Съдът "спря" завършен строеж край морето в парк "Странджа"

Съдът "спря" завършен строеж край морето в парк "Странджа"


Нашумелият строеж на ваканционното селище "Златна перла" на брега на морето край с. Варвара окончателно беше спрян. Това реши последната съдебна инстанция на Върховния административен съд (ВАС). Срещу изграждането му непрекъснато протестират много природозащитни организации.
Делото беше заведено от инвеститора "Краш 2000", който пробва да осъществи първия си строеж на морето. Дружеството оспори заповедта на шефа на регионалната инспекция по околната среда Симеон Симеонов, с която през февруари той спря строежа заради липса на оценка за въздействието на околната среда (ОВОС).


На първа инстанция 3-членен съдебен състав реши, че заповедта е издадена от некомпетентен орган и я обяви за нищожна. Решението на свой ред беше оспорено от министъра на околната среда Джевдет Чакъров пред по-горната инстанция на ВАС. Петчленният състав коренно промени решението на тричленния, произнасяйки се в полза на ведомството на Чакъров срещу инвеститора. Според съда безспорно е установено мащабно строителство в природен парк "Странджа", което


не е съгласувано с изискванията на закона

т.е. подлежи на задължителна екологична оценка, защото се намира в пределите на защитена територия.
Комплексът "Златна перла" включва хотел с площ над 2 хил. кв.м, осем вили с обща площ 8 хил. квадрата и панорамен бар от близо 270 кв.м. Управителят на "Краш 2000" Бахтишен Казанджиева заяви, че не се е запознала с решението на ВАС, но ще изпълнят волята на съда. На въпрос какво биха сторили, ако се реши строежът да бъде премахнат като незаконен, тя каза, че няма да върви срещу законите в страната.
От регионалната инспекция по околна среда (РИОСВ) в Бургас съобщиха, че ще изпратят уведомително писмо до местната дирекция по строителен контрол (РДНСК) и кмета на Царево Петко Арнаудов с копие от решението на ВАС, за да спрат строежа. За нас този комплекс е незаконен, но какво ще се случи
ще решава строителният контрол

обясниха от РИОСВ- Бургас. Екоинспекцията даже ще наложи санкция на "Краш 2000" за увреждане на ландшафта и биоразнообразието, като размерът й ще се изчислява на засегната площ в кв.м.
От Дирекция "Национален строителен контрол" (ДНСК) в София също обясниха, че не са страна по делото и няма как самоинициативно да спрат строежа. По Закона за устройство на територията органите, които контролират строежите, са общината и ДНСК. За незаконно строителство те трябва да бъдат сезирани. От РИОСВ - Бургас, обаче заявиха, че ще ги уведомят само да спрат строежа, но не и да извършат проверка за незаконно строителство. Това дава


възможност на инвеститора да узакони обекта

след като подготви необходимите документи. В конкретния случай - да получи липсващата му екологична оценка, обясниха юристи.
Казусът "Варвара" се проверява и от прокуратурата. През лятото беше образувано дознание срещу длъжностните лица, които са променили статута на земята и са разрешили да се строи на територията на природен парк "Странджа". Прокурорката от Върховната касационна прокуратура Малена Филипова тогава дори се усъмни, че става дума за "корупционна схема". Еколози изпратиха сигнал и в парламентарната комисия срещу корупцията.


Изграждането на комплекса започна в началото на годината и веднага беше атакувано от природозащитните организации. Основното възражение е, че строежът се намира на територията на националния парк "Странджа". През февруари директорът на екоинспекцията в Бургас Симеон Симеонов издаде заповед за спиране на строежа, когато "Златна перла" беше още в начална фаза. Констатирано беше, че не са изпълнени редица процедури и задължителни оценки, необходими при изграждането на такъв обект. В документацията липсва задължителната ОВОС на строежа.


По закон всички терени в границите на природен парк "Странджа", без регулациите на населените места, се водят паркови територии. За да се започне такъв строеж, е необходимо теренът да бъде изваден от парковата територия, което също не е направено. Земята в защитените територии е публична собственост. Тя не може да бъде преобразувана в частна общинска, без да се нарушат Законът за опазване на околната среда и Законът за защитените територии.


Инвеститорът атакува заповедта във ВАС и продължи да гради комплекса. Бахтишен Казанджиева обясни тогава, че компанията е направила всички постъпления, за да започне изграждането на комплекса. Според "Краш 2000" директорите на регионалните органи на МОСВ имат правото да спират строителство в защитената територия на природен парк "Странджа", ако то е в нарушение на плана за управление на самия парк. Такъв план обаче не бил приеман и съответно инвеститорът не нарушавал нищо, обявиха през лятото от "Краш 2000". Първото решение на ВАС беше издадено от тричленен състав в края на юни в полза на инвеститора.
Докато вървяха съдебните битки


"Краш 2000" не спря да строи комплекса

и към момента той вече е готов, но не е въведен в експлоатация.
Ако все пак някой случайно сезира ДНСК да обяви обекта за незаконен, той не подлежи на узаконяване. Според Закона за устройство на територията в този случай собственикът е задължен да го събори. Ако откаже да го направи, тогава ДНСК трябва да го стори за сметка на собственика, като си търси парите по съдебен ред. В практиката обаче, която изобилства с подобни казуси, такива случаи са рядкост. И едва ли луксозният комплекс край Варвара ще е прецедентът. Още повече че няма да стигне и целият годишен бюджет на ДНСК за премахване на незаконни постройки от 50 хил. лв.


Собственици на земи в защитената местност "Иракли" и близкото село Емона блокираха в петък пътя Бургас - Варна. Около 150 души призоваха екоминистъра Джевдет Чакъров да отмени заповедта, с която забрани строителството в зоната. Кметът на Несебър Николай Трифонов отново поиска от държавата да реши казуса, при който собствениците на земи не могат да строят в защитената зона, въпреки че застрояването е залегнало в устройствения план на района от 1997 г.

Още от Дневник +

Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Жоро
  *****

  Егати бъркотията и това ако е дсържава пак добре.Никой да не не може да спре стротилството на таз колиба.Имало законе ама няма.Има дерибей достойни за затвора.За неподчинение на закона се отива в затвара бе народе.Така в ЕС.Нали влизаме В ЕС.Място за чудене няма.Обекта се премахва за сметка на инвеститоре и ако откаже да плаща у бумбака и то от съдебната зала,да ни избяга.И това ако е държава пак добре.Безпомощна.И Стагишев се перчи,че било добре и комнква.Нищо такова.Нищо не прави само заплата взима.

 2. 2 Профил на Комисар
  *****

  Ще се намери ли най после Българския съдия-следовател Фалконе, че да покаже на тия бандити що значи Държава. Аман от меки Гани и имитатори.

 3. 3 Профил на Младен
  *****

  Всичко е в реда на нещата. Тука не се касае за истинска забрана. Чисто и просто създават мними затруднения, за да поистискат още парици от мафиотите. Всичко там е вече свършен факт!Така ще стане и с Иракли. Само трябва да се разберат, колко и кои ръководни чиновници ще трябва да се подкупят и с колко парици.

 4. 4 Профил на Чочо
  *****

  явно има още за купуване. Ясно е, че и те ще бъдът купени ! Тази г-жа с име приличащо на турско, очевидно е снабдена от кукловодите й с толково пари, че ще купи цялата бюрокрация от горе до долу. Естественно е, че фирмата принадлежи към обръча на някоя партия.
  Ако някой искаше да я спре / прокуратурата /, отдавна щеше да провери от къде идват десетките милиони, а не смешните 50 000 хил.
  Единственното спасение е, ако се заведе незабавно дело в Страсбург и се запознаят бързо Световните и Европейски екологични организаций с безаконията в България. Приспивните песни на Госпожата са отровни ! Перачите на пари купуват много лесно властите в България !
  Г-да еколози, ако и сега не се преборите в Страсбург, корупцията ще унищожи Иракли и другите защитени територий !

 5. 5 Профил на Младенов събеседник
  *****

  Младене, много си прав.Така беше при всички медийно обявявани случаи не само със сгради, бензиностанции, дворни магазини около Софийското околовръстно шосе, ами и с допускането (лицензирането) на градски газови монополисти от 2000 г. насам, при проблемните транспорт и чистота в София и т.н. и т.н.

 6. 6 Профил на Тити
  *****

  Нима мяма кой да сезира ДНСК ? Кой ръководи тази институция? Защо им плащаме заплати от нашите данъци, щом като те работят в услуга на непочтени предприемачи? Къде е правителството? Къде е прокуратурата?

 7. 7 Профил на Disaster
  *****
 8. 8 Профил на Гневен
  *****
  Гневно

  Cбогом Българийо! Някога имаше и такава държава.
  3а мен тя вече не съществува.

 9. 9 Профил на антиКРАШ
  *****
  Неутрално

  Все пак поне това е истина - крадецът вика "дръжте крадеца":
  "Фирма “КРАШ 2000“ ще съди МОСВ “за умишлено вкарване в бюрократични пречки"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK