Работодателите в България трудно мотивират служителите си

Между първата и третата година е критичният период за задържане на кадрите

Работодателите в България трудно мотивират служителите си

© Анелия НиколаеваРаботодателите в България изпитват затруднение с мотивацията както на новите си служители, които са прекарали една-две години в компанията, така и на старите си кадри с повече от петгодишен стаж. Това е един от изводите на първото за България изследване "Най-добрите работодатели", проведено от "Мандей инсайт" по методиката на международната специализирана консултантска компания "Хюит" (Hewitt Associates).


От анализа става ясно, че мотивацията за работа е много висока при постъпването в дадена компания, но намалява след година-година и половина. Новите служители имат високи очаквания и до края на първата година запазват ентусиазма и оптимизма си за работното място, каза Ана Атанасова от "Мандей инсайт". В началото те много повече вярват в процесите за управление на хората в компанията, нейната атрактивност за талантливи служители, справедливостта на системата за повишение, системата за мотивация, както и действията, които компанията би предприела в резултат на проучване на мнението на служителите." През втората година обаче, когато те вече са опознали работното си място и започват да си задават въпроса дали искат да останат и дали работата ги удовлетворява, мотивацията им спада.


Конкретните данни, доказващи тази тенденция, са, че в началото служителите постъпват на работа с мотивираност от близо 70 на сто. От третия месец до навършването на една година ангажираността към компанията пада до 60 на сто. Между първата и втората година мотивацията отслабва с още десет пункта и се задържа на това ниво до третата година. "Служители с около двегодишен опит в една компания все още се чувстват уверени на пазара на труда. Същевременно в отношението им към компанията вече се появява разочарование относно перспективите за кариера и възможността да използват способностите си, което отваря пред тях врата за нови възможности на пазара", обяснява Атанасова.
Резултатите от изследването на "Хюит" показват, че мотивацията на служителите с дългогодишен стаж в българска компания е под средните нива за останалите държави от Европейския съюз. Най-ниско мотивирани са служителите със стаж между 5 и 10 години в компанията. След десетата година тяхната мотивация леко се повишава до 54 на сто, но остава по-ниска от средните за ЕС нива. На този етап старите кадри са изключително критични към работодателя си и към висшия мениджмънт. В същото време те вече са изгубили самочувствието си на пазара на труда и се страхуват от възможността да останат без работа, посочват от "Хюит".


Изследването за най-добрите работодатели показа още едно предизвикателство, пред което българските компании ще се изправят след влизането на страната в Европейския съюз. Средно между 25% и 30% от служителите са на мнение, че след 2007 г. могат да потърсят по-добра професионална реализация извън България. При компаниите от групата на най-добрите работодатели този процент е 23, а за останалите - 32. Около 40 на сто от служителите се надяват и на по-добра професионална реализация в друга компания в България след влизането в ЕС. Това очакване се свързва с прогнозите за по-голяма конкуренция на пазара на труда. "Всеки втори очаква положително влияние върху заплащането си след влизането на България в ЕС. Като цяло 78% са оптимистично настроени", обяснява още Ана Атанасова. Интересна е тенденцията, че служителите в ИТ компаниите са с най-малки очаквания за промяна в работната среда след влизането на страната в ЕС. Причината най-вероятно е в това, че ИТ компаниите и в момента полагат най-големи грижи за персонала и заплатите там растат с най-бързи темпове. Това пролича от обявените наскоро изследвания за нивата на заплатите в България.


Класацията на най-добрите работодатели доказва също, че ИТ компаниите са сред най-харесваните фирми за работа. От шестте фирми, класирани на първите места, три са в сферата на информационните технологии и софтуера. Най-добрите работодатели в групата на големите компании са "Макдоналдс България", "Саб лабс България" и "Крафт фуудс България". В групата на малките и средните предприятия отличените са "Немечек", "Сайънт" и "Колиърс интернешънъл" (Colliers International). Повече информация за проучването има на http://www.karieri.bg/best_employer.Резултати от изследването:


- В нашата компания повишаваме хората, които допринасят най-много за нейния успех - 37%


- Изпълнението на работата ми се отразява значително върху заплащането - 39%


- Получавам подобаващо признание (освен заплащането) за приноса и постиженията си - 44%

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на мия
  *****
  Неутрално

  ще бъдем благодарни на социолозите, ако публикуват профила на работодателите в бг-образование, професионална биография, начин на придобиване на капителите и осъществени печалби, изплатени заплати и обезщетения, внесени осигурителни вноски.

 2. 2 Профил на Павел
  *****
  Неутрално

  Ало, внимавайте повече какво пишете!

  SAP Labs Bulgaria <> Саб лабс България

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK