Голямото източване

Голямото източване

© ДневникСофийската "Топлофикация" е източвана чрез паралелни доставки на машини и части по завишени цени, обявиха разследващите прокурори ден след като задържаха още четирима души по аферата със столичното парно, по която бившият шеф на дружеството Валентин Димитров е в ареста от половин година. Последните задържани - изпълнителният директор на "Топлофикация" Георги Рогачев, членът на борда Емил Антонов, директорката на снабдителния отдел Лина Абланска и шефката на частни фирми доставчици Мая Стоилова, са източили около 1 млн. лв. за периода 2003 - 2005 г., съобщи зам. главният прокурор на София Божидар Джамбазов, който е наблюдаващ по случая.


Според прокурорите "мозъкът" на операцията е бил Валентин Димитров и засега няма данни хора, стоящи над него, да са се облагодетелствали от престъпната схема. Тя не е била засечена при одита на фирмата през 2004 и 2005 г., нито при проверката на Агенцията за държавен финансов контрол това лято.


Обвинителите ще настояват четиримата нови задържани също да бъдат оставени в ареста, защото има опасност да се укрият.
Схемата


Схемата на източване е работила чрез двойни доставки на еднотипна техника - едните, финансирани със заем от Световната банка, а другите - със средства на самата "Топлофикация". Закупуването на оборудване с пари на банката е ставало без нарушения. Паралелно същото оборудване е купувано и от една от фирмите на Мая Стоилова - "Шибър". При тази схема техниката се е фактурирала на съставни части въпреки практическата си неделимост и така машините са се оскъпявали многократно. Като фрапиращ случай разследващите посочиха разлика от 138 000 лв. в цената на две еднакви машини - евтината, купена с пари от Световната банка, а скъпата - чрез фирмата на Стоилова. Източените 1 млн. лв. са само разликата в цените на доставките. При анализа на счетоводните документи се натъкнахме на абсурда как машина, осчетоводена в "Шибър" като помпа, е продадена на "Топлофикация" буквално като съвкупност от гайки, каза Джамбазов. Заради оскъпяването на доставките столичното парно е плащало и по-голям ДДС.


Документацията по доставките от паралелната схема е минавала през пет агентски фирми, които тепърва ще бъдат проверявани, поясни Божидар Джамбазов.


Платежните за тези доставки са подписвани от Георги Рогачев и Емил Антонов, който от 2000 г. е финансов директор на "Топлофикация". Директорката на отдел "Материално-техническо осигуряване" Лина Абланска се е разпореждала за осчетоводяването на проформа фактурите за доставките и парите са се превеждали авансово. Фирмата е превеждала и ДДС по проформа фактури, което е недопустимо, каза следователката от националното следствие Татяна Шарланджиева.


По това дело бившият изпълнителен директор на парното Валентин Димитров ще бъде обвинен като подбудител, тъй като не е подписвал документи, но има устни показания, че незаконните действия са се отчитали пред него. След като са започнали проверките срещу Димитров, неправомерните доставки са спрели.


Разследващите са открили банков сейф с около 700 хил. евро на името на Мая Стоилова в Пощенска банка, където по-рано бяха открити и сметки на Димитров. Първоначално касетата се е водела на името на бившия шеф на парното, но през април 2006 г. е прехвърлена на Стоилова. Софийската районна прокуратура е започнала дело срещу служител на банката за невярна информация, защото съществуването на сейфа първоначално е укрито от разследващите.


Прикриването на следите


При проверката на документацията, иззета от столичната "Топлофикация", е установено, че приемането на някои от паралелните доставки на склад във фирмата предшества във времето годината на внос според митническите декларации.


Когато започва активното разследване на столичното парно тази пролет, Валентин Димитров е разпоредил на директорите на петте районни топлоцентрали в София да приведат в ред документацията на дружеството. Всеки от тях е разписвал по 200 - 300 заявки за части със задна дата, за да се оправдаят паралелните доставки, съобщиха от обвинението, където вече разполагат с показанията им. Тези началници ще бъдат само свидетели по делото, тъй като не са се облагодетелствали от документните измами.


На пресконференция в четвъртък директорите на топлоцентралите потвърдиха, че са подписвали заявки за вече доставени и монтирани резервни части и съоръжения. Заявките са подписвани в края на март и началото на април т.г., а съоръженията са били доставени две години преди това. В документите нямаше суми на доставките, нито дати на заявката, обясни пред "Дневник" зам. изпълнителният директор на дружеството Петър Илиев.Доставките по престъпната схема са правени, без машините да са действително необходими на столичното парно, заяви прокурорът Джамбазов. В момента наличността в складовете на "Топлофикация" ще им стигне до 2008 г., уточни следователката Шарланджиева.


Шефовете на районните тецове обаче опонираха, че складовете са им празни и нямат дори части за текущ ремонт на централите.Ако някой твърди, че в ТЕЦ "София-изток" има резервни части, които не се използват по предназначение, може да дойде и да се увери в обратното, коментира Петър Димитров, директор на най-голямата топлоцентрала в столицата. По думите му има съоръжения, които чакат за ремонт втора година, и резервните части за тях ще дойдат едва през март 2007 г. Всички резервни части, които са доставени в този район, вече са монтирани и работят, каза Димитров. Според него спирането на доставките на резервни части е причина ТЕЦ "София-изток" да е на ръба на безопасната си експлоатация. Системата е закрепена за тази зима, но за догодина ще са необходими ремонти, твърдят и останалите директори на топлорайони.Пред "Дневник" наблюдаващият прокурор Божидар Джамбазов защити констатацията на разследващите с думите, че при експертизите документацията се сравнява с наличностите.


Присвоените пари - в сметките за парно?


Не е ясно дали присвоените 1 млн. лв. са били начислени в сметките на абонатите на "Топлофикация", коментира в четвъртък Джамбазов. Той допълни, че неговият екип не се занимава с това. При предишните разкрития за луксозните служебни придобивки на Вальо Топлото и огромните суми за представителни разходи от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране увериха, че тези пари не са "начислени" в сметките за парно.


Временното ръководство на "Топлофикация" в четвъртък призова софиянци да не спират да плащат сметките си след данните за новите злоупотреби, защото в противен случай доставките на природен газ за дружеството може да спрат. След първоначалните разкрития от парното се оплакаха за срив в събираемостта. Дружеството дължи на "Булгаргаз" 114.319 млн. лв., в четвъртък е превело около половин милион. Несъбраните текущи вземания на "Топлофикация" от абонатите са 126 млн. лева, а по съдебните искове - 67 млн. лева.
Каре


Кой назначи Рогачев


Спорът коя партийна общинска група е предложила Георги Рогачев да наследи Валентин Димитров начело на "Топлофикация" и в чегвъртък не намери окончателно решение. Според аудиозаписа от общинското заседание на 22 юни Рогачев е предложен от групата на ССД и подкрепен от БСП, става ясно от думите на съветника Стефан Илиев, съобщи "Дарик радио". Пред медията обаче председателят на общинската група на свободните демократи Радослав Кацаров каза, че Иванов се е объркал в залата. Според Кацаров Рогачев е бил предложен от БСП и подкрепен от ССД.

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на f
  *****
  Неутрално

  izmivat si rucete s toq nestastnik. Koi znae koi mu durpa koncite.

 2. 2 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Сега ще източва старите затворници в затвора!

 3. 3 Профил на keipax
  *****
  Неутрално

  ... zdrawo se oqde, kopeleto nedno! Da mu spukat guza manafite w "sofiiskiq" dano!

 4. 4 Профил на скептик
  *****
  Неутрално

  Абе какво ни занимават какви фалшиви фактури са писали да оправдаят кражбите. Да кажат къде са отивали парите.

 5. 5 Профил на Пешо Студеното
  *****
  Неутрално

  Нищо ново под слънцето. Схемата е класическа за 99% от българските предприятия с държавна собственост - тя е родено още при социализма , приучил пролетариата да краде кой как може от общото/държавното/, продължава и при "държавния капитализъм" за който радее преди всичко БСП.
  Топлофикацията и шефовете й са само връхченцето на айсберга. В конкретния случай това е идеална за управляващата политическа олигархия и прокуратурата PR-акция , ползата от която е на много плоскости: 1.Демонстрира се борба срещу престъпността в наблюдавана от Европа сфера, 2.Намеква се на останалите шефове на държавни и общински фирми какво ги чака ако са забравили кой кара влака и колко се плаща, 3. Пълно съвпадение с посоката на активното мероприятие на чиновници и служби през последните месеци - за компроментиране и ако може довеждане до фалит на предприятия от енергетиката , за да може известният в България троянски кон на Русия и Газпром - др. Р.Овчаров, като един богатир да защити бедната и нещастна българска енергетика от "престъпници и мошеници" като я поднесе/ако може цялата/ на тепсия за мъдро управление и собственост на световните енергийни рекетьори. Вместо предателство, това ще бъде наречено "защита на националните интереси" , а прокуратурата едва ли ще проверявя усърдно дали Конят има масажни вани,тангентори и др. глупости , просто защото цялата ще бъде собственост /както й голяма част от държавата/ и напълно подчинена на господарите на Овчаров /Троянски кон Овчаров/ ,
  4.Отвличане на вниманието на обществеността и преекспониране на единичен конкретен случай, за да се прикрие аналогичната престъпна масова практика в държавните предприятия и престъпното пълнене на касите на политиците

 6. 6 Профил на балама
  *****
  Неутрално

  Няма смисъл да ни баламосват

 7. 7 Профил на НК
  *****
  Неутрално

  Приятно е да се прочете логически издържаното заключение на "Пешо Студеното" който и да е това, предполагам не е Памела Андерсън Удря точно в десятката и по този начин спестява и на мен време - бях се наканил да пиша почти същото. С две думи - акцията е показна - за PR, за отвличане на вниманието от по-големи, но вероятно санкционирани злоупотреби, и за назидание - всяка жаба да си знае гьола.

 8. 8 Профил на Иванчо
  *****
  Неутрално

  Вольо и вие от Валяовата банда. Спете си спокойно. Скоро ще ви пуснат. Ще ви пуснат, когато се уверят, че няма да издадете главните бандити. Макар и това да е формално. Ние всички ги знаеме. Ама част от нас упорито гласуват за тях, за да ни яздат заедно.

 9. 9 Профил на фикация
  *****
  Неутрално
 10. 10 Профил на Вальо Затопленото
  *****
  Неутрално

  не е никак зле в килията в зандана
  и няма да кажа кой ме кара да крада парите...

 11. 11 Профил на Juli
  *****
  Неутрално

  Инфо от Канал 1: "На пресконференция днес заместник-изпълнителният директор на дружеството и шефовете на софийските ТЕЦ-ове апелираха абонатите да си плащат сметките, за да не спре подаването на гориво от “Булгаргаз”.
  Мисля, че това е нормално след като дълговете са нартрупани в резултат на лош мениджмънт (меко казано), корупция и кражби. От нас се иска да продължим да подържаме тази схема, без да има ясно представени идеи за излизане от кризата. Досега съм бил лоялен платец, но това вече прехвърли границите! Спирам да им плащам докато не видя конкретни мерки за решаването на проблема.

 12. 12 Профил на Алъш-вериш
  *****
  Неутрално

  Не знам как може такива хора да водят обществено значими дела- Някой спомня ли си, че Борислав Джамбазов е доказан педофил!
  http://big.bg/modules/news/article.php?storyid=22798

 13. 13 Профил на Boby1945
  *****
  Неутрално

  """Не е ясно дали присвоените 1 млн. лв. са били начислени в сметките на абонатите на "Топлофикация", коментира в четвъртък Джамбазов. """ Гениална мисъл!?!? А от къде са се пръкнали бе байно, пари влизат в Топлофикацията само от абонатите, а накъде излизат вече става ясно!

 14. 14 Профил на Boby1945
  *****
  Неутрално

  Вярно е че държавните и общински предприятия се източват от хитреци като озаптените по-горе, като сметката се плаща от нас крайните потребители. Но не лежте на кълката, че като евентуално се приватизират, на крайните потребители няма да им бъркат по джобовете. Напротив още по яко ще ги щипят, само че не по тази схема. Виж справка Софийска вода, ЕРП, проекта магистрала Тракия и т.н. Ще си измислят разни я нужни я не обществени проекти с безкрайно раздути сметки, а паричките ще отиват при инвеститорите. Тази схема обаче е законна поне до ниво прокуратура.

 15. 15 Профил на Оня с коня
  *****
  Гневно

  Дневник, защо винаги информирате хората след като получите разрешение от някъде. Защо всички вестници в БГ са такива. Защо никой вестник няма смелостта да разобличи корупцията в България. Всички ли ги е обхванал тотален страх? Защо не се направят собствени разследвания за произхода на богатството на мнооого лица от върхушката. За какво ми е т.нар. свободна журналистика - за да чета прогноза за времето и хороскоп или за да формира обществено мнение в нетърпимост към злините. Вечно ли ще бъдем безмълвни жертви. В едно демократично общество протестът става от страниците на вестниците а не чупейки прозорците на парламента. Само че, ако няма кой да изрази недоволството по цивилизован начин, остава само нецивилизования.

 16. 17 Профил на Radiatora
  *****
  Неутрално

  Пред медията обаче председателят на общинската група на свободните демократи Радослав Кацаров каза, че Иванов се е объркал в залата.
  Kakav Ivanov , kvi 5 leva be ? Vie za idioti li ni vzemate? V cialata statia niama i duma za takav tchovek.

 17. 18 Профил на Мнение
  *****
  Неутрално

  Струва ли си само да пишете тук, че и изтриват повече от написаното..? За каква журналистика в България става дума? Погледнете им само заглавията по вестниците, да те е срам да ги четеш...камо ли да формират цивилизовано обществено мнение.

 18. 19 Профил на полуидиот
  *****
  Неутрално

  Каква журналистика бе. Всеки си пази хляба, иначе умираш прав.

 19. 20 Профил на dudu
  *****
  Гневно

  Кви са тия одитори, бре,??????????
  Те трябва да носят отгоорност на равно с парнаджийте, както е в белите страни!

 20. 21 Профил на некоя си
  *****
  Неутрално
 21. 22 Профил на ГЕРБавия
  *****
  Неутрално

  Да арестуват Бойко Борисов
  ИПОН и Бойко Борисов закриляха дълги години трафиците и пласмента на дрога у нас. С изнудвания и рекет те натрупаха богатства и сега искат да ни ръководят. Къде е родното МВР при разкриването - такова има само когато има международно разкриване на канали ??? Иначе корумпираните ченгета си траят... срещу пари, много пари... Бате Бойко е мутра, банкер - собственик на СИ Банк с Цветелинка - сигурно с пари от закуски..., охранител, прост пожарникар, бивш пандурин на Тато и Симеон - крадеца.

 22. 23 Профил на Найден Цуколов
  *****
  Неутрално

  Забележете, че от "присвоените 1 млн. лева", "Разследващите са открили банков сейф с около 700 хил. евро"... Мога само да се радвам за курса на лева

 23. 24 Профил на тв зрител
  *****
  Неутрално

  Поздравления за Добри Божилов за изразената от него гражданска позиция по две телевизии. Не вярвам съвсем в невинността на вуйчо му, но по принцип е прав- паричните потоци текат нагоре, а надолу вероятно дават някакви трохи колкото да им запушат устата. Но прокуратурата няма за цел да разкрие истината, а да я скрие. Браво Добри.

 24. 25 Профил на ?
  *****
  Неутрално

  И както става обикновенно все е**н ходи обикновения човек, който си дава парите дето е изкарал с поне 8 часа смени, незнам, вече нямам идея какво става, оня Мадридския дойде и ни "оправи", после доидоха червените и съвсем ни "оправиха", сега и от Европейския съюз ще ни оправят. Освен да станеме като Албанците. Оказва се, че май в наща страна може да си правиш каквото си искаш.

 25. 26 Профил на опарения
  *****
  Неутрално

  май сме като прасенцата дето изгоряха във фермата, хранени-топлени, а после опа-ааааа.

 26. 27 Профил на Ь
  *****
  Неутрално

  Пробутват ни сапунка.Сигурно сте забелязали как "Инкасатора" се е снишил, още от лятото (както им е завещано от патрона им). Появява се доста скромно по медиите, от няма и къде, защото "Пожарникаря" го подбъзиква, но толкова, колкото да си прави самореклама. Иначе какво е новото под слънцето на комуно-капитализъма в БГ. Тези източвания са повсеместни. Не само в сферата на топлината. И преди и сега на вход/изхода на останалото държавно стопанство са забили хоботите си "приятелски" пиявици. Чистят се отвреме на време с оловни кисмета, но не се свършват и все прииждат на пълчища. Докато не им се намери по-чко ОМП. Дай Боже.

 27. 28 Профил на народни пари
  *****
  Неутрално

  По принцип престъпленията имат давност, но пералните работят на пълни обороти предпразнично

 28. 29 Профил на Боби Коле
  *****
  Неутрално

  Ами просто е като слънце...НЕ плащайте сметките си!
  Това е най-добрия начин народа да накаже Топлофикация и управлението й (сиреч държавата) и да покаже своето недоволство, при това по един напълно, ама съвсем 100% законен начин.

  Не плащате сметки, фирмата да дойде да ви спре кранчето, пък после ако иска да Ви съди. Съберат ли се 100 подсъдими, веднага се прави един групов иск в обратна посока и представлението става безкрайно.

  Не плащайте и толкоз!

 29. 30 Профил на Отказал се абонат
  *****
  Неутрално

  Гледам и не вярвам на ушите си. Прокуратурата по някои дела от обществена значимост си трае, а когато я запита някоя журналистка (случайно свободна от интервюта с Бойко Борисов)какво става с делата, например на Маргините, отговорът е: - Следственна тайна!
  В този случай, обаче прокурорът Джамбазов е много словоохотлив и още преди да се е произнесъл съда за вината, той надълго и широко коментира схеми, суми и начини за правене на такива престъпления.
  На това му се вика - поръчкова прокуратура, а на който не му е ясно защо, предлагам да почака и ще види кой има ИНТЕРЕС и естественно почалба от тези акции. Не ги защищавам. На тези и още други мястото отдавна е в затвора, но нека да по закона, а не като с народния съд. Народно недоволство и поръчани от когото трябва присъди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK