Светът очаква от Китай повече прозрачност след ракетния опит

Светът очаква от Китай повече прозрачност след ракетния опит


ДОТУК В ПОРЕДИЦАТА
Иде ли нова военна надпревара в Космоса? Този тревожен въпрос се задава от края на миналата седмица, след като Китай извърши успешен опит за унищожаване на спътник с ракета, изстреляна от земята. Никой не е правил подобно нещо поне от 20 години насам и ситуацията днес е много по-различна. Ако през студената война подобни технологии засягаха изключително отбраната, днес икономиката и животът на света са пряко зависими от сигурността на комерсиалните спътници.


Затова тази седмица "Дневник" насочи вниманието към това събитие, като дотук разказа какво точно се е случило и колко голяма е опасността от отломките след взривения спътник. Днес продължаваме с реакциите на световните сили.


Почти две седмици отне на Китай официално да потвърди, че на 11 януари е направил успешен опит по унищожаване на спътник с ракета, изстреляна от земята. Едва вчера външното министерство в Пекин наруши мълчанието, след като няколко часа по-рано във Вашингтон говорителят на Държавния департамент Шон Маккормак съобщи, че за тестът е било признато в неделя на среща в китайската столица с помощник държавния секретар на САЩ Кристофър Хил. На този разговор китайците уверили, че ликвидирането на един от техните непотребни метеоспътници "не бива да се възприема като заплаха към когото и да било и не е имало за цел да започва надпревара във въоръжаването в Космоса".
САЩ са приели това обяснение


но са настояли за повече прозрачност в космическата програма на Китай и заедно с други космически държави са изказали притеснения, че развалините на спътника може да повредят друга техника, разположена на тази височина. Русия - другата голяма космическа сила, първоначално се усъмни в достоверността на разкритията за китайското изпитание, а след това се въздържа от коментари. Вчера министърът на отбраната Сергей Иванов само каза, че страната му "не е против използването на Космоса за военни цели, но е категорично срещу разполагането там на ударни оръжейни системи". Ние също не планираме подобно разполагане и очакваме всички останали държави да се придържат към това, каза Иванов, цитиран от агенция РИА "Новости". "Това е наша принципна позиция, която ще продължим да следваме, надявам се с подкрепата на повечето страни в света", допълни Иванов.


Китай никога не е използвал, няма да използва Космоса за военни цели и няма намерение да участва в надпревара за въоръжаване в Космоса, заяви малко по-рано на пресконференция в Пекин Лю Цзянчао от външното министерство. "Подкрепяме една по-голяма прозрачност по това какво точно е направено с този опит и какви са били намеренията зад него, както и да има повече яснота по разходите за отбрана на страната", коментира Шон Маккормак във Вашингтон.


В дните след безпрецедентното за последните 20-ина години изпитание обаче върху Пекин се стовари вълна от критики и настоявания за обяснение. Основното притеснение не е толкова за китайските възможности, колкото за вероятността и други държави да се сдобият с техника за сваляне на граждански и военни спътници. През октомври миналата година президентът Джордж Буш подписа директива, разрешаваща употребата на сила срещу държави или организации, чийто враждебни действия може да навредят на американската спътникова система. "Сателитите са незащитената част от националната ни сигурност.


Президентът Буш трябва да гарантира защитата им, като предложи международно споразумение за разработване, изпробване и разполагане на оръжия в Космоса и на антисателитни системи", заяви на 18 януари конгресменът Едуард Марки. Според него само от отломките от китайския тест са застрашени група от 66 комуникационни спътника на близка орбита. САЩ са особено уязвими от враждебни действия в Космоса, защото огромни части от икономиката зависят от спътниците - енергетика, комунални услуги, съхраняване на газ и петрол, финансови и банкови операции, телекомуникации...


Великобритания изказа притеснения от хода на Китай и опасения за последиците от космическите отломки. Но според Том Кели - говорител на премиера Тони Блеър, "ние не виждаме да е нарушено международното законодателство и по-скоро сме загрижени от отсъствието на предварителни консултации по въпроса".


Икономически най-развитите държави


в Азия също са притеснени


Япония и Австралия поискаха от Китай да даде обяснения за изпитанието на ракетата - убиец на спътници. Миналата седмица японският външен министър Таро Асо заяви, че Китай би трябвало да обясни и действията си. Токио не възприема Китай като военна заплаха и се надяваме, че Пекин взима предвид факта, че липсата на прозрачност само подхранва спекулации по въпроса, заяви секретарят на правителството Ясухиса Шиозаки. Австралия извика на 16 януари посланика в Канбера и настоя за подробности относно бъдещите планове за разработване и разполагане на противоспътникови оръжия. "Загрижени сме от милитаризацията на Космоса, както и от последиците за нашите спътници", заяви външният министър Александър Даунър.


Според бившия директор на ЦРУ Джеймс Улси китайският тест е сигнал, че Пекин се подготвя за по-сериозна военна конфронтация в бъдеще. "Очевидно е, че те се подготвят за сблъсък с нещо от порядъка на американската военна сила. Китай работи много, много силно да се издигне от умерена в значителна международна военна сила. Те изграждат значителен военноморски флот, купуват и разработват модерни самолети и балистични ракети, които могат да маневрират и да атакуват кораби, включително и наши", каза Улси в предаване на телевизионния канал "Блумбърг".


В случай на някакво сериозно вътрешно напрежение, Китай лесно може да си намери външен враг, за да обедини нацията, и най-вероятно този враг ще е комбинация от Тайван и САЩ, продължава Улси. В такъв момент способността им да свалят спътници може да се окаже значително преимущество, смята бившият директор на ЦРУ.


Той обаче посочва, че в момента по-сериозно предизвикателство е растящата икономическа мощ на Китай. Растящите енергийни нужди на китайците и индийците в комбинация с прогнозите за производството на петрол в Близкия изток би трябвало да подсилят търсенето в САЩ на алтернативни енергийни източници, казва Улси. "Администрацията трябва усилено да стимулира преминаването към хибридни автомобили, които в случай на криза да могат за една нощ да преминат от петрол към електричество. Алтернативни биогорива могат да се произвеждат и у нас - няма нужда да гледаш царевица в Близкия изток, когато имаме прекрасно земеделие", заключава той.

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Читател
    *****
    Неутрално

    Аз съм против използването на космоса, както и земята за военни цели.
    Обаче, други и такива като мене, отговорете си, защо никой не ги пита.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK