Пенсиите на кръстопът

Заради недостига на пари ръстът на пенсиите се обвързва със запазване на размера на осигуровката и с увеличаване на възрастта за пенсиониране. В същото време предприемачите настояват правителството да изпълни обещанието си за ново намаление на осигурителната тежест с 3 процентни пункта от средата на 2007 г. Аргументът им е, че през миналата година двойно по-голямото намаление на вноската е довело до разкриването на нови 112 хил. работни места и ръст на приходите от осигуровки с 210 млн. лв. Синдикатите обаче опонират - бизнесът си освободи над 600 млн. лв. от тази мярка, а "върна" в НОИ само една трета от тях. Останалите две трети от сумата са допълнени от държавния бюджет, като с тях общата сума на трансфера към НОИ стигна 1.6 млрд. лв.

Пенсиите на кръстопът

© Юлия ЛазароваОт три месеца насам всеки четвъртък пенсионери се събират на протест заради ниските си пенсии в центъра на София. Със завидно упорство възрастните хора стоят с часове пред сградата на Народното събрание и Министерския съвет, докато там се провеждат заседания. Дори когато министрите се събират по изключение в сряда, четвъртъкът остава ден за изява на представителите на 2.3 млн. възрастни хора, които влязоха в ЕС със среден месечен доход от 60 евро.


Преходът от "кога" към "с колко"


От ноември досега въпросът на протестиращите "кога" (ще се увеличат пенсиите) се разви до "с колко". Единственото искане по време на първите митинги беше пенсиите да се увеличат през януари, както стана през 2006 г., а не през юли, както е планирано в тазгодишния бюджет. Тогава предложеното от правителството нарастване - с 8.5%, изобщо не се поставяше на обсъждане. След като левицата започна от Белмекен наддаването за проценти, спорът премина в количествената плоскост и днес вече всеки желаещ поставя произволно число.
Разходите за пенсии в България в момента представляват 8.6% от брутния вътрешен продукт. За сравнение - в Австрия делът им е 14.5%, в Италия - 13.8%, в Португалия - 13.3%, във Франция - 12.1%, в Германия - 11.8%. "В основни публични сектори - осигуряване, здравеопазване, образование, наука, не спазваме утвърдени от Евросъюза пропорции и резултатът е налице", коментира депутатът от ОДС и член на парламентарната социална комисия Иван Колчаков.


Да се прекратят мироопазващите мисии на България в чужбина, да се поиска сметка от извършилите операцията по преструктурирането на външния дълг, продалите БТК да компенсират с лични средства разликата със сегашната й пазарна цена - това са само част от най-екстравагантните идеи за ръст на пенсиите. По-смислените са да се използва част от бюджетния излишък, държавата да спре да плаща от бюджета вноските на администрацията, магистратите, армията и полицията, да се намалят допълнителните плащания на чиновници за участие в управителни съвети и комисии.


Мислещите в перспектива предлагат нови стимули за бизнеса, които ще рефлектират в по-бърз ръст на икономиката, заплатите, работните места, а оттук - и в приходите на Националния осигурителен институт. Държавата от своя страна трябва да засили контрола, да увеличи събираемостта на вноските, да се пребори със сивата икономика, настояват работодателските организации. Възможни решения, които обаче няма да имат незабавен ефект, са


увеличаване на възрастта за пенсиониране


нови стимули за доброволното осигуряване, развитието на професионални осигурителни схеми, създаването на сребърен фонд, от управлението на който ще се допълват доходите на сегашните 30-40-годишни.


Министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова наскоро изчисли, че ако исканията на десетките разединени и често враждуващи пенсионерски организации се съберат накуп, за тях ще трябват над 3 млрд. лв. Предлаганите от експерти решения са по-умерени и максималната сума за осъществяването им е 1.6 млрд. лв. - само през тази година обаче.


Заради недостига на пари ръстът на пенсиите се обвързва със запазване на размера на осигуровката и с увеличаване на възрастта за пенсиониране. В същото време предприемачите настояват правителството да изпълни обещанието си за ново намаление на осигурителната тежест с 3 процентни пункта от средата на 2007 г. Аргументът им е, че през миналата година двойно по-голямото намаление на вноската е довело до разкриването на нови 112 хил. работни места и ръст на приходите от осигуровки с 210 млн. лв. Синдикатите обаче опонират - бизнесът си освободи над 600 млн. лв. от тази мярка, а "върна" в НОИ само една трета от тях. Останалите две трети от сумата са допълнени от държавния бюджет, като с тях общата сума на трансфера към НОИ стигна 1.6 млрд. лв.


Голямото участие на държавата във финансирането на пенсионния фонд дава основание на някои експерти да говорят за национализация и смяна на модела на реформата. Затова един от вариантите за промяна е държавата да се включи официално като осигурител и да поеме определен процент от вноските.


Сегашният модел е добър


твърди управителят на НОИ Йордан Христосков, който е един от създателите му. "Като философия и конструкция българският пенсионен модел изпреварва поне с 10 години развитите страни на Евросъюза", казва Христосков. Аргументът му е, че системата позволява различни нейни параметри да бъдат променяни и доразвивани във времето съобразно с финансовите възможности на страната. "Ако моделът беше сбъркан, от 1997 г. досега темпът на растеж на пенсиите нямаше да изпреварва инфлацията", твърди Христосков. Преди 10 г. минималната пенсия беше 25 лв., а сега е 88 лв. Максималната през същия период се е увеличила от 66 лв. на 480 лв.


Друг повод за разногласия е т.нар. остаряване на пенсиите. Терминът означава, че при еднакъв трудов стаж, образование и професия пенсиониралият се преди 20 г. днес получава много по-нисък доход от този, който сега приключва кариерата си. От 2004 г. новоотпусканите пенсии се изчисляват според средния осигурителен доход за последните 12 месеца преди пенсионирането. Това е възможно най-благоприятният от всички прилагани режими досега. За сравнение - през 2007 г. база за пресмятане на новите пенсии е сумата от 392 лв., докато отпуснатите преди 2000 г. са изчислени върху двойно по-ниска сума.


Да се преизчислят старите пенсии пръв предложи президентът Георги Първанов миналата година. Сега подобна идея е въплътена в законопроект, внесен от ДСБ, който обаче мнозинството тези дни отхвърли (виж интервюто). Според министъра на труда Емилия Масларова е възможно да се възприеме подход, при който поетапно всяка година


да се осъвременяват само най-старите пенсии.


Така цялата операция ще струва по-малко на годишна база, ще премине по-щадящо за бюджета, няма да рефлектира неконтролирано върху инфлацията, а ефектът ще се почувства веднага от най-възрастните, които са и най-ощетени.


Аргументите против са свързани с факта, че така се разкъсва връзката между осигурителния принос на конкретния работещ и бъдещата му пенсия. Според управителя на НОИ навсякъде по света пенсиониралият се по-рано получава по-ниска пенсия, защото и заплатата му е била по-малка. Уравниловката пък лишава от стимул младите да се осигуряват върху реалната заплата, защото знаят, че и да го правят, един ден ще получат почти поравно с укриващите доходи, предупреди Българската стопанска камара (БСК).


Трета плоскост на конфликти е неравното третиране на работещите - тези на трудов договор внасят 35% от осигуровката от собствения си джоб, докато държавните служители, магистратите, военните и полицаите са освободени от нея и тя се покрива от държавния бюджет, тоест от всички останали. Сумата, която може да бъде спестена на бюджета, ако справедливостта възтържествува, възлиза на 1 млрд. лв., съобщи наскоро в отговор на депутатски въпрос управителят на НОИ Йордан Христосков. БСК посочи, че сумата е възможен източник за повишаване на пенсиите. Камарата напомни, че военните имат право да се пенсионират 20 години по-рано спрямо останалите работещи и въпреки това държавата ги осигурява само с 3-процентна осигурителна вноска. Само тази регламентация отваря дупка в бюджета на НОИ от около 200 млн. лева.
В понеделник решение на проблема ще се търси на среща в министерството на труда, свикана от министър Емилия Масларова. Тя е поканила всички бивши социални министри, досегашните шефове на парламентарната социална комисия, работодатели и синдикати да изложат становищата си как да се развива пенсионният модел в България.

ДСБ: Реално е всички пенсии да се увеличат бързо


Парламентарната социална комисия тези дни отхвърли два законопроекта и едно проекторешение за увеличаване на пенсиите, предложени от опозицията. За идеята на ДСБ всички пенсии да се преизчислят през март т.г. с осигурителния доход за 2006 г. разговаряме с депутата Антонела ПоневаС колко ще се увеличат пенсиите, ако идеята ви все пак бъде приета в пленарна зала?


- Предложението ни да се ползват средства от фискалния резерв ще доведе до незабавно увеличение на пенсиите с 30%. Необходимите за това средства - 800 млн. лв., са надвзети от данъци от работещите. Падат се по 610 лв. на човек, които искаме да върнем на нашите родители.


Чуха се упреци, че това е лява политика...


- Не, лявата политика доведе до сегашната ситуация високи косвени данъци, висока данъчно-осигурителна тежест и големи излишъци в бюджета. Затова малко хора се осигуряват, а тези, които го правят, внасят вноски върху минималния доход.


Изсипването накуп на 800 млн. лв. няма ли да генерира по-висока инфлация?


-При изключително ниското ниво на пенсиите увеличение с 30% не може да бъде проинфлационен фактор. Парите и без това вече са изядени от по-високите цени на електроенергията и от инфлацията.


Председателят на социалната комисия Хасан Адемов (ДПС) изрази опасение, че вашето предложение е финансово аргументирано само за тази година. Колко пари ще са нужни догодина, ако през тази базата набъбне с 800 млн. лв.?


- Този аргумент е единственият, различен от твърдението, че няма пари. Когато през 2000 г. беше направено преизчисление на всички пенсии, никой от управляващите не попита какво ще правим следващата година, защото не се водеше политика на разхищение. Има ресурс - в намаляване на осигурителната тежест, повишаване на осигурителния доход и събираемостта на вноските. Догодина управляващите трябва да си направят пестелив бюджет без разхищения, да свият разходите в министерствата, да прекратят плащането на големи суми за участия в комисии и комисийки.


Интервюто взе Елена Геловска

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на безправно животно
  *****
  Неутрално

  Приемането ни в Европейската общност не може да измами никой мислещ човек. В днешна България растат и процъфтяват единствено гробищата. Изгубили контрола над своята Живот се подготвяме за последния си поход - към Отвъдното. Човекът, примирил се с участта си на безправно животно престава да бъде човек. Българинът умря, погубен от собственото си волско търпение. Хората са смазани от мизерията, безработицата, съсипващите данъци и неудържимото раздържавяване на нашата и без туй мнима държавица. Улични престрелки, глутници скитащи кучета, тълпи от просяци, мърсотия, епидемии, корумпирани, неработещи държавни служби, скъпи некачествени стоки, скъпи некачествени услуги, хаос, всепозволеност, липса на всякакви правила. Мафията върши каквото си поиска.

 2. 2 Профил на Читател
  *****
  Неутрално

  Увеличаването на възрастта за пенсия е най- лесния ход и постепенно медиите чрез устата на политици и управляващи подготвят обществото за това. Поздравления за г-н Тебеян, който в статия във в. Монитор казва истините за празните пенсионни фондове:
  Много ранно пенсиониране на хората под пагон/ не става дума за висшите чинове, които лапат заплатите, докато могат да закопчават мундира/. Питам- героизирането на днешната ни армия на какви чутовни подвизи почива. Хвала на дедите ни от Балканската война. България не е воювал на фронт от 1945. От 60 г. армията ни все се подготвя, преоборудва и едва от няколко години участва в скъпи , но добре платени охранителни и мироопазващи мисии. Иначе страната се охранява от 2 самолета. Даваме невинни жертви предимно в катастрофи, ЧП-та (от чрезвичайно произшествие за четящите дами, ако ви звучи руски, така е), атентати. Не дай боже, да участваме в преки военни сблъсъци. Кадровите военни се радват на сравнително високи и редовни заплати, платени осигуровки и много други известни на простолюдието благинки, толкова много, че нямат изброяване. Какво им пречи сами да си плащат осигуровките като всички българи. Подобно е положението и с полицията. И те на държавна издръжка ( т.е. всички ние плащаме за тяхното благоденствие). Пък, ако работата им е толкова тежка, биха могли да станат учители, медици, работници в частния сектор. Ама не би. Същото се отнася за държавните служители- добре беше, че ги предпазиха от партийни чистки, но защо им се плащат осигуровките. Да не би повечето лични приходи да ги пазят от корупцията. Вижте какво става- навсякъде корупция в министерстваинституции, комисии. Трябва да се осмислят и категориите труд. Известни са полковници с писалки, подземни работници, които не знаят входа на мината. Условията за труд при много професии толкова се промениха, че трябва преоценка едно по едно. Така, че чичко Тебеян е прав и за пръв път официално лице изнася прчините за дупките в пенсионния фонд. Сигурно ще има контра от страна на засегнатите и съм сигурен, че нищо няма да се промени, освен пенсионната възраст, но си струва да се помисли, ако ще сме справедливо общество. Слушайте какво говорят отговорните мислители по въпроса- Масларова, Нейков, Орешарски. И тримата плачат, че не стигат приходите в бюджета за бързо увеличаване на пенсиите, ами вижте разходите как да затворите. Ама не им утърва и не им стиска, че ще настъпят силови ведомства със силно развити себезащитни рефлекси, а и там са повечето "наши другари".

 3. 3 Профил на POTURPEVSH
  *****
  Неутрално

  SHE UVELICHAT VUZRASTA CHE DA IZDURGAT PENSIONERITE PO MALKO VREME.RAZMURDAXA SE UPRAVLIAVASHETE KATO USETIXA NARODNOTO NEGODUVANIE.GLASUVAXA TAVAN NA PENSIITE NA BIVSHI TUNEIADZI I SEGA NIAMALO PARI ZA NISKITE PENSII,AMA CHE BEZOBRAZIE.

 4. 4 Профил на POTURPEVSH
  *****
  Неутрално

  SHE UVELICHAT VUZRASTA CHE DA IZDURGAT PENSIONERITE PO MALKO VREME.RAZMURDAXA SE UPRAVLIAVASHETE KATO USETIXA NARODNOTO NEGODUVANIE.GLASUVAXA TAVAN NA PENSIITE NA BIVSHI TUNEIADZI I SEGA NIAMALO PARI ZA NISKITE PENSII,AMA CHE BEZOBRAZIE.

 5. 5 Профил на реалист
  *****
  Неутрално

  Вчера бях потресена от Кольо Колев - как пенсионерката изедничка неговата собствена майка си топяла задника нейде си по странство, а той горкият и платил догламата за 2400 евро-на 100 кв.м.апартамент????-сигурно му е наследство от прадедите му от зоологическата градина, а аз си мисля от соца ще да е!И ти сега ме шашна.Те военните,те полицията, те чиновниците,те....Ако е толкова готива професия и благодатна ти що не стана военен, а си се сврял съгурно под полата на майка си и даже не си служил.Читателю-да си военен,да си полицай

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 7. 7 Профил на реалист
  *****
  Неутрално

  да си пожарникар се иска да си мъж.А за чиновниците, ако си кадърен ще те вземат,не че няма и такива по наследство.Лесно е да се плюе и да се дава акъл, но малцина се хващат на работа.Тя затова държавата е на този хал.Повечето работят това дето не го знаят и не го разбират.

 8. 8 Профил на бах мааму
  *****
  Неутрално

  Надявах се да се пенсионирам поне на 65г (за 63 не ми достигат точки) но явно и това няма да стане, като вдигнат възрастта за пенсиониране. Шъ съ мре види се.

 9. 9 Профил на Бай ГоАми като си ня
  *****
  Неутрално

  направиха гърците,когато се заговори за повишаване на пенсионната възраст?А ние ще чакаме да мрем.

 10. 10 Профил на репка
  *****
  Гневно

  как да има пари за пенсии като пенсионния фонд за 50 години беше излапан от политици. Сега всички млади заминаха за чужбина и няма кой даработи. Ще дойде момент, в който ще има милион работещи и 2-пенсионери. Затова ще направят годините и до 67 с надеждата повече да не доживеят пенсия. Изобщо с какви глави мислите бе господа управляващи. Но вие мислите само за вас - как да удължите срока на грабежи от ваша страна. Не ви ли стигна вече........Продажници и крадци сте вие......

 11. 11 Профил на млада на 55
  *****
  Неутрално

  От една страна след като пенсионирането ще бъде на 68, сме още много млади,но от дтруга струва ми се ,че никой няма да дочака тази възраст някой каза ли колко е средната възраст на българина , ако това се приеме България ще бъде на първо място по инвалиди ,защото не може да гледаме запада ,живота който сме живели тук е несравним ,тук човек на 55 години може да се равнява с такъв на 70 живял в нормална държава.

 12. 12 Профил на младеж
  *****
  Неутрално

  и мен Кольо Колев ме възмути с отношението му към майка си и с лъжите му защо не каза че ние внасяме 40 години в този фонд и че е нормално като си внесъл твои пари да си ги поискаш или излиза че трябва само да внасяме и какво значение има каква друга собственост имаш

 13. 13 Профил на Коста
  *****
  Неутрално

  Както се изрази Масларова- нашата пенсионна система е солидарна.
  От всеки по колкото може, на всеки по равно.
  Ако ти си мениджър на фирма или архитект или какъвто и да било КАДЪРЕН и добре заплатен специалист, за 40 години стаж (до безумните 68) ще си платил около 200000 лева вноски, а слихвите - почти двойно.
  За сведение средната възраст за мъжете в БГ е 68, тоест с голяма вероятност ще ритнеш камбаната и от тези ти пари НЯМА ДА ВИДИШ НИЩО НИТО ТИ < НИТО ДЕЦАТА ТИ.
  Някой обаче ще види - тлъст мазен старшина, охранен оз полковник, корумпиран катаджия и т.н. които се пенсионирата на 50г без да са внесли и ЕДИН ЛЕВ (защото държавата ги осигурява)
  Това е нашата система.

 14. 14 Профил на незабравящ
  *****
  Неутрално

  Масларова беше от тези дето ревяха, че възрастните заемали местата на младите и затова имало безработица.Сега запяха друга песен. Да работиш докато си жив, а те да лапат.На баща ми тези същите не признаха осигуровките, които имаще преди 9-ти септември 44 г., доказани с осигуритерни книжки, облепени с пощенски марки със стойност.Обрулиха и онези пенсионни фондове, после и натрупаните по време на соца и сега с др.Иван Нейков прецакаха хората от 1991 до 1999 г. с някакъв ш*бан коефициент и така им окрадоха парите.Какво реват сега - да им работим до гроб.Аз нямам нищо против-имам знания и професия и не ми пука колко ще работя, но ми пука как живея. Живея като скот.Ако си платя всички сметки не ми остава и за една книга да си купя на три месеца. Да не говорим за кино,театър,избложби и т.н.А на Масларова само патъците и са 1000 евро.Крайно време е тези хрантутници, които се нарокоха политици и 17 години се смучат като кърлежи да се махат.Едва тогава доста българи ще се завърнат тук да работят и живеят.

 15. 15 Профил на кандидат пенсионерка
  *****
  Неутрално

  преди няколко дни банките изреваха,че имат много пари,а никой не взема кредити,нека държавата да вземе кредити и да ги даде на пенсионерите като пенсии.Защо не проверите работодателите върху какви суми се осигуряват,не може един патрон/собственик на фирма/ да се осигурява на минималния осигурителен праг при положение ,че всеки месец внася десетки хиляди евро в спестовни влогове.Така че необходим ни е контрол на осигуровките.Не посягайте на възраста,защото скоро няма да ви останат избираатели господа,няма да има кой да гласува за вас,ще измрем
  по работните места ако ги имаме,но скоро няма да има и такива,защото фирмите фалират една по една особено в малките градове.Но аз предлагам народните представители да бъдат от трета категория труд и да се пенсионират на минимален размер пенсия за да видят как се живее.

 16. 16 Профил на Санкюлот Чеширов
  *****
  Неутрално

  НАРУШАВА СЕ ОСНОВНИЯ ПРИНЦИП ЗА СОЛИДАРНОСТТА ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА ПЕНСИИТЕ.НЕ МОЖЕ НЯКОИ СЪСЛОВИЯ (ВОЕННИ,ПОЛИЦИЯ,ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ И ДР.)ДА СЕ ПОЛЗУВАТ С ПРИВИЛЕГИЯТА ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ИМ ВНОСКИ ДА СЕ ВНАСЯТ ОТ ДЪРЖАВАТА Т.Е. ОТ ВСИЧКИ НАС.НА ПРАКТИКА СЕ ПОЛУЧАВА,ЧЕ ОСВЕН ЗАПЛАТИТЕ,ВСИЧКИ НИЕ ИМ ВНАСЯМЕ И ОСИГУРИТЕЛНИТЕ ВНОСКИ.ВСИЧКИ ПРИКАЗКИ ЗА ЗА СПЕЦИФИЧНИЯ ХАРАКТЕР НА ТЯХНАТА РАБОТА СА НЕОСНОВАТЕЛНИ.СПЕЦИФИЧНОСТА НА РАБОТАТА ИМ Е ОТЧЕТЕНА ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕТО НА НЕОБХОДИМИЯ ИМ ТРУДОВ СТАЖ И ВЪЗРАСТ ЗА ПЕНСИОНИРАНЕ,А СЪЩО ТАКА И ПРИ ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ТРУДОВИТЕ ИМ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ.ОТ ПЕНСИОННИЯ ФОНД ТЕ ТРЯБВА ДА ПОЛУЧАВАТ ТАКИВА ПЕНСИИ,КОИТО ДА ОТРАЗЯВАТ ТЯХНОТО ЛИЧНО УЧАСТИЕ ПРИ ФОРМИРАНЕТО МУ.АКО ИСКАТ ПО ГОЛЯМИ ПЕНСИИ НЕКА ДА УЧАСТВУВАТ В ДРУГИ (ЧАСТНИ)ПЕНСИОННИ ФОНДОВЕ.ВСЯКО ОТСТЪПВАНЕ ОТ ПРИНЦИПИТЕ ВОДИ ДО НЕОБХОДИМОСТТА ДА СЕ ПРАВЯТ ВСЕ НОВИ И НОВИ КОМПРОМИСИ ПОД НАТИСКА НА ДРУГИ СОЦИАЛНИ ГРУПИ.

 17. 17 Профил на гудю
  *****
  Неутрално

  Пенсиите на сегашните пенсионери, отнесени към минималната/средна работна заплата, след 10-15-20 г ще изглеждат богаташки. Поколението 40-55 г, което ще се пенсионира 2017-2025 и на чиито гръб са сегашните пенсионери, ще яде още по-голяма хурка. Тогавашните заплати ще имат по-европейски вид, но тогавашните пенсии ще са още по-голяма скръб.
  На никой от политиците не му се мисли за след 15 г, но по-кофти е, че на бъдещите клошари хич не им пука. Гласуват широко усмихнати за некви мъррлячи без година трудов стаж и с килийно образование. Харесват им се безработни типове да ги управляват. Първанов, Станишев, Премянов, Моню царя, Доган, Фотографът от ямболския музей, пожарникар дебилен.

 18. 18 Профил на Запомнил
  *****
  Неутрално

  Един от шефовете на пенсионерските съюзи/личи му ,че е бил някакъв от военните или полицайте по живково време и сега отново със задача да настройва пенсионерите и работниците срущу хората с малък или среде бизнес/тенденция и по вестниците/ каза ,че:"Работодателите трябва да си делят печелбата с работниците"
  Водещият се съгласи с него-В.Енчев.И това в най - гледано време.
  Тези същите бивши селяци,тъпи по рождение,дошли като активисти в София и взели жилищата на интирнирани,убити и емигрирали гласуват за мафията толкова години и изгониха актината част от населението.И поколението им е тъпо,но пак заема местата на умните българи,които са принудени да емигрират.
  Така бавно народа български ще се стопи,а тези ще пукнат и не ги интересува.Стана така ,че сега нещата ги решават циганите,турците и бившите и настоящи селяци.Това е равно на самоубийство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK