост....
  Извод - винаги има някой на който прогреса не му харесва.

 31. 31 Профил на Кръчмаря
  *****

  Моля , не обръщайте внимание на полемиката около Гайтански! Каквото и да напише аз няма повече да отговарям за да не се разводнява темата. Както виждате опитвам се да представям главно факти. Моля ако има (в което не се съмнявам) по-запознати по темата да внесат допълнителна яснота и конкретни данни (тук където съм ми е много сложно да ги набавя бързо).

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK