Има ли незаконни строежи по морето

Има ли незаконни строежи по морето


Не повече от 5% от строежите по морето са незаконни. Това заяви зам.-министърът на регионалното развитие Савин Ковачев в парламента след приемането на второ четене на текстове от Закона за Черноморското крайбрежие. По думите му около 10-15% от тях вече са съборени.


Причината за това е, че съдебните дела продължават дълго и по-голямата част от процесите все още са на първа или втора инстанция, обясни той. По закон незаконните строежи се събарят след влязло в сила съдебно решение. Без съдебна процедура става само ако собствениците не са оспорили издадения административен акт от Дирекцията за национален и строителен контрол.


Новият Закон за Черноморското крайбрежие, който през тази седмица трябва да бъде окончателно приет от парламента, няма да засегне законно построените сгради и ще действа занапред, каза Ковачев. В петък депутатите приеха малка част от него, защото близо два часа спориха кое е по-важно - опазването на черноморското крайбрежие или неговото "устойчиво интегрирано развитие". Според Евдокия Манева (ДСБ) основният принцип трябва да е опазването на природата. Вносителят - Министерският съвет, обаче поставял на първо място строителството, смята Манева. Предложението на кабинета е за интегрирано развитие. Компромисният вариант, който беше приет от депутатите, предложи Борислав Великов (НДСВ), като обедини двете искания в едно. Според него основната цел на закона е "създаването на условия за опазване и устойчиво интегрирано развитие на крайбрежието".
Собствениците на сгради и концесионерите на плажовете са задължени да осигуряват свободен достъп до морския бряг, решиха още депутатите. В същото време върху 80% от плажа ще могат да бъдат разположени чадъри. Това означава, че само една пета от него ще може да се използва безплатно от туристите. Личното ми мнение е, че плажът не трябва да е място за търговска дейност, но повечето от представителите на изпълнителната и законодателната власт смятат, че не можем да изгоним търговците, каза Ковачев. В закона е записано, че 1% от цялата плажна ивица се заделя за търговска дейност. Това означава, че продавачите ще заемат най-малко 20% от него, смята Евгени Чачев (ДСБ).


В края на юни депутати от опозицията поискаха налагане на мораториум върху застрояването на Черноморието, който да действа до влизането в сила на закона. Искането им беше отхвърлено. Самият закон се бави вече няколко години, като проектът беше преправян многократно.


-----------------


Реституирани са земи във водата на язовир "Искър"


Много парчета земя са върнати в самия язовир "Искър", показа проверката на Столичната община. Някои от тях са с размери над 20 декара и реално са във водата, заяви шефът на "Контрол на строителството" Влади Калинов. Проверката на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) през лятото установи, че части от язовира са пресушавани, за да се строи върху тях.


Повод за проверките стана сигналът на "Софийска вода", че не може да огради санитарно-охранителната зона заради частните имоти в нея. Това е поясът до 50 метра от брега. Оказа се, че земите са реституирани неправилно, защото този пояс, а и самият воден басейн са изключителна държавна собственост. Едновременно общините в Самоков и София са давали разрешенията за строеж, без да искат от главните си архитекти задължителното становище от екоинспекциите.


Строителство около язовир "Искър" вече ще се позволява само до т.нар. зона 2, каза главният архитект на София Петър Диков. Това е поясът, който започва на около 50 м от брега и обхваща до 500 м по хоризонтална проекция около целия язовир, обясни Диков. В него обаче ще се строи само ако обектите ще имат канализация и начин за пречистване на отпадните води. В момента се разработват правила за застрояването на района около водния басейн. Те ще бъдат разпратени до общинските администрации.


Проверката на ДНСК показа, че заради големия интерес за строителство водата в "Искър" е заплашена от замърсяване. Къщите около язовира се строят със септични ями, като през почвата всичко отива във водоема. Тогава дирекцията установи и случаи, когато до брега на "Искър" хора са се самозаселвали в имоти и са вдигали къщи, без да притежават земята и да имат строителни книжа. Така сега на събаряне подлежат над 120 постройки. От тях около 40 са построени без документи. Потенциалът за застрояване е голям и затова трябва да се вземат мерки и да се отчуждят имоти, заяви Диков.

Още от Дневник +

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anti-Bush
  *****

  Много порно ли има в Интернет?

 2. 2 Профил на Амот
  *****

  Хващам се на бас на един кашон хубаво вино, че над 50% от издадените разрешителни за строеж в общините на Черноморието са издадени с едно или повече нарушения на следните нормативни и планови документи - Националната схема за устройство на Черноморското крайбрежие, ЗУТ,ЗВ, ЗООС, ЗБР или техните ОУП.
  Това министерство (МРРБ) трябва да се закрие като некомпетентно да прилага законите които е длъжно. Само разходват държавните средства.

 3. 3 Профил на МЮЛЕР
  *****

  Лилия ХРИСТОВА и Албена ПИНО на Земята ли живеят или на Луната. Ако идват от Луната им е простено, защото няма откъде да научат как МАФИЯТА си изпра ПАРИТЕ по Черноморието, докато Татарчев ги гонеше с чувала в чужбина. а днес 68 годишния ловецСтоян Кушлев и шевф на комисията Петканов весели НАРОДА с дрънканиците си. ПЪЛНА ТРАГЕДИЯ СМЕ!

  Мюлер! - Експерт в борбата с корупцията и организираната престъпност!

  13.11.2006г.
  гр.София!

 4. 4 Профил на Kiro
  *****

  Ima li izob6to hora, koito wjarwat na dumite na ministura?!?.....

 5. 5 Профил на glarusa
  *****

  Az sum ot moreto i spored men nad 70%ot postroikite sa nezakonni govoria samo za Sl.briag,vlas,kosharitza,nesebar,ravda i aheloi.vsi4ko e OK.

 6. 6 Профил на sivil
  *****

  Министерството и министърът са много компетентни. Там най-добре знаят как да изкилиферчат процедурите за да стане всичко законно. Иначе нямаше хотел Дюн на Слънчев бряг, да стърчи в плажната ивица. Закона може да се разглежда и така, и онака. Зависи кой е сбъркал. Освен това може ли ЗУТ да е нормален закон, като от 2001г само се променя, допълва и в даден момент не знаеш какво да спазваш. Тръгнеш ли по него да го спазваш, няма начин някъде да не сгрешиш. Цялата наша съгласуваща и одобряваща администрация не е готова да действа в интерес на инвеститорите, къде от незнаене, къде от незаинтересованост. Много ми е интересно, как ще се развият събитията с онова строителство край с. Варвара, за което Дневник писа.

 7. 7 Профил на Гагаузина
  *****

  Поне 60-70 % от разрешителните противоречат на една или повече законови разпоредби.
  За затворв са тия, които са подписали такива "законн" разрешителни. И е лесно да ги хванат-имената и подписите им са върху документите.
  Само не чакайте Савин Ковачев да направи нещо.

 8. 8 Профил на Стефан Стамболов
  *****

  АЗ МИСЛЯ, ЧЕ ФОРУМА НЕ Е СЕЛСКИЯ ПЛОЩАД И ТУК КОМУНИКИРАТ ИНТЕЛЕГЕНТНИ ХОРА! На всички тях трябва да е ЯСНО, че след като МАФИЯТА изпра ОФШОРНИТЕ пари откраднати от НАРОДА в началото на прехода наближава мига на ТЯХНОТО УЗАКОНЯВАНЕ, сиреч ПРАНЕТО СВЪРШИ! Кой прал, прал де викаше един заекващ социолог, специалист по "приключването" на преходи!?! Който не е да си седи беден и да не завижда на ПЕРАЧИТЕ "почтени" бизнесмени! Това е днес философията на КРАДЦИТЕ на ПРЕХОДА! Впрочем тези дни в два последователни броя на в-к Труд Й.Йотов писа за "ЧЕРВЕНИТЕ" КУФАРЧЕТА...? А, през 2003г., гл.секретар на МВР Божидар Попов излезе пак в Труд с историческат статия- МУЛТИГРУП СЕ РОДИ ОТ КУФАРЧЕ ЧЕРВЕНИ ПАРИ! Край на коментара! Кой разбрал, разбрал, кой не е, да чете...!?!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK