Започва онлайн протест срещу поставянето на тигър в ЦУМ

Шакти в стъкления си дом.

© Цветелина Николаева

Шакти в стъкления си дом.Природозащитници започнаха онлайн протест срещу ЦУМ, заради поставянето на осеммесечната сибирска тигрица Шакти в стъклена клетка в новото заведение "Тигрова стъпка", което се намира там.


В писмо до медиите се призовават всички, които са загрижени за съдбата на тигъра от защитен вид, да изпратят писмо до ЦУМ с текст, в който се казва: "Искам да изразя своето възмущение от факта, че в ЦУМ има затворен тигър. Считам, че това е нехуманно, жестоко и безхаберно поведение, породено единствено от меркантилност."


По нататък писмото продължава с предупреждение за бойкот на ЦУМ в случай, че животното не бъде преместено от магазина.
Припомняме, че тигрицата Шакти живее от две седмици на третия етаж в шопинг центъра. По повод настаняването й в новия й дом беше организирано шумно светско парти, на което певицата Нона Йотова, изпя мантра за здраве и благополучие на Шакти.


Според природозащитниците обаче светските партита и хорските тълпи не само, че не са полезни за здравето на дивото животно, но и са го довели до голям стрес.


Собствениците на ЦУМ обаче смятат, че с този жест показват социална ангажираност към опазването на редки животински видове. Това заяви пред в. "Труд" маркетинг мениджърът на търговския център Ваня Иванова.


"Собствениците Тодор и Цветомир Гергови, подаряват на посетителите преживяване, което има само в Лас Вегас, Лондон и други световни центрове", разкзва мениджърката пред вестника.


Според писателя Юлиян Попов, който коментира случая в mediapool.bg , ако това се случи в Лондон обаче, магазинът ще фалира , но първо ще бъде изгорен.


Природозащитниците припомнят, че Гергови не само, че не опазват защитен вид, но нарушават българското законодателство и редица международни конвенции. Така например българският Закон за ветеринарномедицинска дейност забранява причиняването на страх и стрес на животни. Също така според глава седма от закона диви животни могат да се отглеждат извън естествената им среда само в зоопаркове, аквариуми, терариуми, циркове, ферми, волиери и вивариуми.


Въпреки че поставянето на животното в заведението се рекламира с желанието на собствениците да радват посетителите, в интернет форумите в различни медии, читателите вече заявиха нежеланието си да "се радват" на тигър в магазин.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK