Ком - последният див сезон

От Берковица връх Ком изглежда доста страховитВсеки знае къде се намира връх Ком. Това се учи още в пети клас - от единия край на Стара планина е Ком, в другия - нос Емине. Малко хора обаче са ходили специално до Ком или специално до Емине, но някак си съчетанието "международен маршрут Ком - Емине" е познато дори сред онези, които не са почитателите на ходенето пеша из планините.


Разбира се, винаги има изключения. Като едни познати, които на двайсет и пет години трябваше да разберат, че става въпрос за две различни места, а не за един-единствен връх със странното име Ком и Емине. Който се намирал някъде из Централна Стара планина.


Затова за Ком ще се говори в единствено число. Върхът се издига на 2016 м в Западна Стара планина, на 16 км от Берковица и тук няма тълпи. Положението е ясно - мястото се знае само от ценители. Ценителите обаче не са много - ако се съди по номерата на колите, една много малка част от софиянци са се отказали от карането на Витоша или Боровец, за да минат през разбития път на Петрохан, после да катерят отново към Ком и накрая да направят двайсет-трийсет спускания.
По-често идват скиори от Враца, които смятат, че пистата тук е по-хубава от тази в Пършевица. Разстоянието от Берковица до Ком се минава с кола за двайсетина минути, пътят е хубав, тесен, с много завои, а край него поне на десетина места има подредени торбички с пясък. От Берковица до Ком човек минава и през всички климатични условия - долу в ниското е времето на дивия чесън и слънцето грее, а горе в мъглата се карат ски. Но едно от нещата, които си струват тук, са гледките. Мястото под Ком прилича на кратко посещение на друга планета - времето тече по-бавно и с него се измерва само разстоянието от връх до връх. Няма за къде да се бърза.


Ком не е популярен маршрут


Малко са хората, които се хвалят пред приятелите си, че отиват да карат ски под връх Ком. Сега тук има сняг, при това достатъчно човек да направи няколко пускания по пистата. На пръв поглед ски сезонът е пред края си - не е ясно дали след две седмици тук ще може пак да се кара. От друга страна, в планината това никога не е сигурно. Тинка и Златко Младенови, които са хижари в новата хижа "Ком", разказват, че за тази година сезонът вече е бил закрит. После паднал десет сантиметра сняг и всичко продължило.


Тук има алпийска писта с дължина близо километър, която тръгва от връх Малкия Ком (1959 м) и е заобиколена от смърчови дървета. Има и два ски влека, от които работи само големият обаче само когато се сформира групичка от поне десетина ентусиасти.


Сега снегът вече е тежък, на пистата започват да се оголват тревни участъци, а само стотина метра под нея снегът свършва внезапно и се показват минзухари. Още стотина метра по-надолу има зелени треви. Още стотина метра - и дърветата са цъфнали.


Въпреки това човек през цялото време има усещане, че се намира


във високата планина -


облаците над връх Ком почти не се вдигат и вали ситен сняг. Местните хора коментират със задоволство, че тази година лавината не е падала. "Има едно място, което си го знаем като Фунията, тръгва от билото, разширява се и събира много сняг. Сега има козирка, но още нищо не е тръгнало, а не и валял много нов сняг. Миналата година, като падна лавината, цялата хижа се тресеше", разказва Златко. А това дали е паднала или не лавината, е от голямо значение, защото означава, че черният пък между Ком и Петрохан е проходим още отсега. В други години това става едва към края на май.


Маршрутите


Разходката от хижа "Ком" до върха отнема два - два часа и половина за отиване и връщане. На двайсет минути от хижата се намира и т.нар. Вазов камък. "Историята е, че Вазов е обикалял в този район, а на въпросният камък се е спрял, съзерцавал гледката и е написал еди-кое си стихотворение", разказва хижарят и се смее. После става ясно защо - въпросният камък се намира в гората и трудно може да се говори за каквато и да било панорама. В местността Щърковица пък има скали, на които човек може да се катери, стига да има много голямо желание. Поради липсата на по-подходящи места местните планински спасители използват случая да се катерят там. Разстоянието до хижа "Петрохан" е близо три часа.


Живот във високото


Те са трима - Златко, Тинка и Златин. Златин е почти на четири години, кръстен е на баба си и дядо си едновременно и използва случая да дивее на високото. Всъщност причините са доста по-прозаични - в детските градини във Варна няма свободни места, затова бабата и дядото помагат при гледането на хлапето, докато майка му работи. "През седмицата тук почти не се качват хора. Но събота и неделя е пълно", обяснява бабата. И още отсега е готова да разказва колко красиво е тук, щом се стопи снегът - за плантациите с боровинки и за прохладата.


Под връх Ком има две хижи с едно и също име - "Ком", разбира се. Едната е по-стара, държи се от планинските спасители и се отваря само по предварителна заявка, когато горе се качват големи групи. Другата е нова - уютна и топла, има над сто места и столова, където всяка вечер програмата е една и съща - хората се събират край голямата печка, започват кротко с македонски песни и накрая завършват нощта с рокендрол в два след полунощ. А Златин се чувства тук в свои води. Телефоните на хижата са 0953/ 804 26 или 9887 227 213, а допълнително за справка за състоянието на пътя или условията горе може да се звъни в туристическия информационен център в Берковица, 0953/32 02.


Последният сезон


Пистите под връх Ком са гордостта на района. Северни склонове, сняг, който в добри години се задържа поне за пет месеца - явно това са причините, поради които следващата зима мястото под връх Ком вече няма да е същото. Златко и Тинка разказват, че до няколко месеца тук ще се работи по проект за създаване на нов комплекс "Ком". Разбирай строителство на хотели, писти, лифтове, ресторанти, чайни и шосета. По план трябва да се изградят пет въжени лифта и един кабинков лифт от Берковица до горе.


Предвидено е изграждане на писта и стрелбище за състезания по биатлон на височина около 1000-1200 м надморска височина, писта за спускане с шейни и дори площадка за делтапланеризъм. Пистите трябва да са с дължина поне 15 км, а по-късно - да станат и повече. Според информацията на хижарите цялата хотелска част да бъде изнесена долу в града и горе няма да не се строи. Въпреки това те си знаят: "Това е последният сезон, в който това място е такова."


И още нещо - човек не трябва да вярва безрезервно на приказките, че някой е извървял маршрута Ком - Емине от край до край. За една част от хората Ком започва след Петрохан. "Дори трасето на офроуд състезанието "Ком - Емине" не минава през Ком", смее се хижарят.

Ключови думи към статията:

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Томба
  Томба
  Рейтинг: Неутрално

  Развитието на Ком като ски дестинация е чудесно, това ще привлече много инвестиции, ще създаде заетост сред населението и ще развие региона. А иначе потенциал има, студено е и е на север, беломорските фьонове са далеч, а и трансевропейския коридор Солун-Видин-Гданск минава наблизо. Все благи вести!

 2. 2 Профил на Веселяк
  Веселяк
  Рейтинг: Неутрално

  На каква цена ще се развие връх Ком? Колко хиляди хектари стара гора ще бъдат унищожени2 Какво става с парка Западна Стара Планина? Защо на този проект не се дава гластност? Връх Ком също е защитена територия и гората и запазена. Иначе горе има чудесни места за каране, но на каква цена?

  Защо не вземат модела на ски курортите като Давос и Аспен в коита гората не се сече, а се правят писти на високите плата? Където се трупа най-много сняг.

  Отговор:
  Защото само от продажбата на дървения материал в Гърция и Турция се избиват вложените средства за лифтовете и строежа на хотелчетата.

  Това е истината за Банско, Боровец и ако се повтори ще е с Берковица. Със сечта и продажбата на дървения материал ПИБ финансира мега ски курорти като Банско, Ком, Витоша и т.н. Кражбата на държавна собственост отива в джоба на Цеко и неговите руски приятелчета. Да ви е честита инвестицията!

 3. 3 Профил на бг
  бг
  Рейтинг: Неутрално

  е границата на гората .Качете се на Алеко и ще видите. Няма да се унищожава гора -във всеки случай много по-малко отколкото самоковските цигани секат. А ползата за населението е очевидна

 4. 4 Профил на Томба
  Томба
  Рейтинг: Неутрално

  Гората плаче, защото безработни за 10 лв на вечер я секат и пълнят стари джугани с дървен материал, но при един развит регион, като Банско хората вече имат какво да ядат и започват да мислят и за природата (пирамида на Маслоу му се вика). Цената на ски курорта ще се плати от инвеститори, които търсят възвръщаемост на техните капитали, а гората само ще се запази, щото от една 60 метрова просека за писта нищо няма да й стане. За сведения отиди на Мальовица и виж какво означава да запалиш хиляди хектари с гора и го съпостави с местността Ястребец на Боровец.

 5. 5 Профил на Попов
  Попов
  Рейтинг: Неутрално

  проекта за ски зоната бе възложен от червената община и кмет на Главболгарстрой без всякакъв търг или минимален конкурентен принцип. с този проект червените разбойници смятат да прилапат още една национална ценност - резултатът от проектите им може да се види из цяла Б-я !

  проекта бе планиран с огромна хотелска база под върха /на този етап 2500 легла/ въпреки че желанието на местните хора винаги е било да не се строят хотели горе за да има поминък за Берковица - защо не се поучат от злополучния опит на Банско - тази зима в Банско се продаваха 50 !!! хотела, а кметът им се чуди как да спира строежи и да ги осигурява с канализация и ток !!!

  не искат да се поучат защото икономическата ефективност на проекта не ги интересува, не ги интересува и мнението на местните граждани - интересува ги да перат милионите откраднати и изнесени от държавата през социализма /и то бързо че нещо взе да се затяга с този европейски съюз/! Печалбите от дървения материал ще се поделят между някой друг местен и регионален тарикати и това е!

  а когато водата на Берковица /която е най-голямата й ценност/ се превърне в кал ще има да вият на умряло и държавния бюджет да плаща скъпо и прескъпо за свлачища, залесяване, пречистване и т.н. и т.н.

 6. 6 Профил на един от населението
  един от населението
  Рейтинг: Неутрално

  а вие от къде решихте че населението иска да се строят големи хотели и да бачкат кат сервитьори и камериерки. Или това го предполагаме по принцип. После да не се окаже че трябват и хора и изобщо някой тунджи земята без да остава нищо тук с изключение на територия в рамките на политическите граници. Ползата е страшна. Без природа, без пари , но с много претенции. Ако местните не инвестират първо в малко после в по-голямо и т.н. по естествения път на пазара - не става. Инвестира се на едро, печели се бързо от туроператори и се бега. Това е схемата и хоратра по места получават една тава с кюфтета и още три с обещания

 7. 7 Профил на жени
  жени
  Рейтинг: Неутрално

  Къде видяхте в Банско пирамида? Скоро не сам ходила там, че малко неприятно стана в този регион. Маслоу ли я е построил? Кого са мумифицирали вътре? Или тепърва ще се мумифицират местните? Съжалявам, но в тази логика "братята" отвъд океана първи ще спасят света.

 8. 8 Профил на ГОШО АМЕРИКА
  ГОШО АМЕРИКА
  Рейтинг: Неутрално

  ДЕЦАТА И ВНУЦИТЕ НА КОМУНИСТИТЕ ЩЕ ВИ УПРАВЛЯВАТ И СЪСИПВАТ ОЩЕ НАЙ-МАЛКО 50 ГОДИНИ
  ТЕ НЯМАТ МОРАЛ И НЕ МИСЛЯТ ЗА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ЗА БЪРЗИ ПЕЧАЛБИ НА ВСЯКА ЦЕНА
  ВИЕ МУ МИСЛЕТЕ
  КАЖЕТЕ НЕ НА СЪСИПВАНЕТО НА ПРИРОДАТА
  Господ ще ви накаже!

 9. 9 Профил на Морския
  Морския
  Рейтинг: Неутрално

  Аз съм от морето. Имам много приятели от Берковица и Враца, хора с които съм живял години наред. Знам че този край е изключително беден, и всички се надяват този проект да се реализира, макар че има опасност от презастрояване и замърсяване, също като по крайбрежието. Но по този начин тези хора ще имат хляб. Защото те си мечтаят техния край да прилича на морето. Виждал съм тъгата в очите им когато ми разказват за немотията в техния край, и тихата завист когато са ми на гости. Виждал съм желанието и копнежа им Берковица да има стандарт на живот близък до "презастроеното и унищожено" крайбрежие. Защото тези хора са чудесни, и заслужават добър живот. Понякога цената която плащаме не е точно такава каквато искаме да бъде. Но по този начин техния живот ще се промени към по-добро.
  Да живее прогреса.

 10. 10 Профил на Az
  Az
  Рейтинг: Неутрално

  Mili horitsa, proektyt na Glavbolgarstroi predvijda hoteli i leglova baza gore kym vyrha, a ne dolu v Berkovitsa. Dori proektyt za pyt, kakto e zamislen prez petrohan, shte izqde izcqlo hlqba na berkovchani. Pri vse, che ekolozi veche za preporychali kompromisen varinat, v koito i vylka sit i agneto cqlo. Mojem da se molim na chudo, za da se sbydnat preporykite im, shtoto na grajdanskoto obshtestvo u nas nqma kak da mu se nadqvame. Inache tejko i na berkovchani i na prirodata v tova prekrasno mqsto. P.S. Ima potvyrdeni danni, che v tozi rajon se sreshta ris, koito se schitashe za izcheznal vid za stranata ni. Eto taka si pazim bioraznoobrazieto u nas.

 11. 11 Профил на 1
  1
  Рейтинг: Неутрално

  То хубаво си желаят, но нека се изчака няколко години.
  Според моделът е много сгрешен по черноморието и стандартът ще падне много сега и със тази тръба съвсем ще се затвори цикъла специално за Бур. Район.
  Просто няма никаква логика да се застроява толкова и да се подбиват толкова ниско цените което не е изгода за никой. Масовият туризам е кампаниен 5 години след 5 е другаде........
  Не искам да съм пророк но тръбата ще натежи много във везните............
  Надявам се да не съм прав
  Надявам се тъпите-инвеститори да осъзнаят че строителство-продажба в тези райони има моментна изгода, а разсипват цели райони необратимо.

 12. 12 Профил на борко
  борко
  Рейтинг: Неутрално

  Ехаа, сега баба ми ще стане милионерка (тя живее в центъра на Берковица)! А сега сериозно - искрено се надявам да не опустошат този край, който наистина е много красив и запазен! Но човешката алчност няма край...
  Не съм много запознат с природните условия, но не знам как ще се развиват ски спортовете с тези топли зими... А тук е сравнително ниско, не е като в Банско и Пампорово.

 13. 13 Профил на Маслоу
  Маслоу
  Рейтинг: Неутрално

  Виждам как окото ще се погрижи за мен, ще взема много кеш и ще бегам, да живеят глупаците, животът е кратък и свършва

 14. 14 Профил на СБС
  СБС
  Рейтинг: Неутрално

  Не ти ли е ясно, че мангизите и далаверата при унищожаването на Ком и околнстта ще са пак за една шепа мошеници, а местните добри хорица /както ти ги назоваваш/ пак ще са сами слуги и ще "духат супата" - за тях ще остане съсипаната природа и мръсотията! Стига с това безумие и Бай-Ганьовски капитализъм!

 15. 15 Профил на ДЕ
  ДЕ
  Рейтинг: Неутрално

  Ех, къде са хората, които са надживели "пирамидата на Маслоу" (доказана, че не е вярна), и тия, които виждат алтернатива на пълната консервация на природата или на пълното унищожение на природата...

 16. 16 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: Разстроено

  Когато прост и алчен народ като българския тръгне да се занимава с бизнес, става пази Боже!Сега жънем плодовете на "комунистическия морал" изповядван от синчетата на "другарите".Принципит им могат да бъдат обобщени с "След нас и потоп". И целия този престъпен бизнес,цялата тоя содомска оргия с бъдещето на българския народ и природа става под благосклонните погледи на алчни политици, крадливи кметове и корумпирана съдебна и полцейска система. Бизнесът идва!Тежко ни и горко от тези съвременни еничари, врагове на собственият си народ, на собствените си деца!

 17. 17 Профил на Местен
  Местен
  Рейтинг: Неутрално

  Тези, които се безпокоят, за околната среда може да бъдат напълно спокойни: - нищо няма да се случи в Берковица - просто тази година отнава идват избори, а тунел под Петрохан вече беше обещан на предишните. Сега трябва да се измисли нещо ново. И новото е Ски-център в Северозападна България. Бъдете сигурни, че и следващият сезон под Ком ще е точно като таз-годишния.

 18. 18 Профил на rosi
  rosi
  Рейтинг: Любопитно

  за6то не са пистите и лифтожете,които 6тяха да бъдат готоови преди две,три години

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах