Великолепието на България

Екип на "Дневник"

Колекцията на Васил Божков е най-значимата частна колекция в България. В зала №2 на Националния исторически музей е представена една съвсем малка част от нея. Показани са 300 археологически предмета от злато, сребро, бронз, стъкло, керамика

© Цветелина Николаева

Колекцията на Васил Божков е най-значимата частна колекция в България. В зала №2 на Националния исторически музей е представена една съвсем малка част от нея. Показани са 300 археологически предмета от злато, сребро, бронз, стъкло, керамикаИзложбата в Брюксел "Великолепието на България" с експонати от античната колекция на президента на "Нове холдинг" Васил Божков предизвика скандал. Представителите на българските десни партии в Европейския парламент (ЕП) се обявиха срещу събитието, организирано от депутата от НДСВ и зам.-председател на групата на либералите в ЕП Антония Първанова. Основното възражение на Мартин Димитров, Филип Димитров, Константин Димитров и Стефан Софиянски гласеше, че изложените предмети са от колекция, която е обект на прокурорска проверка. Те уведомиха колегите си от Европейската народна партия, че заради това няма да участват в откриването на експозицията, научи "Дневник" от Константин Димитров от ДСБ.


Докато в Брюксел дори политици от управляващите партии изразяваха притеснения, доколко е уместно представянето на българската култура да започне точно с това оспорвано събитие, в София се разбра, че, противно на масовото впечатление, прокуратурата не е започвала проверки на частните колекции.


Прокуратурата досега не е проверявала частните сбирки от антики нито на собственика на "Нове холдинг" Васил Божков, нито на други известни колекционери на предмети с културно-историческа стойност, каза във вторник главният прокурор Борис Велчев.
"Когато обявих намерението опазването на културно-историческото наследство да стане приоритет на прокуратурата, направихме програма и подредихме вътрешните приоритети пред нас. Както винаги съм подчертавал, проверката на частните колекции също има място в този процес, но за нас тя ще стане приоритет, когато приключим тези на държавните музеи", каза Велчев. Той обясни, че първите задачи, с които се е заела прокуратурата, са борбата с иманярството и контрабандата, засилването на физическата охрана на музеите (след обира във Велико Търново) и ревизия на фондовете им.


Още в началото на мандата си Велчев обяви, че когато започне разследване на колекциите, първо ще се проверят сбирките на Васил Божков и издателя на в. "Земя" Димитър Иванов. Скоро след това през април 2006 г., когато беше извикан да даде показания за сбиване отпреди 10 години, Божков потвърди, че очаква "инспекция" на сбирката си. "Моята колекция е законна и мисля, че трябва да ми дадат медал най-накрая, за това, че съм опазил национално историческо богатство. То ми струва огромни пари. Реставрирам го, съхранявам го и бих го предоставил на всеки музей, който може да го пази", каза тогава собственикът на "Нове холдинг".


Проверката на частните колекции ще е изключително трудна, обясниха обвинители пред "Дневник". Затруднението произтича първо от самия закон за паметниците на културата, който не само създава презумпция, че частните сбирки са законни, но и още от 1980 г. ги толерира и насърчава. Законът само задължава собствениците на колекции да ги регистрират в най-близкия музей или в Националния исторически музей. При регистрацията не се изисква документ за произход, а след самото й извършване собствеността формално се узаконява. Колекцията на Божков е регистрирана в Националния исторически музей. Законът задължава лицата, които намерят паметник на културата, до седмица да съобщят в общината или в музей, защото, ако го укрият, държавата ще го конфискува. Забранени са разкопките, защото всичко, заровено в земята, е собственост на държавата. Затова повечето собственици на антики заявяват, че са ги купили от някой, който твърди, че родът му ги притежава от поколения и затова няма документ за собственост.


Придобиването на антични предмети чрез верига от иманяри и посредници е организирана престъпна дейност, съизмерима с трафика на наркотици, а правителството използва членството в ЕС, "за да превърне българската мафия във витрина на страната", заяви във вторник на пресконференция в София Николай Михайлов от ДСБ. От партията ще поискат премиерът и министърът на културата да дадат отговори пред парламента за организирането на изложбата.


------------------------


Културното министерство: Колекцията на Божков е законно регистрирана


Министерството на културата не е известявано за течаща прокурорска проверка върху частната колекция от антики на Васил Божков, съобщиха във вторник от ведомството. Експонатите, включени в изложбата "Великолепието на България" в Брюксел, са част от регистрирана вече съгласно закона в Националния исторически музей (НИМ) колекция на Васил Божков. Регистрацията е направена в съответствие с Наредбата за реда за извършване на оценка на декларирани движими паметници на културата, собственост на юридически и физически лица. Още през 1983 г. в наредбата към Закона за паметниците на културата и музеите е записано, че държавата трябва да насърчава частното колекционерство, като това става по съответния ред и след доказване на произхода на експонатите. Съгласно поправка в закона, която е в сила от 1 януари 2005 г., НИМ, Археологическият институт с музей към БАН и регионалните музеи имат право да регистрират частни колекции след представяне на всички изисквани от закона документи. Министерството на културата е получило необходимия набор от документи, които доказват регистрацията на колекцията в НИМ. До този момент не е постъпила информация за запор върху предложените за износ предмети, както и забрана за разпореждане на собственика с тях.

Още от Дневник +

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на CommonSense
  *****
  Неутрално

  Дебилите на Станишев въобще не зацепват че тук въобще не става въпрос само з аколекцията на Божков. Въпросът е за произход ана богатствата на червените бизнесмени - Божков, Д. Иванов, Гущеров и т.н. Въпросът е за това как продължават да увечличават тов асвое богатсво те. Въпросът е как ще окрадът европейските фондове например. И ако шефът на "европейските" "либерали" не разбира това то е крайно вереме д аси дадем сметка в какъв точно съюз сме влезли.
  В един от форумите на онлайн вестниците някакв соц. дебил правеше сравнение с собствеността и произхода на колекцията на Бритаснкият музей който бил всъщност сбор от няколко колекции. Дребната подробност е тези колекции са събирани при колониалните война. Ето още един въпросът - с кого точно водиха война другарите Божков, Боян Радев, Гестапото и т.н.

 2. 2 Профил на CommonSense
  *****
  Неутрално

  Дебилите на Станишев въобще не зацепват че тук въобще не става въпрос само з аколекцията на Божков. Въпросът е за произход ана богатствата на червените бизнесмени - Божков, Д. Иванов, Гущеров и т.н. Въпросът е за това как продължават да увечличават тов асвое богатсво те. Въпросът е как ще окрадът европейските фондове например. И ако шефът на "европейските" "либерали" не разбира това то е крайно вереме д аси дадем сметка в какъв точно съюз сме влезли.
  В един от форумите на онлайн вестниците някакв соц. дебил правеше сравнение с собствеността и произхода на колекцията на Бритаснкият музей който бил всъщност сбор от няколко колекции. Дребната подробност е тези колекции са събирани при колониалните война. Ето още един въпросът - с кого точно водиха война другарите Божков, Боян Радев, Гестапото и т.н.

 3. 3 Профил на ??????
  *****
  Неутрално

  на Десети ноември 1989 година наследниците на същите комунисти изпълниха по един перфектен начин старателно замислян от едно десетилетие по-рано друг преврат – този път безкръвен. Но не по-малко жесток и перфиден. Смяната на режима на Тодор Живков дойде уж в името на демокрацията. На сценаристите им бе необходима опозиция. Но тъй като в тоталитарното ни общество дисидентите бяха кът, да не кажа никакви ги нямаше, те си ги ашладисаха. И ги внедриха заедно с цялата кохорта ченгета и сътрудници на ДС сред мечтателите за промяна и останалите живи през годините на комунистическия режим бивши опозиционери. После енергията се отприщи, огромната енергия на хора, живели в робство и копнели свобода. Вместо в метежи, тя се изля в митинги, бдения, шествия. Боже, кой не ги помни? – не само на Орлов мост и пред църквата “Александър Невски”в столицата, в цялата страна още оттеква ехото от площадното заклеймяване на режима и неговите палачи. И възгласите: “Времето е наше!” И така, докато ние си викахме и скачахме в студ и жега, хората от списъка на Луканов си регистрираха фирми – основно задгранични и започнаха да препират парите. Като изтече гратисния период от раздаването на куфарчетата, дойде и падежа на първите лихви. А после и показните разстрели и взривове. Държавата остана в зоната на здрача и под властта на мафията. Днес – 17 години по-късно мечтата ни да бъдем европейска държава се сбъдна. Само че на прага на Европа се озовахме като бананова република, в която странно съжителстват няколко различни по манталитет и ценности Българии. Едната – просперираща и самодоволна, България на бившите комунисти, ченгета и мутри. Другата – на наивниците демократи, посочвани с пръст като сектанти, за които честта и истината, са по-важни от парите и властта. Има и една трета България – на хората, които съществуват в гърч: пенсионери, маргинали, инвалиди, самотници, захвърлени в домове и другите от ъндърграунда

 4. 4 Профил на Пиратковбой
  *****
  Неутрално

  Няма ли изложени черепи в тая колекциа?

 5. 5 Профил на Njama Da Kaja
  *****
  Неутрално

  I Bojkata sa go markirali. I negovoto vreme svarshva.......neka da se radva oshte malko! posle i negovoto cherepche shte go izlagat po muzeii ! Samo se nadjavam skoro da go svitnat !

 6. 6 Профил на Njama Da kaja
  *****
  Неутрално

  Vijte mu prestapnata fizionomia. Prilicha mi na ruski naemen ubiec. Rumbovidnata mu glava ochakva vkljuchvane s bratjata Ilievi i vsichki ostanali !

 7. 7 Профил на peshkata
  *****
  Неутрално

  ...no prilicha naistina na prestupnik s mnogo okurvaveni ruze i dusha...
  dobra snimka v profil

 8. 8 Профил на Ганьо голия
  *****
  Неутрално

  "Гарван на гарвана око не вади". Като види зор нашето момче ще си я изнесе по живо по здраво.

 9. 9 Профил на V. Payakoff
  *****
  Неутрално

  Njama kvo da opljuvate Bozhkov. Dobre e napravil i vsi4ki, koito imat dostaty4no pari trjabva da sledvat primera mu. A bratjata Ilievi mi dopadaha pove4e.

 10. 10 Профил на ВЕЛЗЕВУЛ
  *****
  Гневно

  На какви се правят в прокуратурата, законите на България не четат ли. В писмото на Данаилов обяснение се твърди , че набора от документи да излезе частната колекция от България бил читав. Та кой в България има проблем да му напишат фалшива фактура за ДДС, да му изкарат фалшив паспорт, или диплома за висше образование? Божков все е изкарал някой лев по времето на прехода за да си подкове "колекцията" с фалшиво издадени документи от иманяри и антикварни магазини. Прокуратурата и власт имащите , управляващи България в момента се опитват да легитимират ограбването на археологически разкрития и ценности , принадлежащи на българската държава! Срам и позор да разиграват културното наследство на земите ни през ЧАСТНАТА КОЛЕКЦИЯ НА БОЖКОВ- наричан като всички мутри с прякор ЧЕРЕПА! Мразя Костов и неговите кражби, както и тези, на които даде да изкрадат предприятията ни, икономиката ни за жълти стотинки я превзеха. Майната им, все пак капитализма в България трябваше да настига Запада с приватизация. Не е станало по правилата - не можем да го върнем. Комунистите чрез схемата на Луканов окрадоха парите на България - и това няма връщанката назад, няма как! Майната му! Но да ми се перчи пред европейците Черепа с окраденото културно наследство от предците ни по нашите земи, ТОВА НЕ ИСКАМ ДА ГО ПРЕГЛЪТНА! Срам и позор мутрата да представя България с окраденото й имане, ГОЛЯМ СРАМ, ГОЛЯМ ПОЗОР госпожо Първанова и господин Данаилов, министър на културата...

 11. 11 Профил на не берете кахъри на Божков
  *****
  Неутрално

  Той е един добар бизнесмен. За ваша информация човека е заваршил с пълно отличие Математика в София Университи. А вие като драскате по форумите колко пари направихте за България? Прости драскачи. Всяка колекция се прави по този начин. Англичаните изнесоха цяла Индия за какво да им се възхищавам.

 12. 12 Профил на мислещ
  *****
  Разстроено

  Ако не ги беше купувал /събирал/ Божков, тези ценности нямаше да са в българия, а в ЧАСТНИТЕ колекции на чужденци. Тогава никога нямаше да влязат в български музей.
  Всичко, купено от него и другите частни колекционери в България е спасено от изнасяне.

 13. 13 Профил на Cool Cat
  *****
  Неутрално

  България- население 7 млн. От тях- 0.5% партийно-мутро-ченгеджийска олигархия с публични лица Борисов, Трифонов и Стоичков; 94.5% полу и пълни идиоти, отправили блеснали от обожание погледи в тази забележителна тройка и попиващи като сахарски пясък-вода всяка изречена от нея нелепица; 5% нормални.

 14. 14 Профил на Един
  *****
  Неутрално

  Снощи видяхте ли новините ? Бившият американски посланик Пардю (сега на висок пост в НАТО) се здрависа с Божков и си полафиха. А за вас остават празните приказки)))

 15. 15 Профил на Attila
  *****
  Неутрално

  може ли една държава да бъде представяна от Един ??? и при това да му прави и PR??

 16. 16 Профил на копи.......
  *****
  Весело

  2007-01-10 10:57:12, BIG AL
  Тези дни и форума не поглеждам,нямам време..НО трябва да намеря време-имам два-три-крадени Кадилака, 5-БМВ-та,седем-осем-тракийски, царски корони,златни..и малко хашиш и хероин..Та , мисля , че като ги РЕГИСТРИРАМ при генералния експерт и държавен супер НОТАРИУС-др.доносник Б.Димитров..- в МУЗЕЯ /горните ВЕЩИ/..те ЕКС ЛЕГЕ-по Закон ще СТАНАТ МОЯ СОБСТВЕНОСТ..Колко му е ..Все пак са капка в морето,в сравнение и с други "регистрирани"-вазичк,гирлянди, марки и прочие..от др Димитров..А,,..имам и една две каруци-каляски-от римско време..И на тях да им сложи печат, дръгарят Д..А и защо НЕ-при такъв баш главен прокурор,който казва, че не БИЛИ ВАЖНО СЕГА да се занимавала прокуратурата с..колекции..от камъчета, марки и турски ибрици.от миналия век..))До всички ЕДРИ КРАДЦИ :Тичайте при "музейния експерт по "римско право"-б.димитров..Слага веднага ПЕЧАТИ и краденото СТАВА -ВАШЕ..По "неговия си Закон и Закона на ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ, която,..уви..управлява нещастна България..

 17. 17 Профил на Екип на "Дневник"
  *****
  Неутрално

  Има такива хора.
  Карат, големи бързи коли. Имат огромни къщи. Децата им се учат в реномирани учлища. Ядат само екологично чисти храни. Посещават премиери и презентации. Работят ефективно, могат да докажат правотата си не само на думи, но и с дела.
  С една дума бандити.

 18. 18 Профил на Азис
  *****
  Неутрално

  Боян Радев е също един уважаван шампион по борба-интелектуалец - известен ценител и колекционер на картини с висока художествена стойност и на античните съкровища. Такова им е хобито.
  От същия модел са и поредица от частни милионери и частни банкери като Моллов, Кюлев и Павлов, някои от които, лека им пръст, вече не са между живите ? И те бяха с твърде разностранни интереси.
  Дето има една дума - новата ни гологлав авангарден елит от интелектуалци и бизнесмени.
  А какво да кажем за бат Бойко-генерала, за неговият помощник Цветанов, за Слави Трифонов, за неговият сценарист от Симеоново, за разни Годжита и пр. и пр. - цяла плеяда "велики" гологлави политици и чалга-шоумени ! Гордостта на нацията !
  Пример за подражание на подрастващите !

 19. 19 Профил на berna
  *****
  Неутрално

  Интересно ми е как ли са превели на сащисаните политици, дипломати и евродепутати прякора на ЧЕРЕПА???? Иначе, голям смях и позор,

 20. 20 Профил на ^^^^^^^^^^^^^^^^^^
  *****
  Гневно

  Ако до 1989 година контрабандните канали са необявена официална политика на еднопартийно контролираните тайни служби, то във времето на така наречения посткомунистически демократичен период незаконният трафик се е превърнал в хранилка на периодически сменящите се партийно-политически елити чрез посредничеството на сенчестия бизнес. И затова ръководителите на митниците винаги досега са били избирани според притежанието на няколко главно качества – да са членове на БСП(БКП)покорство, лоялност, комбинативност, конфиденциалност и „финансов нюх”. Онези, които не са притежавали тези качества и на са членове на БСП(БКП), сравнително бързо и безславно са си заминавали.

  За последните 17 години държавната хазна на България е ощетена с около 50 милиарда лева от активното функциониране на входящите и изходящите контрабандни канали. Тези милиарди са в сиво-черната икономика и се мултиплицират по банков път и в сферите на търговията, услугите, туризма, строителството и по този начин се перат. Тези милиарди са в "съвестите"на държавници, министри, депутати и всякакви „отговорни фактори”.

  Когато желаното се представя за действително, единственият резултат е, че действителността става все по-нежелана. Защото, рано или късно, узрелият цирей се спуква. И нечистотията хвърчи навред.

  Необходимо е хората да знаят, че комунизъмът - тоталитарна система, с нищо по-добра от многообразния фашизъм - е до голяма степен отговорен за превръщането на 20-ти век в най-кървавия век на човешката история. Навсякъде където последователите на Маркс са били в състояние да заграбят властта, е имало репресии, терор, мъчения, масови убийства и в много случаи геноцид на класова основа

 21. 21 Профил на КИКИ
  *****
  Гневно

  Управлението на Българската комунистическа партия, което започна през 1944 г. с отделни престъпления и стигна до кланета, а впоследствие издигна като система на управление масовата престъпност, бе предхождано от четвърт век гражданска война на българските комунисти срещу българското общество, от атентати, "въстания" и терористични актове, истината за които трябва да се каже.

  През май 2000 г. Тридесет и осмото народно събрание прие Закон за обявяване на комунистическия режим за престъпен. Наследството на бившия комунистически режим обаче не бе разградено. Българското общество не наказа комунистите за престъпленията им, не ги отстрани от властта и политиката, позволи им да подменят истината за миналото и да установят пълен контрол върху медиите.И така БКП успя бързо да си смени името на БСП със същите хора на КОМУНИЗМА.

  Трябва непременно да се потърси морална отговорност за тези престъпления от БКП и нейната правоприемничка БСП, и наказателна отговорност от конкретните извършители

 22. 22 Профил на ДОЛУ ЧЕРВЕНИТЕ УБИЙЦИ
  *****
  Неутрално

  По повод атаката на медиите към министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров, председателя на БСП каза, че Не можем да позволим наш другар да се превръща в боксова круша при недоказани и неаргументирани обвинения. За съжаление наши другари влизат в тази схема и се превръщат в остриета на тази атака вътре в самата партия.

  Министърът на икономиката и енергетиката и председател на градската организация на БСП Румен Овчаров заяви, че Бойко Борисов използва компроматна война срещу него и групата общински съветници на БСП.  СТАНИШЕВ КАЗА:„НашитеБСП най-важни задачи остават : успешната подготовка и спечелването на местните избори. Тук трябва да се прояви ролята на столичната партийна организация".

  Лидерът на БСП допълни, че София не е онази „синя крепост",която беше( и лесное да я победим-да я направим червена)

 23. 23 Профил на николова
  *****
  Разстроено

  Моля да се запознаете с моята петиция до професор Стефан Данаилов и ако я одобрявате, да я подкрепите. Адрес: http://www.petitionspot.com/petitions/grandbg
  Благодаря!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK