Очаква ли ни бъдеще на един миниран КосмосДа сънуваш кошмар как ти бъркат в окото - така специалистите по космически технологии и отбрана образно описаха ефекта върху САЩ от китайския военен експеримент от 11 януари със сваляне с ракета на непотребен метеоспътник. Макар Пекин да се кълне, че няма никакви амбиции за звездни войни, изведнъж Вашингтон осъзна, че китайците могат да застрашат орбиталните му сателити, които са очите и ушите на САЩ.Дори и да имаше такива планове


Китай вероятно е далеч от това да създаде реална заплаха. Но именно тази преднина на Запада във времето трябва да се използва за нова стратегия. Част от нея трябва да е минимализирането на риска, което се постига чрез подсилване на стелт технологиите по спътниците и преминаване от големи, струващи милиарди долари, спътници към групи от няколко по-малки и по-трудни за откриване и атакуване. "Размножаването" на спътниците, разбира се, ще излезе и по-скъпо.
Унищоженият китайски спътник е бил на височина от около 800 км, т.е. в пояса до 2000 км, в който се разполагат повечето шпионски спътници на САЩ. При сегашното състояние на техниката това е оптималната дистанция за наблюдение на терена с камери с висока резолюция и набиране на разузнавателна информация и управление на войските и "умните" оръжия.


Според Бил Суитман от "Джейнс спейс системс енд индъстри" Америка ще трябва да се насочи към миниатюрни сателити с цел обезсмисляне на една бъдеща китайска система. Да се изстрелва голяма ракета, за да се свали един малък обект, ще е икономически неизгодно. Сега изработването на американски шпионски спътник струва около 500 милиона долара и още 200 отиват за извеждането му в орбита. Свалянето му или реалната заплаха за ликвидирането му поставя под въпрос харченето на толкова средства. Затова китайският тест се смята не само за смел до арогантност, но и демонстрация на готовност да се възприемеасиметрична тактика
в една евентуална звездна война.Тази тактика е изпробвана за последно в началото на 80-те години от САЩ и беше забравена, но, изглежда, се е оказала подходяща за китайската космическа програма, изоставаща с години от тази на великите сили. Китайците обаче не вървят плътно по стъпките на Москва или Вашингтон, а разработват едновременно няколко канала за агресивни действия в Космоса. Един от тях е да се появи спътник, способен да порази друг спътник. Пекин вече е демонстрирал подобна технология с извеждането в орбита първо на един, а после на още един сателит, които се движат заедно. Иначе казано, това означава способност да се пусне по един "близнак" до вражеския спътник и при нужда той просто да бъде насочен за сблъсък с него. В ход е и друга технологична линия - използването на наземни лазери. През последните години на няколко пъти китайците са "осветявали" американски спътници с такива лазери, което се тълкува като подготовка за маркиране или дори за сваляне на сателити. Друга концепция, предлагана в Китай, е за заглушаване и атакуване на американските наземни инсталации от космическата програма.


Пекин поддържа минимален ядрен арсенал, с който може да нанесе достатъчно щети на който и да било потенциален агресор. Но американският противоракетен щит, под който може да се включат и някои европейски и азиатски държави, поставя под въпрос ефективността на тази стратегия. Още през ноември китайски военни специалисти коментираха, че страната им не стои безучастно и разработва способност за "втори ядрен удар", т.е. може да защити ракетите си от изпреварваща атака, да ослепи и оглуши сателитите на противника и да изстреля стратегическите си ракети.


Американски правителствени източник, цитиран от в."Файненшъл таймс", твърди, че между септември 2004 и февруари 2006 г. Китай е изстрелял три ракети, способни да свалят спътник от орбита, макар че действителната цел на тези опити не е била съвсем ясна. Миналата година Пентагонът съобщи, че знае за разработването на антисателитни системи, но че Пекин разполага с технология, свързана с взривяването на ядрен заряд в Космоса - метод, който носи твърде много рискове. Един от тези рискове е познат на американците и руснаците още от 80-те години, когато те изоставят изпитанията на противоспътникови оръжия. Става дума за опасността противниковата страна погрешно да изтълкува като начало на атака една експлозия в Космоса или дори случайно повреждане на спътник от летящи отломки. Затова САЩ са се насочили към по-модерни подходи като лазери, микровълнови оръдия, ракети за прихващане на антисателитни оръжия още докато са на път към целта или дори космически мини.


Не е изключено Америка да е подценила потенциала на Китай. Според Джонатан Полак, специалист по Китай в колежа на американските военноморски сили в Нюпорт, "те винаги са говорили за антисателитни оръжия, но ние винаги си мислехме, че това е нереална заплаха и може би на китайците това им е изнасяло, за да не ни дразнят".
Какво тогава е станало причинада се премине към реален тест? Част от анализаторите смятат, че така Пекин подтиква президента Буш да започне преговори за забрана на космическите оръжия. Политиката на сегашната администрация във Вашингтон е, че Америка трябва "да е свободна в действията си" в Космоса и поради това дори и китайците да са имали положителни мотиви за теста, реакцията на САЩ няма да е позитивна. "Честно казано, за мнозина във Вашингтон този ход само потвърждава възгледа, че Китай е заплаха. В крайна сметка дори може да се стигне до обратна реакция и принуда Америка да контрира Китай", обяснява Полак.


Други анализатори допускат, че по-скоро е направена демонстрация на технологично постижение, а не е приложена тактика за силово преговаряне, позната от студената война.


В годишната си оценка за заплахите за националната сигурност шефът на Агенцията за военно разузнаване ген. Мейкъл Мейпълс посочи в началото на годината Китай и Русия като "първостепенни източници на загриженост" по отношение на космическите програми. Няколко страни продължават да разработват средства с потенциално заплашителна сила срещу нашите космически активи и някои вече са разположили системи, способни да свалят спътници, се казва в доклада на ген. Мейпълс. Писмените ми изявления бяха представени в Конгреса на 11 януари - същия ден, когато Китай демонстрира способност да унищожава спътници с ракети. Почти веднага конгресната комисия за американско-китайските отношения в икономиката и сигурността разпространи обширен анализ за потенциала на Пекин да произвежда антисателитни оръжия. Той бе изготвен основно от експерта по Китай Майкъл Пилсбъри и е основан най-вече на достъпни китайски източници. В текста се посочва, че поне трима китайски военни са настоявали за тайно разполагане на противоспътникова система, която да се използва срещу САЩ "изненадващо и без предупреждение". Дори малка по мащаб криза с американски спътници, засягаща примерно 50 от тях, "би имала катастрофални последици не само за американските въоръжени сили, но и за гражданската икономика". Публично достъпни източници засега не дават информация в какъв срок САЩ са готови да изстрелят заместители на свалените от китайците спътници, се казва в доклада.


В петък в американския Конгрес бе разпространен доклад, в който се сочи, че китайците може да употребят антисателитно оръжие без предупреждение и че дори атаката да е малка по размери, последиците от нея може да са катастрофални. Последното подобно изпитание на САЩ е направено през 1985 г., но оттогава базираните в орбита технологии масово са навлезли в живота ни и са го променили. Съвършено различен е бил и геополитическият контекст от времената на студената война.
---------------
ДОТУК В ПОРЕДИЦАТА


Иде ли нова военна надпревара в Космоса? Този тревожен въпрос се задава от края на миналата седмица, след като Китай извърши успешен опит за унищожаване на спътник с ракета, изстреляна от Земята. Никой не е правил подобно нещо поне от 20 години насам и ситуацията днес е много по-различна. Ако през студената война подобни технологии засягаха изключително отбраната, днес икономиката и животът на света са пряко зависими от сигурността на комерсиалните спътници.


Затова тази седмица "Дневник" насочи вниманието към това събитие, като дотук разказа какво точно се е случило и колко голяма е опасността от отломките след взривения спътник. В сряда описахме реакциите на световните сили

Коментари (0)
  1. 1
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK