Детски градини под обсада

Едва ли някой е забравил покъртителните репортажи за чакащите от ранни зори майки и бащи да подадат молба за записване на децата си, които обиколиха в началото на годината всички национални телевизии.

Детски градини под обсада


Детство мое, реално и вълшебно... Така се пееше в една популярна детска песничка от средата на 80-те години на миналия век. Днес родителите са принудени да разчитат на вълшебства, за да запишат детето си в ясла или градина.


Едва ли някой е забравил покъртителните репортажи за чакащите от ранни зори майки и бащи да подадат молба за записване на децата си, които обиколиха в началото на годината всички национални телевизии. По-късно се оказа, че става дума за една определена детска градина в София. Но проблемът с осигуряването на места за децата се появява в почти всички големи градове с население над 100 хил. души. Най-силно са засегнати София, Варна и Бургас, където за учебната 2006-2007 г. извън детските заведения са останали около 4500 деца по данни на общините. В Пловдив няма опашки, има свободни места, твърдят от общинската управа. Зам.-кметът на Благоевград Кирил Пецев също декларира, че проблемът е решен с надстрояването на три детски градини през миналата година.


През 2002 г. Европейският съюз си постави цел за осем години 33% от децата до 3-годишна възраст и 90% до 6 години да бъдат обхванати в системата за гарантиране на публични и достъпни услуги. В България няма статистика какъв процент от децата посещават ясли и градини.
Отново неподготвени


Увеличаването на раждаемостта в България през последните години свари неподготвени общините. От 2001 г. тя бележи траен ръст, като за шест години броят на децата се е увеличил с близо 8000 . Тази положителна тенденция обаче се разви на фона на намалелия брой градини и ясли, които през 90-те години бяха закривани или отдавани под наем на фирми и държавни учреждения. Само в София за периода 1995 - 2000 г. са закрити 18 детски градини по различни причини. В други десет в момента има настанени фирми и учреждения, например данъчни служби. Техните договори изтичат в края на 2007 г. Целта ни е да освободим помещенията, защото така ще се отворят нови места за децата, каза зам.-кметът по образованието в столицата Йорданка Фандъкова. Във Варна пък в бивша детска градина се помещава онкодиспансерът. От общината са поискали от здравното министерство той да бъде преместен, но до този момент не са получили отговор. В Бургас част от сграда на детска градина е отстъпена на районното полицейско управление, а друга е предоставена на регионалната библиотека "П. К. Яворов" за детски отдел.


Макар и редки, има и случаи на продажби на детски заведения на атрактивни места. Неотдавна Бургас продаде детска градина близо до морето за строеж на жилищна кооперация. Първоначално общинският съвет продава само сградата, при условие че там ще се помещава учебно заведение с преподаване на английски език. Малко след това собственичката подава искане до кмета Йоан Костадинов да купи и парцела от 3.5 дка и го получава. Междувременно се оказва, че сградата на детското заведение е непригодна за училище и собственичката на парцела заедно със собственика на двата съседни имота оформят общ терен, върху който имат намерение да строят жилищна кооперация.


Изходът - нови градини


"Трябва да се строи, това е истината", каза неотдавна зам.-кметът на Бургас Атанас Бошев по "Нова телевизия". Но държавата не инвестира в тази дейност, защото е оставена на общините, а те се оправдават с малките бюджети за капиталови разходи, които не стигат дори да се запълнят дупките по улиците.


В София в момента се разширява базата в пет детски градини. В район "Сердика" филиалът на основно училище ще бъде преустроен на детска градина, а в "Люлин" бивша ясла ще става градина. За 2006 г. за ремонта на детските заведения в столицата са похарчени 4 млн. лв., като са разкрити нови 1500 места. За тази година са поискани 10 млн. лв., но бюджетът на общината все още не е приет и не се знае колко ще бъдат отпуснати. Въпреки това са обявени процедури за избор на строител на две нови детски градини в район "Подуяне".


В Бургас през миналата година е построена една нова градина в кв. "Долно Езерово", а в момента се надстроява друга в центъра, където проблемът с недостигащите места е най-голям. Във Варна планират до началото на септември да бъдат разкрити нови 370 места чрез разширяване на съществуващата база в кварталите Владиславово, Аспарухово и район "Приморски". Ако онкодиспансерът и Българският лекарски съюз освободят помещенията, които заемат в бившата ясла, приемът на деца в забавачките ще бъде нормализиран, смята кметът Кирил Йорданов.


Липсва регламентация на приема


Приемът на децата в заведенията не е уреден нормативно. В Закона за народната просвета е споменато само, че постъпването в детските градини става по желание и по избор на родителите. Това дава възможност местната власт сама да определя правилата. От допитването на "Дневник" до трите големи града обаче се оказа, че единствено общинският съвет на Варна е приел такава наредба. Заради прекомерния наплив за детските градини в центъра на морската столица от тази учебна година е въведен и критерият "местоживеене" на родителите. Целта е да се запълнят и градините в крайните квартали, които са натоварени двойно по-малко от тези в центъра, коментираха от общинската управа. Във Варна отскоро действа и електронен регистър с информация за всички общински заведения и реда на приемане на децата. От 1 февруари чрез посочване на ЕГН-то на детето родителите ще могат да проверят дали заявлението им е прието, а от 1 юни ще могат да видят и списъка на приетите деца по райони, детски заведения и възрастови групи.


В София всяка детска градина сама определя правилата си за прием. От началото на 2007 г. чрез инструкция с препоръчителен характер Столичната община се опитва да въведе единен ред. И тук се планира да се направи електронен регистър, а списъците с подадените молби и приетите деца да бъдат окачвани на видно място в градините, за да няма съмнения сред чакащите родители.


Държавната политика - планове и стратегии


Грижата на държавата е сведена до заплатите на персонала в детските заведения. За издръжката на децата пари не се превеждат. Това изцяло е общинска отговорност. От кметствата твърдят, че едно дете им струва средно около 160 лв. месечно, а таксата в различните градове варира от 25 до 50 лв. Държавата обаче активно участва в писането на стратегии и планове, както и в усвояването на средства по международни проекти със спорна ефективност. Само на интернет страницата на социалното министерство могат да бъдат открити три такива документа.


Миналата година приключи проектът "Реформа за повишаване на благосъстоянието на децата", по който бяха похарчени близо 23 млн. евро основно за обучения и закупуване на компютри. Една от целите му беше да се изградят центрове за пребиваване на децата, както и звена "Майка и бебе" в десет общини. Според отчета в по-голямата си част тези центрове все още не са изградени или не работят. Няма и информация с адресите им.


Подобна е и картината със създаването на фамилните центрове за деца от 1 до 5 години в 13 избрани общини. Действието на този проект е до края на 2007 г. и от резултатите му зависи дали ще бъде продължен. Според информацията в интернет досега са разкрити 11 такива центъра във Варна, Враца, Пазарджик, Сливен и Ямбол. През 2006 г. е трябвало да бъдат открити до 8 фамилни центъра в София (един от най-проблемните градове) и до 3 в общините Видин, Габрово, Добрич, Кърджали, Плевен, Русе и Шумен. Няма информация дали това е направено. Благородната цел на този проект беше децата, които не са успели да попаднат в общинската градина или ясла, да се гледат в домашни условия от съкратени учители, като една група наброява до 4 деца. По този начин трябваше да се осигури заетост на 40 безработни жени, които щяха да получават месечно по 220 лв.


Пак поради липсата на места в градините от тази година действа и националната програма "В подкрепа на майчинството". Тя дава възможност на работещите майки да наемат безработна жена за гледане на детето срещу 180 лв., които се плащат от държавата. Средствата са привлекателни за хора в провинцията, но в София детегледачките се пазарят за минимум 300 лв. месечно, показва практиката.


Претенциите


С проблема с детските градини до голяма степен се спекулира, смята обаче Милка Славчева, председател на българската асоциация на частните училища, която работи и с консултативния съвет по образованието към кмета на София. Сред родителите съществува мода на определени детски заведения, но не може всички малчугани на столицата да се поместят в 5-10 градини, казва Славчева. Според нея са напразни притесненията за по-лошо ниво на заведенията в крайните квартали. Няма градина в София без групи за изучаване на чужди езици, ако има нещо запазено като качество от българската образователна система, то това е предучилищното образование, коментира Славчева.


Според нея добър изход за родителите е осигуряването на транспорт за децата до съответната ясла или градина - идея, която е обсъждана от консултативния съвет по образование. Само че общината няма пари, а и майките оказвали "жестока" съпротива, защото държат децата им да ходят в най-близката забавачница. По думите й стартът на електронния регистър в столицата също ще облекчи положението до известна степен. В него по ЕГН-то ще се вижда кога се дублират молбите за едно дете в няколко градини и ще се знае реално колко малчугани кандидатстват, кои молби са удовлетворени и къде има свободни места.


----------------


АлтернативитеЧастните детски градини


Първите частни детски градини се появиха през 1992 г. Днес те са 49 в цялата страна, от които 36 са в София по данни на министерството на образованието. Високите такси - от 260 до 320 евро месечно, на фона на дохода на средностатистическия българин обаче пречат те да се превърнат в реална алтернатива за родителите. Затова и засега в системата на частните градини са обхванати не повече от 1500 деца, казва шефката на асоциацията Милка Славчева.


В същото време част от тях се помещават в сгради на общински детски градини. В София случаите са 7. До 2006 г. те плащаха месечен наем от 16 до 40 лв. След вдигането на цената от общината сега за 200 кв.м в район с дефицит на места в общинските градини частната плаща месечен наем 88 лв. За частните заведения е почти невъзможно да си строят собствени сгради, опонира Славчева и напомня, че за децата в тях също стои въпросът къде да отидат, ако ги изгонят от общинските помещения.


Детегледачките


В последните години в България се развива и друга "пазарна" ниша - тази на детегледачките. Едно елементарно търсене в интернет и наяве излизат множество обяви - пенсионирани учителки или медицински работници, безработни жени или млади госпожици.


Макар на час цената на такава услуга да достига 10 лв., че и повече, в повечето случаи детегледачката излиза по-евтино от частната детска градина. Средното месечно възнаграждение за тази услуга е 350 - 400 лв, каза Борислав Огнянов, собственик на Detegledachki.com, които извършват посреднически услуги. 90% от хората, които ползват услугите на фирмата, са от София. За детегледачки се набират хора с медицинско или педагогическо образование, като се предпочита наличието на опит. Чрез тестове им се изготвя профил. Опитваме се максимално да подсигурим родителите, но не може да дадем 100% гаранция за никого, коментира Огнянов.


Грижата за децата от индивидуални гледачки е нещо нормално, тази форма е и по-гъвкава, но в същото време разрастващият се пазар крие и опасности, твърди Милка Славчева. Проблемът според нея е, че те никъде не се регистрират и съответно никой не ги контролира. Има и прикрити форми на детски градини - жени гледат по няколко деца в дома си, но никой не следи спазват ли се елементарните хигиенни изисквания, коментира тя. Славчева определя тази форма за отглеждане на децата и като нелоялна конкуренция на частните градини, защото не се плащат данъци.


Според нея министерството на образованието не бива да стои настрана от проблема. Държавната агенция за закрила на детето пък е без правомощия - законът им дава право да лицензират организации, които предоставят социални услуги за деца в риск, докато работата на детегледачките не попада в тази категория.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ДОВОЛНИЯТ
  ДОВОЛНИЯТ
  Рейтинг: Гневно

  Изобщо,държавичката ни,абдикира от всичко и ни остави да си се оправяме кой как може.Обаче,ако може,и да и платим повечко за да си отгледаме децата,на които тя така щедро отпуска по 18лева месечно!Искам да попитам Орешарски и Масларова-как подяволите,се гледа дете с 18лв?И, с какви очи ще искате един ден,то да остане и да работи в България?

 2. 2 Профил на Оня с коня
  Оня с коня
  Рейтинг: Неутрално

  Изпратете всички лелки на опреснителен курс където да им обяснят че има и друго изражение на лицето освен "к'во си ми дошъл тука бе!"

 3. 3 Профил на Неразбрал
  Неразбрал
  Рейтинг: Неутрално

  Как така частна детска градина струва в пъти повече от детегледачка?! За какво отиват тия пари, и кой тогава въобще ползва частни градини, щом по-добрата услуга е и по-евтина?

 4. 4 Профил на една майка
  една майка
  Рейтинг: Неутрално

  Освен месечните такси в частните детски ясли и градини родителите са длъжни да плащат и по пет лева на ден отделно за храната на децата си...А що се отнася до детегледачките - повечето взимат по 2 лв на час...

 5. 5 Профил на един татко
  един татко
  Рейтинг: Гневно

  Е това не го разбрах нещо "За частните заведения е почти невъзможно да си строят собствени сгради"!!!
  Защо да е невъзможно???
  Възможно е да се събира такса от 300 до 500 Евро на месец при това повечето искат авансово плащане поне за 6 месеца. Възможно е да се ползват обшински сгради срещу смешен наем. А е НЕВЪЗМОЖНО да се строят частни градини?!?!?! Ами да бъдат така добри тези фирми и хора занимаващи се с такава дейност да направят съответните инвестиции а не само вземат пари.
  Но както и да е, частните градини са наистина най-малкия проблем аз се подразних от смешния наем който плащат, ама нейсе те да са.
  По-страшен е проблема с общинските ОДЗ-та (така наречени). Да, малко са градините в които родителите се редят от ранни зори да подадат документи, но е масово че документите трябва да се подадат МИНИМУМ 6 месаца предварително, че то за да си сигурен най-добре още като излезе бебето от родилен дом, ходи направо да подаваш документи за детска ясла. Ако не си ги подал поне преди 6 месеца, а искаш детето ти ходи на ясла или градина, пък се почват един преговори със съответната директорка на съответно заведение - разбирай финансови преговори, я "дарение", я директен подкуп, а някои са и без преговори - имат си хората фиксирани цени.
  Та така, иначе много се говори за демографска катастрофа, но държавата и обшините не прават нищо за подпомагането за отглеждането на децата по-скоро обратно, гледат да откажат хората да имат деца

 6. 6 Профил на арта
  арта
  Рейтинг: Разстроено

  Ами общините предпочитат да строят дискотеки,а не детски градини,защото в първият случай далаверата е голяма,а във втория - никаква.Че кой ще ви бутне рушвет за детска градина?

 7. 7 Профил на друга майка
  друга майка
  Рейтинг: Неутрално

  Както за журналистите, така и за родителите:
  Не всички частни детски градини взимат по 320 евро - повечето вземат около 400 лева.
  Детегледачките не вземат по 10 лева на час за пълен работен ден - каквато е истинската алтернатива на детска градина и ясла. За работен ден може да се договори и цена от 2.5 до 3 лева на час.
  Решението да запишете детето на ясла или градина не се взема от днес за утре и спокойно можете да планирате 3-4 месеца напред. Това означава, че в искането за предварително подадена молба има достатъчно логика и разум.
  И последно (малко лично) - държавата не е виновна, нито Масларова, нито някой друг... Родителите могат да проявяват и здрав разум, когато въпросът е свързан с това къде детето ще прекарва делничните дни. Това е решение, което според мен няма нищо общо с 18 лева детски и с намесата на някакви институции - това би трябвало да е решение, което те (родителите) вземат след като разговарят с директора на детската градина, с учителката и т.н.
  Моето мнение е плод на моят личен опит с две деца - на 10 и на 3 години, срещи с няколко директорки и учителки.

 8. 8 Профил на гост
  гост
  Рейтинг: Неутрално

  Частните градини или персоналните детегледачки имат и негативни страни не само заради цената. Аз имам дете на 3 г., изкарвам достатъчно пари за да си позволя да го пращам в частна градина, но не искам и няма да го пратя. Защо ли, защото в частните градини са масово децата на мутри и бандити (по разбираеми причини, могат да си го позволят) ако минете покрай такава градина сутрин ще видите с какви коли и джипове се оставят децата. Лощо няма в колите и джиповете, лошото че тези деца се възпитават от такива родители и за тях ценностната им система е точно коли и пари. Още на тази възраст тези децата се съредновават чий татко с какъв джип и с какви пари и т.н. виждал съм го с очите си, присътвал съм на такива реплики и разговори. Виждал съм и тези родители как учат децата си да се отнасят към другите деца. Аз не искам детето ми да расте в такава среда, не искам да се учи се бие с всеки който не му даде играчката си и да се държи от малко като примерно и да оценява хората по парите и колите им.
  А за детегледачките лошото е че детето има много по-малък контакт с други деца, много е изолирано от средата си т.е. от деца на неговата възраст и в резултат то много по-трудно и бавно свиква да играе и общува с другите деца.
  Лично мнение разбира се и за двете неща, всеки сам си преценява.

 9. 9 Профил на Спиро
  Спиро
  Рейтинг: Неутрално

  Каква повишена раждаемост, какви 100 лева ?! На всички е пределно ясно, че проблемите идват от масовата миграция на селяни в големите градове и по-специално в София. Просто в този град живота стана отвратителен, всеки ден трябва да се боря със задръстванията, навсякъде простотия и чалга, в училищата децата на селяните си носят просташкото възпитание. Какъв е смисъла да възпитавам моите деца, след като някое селянче ще го избута с лакти ?! Просто пълна трагедия, няма никакъв смисъл да се живее в България.

 10. 10 Профил на Пешо
  Пешо
  Рейтинг: Неутрално

  А бе Спиро, като не ти харесва наплива на селяни в София, що не земеш пък ти да идеш на село? Няма задръствания, детските градини празни, простотията и чалгата само по телевизията.. А?
  Селяните му били виновни

 11. 11 Профил на майка на 2 деца
  майка на 2 деца
  Рейтинг: Любопитно

  Напливът към определени градини е разбираем. Моето дете тръгна през м.септември на градина в центъра на София, защото е на 5 мин. от офиса ми, а само аз мога да го взимам вечер. Живеем в кв. Павлово, но докъто се прибера ще стане минимум 18.30-18.40, нали разбирате, как ще се чувства детето и госпожата, която ще чака за да ми го предаде. Да не говорим, че ОДЗ 37 поема първо децата от яслената група в І група градина/ обикновено 25-28 деца/ и едва след това други деца И Т.Н. В ТОЯ ПОРЯДЪК.

 12. 12 Профил на ххх
  ххх
  Рейтинг: Неутрално

  Таксите в градините в центъра и в най-зачукания квартал са еднакви. Таксите в по-добрите като материална база и учители са еднакви с тези, които, хм, не са чак толкова добри. Заплатите на учителките с 30 деца (при норматив 18!) са еднакви с тези с 12 деца. Заплатите на учителките, които си гледат съвестно работата, са (изненада, изненада!) абсолютно еднакви с тези на учителките, които само гледат да мине някак работното време. Правила за прием няма, има "препоръки".
  От кого зависят тези нещица? От родителите ли? Или от учителите?
  Познахте - от общината. Кой обаче в общината ще се занимава с подобни глупости?

 13. 13 Профил на Млад татко
  Млад татко
  Рейтинг: Неутрално

  Не раждаемостта, а реституцията , приватизацията, затварянето на заводските детски градини /и такива имаше/ и заграбването на детски градини за административни нужди породи проблема. Защо социалното подпомагане на "Младост" се помещава в детска градина , а ? Да върнат сградата и без това не е подходяща. Да си построят сами сграда. Да, ама Софиянски продаде де що имаше общинско. И сегашните - и те това правят.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 15. 15 Профил на Stef
  Stef
  Рейтинг: Весело

  Снимката ме радва много ...

 16. 16 Профил на доматения кол
  доматения кол
  Рейтинг: Неутрално

  де да те знам какъв прошляк си - сигурно живееш в обеля 8 или люлин 8. а може би в модерни предградия???
  да не би да си 3 поколения софиянец случайно?
  да ти кажа някои факти, дето сигурно си ги проспал по часовете по история.
  Знаеш ли колко е била софия през 1878 година (за такива нещастници като тебе - годината когато се освобождаваме от турско робство) - малко над 10 хил. (пловдив по това време е най-големия град).
  Сега софия е 2 милиона. за 130 години - 200 пъти увеличение. Това означава, нещастник такъв, че шанса пра-дядо ти да е бил Софийски жител е 0.5%. НУЛА ЦЯЛО И ПЕТ ПРОЦЕНТА БОКЛУК ТАКЪВ! И кво - значи и ти си същия цървул като тия на които се присмиваш. Пълен нещастник.

 17. 17 Профил на самир
  самир
  Рейтинг: Неутрално

  10 лв на час е цената в Германия - аз плащам толкова на немкиня
  откъде ги измислихте

 18. 18 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5910 Неутрално

  Тази "немкиня" и тя ли се казва Самир? И къде точно в Германия е това - до полската граница ли?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 19. 19 Профил на kosio
  kosio
  Рейтинг: Неутрално

  Не ви ли стана ясно на всички, че каквото захване държавата/общината да прави все го изкарва криво?!
  Детегледачка на пълен+ работен ден струва 400/месец. Частна детска ясла (истинска, не от онези с по 4-500Е/месец; те са за да измъкват парите на мутрите - просто друга ниша) струва 270 (двеста и седемдесет!) лева на месец (оня ден я платих). Това ВКЛЮЧВА храната.

  Разбирам, че на много хора им е по-лесно да мрънкат и да се оплакват от колкото да свършат малко работа (като проучване например), но това не променя фактите.

  И още нещо. Добрата държавна ясла струва пак толкова - 250-300/месец. Толкова струва реално - като си платиш спонсорствата. А, в мизерна казарма от макаренковски тип детето няма да си дам. Нищо, че е 50/месец.

  Пазарът на детски ясли и градини в момента е полунелегален. И за това е виновна държавата. И най-вече министрите на образованието и "грижите". Направо ще си умрат прави, ако не си бъркат дебелите неграмотни пръсти в живота на хората.

  Това е целият проблем. Не че държавата не прави достатъчно (тя и по дефиниция не е способна), а това, че се бърка там където не и е работа.

  Държавата спъва развитието (възстановяването май е по-точно) на отглеждането, възпитаването и образоването на децата в България. Това е истината.

 20. 20 Профил на Мосьо
  Мосьо
  Рейтинг: Неутрално

  Ти ако имаш излишна пари да даваш по 300 лева за детска градина - давай. Обаче повечето хора нямат или може да се случи да нямат, в момента в който имат нужда да си дадат детето на детска градина. Не се прави на много отворен, животът е кръговрат - днеска имаш, утре нямаш. Едно ПТП и си зад борда мой човек. АРЕ БЕГАЙ, ПИСНА МИ ОТ ШИБАНИ СНОБАРИ У ТОЯ САЙТ. +"Я моем да плащам 500 лева". Ами плащай, като си тъпо парче.

 21. 21 Профил на Берна
  Берна
  Рейтинг: Неутрално

  Избора на детска градина е несъмнено важно нещо. Но не всяко сем. може да отдели пари за частна градина, а и много основателен е поста на ГОСТ - N 8. В действителност има много добри и с традиции общински детски градини в София. С огромно уважение и благодарност за възпитанието и хубавите мигове които подари на трите ми деца 48 детска градина- Сарагоса в София!

 22. 22 Профил на :-(
  :-(
  Рейтинг: Любопитно

  kakvo detski gradini, kakvi pet leva? vie da ne ste ludi be? poglednete jivotnite - kato rajdat malko izbirat s osobeno staranie miastoto kadeto da go rodiat. Za da izberesh tozi mirizliv obor bulgaria, pardon mutrafonia, kato miasto da rajdash, otglejdash i vazpitavash deca triabva akala da ti e po malak ot jivotinskia!

 23. 23 Профил на Жител на Курило
  Жител на Курило
  Рейтинг: Неутрално

  Определено майка ти е трябвало да ползва по-редовно противозачатъчни.....

 24. 24 Профил на Жител на Курило
  Жител на Курило
  Рейтинг: Неутрално

  Па да добавя - баща ти да се беше подсигурил с един презерватив.....
  И първо се виж ти колко си ТЪП, ТЪП, ТЪП. Пишеш България с малка буква, "по малък" - без тиренце......Миришеш на животно, да....

 25. 25 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: Неутрално

  Не е вярно, че родители са длъжни да плащат допълнително за храна за всички частни детски градини.

 26. 26 Профил на от една възмутена майка
  от една възмутена майка
  Рейтинг: Неутрално

  Вие всички поне имате избор ,какво да кажем ния от провинцията .В нашия град нямаме избор има само държавни детски, а учителките са под всякаква критика-за нищо не стават.Отношението на Госпожите е според родителите.А какво да кажа за директорката на сина ми -пълна селянка ,явно протеже на някои от общинат.Ужасно е

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах