Чилийският президент Бачелет - разведена, социалистка и агностичка

Чилийският президент Бачелет - разведена, социалистка и агностичка

© ReutersЛатинска Америка става все по-лява - Уго Чавес, Ево Моралес, Лула да Силва. Изключение не прави и чилийският държавен глава Мишел Бачелет с тази разлика, че първата жена президент на страната не излиза с лозунги за национализация на предприятията и националните богатства, а ръстът на икономиката на Чили се е закотвил на стабилните 6 процента.


Това, че Мишел Бачелет е жена, начело на своята нация, също не е прецедент за страните от Латинска Америка. Историята помни имена като Изабел Перон в Аржентина, Жанет Жаган в Гвиана, Лидия Tехада в Боливия - всички те са управлявали временно страните си и всичките след смъртта или разболяването на съпруга си, заемал президентския стол. Бачелет обаче е единствената жена, станала президент въз основа на собствените си качества и избрана пряко за поста.


Нейната политическа кариера е дълга - започва още през 1970 г., когато се включва в младежкото социалистическо движение, а по-късно и в чилийската социалистическа партия. През септември 1973 г. обаче след въоръжен преврат идва на власт диктаторът Аугусто Пиночет. Бащата на Бачелет, който по времето на Салвадор Алиенде е генерал във военновъздушните сили, отказва да се включи в преврата, заради което бива задържан в карцера на военната академия и обвинен в държавна измяна. Измъчван е до смърт и гробът му е е неизвестен, както и на хиляди хора, осмелили се да се обявят
срещу режима на Пиночет


Съпругата му и дъщеря му също са задържани във вила "Грималди" - зловещ таен център за мъчения, където са подложени на изтезания, впоследствие са преместени в друг затвор за няколко месеца. Близки на покойния генерал Бачелет успяват да издействат пропуск за Мишел и майка й да емигрират в Австралия, а по-късно в Източна Германия. Там бъдещият президент завършва медицина в Хумболтовия университет.


През 1979 г. Бачелет получава позволение да се завърне в Чили. Медицинската й диплома от Германия не се признава от режима и тя е принудена да учи повторно. Въпреки че завършва с пълно отличие, поради политически причини не й позволяват да стане общопрактикуващ лекар. Бачелет специализира допълнително педиатрия и започва да работи в неправителствена организация, осигуряваща здрaвни грижи на деца, чиито родители са безследно изчезнали и осакатени от мъченията в затворите на Пиночет. По това време тя също така се завръща в редиците на социалистическата партия. След възстановяването на демокрацията в Чили през 1990 г. Бачелет бавно започва да се издига в йерархията на партията, за да влезе през 1995 г. в централния й комитет.


Първата й политическа битка е година по-късно за кметското място в Лас Кондес, богато предградие на Сантяго. Тогавашен съперник й е Хоакин Лавин, когото след десет години ще победи в президентската надпревара. През 1996 г. обаче той буквално я отнася с убийствено мнозинство. Бачелет печели едва 2.35 от гласовете. Загубата не я отделя от политиката. Тя се включва активно в подкрепа на избирането на Рикардо Лагос за президент. Като награда бива назначена за министър на здравеопазването в неговия кабинет. След две години става Бачелет става


първата жена - министър на отбраната


в Латинска Америка, а и една от малкото в света на този пост по това време. Четирите години, в които държи министерството, са основни за голямата промяна в Чили. По това време армията е синоним на злото и на терора за много чилийци - за измъчваните и потисканите през режима на Пиночет тя е оръжие за смазване на човешкия живот. Бачелет обаче успява да накара шефа на генералния щаб на страната ген. Хуан Емилио Чейре да произнесе знаменитата си реч от 2003 г., в която заявява, че армията в Чили никога вече няма да бъде използвана за потъпкване на демокрацията. Въоръжените сили минават изцяло под граждански контрол, а Бачелет допринася изключително много за тяхното модернизиране.


Някои анализатори коментират, че до голяма степен спечелването на президентските избори от Бачелет през 2006 г. се дължи на политическата система в Чили, която не позволява един и същ президент да управлява повече от един мандат. След успешното управление на Лагос (той напусна поста си при рекордните 60% одобрение от страна на населението) Бачелет остана единствената кандидатура на Коалицията на демократическите партии, в която основна сила е именно нейната Социалистическа партия. За други обаче избирането на Бачелет е отражение на промените в чилийското общество. "Аз съм жена, разведена, социалистка и агностичка... или иначе казано, съм


виновна за всички възможни грехове"


е една от прочутите нейни реплики. Тя е странен феномен за страна, където католическата църква има огромно влияние, а разводът беше легализиран едва преди 5 години. Бачелет има три деца от двама мъже, а последното - 13-годишната й дъщеря, е родена извънбрачно и е плод на отдавна приключила афера. В момента разведеният президент на Чили свободно говори за предишните си връзки. Именно една от тях - с лидер на радикална въоръжена групировка, опитала да извърши атентат срещу Пиночет, обаче й създаде много проблеми по време на кампанията за избирането й за държавен глава на Чили.


Според редица анализатори обаче именно непринудеността, с която говори за живота си, е била ключова за спечелването на поста. Докато другите кандидати провеждат яростна кампания, Бачелет си взима една седмица отпуска само месец преди изборите, за да може да ходи с дъщеря си на море. Фотографии на двете на плажа лъсват по първите страници на всички вестници, а реакцията на обществото е повече от положителна. По време на дебатите тя не спира да набляга, че "взима детето си от училище" и "готви като всяка друга чилийска жена".


Бачелет използва по всяко време шанса да изтъкне пола си. След обявяването на изборните резултати по улиците на Сантяго се стекоха хиляди жени, празнуващи победата й като своя. Бачелет спазва предизборното си обещание да назначи еднакъв брой мъже и жени в кабинета си, както и в горните етажи на администрацията. Въпреки тези опити обаче все още равенството между половете в страната е далеч от реализирането му.


Бачелет води своите битки и на друг фронт. Тя имаше наскоро поредния голям сблъсък с църквата в страната. Въпреки силната съпротива на католиците тя подписа указ за това посткоитусните хапчетата против забременяване да се продават на момичета под 14 години, без да е необходимо съгласието на родителите им. Абортът в страната все още е незаконен.


Друг труден за Бачелет момент е отношението й към Пиночет. В страна, разкъсвана от години от идеологическо противопоставяне и поляризирането на обществото на "ние" и "те", тя намира правилния подход - въпреки че има всяка възможност да се възползва от позицията си на репресирана, тя избира да не се представя като жертва и само лаконично споменава, че в затвора тя и майка й са били физически малтретирани. С това Бачелет спечелва симпатиите на чилийците и става


символ на националното помирение.


За този й облик помага и дейността й във военното министерство. Въпреки че беше възприета като лицето на толерантността, смъртта на Пиночет все пак я накара да направи избор и да застане твърдо срещу идеята погребението му да е с държавни почести.


Все още й е трудно да спечели и друга битка - тази със съседна Аржентина, с която Чили все още има нерешен териториален спор за границата в Патагония. Само за шест месеца на Бачелет й се налага да пише две протестни ноти до Буенос Айрес заради нарушаване на споразуменията. Увеличението на експортните тарифи на газта, наложено от Аржентина, също създават криза в отношенията между двете страни.


В същото време обаче Бачелет отбелязва и сериозни постижения при управлението си до този момент. Нейна амбиция е по време на мандата си да направи Чили една от страните, консумиращи най-много геотермална енергия от горещите извори в Патагония. Десетки проекти са пред стартиране. Страната и в момента има най-големия дял високоскоростен интернет в Латинска Америка. Наскоро бяха сключени и редица споразумения за свободна търговия със страни като Австралия, САЩ и Китай, а ръстът на икономиката е впечатляващ за континента. Бачелет направи и основна стъпка за демократизацията на страната, като промени избирателната система. Допреди реформата в парламента можеха да влязат само първите две партии, докато сега шанс имат по-малки политически сили и независими кандидати. Въпреки всички оптимистични прогнози обаче тя беше принудена да направи размествания в кабинета си още на четвъртия месец от идването си на власт, а разкритията за корупция в предишното управление, които излизат наяве все по-често, дискредитират и нейното управление.

Ключови думи към статията:

Още от Дневник +

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на непозната
  *****
  Неутрално

  Статията е добра и дава реална представа за положението в Чили. Само не мога да си обясня защо Дневник пише за Чили, но иначе браво, наистина!

 2. 2 Профил на Коцето
  *****
  Неутрално

  Значи Надето трябва да се разведе и ще съживи политическата си кариера!

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите.

 4. 4 Профил на Chiliec
  *****
  Гневно

  Statijata e palna s gluposti y neverni fakti. Parvo, nikoj ne e izmachval bashtata na Bachelet, ami si umura ot infarkt igraejki basketball. Vtoro, groba mu ne e "neznaen" y nikoga ne e bil "bezsledno izcheznal"! Na segashnata prezidentka nikoj ne e zabranjaval da praktikuva medicina, ami tja si izbira po-udobnijat politicheski stol sas vsichki razhodi plateni ot Partijata. Za da i napravjat "image" parvo ja sloziha kato Ministar na Zdraveopazvaneto, kadeto se provali napalno y za da ja spasi Partijata ja postavi kato Ministar na Otbranata. Nishto ne napravi y tuk, no za image na "zena-boec" beshe dostatachno.
  Y nakraja, sprete da pishete za hiljadite bezsledno izcheznali ili izmachvani ot Pinochet. Brojkata im e okolo 2.500 zaginali s orazie v raka, a ne nevinni stojali si spokojno po kashtite. Ako beshe tolkova opasen Pinochet, njamashe samo 6 godini sled kato dojde na vlast da pozvoli na vsichki izbjagali da se zavarnat v Chile.
  Pinochet e nacionalen geroj , kojto spasi Chile ot komunizma y sadba kato na Kuba.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK