Приоритетите на министър Джевдет Чакъров и неговата партия

Приоритетите на министър Джевдет Чакъров и неговата партия


Държавата може да участва в добива на злато от находището в Челопеч, ако концесионерът е съгласен. Това заяви в понеделник екоминистърът Джевдет Чакъров. Той свика пресконференция, за да представи приоритетите на ведомството си за 2007 г. По думите му предложението за държавен дял в добива е внесено в междуведомствената група, занимаваща се с промените в Закона за подземните богатства, с които ще се повишат концесионните възнаграждения при добив. Чакъров даде за пример случай на 20% държавно участие в Румъния.


Годишно в държавата постъпват 15-20 млн. лв. от концесионни такси за добивна дейност, каза Чакъров. Промените в закона са почти готови, допълни той, но не разкри нищо около тях. За увеличаване на парите, които държавата събира от добивните концесии, се заговори, след като вече повече от година Чакъров отказва да се произнесе по екооценката на инвестиционния проект за 175 млн. долара на канадската "Дънди прешъс металс" за разширяване на добива на руда от находището в Челопеч. Заради блокираните си проекти компанията подаде жалба във Върховния административен съд (ВАС). Тричленката на съда задължи Чакъров да подпише оценката, но екоминистерството обжалва, а петчленният състав на ВАС още не се е произнесъл.


Според Чакъров условията на концесионния договор не защитават държавните интереси, тъй като концесионното възнаграждение е твърде ниско - 0.75%. "Аз имах позицията и нашата политическа сила (ДПС) споделя тази позиция", заяви Чакъров. Екоминистърът каза, че призовава и останалите управляващи политически сили да се произнесат по този казус, за да може да се ускори неговото решаване.
Още преди да бъде повдигнат въпросът за таксата на "Челопеч", компанията предложи да отчислява до 2.15%, при условие че през следващите 10 години тези около 1 млн. долара постъпват в бюджетите на общините Челопеч и Чавдар. Директорът на "Дънди" Лорънс Марсланд коментира в понеделник пред "Дневник", че всякакви опити на Чакъров да променя концесионния договор биха били нарушение на закона. Според ръководството на канадската компания екоминистърът се опитва да отклони вниманието от незаконните си действия спрямо инвестиционните й предложения в България. Марсланд допълни, че данните от примера с Румъния са манипулирани, защото ставало въпрос за конкретно споразумение между едно дружество и румънското правителство по инициатива на частната компания.


Чакъров заяви, че идеята за държавното участие в добива на злато е парите, които постъпват, да се управляват от министъра на финансите и да отиват за изграждането на инфраструктурата в страната. Ако сега бюджетът позволява около 15% национално съфинансиране, след постъпленията от добива може да имаме пари за 25-30%. Тогава няма да има недостиг на средства за изграждане на инфраструктурата, за която страната е поела ангажименти, добави екоминистърът.


По думите му, ако парите от европейските фондове по оперативната програма "Околна среда" (над 1.5 млрд. евро) се усвоят напълно, те ще стигнат за 60-70% от целите, поставени до 2014 г. - пречиствателни станции, отвеждащи колектори, ВиК системи, депа за отпадъци. Останалите трябва да се осигурят чрез публично-частно партньорство, каза Чакъров. Европейската инвестиционна банка също ще се включи в осигуряването на средства, допълни заместникът му Атанас Костадинов. Очаква се Европейската комисия окончателно да одобри оперативната програма през юни или юли, каза екоминистърът.


За опазване на биологичното разнообразие и изграждане на екомрежата "Натура 2000" в оперативната програма са предвидени малко над 200 млн. лв., съобщи Чакъров. Заместникът му Чавдар Георгиев допълни, че всички регионални екоинспекции разполагат със списъците с потенциалните зони от "Натура", така че има механизъм за опазването им още преди да бъдат обявени за защитени. Предстои да се приемат промени в закона за биоразнообразието и да се изготви наредба за специалните оценки на инвестиционните проекти в зоните от "Натура", каза Георгиев.


Конфедерацията на работодателите и индустриалците (КРИБ) настоява от екомрежата да бъдат изключени урбанизираните територии и зоните с разрешение за търсене или добив на подземни богатства. В писмо до премиера Сергей Станишев, огласено в понеделник, организацията възразява да се променя статутът на тези зони, както и на местата, където има учредени концесии. КРИБ е представила и аргументи за невключването в "Натура" на територии с приет общ устройствен план и оценка на въздействието върху околната среда. Организацията настоява премиерът лично да се намеси в решаването на проблема.


--------------


Проверка на проекта за изграждането на т.нар. арабско вилно селище край Калиакра е разпоредил Джевдет Чакъров, след като министерството се е самосезирало по публикации в пресата. Министърът съобщи, че през 2005 г. екоинспекцията във Варна е издала становище за изграждане на жилищни сгради на терена, тъй като инвеститорът така е посочил, каза министърът. Сезирали сме местния строителен надзор и ако има промяна в проекта, той би трябвало да отмени разрешителните, коментира Чакъров.


--------------
Актуализация на таксите за използване на водите предвиждат подготвяни от екоминистерството промени. Те се налагат от новия Закон за водите, който въвежда т.нар. топлинен компонент, съобщи зам.-министърът Любка Качакова. Така колкото по-топла е водата, толкова по-скъпа ще е. В момента водите се разделени в три категории според качеството им. В зависимост от категорията и предназначението при минералните извори например таксата на кубик варира от 0.15 лв. за лечебни и социални заведения през 1 лв. за спорт и хигиенни нужди до 1.5 лв. за всякакви други цели. Промяната не засяга концесионните договори.

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Меко казано не съм фен на Чакъров, но почвате да прекалявате. Добивните компании правят достатъчно поразии за да не плащат нищо или почти нищо на държавата. И законите ни са меко казано стари и неработещи.

 2. 2 Профил на Иван Вазов - внук
  *****
  Неутрално

  Под Игото. Част ІІ. Или как Чакъров, Дикме и Доган управляват народа. Османците напредват към Европа и няма кой да ги спре.

 3. 3 Профил на от Иван Вазов - внук
  *****
  Неутрално

  Bravo na 4akirov, Dikme i Dogan.Horata si znaet rabotata...Bravo.

 4. 4 Профил на Nabljudatelka
  *****
  Гневно

  Ami taka i 6te ostane ,dokato tezi,koito se nari4at bulgari ne zapo4nat naj-setne da misljat kato bulgari i v imeto na nazionalnoto obedinenie VSI4KI BULGARI da izdignat edinna kandidatura/primerno Bojko Borisov/i da glasuvat za nego.Samo taka 6te iz4ezne zavinagi ot bulgarskija politi4eski givot urodlivoto prisustvie na komunisti4eskite podlogi-Dogan i zjalata obrjazana banda.Edinno NAZIONALNO SAMOSUZNANIE e spasenieto ni.Ako vseki ot nas e gotov da napravi kompromis v imeto na ob6tata zel-spasenieto NA MAJKA BULGARIA,to Dogan skoro 6te bude politi4eski trup.BOG DA PAZI BULGARIJA!

 5. 5 Профил на Асенизатор
  *****
  Неутрално

  Абе има ли здравомислещ БЪЛГАРИН, за когото да не са ясни "Приоритетите на министър Джевдет Чакъров и неговата партия" ?! - ВЛАСТ И ПАРИ, ПАРИ И ВЛАСТ...

 6. 6 Профил на Румен
  *****
  Гневно

  И аз мисля като един наш политик,че Доган е "проклятие за България", но освен това проблемът е и във всички нас, че оставяме в къщи когато трябва да излезем и да кажем "НЕ" на башибозука. Разбира се турците са като всички нас и омразата трябва да е насочена срещу Доган и покровителите му от Анкара, "Позитано" и Президента.

 7. 7 Профил на w-9
  *****
  Гневно

  Наивничко се питам не се ли преекспонират някои проблеми за да се забравят други. Например проблемът с топлото не е ли преекспониран за да не сеобсъждат по-голямите далавери. От началото на гласността до сега от България са отмъкнати над 20 МИЛИАРДА $. Като отчетем курса през годините това са над 40 МИЛИАРДА лева. Всички те се забравят а ни пълнат ушите с едва една хилядна от тях. Добре, без излишен шум, да осъдят и затворят топлото и всички около него, но дайте да говорим за липсващите милиарди!
  Какво стана с Веска Межидиева, защо не е задържана и особено сега, когато сме част от Европа, защо не се оказва натиск върху ЮАР хем да ни се върнат парите, хем веска да ни пратят в белезници!
  Какво стана с РМД-тата кой е виновен, кой носи политическата отговорност! Има ли и юридическа такава.
  Как бяха изнесени около 3 милиарда $ още по татово време! Кой отговаря! Фирмата Вили Бетз с тировете как стана частна и кой отговаря!
  Кой приватизира Кремиковци за 1$
  Кой носи отговорност за неизгодните приватизации на Балкан, Плама, Азотно-торовия във Враца ....
  Хайде всеки ден по форуми и други места да напомняме тези въпроси!


 8. 8 Профил на Наблюдател
  *****
  Неутрално

  Аз напомням имената на престъпниците:

  Иван Костов
  НАдежда Михайлова
  Александър Божков
  Петър Стоянов
  Румен Гайтански
  Филип Димитров
  Иван Татарчев
  Бойко Борисов
  Симеон СаксКобурготски
  Желю Желев
  Румен Овчаров
  Николай Свинаров
  Джевдет Чакъров
  Ахмед Доган
  Анастасия Мозер
  Георги Първанов
  ... Янчулев
  ...
  ...
  ...
  и много други знайни и незнайни лайнари, за които в момента не се сещам.

 9. 9 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Разбира се, Жан Виденов например (да не изброявам другите червени) е подведен от чужди разузнавания да докара България до уникален финансов и икономически крах.  Хубавото на демокрацията е, че всеки народ получава точно такова управление, каквото заслужава.

 10. 10 Профил на К Дичев Зелени Балкани
  *****
  Неутрално

  Албена неточно си писала, че ВАС е задължила Чакъров да подпише разрешителното. ВАС задължи Чакъров да се произнесе по предложението на Дънди. Чакъров не се произнесе и това според БГ законодателствоозначава е мълчалив отказ. Зелини Балкани поискахме от Чакъров да защити държавния интерес и да не разреши на дънди да увеличават добива с цианиди. Основателната причина е голимите престъпления извършени от фирмата и МОСВ. Едно от тях е незаконна минна изработка без ОВОС с което Дънди безнаказано ще ограби България с 4 милиарда долара завинаги заровени в мината - бедната руда я загробват, а вземат само богатата и бягат. Чакъров нещо много извърта нещата дадохме му възможност достойно да защити държавата, но нещо взе да го увърта и това мирише на корупция, мирише, че не се трае!

 11. 11 Профил на Поп Кръстю
  *****
  Неутрално

  Ако държавата иска нещо - въжел Ако не иска - пак въже. Но кькто и да го гледате е се в гъзл По това си приличаме с турците.

 12. 12 Профил на Констонтин Дичев Зелени Балкани
  *****
  Неутрално

  Незаконно е да се променя концесионният договор ли? Кой го казва, който граби Челопеч и националното богатство без никаква полза за България и този договор е в явно нарушение на Конституцията на България чл18? Кой говори за законност фирмата която изгражда незаконната наклонка с която да ограби бързо богата руда и да загроби завинеги бедната? Наглост това е характерно за "Златната" мафия по цял свят - отиват в такива страни от третия свят, корумпират готовите за това министри, сключват грабителски за държавата договор - с който им подаряват мината, фабриките, и металите в подземните недра и хората също, хората им продават и се водят "инвеститури". В цял свят има такива "инвеститури". Или ще работят в България в полза за Държавата, а не за политическата мафия, или всички ще ги изринем един ден. Белене може да се разшири за всички национални престъпници

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 14. 14 Профил на Гражданин
  *****
  Неутрално

  Всичките зелени сте от един дол дренки - ревете до бога за да вземете пари от инвеститорите, после се покривате. Във вашия случай може и да сте на заплата в ДПС.

  http://dnevnik.bg/show/?storyid=304131

  За зелените организации и техните шефове става въпрос, не за обикновените загрижени за природата хора.

 15. 15 Профил на ваксаджия
  *****
  Гневно

  На вниманието на писалите квото им падне пояснявам Комитета по геология беше ударил кепенците на рудника в Челопеч както и на много други мини и рудници.През 1995г държавата спря финансирането за геоложки проучвания.Тъсенето на полезни изкопаеми е много скъпо и много рисковано защото може и да не намериш.Канадците не дават подкуп,защото ако даваха отдавна да им е разписан овоза.Заради г-н Чакъров в момента се проучва в Сърбия,Македония,Албания,Амения но не и в България.Екология се прави с пари.Бедните хора браконерстват.

 16. 16 Профил на Тодор Живков-младши
  *****
  Гневно

  А колко пари ще влязат в касата на дпс, затова нищо не казват. Това едно.Второ - Калиакра доколкото знам е защитена територия и е абсолютно забранено да се строи.Остава и там да изсерат хотелите за араби--пълна порнография е това , на това историческо място да се строи,при това за араби/ което е най-малкото/.

 17. 17 Профил на тео
  *****
  Неутрално

  Ами то никаде не пише че ще се продава само на араби,за сега собственици които са закупили вече на зелено,апартаменти в Ажур Дел Мар са англичани,ирландци и БЪЛГАРИ живеещи в чужбина,такче стига жече глупости по тази тема Европа се променя с часове ама ние с криворазбраното лакейство към кой ли не пак ставаме за смях,ако малко повече време работим а не пълним кафетата из България нямаше да ревем че нямало пари и тн.
  Българинът е станал мързелив и лентяйства затова половината ни министерства са турски,а скоро май и официален език ще имаме нов,това обаче никой не го забелязва

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK